Консумирате ли някои видове чай ?

Прескочи до:
ИВ

02.05.08
08:03

Консумирате ли чай и специално тези видови чай, които намират своето място в бодибилдинга? Като например тези, които ще изброя по-долу :) :

- жълт кантарион
- зелен и черен чай
- йерба мате
- чай от джинджифил

Изброил съм само тези, тъй като са по-разпрозстранени. Известно е, че някои от тези влизат в състава на много енергийни и изгарящи мазнините формули. Предпочитате ли да си правите антиоксидантни “коктейли” или залагате на разпрозстранените продукти под формата на таблетки/капсули ?

П.П Може да добавите още видове чай. Надявам се да се получи интересна дискусия.

02.05.08
09:37

Преди пих зелен чай, но не ми допадаше вкуса, реално погледнато от тези чайчета трябва да се изпият 1-2 литра, за да се набави концентрата съдържащ се в 1 сървинг фет бърнър примерно.

02.05.08
09:45

зелен чай...страхотен е....има по-слаб ефект от кафето, но е добър заместител, защото също съдържа кофеин....забързва метаболизма

02.05.08
12:13

Пия само декофеинизирани чайове, от тези които си изброил ги имам и пия всичките, без жълтия кантарион. Йерба Мате-то пък въобще не е разпростаранено :)

ИВ

02.05.08
12:42

emzo, зависи какъв е зеленият чай :). Аз съм се научил да ги различавам по вкуса и аромата. Този на Биопрограма, който е български е много слаб в сравнение с тези, които са китайски или от Шри Ланка, където са най-качествените плантации в света. Естествено той е  по-скъп. 5-6 специални малки чашки за чай (разпрозстранени са на изток) съдържат средно 100-200 EGCg.

swim_fan, откога пиеш зелен чай ? Преди година, когато пих за първи път въбще не бях очарован, но вече го пия всекидневно по 1-2-3 литра смес с други чайове. И да, зеленият чай е идеален заместител на кафе, а заедно с каже е убиец - особено изпит 2-3 часа преди тренировка.

Flask, каква е причината да се притесняваш от малкото кофеин в чая? Жълтият кантарион е познат на запад като растението на Свети Йоан (St. John’s Wort) и се използва широко за притъпяване на стреса след тренировка, както и за стмашни проблеми. А за Йерба Мате напоследък се говори, че съдържа повече катехини от зеления чай и е под непрестанни изследвания. Очаквам(e) ги с нетърпение.

Запознати ли сте с чаят Ройбос?

02.05.08
12:43

казано от emzo на 02.05.08, 09:37:

Преди пих зелен чай, но не ми допадаше вкуса, реално погледнато от тези чайчета трябва да се изпият 1-2 литра, за да се набави концентрата съдържащ се в 1 сървинг фет бърнър примерно.

Именно!
По принцип обичам чайове,но не търся ефект от тях а пия такива за удоволствие и които ми харесват като аромат  - мащерка,мента,липа...

Ако под понятието “чай” приемем всички билки, които може да се сварят и пият, ще  му изгубим края. По-скоро бих искал да попитам какъв тип пиете - пакетчета, листа, “ръчно” бран? :)

В тази връзка ще се радвам, ако коментираме къде може да се купи хубав зелен чай на листа.

ИВ

02.05.08
13:16

казано от Димитър Михайлов на 02.05.08, 12:48:

Ако под понятието “чай” приемем всички билки, които може да се сварят и пият, ще  му изгубим края. По-скоро бих искал да попитам какъв тип пиете - пакетчета, листа, “ръчно” бран? :)

В тази връзка ще се радвам, ако коментираме къде може да се купи хубав зелен чай на листа.

Зелен чай на листа има в специализираните магазини за здравословни храни. Във Варна има такъв - казва се Здраве за Вас и се намира до СОУ “Димчо Дебелянов” на центъра. Има няколко вида, но аз предпочитам този на пакетчета - AKBAR Brothers, Шри Ланка.

02.05.08
13:27

казано от Иван Станков на 02.05.08, 12:42:

Запознати ли сте с чаят Ройбос?

От време на време като се почувствам в опасност от разболяване удрям ударна доза от зеления ройбос . На пакетчето пише че помага почти за всичко :) . Принципно майка ми го взема от веригата на един вестник ( да няма реклами) .
По принцип чай пия или сутрин зимата по навик или когато се разболея . Иначе просто ме мързи да го приготвям .

02.05.08
16:19

Аз пия предимно Twinings, от много време съм им фен, а и вече в България се намират почти всички видове. Разбира се и цената е английска, но си заслужава. Има невероятни комбинации като лайка с мента да кажем.. Освен това предлагат в една кутийка от дадена серия, да речем билките, от всеки чай по 4 пакетчета, което напълно задоволява любопитството и желанието ми да пия различни чайчета.
Ето ти за ройбос - http://en.wikipedia.org/wiki/Rooibos

02.05.08
20:02

Обичам чай и пия по много. Зеленият, който е в пакетчета, обикновено е лошо порциониран и не може да му се усети действието. От него си взимам смес с гуарана. Иначе с насипен съм прекалявала, усещането е овтратително, по-неприятно от кофеинов шок и държи по-дълго.
Билков пия почти всеки ден преди лягане, ройбос и плодов от време на време. Джинджифила предпочитам да го консумирам във вид на прах, с него си овкусявам добавките, които са неутрални на вкус. Иначе чай от него-добър е индийският ayurveda yogi tea.
GHO$T, не знаех, че има и зелен ройбос. Вкусът му като на червения ли е?

02.05.08
21:38

Зеления Ройбос не е ферменитрал и се доближава повече до вкуса на зеления чай.

02.05.08
23:34

Аз съм основно на зелен чай - пакетчета /с пакетчета се борави по лесно, накар че вкусът и качеството страдат/, освен зелен не подминавам и българските билкови чайчета. По принцип не търся кой знае какъв ефект от чая, пия го основно заради вкуса - да е нещо различно от вода и да е е газирано ;) А ако имат някаква ползва, то това си е един добър бонус!

03.05.08
06:39

Няма нищо по хубаво от ръчно набрания жълт кантарион, ама вече няма кой да бере и да го прави... :(

03.05.08
07:07

Не знам какво толкова ги хулите тези пакетчета, като по-големите фирми са със сериозни традиции и в никакъв случай не пренебрегват качеството..

казано от Flask на 03.05.08, 07:07:

по-големите фирми са със сериозни традиции и в никакъв случай не пренебрегват качеството..

Това не е задължително да е истина във всеки случай. Напоследък ставаме свидетели на обратното в някои сектори на пазара.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 03.05.08 07:47.

ИВ

03.05.08
09:42

Междудрото миналата година бяхме на Рила планина и набрахме оттам планинска мащерка. Усещането беше, че пия нещо съвсем различно от мащерката на пакетче, която продават.

А опитвали ли сте Мурсалски чай?

04.05.08
03:16

казано от Иван Станков на 03.05.08, 09:42:

А опитвали ли сте Мурсалски чай?

Мннннндааааааа! Опитвали сме. На вкус не е зле, но за някакви по осезаеми ефекти - едва ли!

04.05.08
19:19

пия от на баба ми чая - мащерка, жълт кантарион,равнец, риган, липа ииии малко босилек.Чаят е лично бран от Балкана - екологично чист се предполага че е. Пия също така зелен чай ама в момента ми е свършил. Взимайте пример от мен  пиите повече чай, по-малко вода ;)

04.05.08
20:18

Мурсалски съм пул и се чувстах тонизиран.Иначе зеления чай доста ме прокарва :) Аз пълня една тенджерка с вода ръчкам 4-5 чайчета вътре изстудявам го и си пия цял ден студен чай.Черния чай също може те дигне ма много зависи къв.Сега като чистя пия и оолонг и пу-ера.Не очаквам ефект от тях,по-скоро разнообразяват диетата.Но нали знаете,че и плацебо ефекта не е малък ;) А иначе съм пил и ройбос и много ми хареса - тои е мощен антиоксидант,а и йерба мате е хубав също.

05.05.08
07:14

Пия доста чай - и се чувствам перфектно. Обикновенно правя алхимични смеси. Главно си купувам зелената метална кутия на Twinings - зелен чай, но понякога разнообразавям с насипния зелен от Халите (но е  по-скъпо) или от китайския магазин на ул. Симеон.  Има дни в които си го правя чист - тоест само зелене. Запарвам концентрат в керамичен чайник и след това в чашата си доливам студена вода. Но обичам и да си правя смеси.  Много често правя така - 2 супени лъжици в чайника слагам от зеления, после една от мурсалския, цвят от невен (много е добър за епителизацията), малко гинко билоба и гиностема - от китайския.
Друг път - добавям и едно пакетче акация. Забърквам си и смес зелнен и бликов (лайка, липа, акация...) Или билки - корени от репей, счукани хвойнови плодове. Само да не е от киселите - каркаде, шипки и пр. че хич не ги обичам. Или пък смесвам зелен с бабини зъби - но го прецеждам много прецизно. Обичам и зелен с жасмин. Обикновенно като изпия концентрата, го заливам повторно с гореща вода. Повече обаче не издържа. Отдавна не съм черен чай-  макар че много обичам Ърл Грей. Него го предпочитам топъл. А зеленият е винаги хладък и студен. Никога не го подслаждам. Вечер преди заспиване в малка чаша чай слагайм капки Кармолис. Сутрин пък - цитросепт.

10.05.08
18:38

Привет.
Стана ми интересно какъв чай е добре да се пие за ускоряване на метаболизма(защото честно казано не вярвам да има някакъв по-голям ефект при топенето на мазнини) и за изпъване.По принцип не консумирам кафе,но си мисля,че с чай ще мгоа да се вдигам успешно сутрин или след тренировка и като цяло кой е най-добре спред вас?

ИВ

11.05.08
06:32

Зелен и черен чай, както и йерба мате, но се намира трудно. При зеленият чай разликата се усеща, когато го пиеш непрекъснато в продължение на месеци.

11.05.08
06:55

Да, то и  EGCG иска поне 1 месеца, че да има ефект, какво остава за чая.

11.05.08
08:03

Йерба Матето е мн добре. Пробвал съм само 2 вида за сега, че наистина мн трудно се намира. Едното беше насипно, а другото на пакетчета от Биопрограма. При мен действа ободряващо, притъпява апетита(не върши работа, ако сте гладни, а ако искате да метнете някой ненужен въглехидрат). Много искам да си намеря някой пакет пристигнал от Латинска Америка директно, но трудна работа.

11.05.08
08:39

Отивам след малко .......... на лов ............. за чайчета .......... надъхахте ме ;)

Мнението беше редактирано от emzo на 11.05.08 08:39.

11.05.08
10:16

emzo, да кажеш какво си “хванал”. За мен пиенете на чай е едно малко ранзообразие на ежедневието, докато си го избера от магазина, докато реша после какъв да си направя и така :)

11.05.08
10:42

Twinings зелен чай с мента, друго не намерих в моя тъп град :D

p.s. да взема да обединя двете теми ли ....
Да ама не мога :D

Мнението беше редактирано от emzo на 11.05.08 10:44.

11.05.08
11:42

Пробвай да намериш лайка с мента, един от личните ми фаворити :)

14.05.08
20:27

Това сигурно ли е, че нямат карбс вътре ?
Днес пих Twinings - Apple, Cinnamon & Raisin - невероятен просто.

FZ

15.05.08
13:40

Иван Станков препоръчвам ти чайчетата на PICKWICK с канела cinnamon , има с най-различни плодове , Fruit Amour e най-готин с Apple,Cinnamon & Cream

15.05.08
13:59

emzo, верно ли мислиш, че в 5гр чайче може да има карбс :)

ИВ

15.05.08
14:34

казано от FZKTWGS на 15.05.08, 13:40:

Иван Станков препоръчвам ти чайчетата на PICKWICK с канела cinnamon , има с най-различни плодове , Fruit Amour e най-готин с Apple,Cinnamon & Cream

Пич, тези ги пробвах по Коледа като имаше промоция в супермаркета. Наистина бяха много ароматни и като цяло ме удовлетвориха. Аз предпочитам да нагъвам зелен/черен/йерба мате чай през деня. Помагат ми да се фокусирам върху тренировката максимално ;).

FZ

15.05.08
14:45

казано от Иван Станков на 15.05.08, 14:34:

казано от FZKTWGS на 15.05.08, 13:40:

Пич, тези ги пробвах по Коледа като имаше промоция в супермаркета. Наистина бяха много ароматни и като цяло ме удовлетвориха. Аз предпочитам да нагъвам зелен/черен/йерба мате чай през деня. Помагат ми да се фокусирам върху тренировката максимално ;).

Ройбоса също не е лоша идея .
Ти к`во ще кажеш за него ? Пил ли си , как ти действа ?

Тоя зелен чай  не е много за предпочитане за пиене преди тренировка  , щото ако ти се  приходи до тоалетна по време на тренировката не  е много приятно  :shut:

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 15.05.08 14:51.

15.05.08
15:23

Ройбоса нещо не ме кефи мен, не може да ми стане достатъчно силен. Пакетчета е, на Teekanne с ванилия. Не е лош като цяло, а иначе си внушавате за тези концентрации и глупости от тези чайове, освен ако не дъните по литри :)

15.05.08
15:32

Като се замисля ..... си прав Flask :)
Невероятен е този чай специално.Ей как ме зарибихте с тази тема :D

FZ

15.05.08
18:09

а за мента , маточина , жълт кантарион какво ще кажете как ви се отразяват  :roll:

16.05.08
06:19

Чай от мента подпомага храносмилането :)

16.05.08
09:15

Четох в една статия,че зеленият чай е втората по важност течност за организма след водата.Реших да го пробвам и вече от години всеки ден пия по 2-3 чаши от него.Няколкото кафета,които пиех на ден отпаднаха от менюто ми.

16.05.08
13:55

A така, точно такъв човек ми трябва. Е? Усещаш ли някакъв положителен резултат?

ИВ

16.05.08
14:08

Flask, именно ;). Пия по 2-3 литра такъв чай дневно.

Бай да уей, зеленият чай е втората най-консумирана напитка след водата в света.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1