Малко за млякото...

27.04.08
15:45

Понеже в темата за соковете капи изглежда предизвиках доста интерес и неприязян защо не съм пил мляко и не съм ял млечни продукти, реших да не оставя без отговор почудата на потребителите, а пък вече имах ЛС кореспонденция (отново послучай същата тема), та реших, че ще най-добре този път да напиша тема.

Ще ви представя няколко сайта и цитати.

http://www.realmilk.com

Back in the 20s, Americans could buy fresh raw whole milk, real clabber and buttermilk, luscious naturally yellow butter, fresh farm cheeses and cream in various colors and thicknesses. Today’s milk is accused of causing everything from allergies to heart disease to cancer, but when Americans could buy Real Milk, these diseases were rare. In fact, a supply of high quality dairy products was considered vital to American security and the economic well being of the nation.

http://www.notmilk.com/

http://www.formerfatguy.com/articles/dont-drink-milk.asp
- тук ще трябва да цитирам целия материал, тъй като всичко са фундаментални определения защо млякото в магазина е вярно, тъй че ще най-добре да си я прочетете цялата.

http://www.soymilkquick.com/milkisbad.php

What’s in your milk? In 1993, the Food and Drug Administration (FDA) approved the use of recombinant Bovine Growth Hormone (also known as rBGH, BGH, BST and rBST). This hormone is a genetically engineered copy of a naturally occurring hormone produced by cows. It is injected into cows in order to increase their milk production, by up to 10 to 30%.

Cows injected with rBGH produce milk that contains high levels of IGF-1. IGF-1 is a powerful naturally occurring growth hormone found in the blood of humans and cows. The IGF-1 in cow’s milk is chemically identical to that of humans, and can pass into the human bloodstream. Usually, when IGF-1 is consumed, it is broken down in the stomach, however the presence of casein in cow’s milk prevents the breakdown. Studies have shown that humans with elevated levels of IGF-1 may be prone to cancer. rGBH is manufactured as Posilac by Monsanto and is quite controversial. Possible side effects in humans include production of elevated levels of insulin growth, premature growth stimulation in infants, breast growth in young children, increased risk of breast and colon cancer and other health issues. Additionally, the FDA requires that a warning insert be in every package of this artificial hormone. Based on pre-approval testing, this insert lists serious dairy cow maladies that can result from its use such as virulent mastitis infections (udder infections), which commonly require stronger and increased treatments with antibiotics, severe reproductive problems, digestive disorders, foot and leg ailments, and persistent sores and lacerations. Additionally, due to the increased amount of milk produced, this hormone places a great deal of stress on the animal and can shorten its life span. The FDA also admits that milk produced with the growth hormone can contain increased amounts of pus and bacteria.

http://www.accidentalhedonist.com/index.php/2005/11/29/when_good_milk_goes_bad

http://notmilk.com/kradjian.html

http://www.goodeatsfanpage.com/Season6/Yogurt/YogurtTrans.htm

http://parenting.ivillage.com/baby/bnutrition/0,,3vvq,00.html

http://style.uk.msn.com/family/pregnancy/article.aspx?cp-documentid=5745772

27.04.08
16:14

Хвърлих едно око на статиите,но мисля да ги прочета и по-подробно.Някои от нещата буквално ми звучат като наука на кило.Например това за повишения риск от рак на яичниците при жените,пиещи по не знам си колко чаши прясно мляко на ден....Извинявай, ама и 90 % от болните от всякакъв рак,са яли краставици!!!!Това не значи,че те са причината за болестта им.Друго-при бебетата точно изкуственото хранене със заместител на кърмата,вместо естественото кърмене,е причина за алергии,защото точно с майчината кърма се предават защитни антитела и е доказано,че кърмените  бебета са по-здрави и по-добре развиващи се.

27.04.08
16:18

От друга страна,наистина при азиатците е много честа непоносимостта към млечната захар (лактоза)-вид хранителен интолеранс,дължащ се на липса на определени ензими за усвояването на млякото.Има изследвания,според които специално прясното мляко е ненужно за възрастния човек,след като е минал детския си период.Но за киселото мляко въпросът далеч не стои така - няма такъв вид непоносимост.

27.04.08
17:12

Виж сега, нямаше да ги пускам тези неща, ако от личен опит не съм стигнал до някои изводи (слава Богу не за рака). Не случайно изключвам млякото от режима ми - тези изследвания просто са подкрепа към факта ми, че при някои хора млякото и млечните продукти не само, че не им доставят нищо здравословно, но дори обратното - са доста нездравословни. Аз имам непоносимост към всякакви млечни продукти (включително и киселото мляко). Непоносимост не означава да имаш някакви крайни проблеми. Но някои от типичните симптоми - недоспиване, хронична умора, сенки под очите, хаотична периодичност при ходене до тоалетната, са напълно нормални. Откакто спрях млякото и млечните продукти нито се изморявам толкова лесно (изкарвам по цели седмици без обедно спане - нещо нетипично за мен, а ставам в 6 часа), нито имам сенки под очите, нито имам болки в стомаха, като цяло се чувствам по-добре.

И изследванията показват, че млечната непоносимост и алергия са най-разпространени.

И ги пиша всички тези неща с основната цел да се погледне от друга страна на културистичните диети. Предполагам на всекиму са интересни статии на грамадани (буквално и преносно) в областта на културизма, които препоръчват да се пие по 2 литра прясно мляко на ден, но до колко това е здравословно е тема за може би други места.. каквото цели да е тази страница.

П.с Нищо против натуралното фермерско мляко. Изследвания и практика показват, че при него проблеми не възникват. Нищо против млякото като много силен културистичен продукт, просто не се хвърляйте току така, защото сте решили да сте на НВД или сте прочели материал (като почнем от Anabolic Diet и стигнем до разните там млечни програми на bodybuilding.com) без да сте наясно с какво се тъпчете.

27.04.08
17:27

Прясното мляко и на мен не ми понася, аз не пия такова от години. С киселото нямам проблеми, и като цяло с млечните продукти, харесват ми и си ги ям. Но забелязах, че ако прекалявам с млечните продукти, за сметка на месото, по-трудно свалям мазнини, и като че ли задържам повече вода.

27.04.08
18:17

Ами проблемът с прясното мляко и понасянето на киселото е ясен като бял ден и друг път съм писал за лактозната непоносимост, силно развита е в повечето страни, където млякото не се консумира на кило, като в България. Аз харесвам и киселото и прясното, но си мисля, че с работите, които слагат в киселото прекаляват... Ето едно линкче към добре познатата milk intolerance http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/lactoseintolerance/

27.04.08
18:24

Добре де, има ли продукт от млечен произход, който мога да закупя от магазина, без да се притеснявам?? Тука чета пак за непоносимости и т.н. Ще взема вече да мина на ябълки и марули само....макар че и те кой знае с какво ги помпят :)

27.04.08
18:27

Абе споко, нищо не можеш да закупиш в натурален вариант. Непоносимостта или я имаш или я нямаш, тя по-скоро е проблем на храносмилателната система, от колкото нещо вредно.

27.04.08
19:40

казано от swim_fan на 27.04.08, 18:24:

Добре де, има ли продукт от млечен произход, който мога да закупя от магазина, без да се притеснявам?? Тука чета пак за непоносимости и т.н. Ще взема вече да мина на ябълки и марули само....макар че и те кой знае с какво ги помпят :)

Яж си млечни, но нека не ти бъдат основен протеинов източник. 1-2 хранения с млечни не са проблем, въпреки че и аз съм на мнението, че докато се сваля трябва да се намалят драстично.

27.04.08
21:12

Моят съвет е да изключиш млякото, млечните продукти, суроватка (както и протеина) и всякакви продукти, съдържащи мляко, за период от 1 до 3 седмици. Не е толкова трудно, колкото звучи, а ако имаш проблеми с млякото резултатите наистина могат да бъдат доста добри.

ТЮ

28.04.08
09:02

Toва са пълни глупости според мен, млякото е супер, някой ако има непоносимости, да си го спира, аз пак бих си го пил в големи количества, чудно какви са тези симптоми при теб, аз когато консумирах много прясно мляко пак си имах нужда да спя след обяд и нямах сенки под очите, сега като съм спрял да тренирам и да пия прясно мляко, пак имам нужда да си спя след обяд и пак нямам сенки под очите, до организъм си е, а за натуралното, намира се натурално прясно мляко, току що излязло от вимето на животното

ТЮ

28.04.08
09:19

Не искам да обиждам ничия майка, но според мен в майките е причината за калпавите деца, ако майките не са се гледали като хроата повреме на бременността, ако майката не е гледала детето първите няколко години след като го е родила, нормално е и детето да е калпаво или (както наричаме по нашите земи по-така момчетата) РАХИТ

28.04.08
09:26

казано от Тютчев на 28.04.08, 09:02:

Toва са пълни глупости според мен, млякото е супер, някой ако има непоносимости, да си го спира, аз пак бих си го пил в големи количества, чудно какви са тези симптоми при теб, аз когато консумирах много прясно мляко пак си имах нужда да спя след обяд и нямах сенки под очите, сега като съм спрял да тренирам и да пия прясно мляко, пак имам нужда да си спя след обяд и пак нямам сенки под очите, до организъм си е, а за натуралното, намира се натурално прясно мляко, току що излязло от вимето на животното

Млякото няма общо със спането.Нуждата за спане следобед (или по друго “никое” време) идва от завишен прием на въглехидрати. Дали ще са от мляко или от картофи примерно, сънливостта ще е налице. Аз повече от 6 часа на денонощие като спя и после ми е криво цял ден.
Иначе по темата - млечните съм ги изключил, но не заради някакви факти и проучвания, а заради вслушване в организма ми. От прясното мляко имам проблеми в тоалетната. С киселото имам чувството, че нищо не се нахранвам, но поне няма проблема от прясното. Сирене и кашкавал не обичам особено. И така от години не ги консумирам, проблеми никакви.

ТЮ

28.04.08
09:32

Аз и в тоалетната нямам проблем, а зависи какво разбираш под завишен прием на въглехидрати, защото каквото и да правя, стане ли 2 часа легна ли заспивам за 5 минути и мога да спя по 6 часа и повече

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1