18.03.08
17:45
Здравейте,
Искам да се опитам да направя нещо като дневник (тоест вече съм започнал) - но с малко по-различна цел. Подготовка за изкачване на връх Елбрус през месец август. Имам само малък проблем - навикът да отлагам някои неща (тренировки, и т.н) И реших да успея по начин, пробван от други хора - да си изложа в детайли всичко. От храненето, до тренировката и т.н. Направих си малък личен дневник и се опитвам в него да събирам абсолютно всичко, което може да ми бъде полезно - съвети, критики, и т.н. относно моя прогрес. Ще съм много благодарен и на вашия комента за това.
http://www.technobeast.net/blog - на английски е, тъй като съм го пуснал в английско-говорящ планинарски форум за подобен съвет.
Благодаря предварително!
19.03.08
16:10
Я, интересен дневник - ще го следя, тъй като засяга любимия ми фактор, а именно да се практикува фитнес като средство към някаква цел. Само да не съм се объркал - трябва да навестяваме англоезичния блог или ще ни споделяш тук?
19.03.08
17:01
Здравейте. Благодаря за интереса към заниманието ми, надявам се на добри съвети както и градивна критика.
Ще се опитвам да поддържам дневникът и тук на български (разбира се не толкова подробен), но предполагам няма да е толкова често колкото ми се иска. Все пак за мен е важно да бъда по някакъв начин ... не мога да намеря подходящата дума... изложен на показ. По този начин, знаейки че съм наблюдаван, смятам че мога да бъда много по-сериозен и стриктен към всичко. за това основно направих и блога... след това реших да го пусна тук.
Благодаря отново!
22.03.08
07:05
Здравейте отново. Ще пусна тук на български последните 2 дни от програмата, както и храненето ми. С въпрос и молба за съвет. Но за това после:
Четвъртък
Хранене:
07:15 - закуска: овесени ядки с мляко, 2 лъжици мед, смлени семена (лен, тиквено, сусам, слънчоглед)
12:30 - след тренировка: 1 протеинов блок (55 грама, 22% протеин)
14:00 - обяд: 350 грама леща, 2 варени яйца
18:00 - вечеря: 3 варени яйца, 1 домат, 1/2 краставица
20:30 - 5то ядене: 150 грама извара, 1 кисело мляко
Тренировка (11:30):
4 серии повдигане на крака от вис, 3 серии коремни преси, 3 серии гръбни екстензии - загрявка
5 серии гребане на скрипец - гръб
6 серии преси на лежанка с отрицателен ъгъл - гърди
2х2мин серии - гребане на скрипец от седеж, но не можах да завърша втората. Колкото повече приближавах края на тренировката, толкова повече ме болеше главата, повръщаше ми се. Затова реших да спра. Няколко минути след протеиновия блок се почувствах много по-добре.
Петък:
Хранене:
07:00 - закуска: овесени ядки с мляко, стафиди, смлени семена (лен, тиквено, сусам, слънчоглед)
10:00 - хапване: малка ябълка, 20 грама орехи
12:30 - обяд: 3 варени яйца, 125 грама извара, 1 малък домат, малко парче краставица
13:30 - бля: 1 сусамка (20 грама)
15:30 - пред тренировка: 1 кисело мляко
18:20 - след тренировка: 1 протеинов блок (28% протеин, 67 грама)
19:20 - вечеря: 150 грама спанак, 100 грама обезсолено сирене, 2 яйца - всичко това сготвено
Тренировка:
Просто ужасна....
Загрях си както в четвъртък...
4 серии повдигане на крака от вис, 3 серии коремни преси, 3 серии гръбни екстензии - загрявка
След това трябваше по програма да правя крака. Обаче.... имах огромна мускулна треска от вторник-а. И успях да направя само 2 загряващи серии на Хакен клек машината. Толкова.... дори втората едва привърших. И реших, че за да мога в понеделник (както е по програма) да направя пълноценна тренировка, трябва да не се прецаквам сега.
Приключих с 20 мин кардио - крос-тренажор.
След петъчното ядене желанието за нещо различно (предполагам въглехидрати) и болката в главата беше по-малка. Но все пак я имаше. Общо за деня имам някъде към 2100 кал. като 36% протеин, 36% въглехидрати и 28% мазнини.
Това никак не ми харесва. Искам да го променя по някакъв начин. И тези блоки в главата... нормални ли са.
2100 калории за трениращ човек са доста малко, ако искаш да качиш сила и мускулна маса трябва да се храниш по добре, освен това предвид на спецификата при теб че използваш фитнес тренировките като средство за по - добра подготовка за изкачване на върхове - ти препоръчвам да тренираш само с базови упражнения които развиват използваема сила и при битови обстоятелства.
Упражнения които не трябва да пропускаш според мен са мъртвата тяга и един вариант на кляканията - 20 повторения дишащи клякания които ще те подготвят максимално добре.
26.03.08
04:54
Понеделник:
Хранене:
06:30 - Закуска: 3 яйца, 400 гр. кис. мляко, 1 ябълка
10:00 - 400 гр. кис. мляко
13:00 - обяд: 2 моркова, 1/2 краставица, 1 домат, 1 чушка, 125-150 грама сирене
16:00 - 290 гр кис. мляко с мюсли (Активиа)
18:50 - след тренировка: протеинов блок с 36 гр. протеин
19:30 - вечеря: 2 яйца, 100 грама извара, няколко маслини, 300 гр. салата от зеле и моркови
Тренировка:
Загрявка: 4хповдигане на крака от вис, 3хкоремни преси, 3хгръбни екстензии
Крака: 3 супер серии Хакен клекове и лег преси, 3хбедрени сгъвания
Аеро: 20 мин. крос тренажор
Вторник:
Хранене:
07:30 - Закуска: купа с овесени ядки и прясно мляко, стафиди, смлени семена (лен, сусам, тиква, слънчоглед)
13:00 - обяд: 3 варени яйца, 100 грама извара, 1 домат, 2 моркова, няколко маслини
16:45 - 1 кис. мляко (400 гр.)
20:20 - след тренировка: 10-15 гр. мед
21:00 - вечеря: 2 яйца, 100 грама извара смесени с чаена лъжичка фъстъчено маслко, 300 гр. салата от зеле и моркови, 250-300 гр. кис. мляко
Тренировка:
Загрявка: 4хповдигане на крака от вис, 3хкоремни преси, 3хгръбни екстензии
Гръб: 5 серии чукчета на скрипец
Гърди: 6 серии лежанка с отриц. ъгъл
Аеро: 4 серии х2 мин. гребане на скрипец от седеж (за имитиране на гребна машина, каквато няма)
26.03.08
08:08
Тъй вярно.... май бях пропуснал да го спомена.
technobeast , май ще се засечем на Елбрус ако ще ходиш с Евгени Динчев (;
По въпроса с тренировките - моята може да се опише с две-три думи
1 ден - колоездене 30километра минимум, на максимум темпо и с повечко баири или направо до Алеко на Витоша.
2 ден - лостове - 4Х8 набиранки
5Х15 кофи с широк захват или стотина лицеви опори, ако съм в добра форма и двете
3 ден - почивка
4 ден - бягане 4-5 км. и пак лостове
5,6 ден почивка
А, и миналото лято правих Ком-Емине, добра тренировка за волята, да знаеш...(;
С храненето съм малко непостоянен /193см , ~70кг/ но това в моя случай е от полза.
Моят съвет е да зарежеш фитнеса и да наблегнеш на кардиото, най-вече на колелото!
23.04.08
12:55
казано от run на 23.04.08, 12:04:
technobeast , май ще се засечем на Елбрус ако ще ходиш с Евгени Динчев (;
Здравей - точно с Евгений Динчев ще ходя. Ще се радвам много да се запознаем на живо - преди седмица се запознах и с още един човек от групата: Иван Ганев от магазин Стената. За момента всичко върви добре, както и подготовката. За кардиото - мисля, че си прав, но все пак и малко силова подготовка за начало няма да навреди, си мисля.
А с аклиматизация и преходи как се справяш за сега? В смисъл имаш ли нещо правено? Ако имаш желание може да тъпчем малко заедно из планините за тренировка.
Здрасти пак!
И аз се познавам с Иван. Това за разтъпкването и тренировките е много добра идея, ако имаш колело може да покараме /аз пак с мойто колело...(;/ или да поразтъпчем.
Иначе нямам никакво излизане извън България и по-високо от Мусала... опитът ми е скромен, от 2007 започнах да ходя по планините, но съм на 21 така че има време (;
Ами аз около 12 май започвам да се подготвям по-сериозно, всмисъл тренировки, сега тичам от време на време но разпасана работа... айде там някъде 10 май ще ти пиша тука, да се уговорим да се видим.
Поздрави, Русан