Отслабване чрез студен душ

ST

21.04.08
19:35

Четох преди извесно време във някакъв вестник, че за 5 минути поливане със студена вода тялото изразходва толкова енергия колкото пробягване на няколко километра. Пишеше, че тялото нямало от каде да си набави енергия и, че разграждало много бързо мазнините. Според вас това вярно ли е поне до някаква степен?

21.04.08
19:53

Звучи абсурдно и нелогично :) Най-малкото че мазнините са това, което пази тялото от въпросната студена вода - защо да ги гори именно тях? Много необосновано изглежда.

21.04.08
20:16

”    Тези начини са предложени от група немски специалисти, които са се постарали да обобщят и съчетаят опита на народната медицина и постиженията на съвременната наука. Според техните думи това са “10 безвредни начини за нормализиране или ускоряване на обмяната на веществата при хората с наднормено тегло”.

Студена вода

Тя успешно изгаря излишните калории, постъпили в организма с храната. Единственото, което според учените пречи на някои хора е излишната им боязливост, когато искат да започват борбата с натрупаните килограми.

Времето на приемане на студения душ трябва постепенно да се увеличава, като се вслушваме внимателно в усещанията на собственото си тяло. Взимането на душ или обливането трябва да става по следната схема: десен крак – ляв крак – дясна ръка – лява ръка – корем – гърди – гръб.”

Прилича ми на оня рингтон за отслабване, пускаш си рингтончето и отслабваш ^^.

TI

21.04.08
20:27

Значи в даскало учиме, че за да се поддържа постоянна телесна температура тялото ни използва енергия, която се получава от разграждането на хранителните в-ва(белтъци, мазнини, въглехидрати). Тогава щом се заливаме с студена вода би трябвало да ни падне температурата и да ни трябва повече енергия за да се поддрържа тя в норма. Ама тука за мене възниква въпроса кое точно ще се изгори, дали хранителните в-ва от храната, дали някакви натрупани мазнини, дали няма да са други в-ва плуващи в кръвта ни. Незнам но би трябвало да се изразходва някаква енергия. О къде идва тя ще каже някой, който разбира повече.

ГП

22.04.08
07:02

Здравейте!
Тея неща според мен са напълно абсурдни и пълни глупости.Аз преди бях чел,че една от най-подходящите храни за отслабване е сладоледът,защото енергията която издразходвало тялото,за да го затопли е повече от тази,която той самия му дава и настъпва отрицателен калориен баланс ... ;)

22.04.08
08:19

казано от street на 21.04.08, 19:35:

Четох преди извесно време във някакъв вестник, че за 5 минути поливане със студена вода тялото изразходва толкова енергия колкото пробягване на няколко километра. Пишеше, че тялото нямало от каде да си набави енергия и, че разграждало много бързо мазнините. Според вас това вярно ли е поне до някаква степен?

Звучи ми смешно :)

22.04.08
08:34

Не знам за студения душ дали сваля килограми, но преди време гледах по телевизията едни изследователи, които правиха някакви походи в Сибир и за да не измръзнат хапваха по 10000калории, защото губили много килограми от треперенето.

П.П. Интерестно ми е дали ще има някой, който да пробва метода със студения душ.

AS

22.04.08
11:03

Мда а със ледена вода направо все едно 5000 калории си изгорил :)

ГЕ

22.04.08
11:39

казано от tisho на 21.04.08, 20:27:

Значи в даскало учиме, че за да се поддържа постоянна телесна температура тялото ни използва енергия, която се получава от разграждането на хранителните в-ва(белтъци, мазнини, въглехидрати). Тогава щом се заливаме с студена вода би трябвало да ни падне температурата и да ни трябва повече енергия за да се поддрържа тя в норма. Ама тука за мене възниква въпроса кое точно ще се изгори, дали хранителните в-ва от храната, дали някакви натрупани мазнини, дали няма да са други в-ва плуващи в кръвта ни. Незнам но би трябвало да се изразходва някаква енергия. О къде идва тя ще каже някой, който разбира повече.

Теоритично,така трябва да изглеждат нещата.Идеята със студената вода не е най-нова и са правени множество опити да се опровергае или докаже това.
На практика,приемайки чаша студена вода или охлаждайки тялото със същата,караме тялото да се загрее и се стимулира метаболизма.Наистина се горят калории,но не задължително от мазнини ! Ние сме топлокръвни и голяма част от калориите,които приемаме се изразходват за поддържането на постоянната ни температура.Например,пиейки чаша вода с температура 10-15 С ,тялото се заема да я стопли до телесната температура 37 С ,при което се изгарят калории.Е ,друг е въпросът,че са само около 30 ккал.Идентично е с приемането на охладена храна или студен душ,само че при него се горели около 100-тина ккал.
Между другото ,са правени опити с хора,каращи велоергометър в топла и студена стая , и количеството изгорени калории било еднакво,но този от студената стая в последващо хранене приел около 40 % повече храна :)
Все пак ,може би някой диетолог ще осветли повече въпроса....

22.04.08
14:54

Диетолог не съм и не знам доколко такъв би осветлил случая, но един бегъл поглед към природата и елементарна логика показват следното:
Кои са животните, които живеят в най-студените води на планетата? И с колко подкожни мазнини са те? Всички знаем за тюлените и моржовете, мисля.
Коя е една от функциите на натрупванията мазнини? - Освен за запас от енергия, те служат за запазване на топлина.
Което ни води и до простата логика - ако вали силен дъжд и вие имате торба с боклук в едната ръка и чадър в другата, кое ще хвърлите, ако ви потрябва свободна ръка? Няма да е чадъра, нали? Е и тялото ще постъпи по същия начин - надали ще изгори за затопляне точно това, което го “предпазва” един вид от студената вода. Имаше една добра статия по въпроса с плуването, където именно на базата на това се твърдеше (напълно правилно) че с плуване може да се отслабва, но не и да се постигне нисък процент подкожни мазнини. Случая е същия (с тази разлика, че от студения душ дори няма да се отслабне :) )

Мнението беше редактирано от G33K на 22.04.08 14:55.

22.04.08
14:57

Майка ми ме питаше дали е вярно че за 2мин студен душ се изгарят 200 калорий за отопление на тялото. Тва изглежда на теория логично, но малко... Ако е вярно кой би бягал половин час вместо да си вземе един студен дужд? Пък и студен... Не е ясно какво се разбира от студен. Може ледено студен...

22.04.08
15:01

Именно това ми беше мисълта по-горе - ще бяга този, за който има значение откъде са дошли изгорените калории. Ще се къпе със студена вода този, който иска да гори калории (а не мазнини, като разликата е огромна).

Мнението беше редактирано от G33K на 22.04.08 15:01.

Адмирации за анализа, както и за последвалия коментар, G33K. :)

Единствената причина за къпане със студена вода, за която съм чувал, е свързана изцяло с физическата издръжливост на тялото или по-скоро нейното подобряване с цел оцеляване в нетипични ситуации. Тъй като това е информация от обучение на едно любимо звено специални части, вероятно не важи с пълна сила за всички хора.

ГЕ

22.04.08
17:31

казано от G33K на 22.04.08, 14:54:

Диетолог не съм и не знам доколко такъв би осветлил случая, но един бегъл поглед към природата и елементарна логика показват следното:
Кои са животните, които живеят в най-студените води на планетата? И с колко подкожни мазнини са те? Всички знаем за тюлените и моржовете, мисля.
Коя е една от функциите на натрупванията мазнини? - Освен за запас от енергия, те служат за запазване на топлина.
Което ни води и до простата логика - ако вали силен дъжд и вие имате торба с боклук в едната ръка и чадър в другата, кое ще хвърлите, ако ви потрябва свободна ръка? Няма да е чадъра, нали? Е и тялото ще постъпи по същия начин - надали ще изгори за затопляне точно това, което го “предпазва” един вид от студената вода. Имаше една добра статия по въпроса с плуването, където именно на базата на това се твърдеше (напълно правилно) че с плуване може да се отслабва, но не и да се постигне нисък процент подкожни мазнини. Случая е същия (с тази разлика, че от студения душ дори няма да се отслабне :) )

За това спор няма.Без човек да се занимава със сравнителна анатомия ,е ясна разликата между ескимоса и човек от субтропика.
Просто исках да вметна,че теоритично е възможно,но практическият резултат е пренебрежимо малък.

Адмирации за анализа, както и за последвалия коментар, G33K. 

Единствената причина за къпане със студена вода, за която съм чувал, е свързана изцяло с физическата издръжливост на тялото или по-скоро нейното подобряване с цел оцеляване в нетипични ситуации. Тъй като това е информация от обучение на едно любимо звено специални части, вероятно не важи с пълна сила за всички хора.

П.С. Съвсем случайно съм бил в такова “звено” и да-след доста дълги опити ,наистина ти се подобрява издражливостта.
за протокола - има  “колеги”,които  са “работили” във вода по около 7 часа ! без да излизат на суша.

Мнението беше редактирано от Георгиев на 22.04.08 17:35.

22.04.08
18:32

Аз от доста време си правя контрастни душове. Не съм сигурна доколко горят енергия, но определено са тонизиращи и стягат кожата :)

BU

22.04.08
21:11

Абе ей...да не съм луд да се заливам с ледена вода. :)

Тази сутрин бяха спрели топлата вода.Окъпах се с ледена вода...много се тонизирах,направо ме (бе)тонира. ;)

23.04.08
00:13

Изглежда ми логично да има ползотворни последици от студените душове, принципа ми изглежда подобен на този от тренировките - поставяш тялото в такива условия които са неблагоприятни и заплашващи го и то се адаптира като става по - силно.
Въпроса е по какъв точно начин се адаптира тялото към студените душове - дали да натрупва мазнини за да се предпази от студа като животните живеещи на север? - обаче тук има разлика тъй като тези животни са постоянно в студена среда докато ледените душове са краткотрайни или се адаптира като ускорява метаболизма за да може по - бързо да произвежда топлина? - такова ускоряване на метаболизма би било от голяма полза в допълнение с тренировки които също го забързват ... Нещата трябва да се проучат по - обстойно преди да се вадят заключения.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1