02.05.08
08:03
Консумирате ли чай и специално тези видови чай, които намират своето място в бодибилдинга? Като например тези, които ще изброя по-долу :) :
- жълт кантарион
- зелен и черен чай
- йерба мате
- чай от джинджифил
Изброил съм само тези, тъй като са по-разпрозстранени. Известно е, че някои от тези влизат в състава на много енергийни и изгарящи мазнините формули. Предпочитате ли да си правите антиоксидантни “коктейли” или залагате на разпрозстранените продукти под формата на таблетки/капсули ?
П.П Може да добавите още видове чай. Надявам се да се получи интересна дискусия.
Преди пих зелен чай, но не ми допадаше вкуса, реално погледнато от тези чайчета трябва да се изпият 1-2 литра, за да се набави концентрата съдържащ се в 1 сървинг фет бърнър примерно.
зелен чай...страхотен е....има по-слаб ефект от кафето, но е добър заместител, защото също съдържа кофеин....забързва метаболизма
Пия само декофеинизирани чайове, от тези които си изброил ги имам и пия всичките, без жълтия кантарион. Йерба Мате-то пък въобще не е разпростаранено :)
02.05.08
12:42
emzo, зависи какъв е зеленият чай :). Аз съм се научил да ги различавам по вкуса и аромата. Този на Биопрограма, който е български е много слаб в сравнение с тези, които са китайски или от Шри Ланка, където са най-качествените плантации в света. Естествено той е по-скъп. 5-6 специални малки чашки за чай (разпрозстранени са на изток) съдържат средно 100-200 EGCg.
swim_fan, откога пиеш зелен чай ? Преди година, когато пих за първи път въбще не бях очарован, но вече го пия всекидневно по 1-2-3 литра смес с други чайове. И да, зеленият чай е идеален заместител на кафе, а заедно с каже е убиец - особено изпит 2-3 часа преди тренировка.
Flask, каква е причината да се притесняваш от малкото кофеин в чая? Жълтият кантарион е познат на запад като растението на Свети Йоан (St. John’s Wort) и се използва широко за притъпяване на стреса след тренировка, както и за стмашни проблеми. А за Йерба Мате напоследък се говори, че съдържа повече катехини от зеления чай и е под непрестанни изследвания. Очаквам(e) ги с нетърпение.
Запознати ли сте с чаят Ройбос?
казано от emzo на 02.05.08, 09:37:
Преди пих зелен чай, но не ми допадаше вкуса, реално погледнато от тези чайчета трябва да се изпият 1-2 литра, за да се набави концентрата съдържащ се в 1 сървинг фет бърнър примерно.
Именно!
По принцип обичам чайове,но не търся ефект от тях а пия такива за удоволствие и които ми харесват като аромат - мащерка,мента,липа...
02.05.08
12:48
Ако под понятието “чай” приемем всички билки, които може да се сварят и пият, ще му изгубим края. По-скоро бих искал да попитам какъв тип пиете - пакетчета, листа, “ръчно” бран? :)
В тази връзка ще се радвам, ако коментираме къде може да се купи хубав зелен чай на листа.
02.05.08
13:16
казано от Димитър Михайлов на 02.05.08, 12:48:
Ако под понятието “чай” приемем всички билки, които може да се сварят и пият, ще му изгубим края. По-скоро бих искал да попитам какъв тип пиете - пакетчета, листа, “ръчно” бран? :)
В тази връзка ще се радвам, ако коментираме къде може да се купи хубав зелен чай на листа.
Зелен чай на листа има в специализираните магазини за здравословни храни. Във Варна има такъв - казва се Здраве за Вас и се намира до СОУ “Димчо Дебелянов” на центъра. Има няколко вида, но аз предпочитам този на пакетчета - AKBAR Brothers, Шри Ланка.
казано от Иван Станков на 02.05.08, 12:42:
Запознати ли сте с чаят Ройбос?
От време на време като се почувствам в опасност от разболяване удрям ударна доза от зеления ройбос . На пакетчето пише че помага почти за всичко :) . Принципно майка ми го взема от веригата на един вестник ( да няма реклами) .
По принцип чай пия или сутрин зимата по навик или когато се разболея . Иначе просто ме мързи да го приготвям .
Аз пия предимно Twinings, от много време съм им фен, а и вече в България се намират почти всички видове. Разбира се и цената е английска, но си заслужава. Има невероятни комбинации като лайка с мента да кажем.. Освен това предлагат в една кутийка от дадена серия, да речем билките, от всеки чай по 4 пакетчета, което напълно задоволява любопитството и желанието ми да пия различни чайчета.
Ето ти за ройбос - http://en.wikipedia.org/wiki/Rooibos
02.05.08
20:02
Обичам чай и пия по много. Зеленият, който е в пакетчета, обикновено е лошо порциониран и не може да му се усети действието. От него си взимам смес с гуарана. Иначе с насипен съм прекалявала, усещането е овтратително, по-неприятно от кофеинов шок и държи по-дълго.
Билков пия почти всеки ден преди лягане, ройбос и плодов от време на време. Джинджифила предпочитам да го консумирам във вид на прах, с него си овкусявам добавките, които са неутрални на вкус. Иначе чай от него-добър е индийският ayurveda yogi tea.
GHO$T, не знаех, че има и зелен ройбос. Вкусът му като на червения ли е?
Зеления Ройбос не е ферменитрал и се доближава повече до вкуса на зеления чай.
Аз съм основно на зелен чай - пакетчета /с пакетчета се борави по лесно, накар че вкусът и качеството страдат/, освен зелен не подминавам и българските билкови чайчета. По принцип не търся кой знае какъв ефект от чая, пия го основно заради вкуса - да е нещо различно от вода и да е е газирано ;) А ако имат някаква ползва, то това си е един добър бонус!
03.05.08
06:39
Няма нищо по хубаво от ръчно набрания жълт кантарион, ама вече няма кой да бере и да го прави... :(
Не знам какво толкова ги хулите тези пакетчета, като по-големите фирми са със сериозни традиции и в никакъв случай не пренебрегват качеството..
03.05.08
07:47
казано от Flask на 03.05.08, 07:07:
по-големите фирми са със сериозни традиции и в никакъв случай не пренебрегват качеството..
Това не е задължително да е истина във всеки случай. Напоследък ставаме свидетели на обратното в някои сектори на пазара.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 03.05.08 07:47.
03.05.08
09:42
Междудрото миналата година бяхме на Рила планина и набрахме оттам планинска мащерка. Усещането беше, че пия нещо съвсем различно от мащерката на пакетче, която продават.
А опитвали ли сте Мурсалски чай?
казано от Иван Станков на 03.05.08, 09:42:
А опитвали ли сте Мурсалски чай?
Мннннндааааааа! Опитвали сме. На вкус не е зле, но за някакви по осезаеми ефекти - едва ли!
пия от на баба ми чая - мащерка, жълт кантарион,равнец, риган, липа ииии малко босилек.Чаят е лично бран от Балкана - екологично чист се предполага че е. Пия също така зелен чай ама в момента ми е свършил. Взимайте пример от мен пиите повече чай, по-малко вода ;)
Мурсалски съм пул и се чувстах тонизиран.Иначе зеления чай доста ме прокарва :) Аз пълня една тенджерка с вода ръчкам 4-5 чайчета вътре изстудявам го и си пия цял ден студен чай.Черния чай също може те дигне ма много зависи къв.Сега като чистя пия и оолонг и пу-ера.Не очаквам ефект от тях,по-скоро разнообразяват диетата.Но нали знаете,че и плацебо ефекта не е малък ;) А иначе съм пил и ройбос и много ми хареса - тои е мощен антиоксидант,а и йерба мате е хубав също.
Пия доста чай - и се чувствам перфектно. Обикновенно правя алхимични смеси. Главно си купувам зелената метална кутия на Twinings - зелен чай, но понякога разнообразавям с насипния зелен от Халите (но е по-скъпо) или от китайския магазин на ул. Симеон. Има дни в които си го правя чист - тоест само зелене. Запарвам концентрат в керамичен чайник и след това в чашата си доливам студена вода. Но обичам и да си правя смеси. Много често правя така - 2 супени лъжици в чайника слагам от зеления, после една от мурсалския, цвят от невен (много е добър за епителизацията), малко гинко билоба и гиностема - от китайския.
Друг път - добавям и едно пакетче акация. Забърквам си и смес зелнен и бликов (лайка, липа, акация...) Или билки - корени от репей, счукани хвойнови плодове. Само да не е от киселите - каркаде, шипки и пр. че хич не ги обичам. Или пък смесвам зелен с бабини зъби - но го прецеждам много прецизно. Обичам и зелен с жасмин. Обикновенно като изпия концентрата, го заливам повторно с гореща вода. Повече обаче не издържа. Отдавна не съм черен чай- макар че много обичам Ърл Грей. Него го предпочитам топъл. А зеленият е винаги хладък и студен. Никога не го подслаждам. Вечер преди заспиване в малка чаша чай слагайм капки Кармолис. Сутрин пък - цитросепт.
Привет.
Стана ми интересно какъв чай е добре да се пие за ускоряване на метаболизма(защото честно казано не вярвам да има някакъв по-голям ефект при топенето на мазнини) и за изпъване.По принцип не консумирам кафе,но си мисля,че с чай ще мгоа да се вдигам успешно сутрин или след тренировка и като цяло кой е най-добре спред вас?
11.05.08
06:32
Зелен и черен чай, както и йерба мате, но се намира трудно. При зеленият чай разликата се усеща, когато го пиеш непрекъснато в продължение на месеци.
Йерба Матето е мн добре. Пробвал съм само 2 вида за сега, че наистина мн трудно се намира. Едното беше насипно, а другото на пакетчета от Биопрограма. При мен действа ободряващо, притъпява апетита(не върши работа, ако сте гладни, а ако искате да метнете някой ненужен въглехидрат). Много искам да си намеря някой пакет пристигнал от Латинска Америка директно, но трудна работа.
Отивам след малко .......... на лов ............. за чайчета .......... надъхахте ме ;)
Мнението беше редактирано от emzo на 11.05.08 08:39.
emzo, да кажеш какво си “хванал”. За мен пиенете на чай е едно малко ранзообразие на ежедневието, докато си го избера от магазина, докато реша после какъв да си направя и така :)
Twinings зелен чай с мента, друго не намерих в моя тъп град :D
p.s. да взема да обединя двете теми ли ....
Да ама не мога :D
Мнението беше редактирано от emzo на 11.05.08 10:44.
Това сигурно ли е, че нямат карбс вътре ?
Днес пих Twinings - Apple, Cinnamon & Raisin - невероятен просто.
15.05.08
13:40
Иван Станков препоръчвам ти чайчетата на PICKWICK с канела cinnamon , има с най-различни плодове , Fruit Amour e най-готин с Apple,Cinnamon & Cream
15.05.08
14:34
казано от FZKTWGS на 15.05.08, 13:40:
Иван Станков препоръчвам ти чайчетата на PICKWICK с канела cinnamon , има с най-различни плодове , Fruit Amour e най-готин с Apple,Cinnamon & Cream
Пич, тези ги пробвах по Коледа като имаше промоция в супермаркета. Наистина бяха много ароматни и като цяло ме удовлетвориха. Аз предпочитам да нагъвам зелен/черен/йерба мате чай през деня. Помагат ми да се фокусирам върху тренировката максимално ;).
15.05.08
14:45
казано от Иван Станков на 15.05.08, 14:34:
казано от FZKTWGS на 15.05.08, 13:40:
Пич, тези ги пробвах по Коледа като имаше промоция в супермаркета. Наистина бяха много ароматни и като цяло ме удовлетвориха. Аз предпочитам да нагъвам зелен/черен/йерба мате чай през деня. Помагат ми да се фокусирам върху тренировката максимално ;).
Ройбоса също не е лоша идея .
Ти к`во ще кажеш за него ? Пил ли си , как ти действа ?
Тоя зелен чай не е много за предпочитане за пиене преди тренировка , щото ако ти се приходи до тоалетна по време на тренировката не е много приятно :shut:
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 15.05.08 14:51.
Ройбоса нещо не ме кефи мен, не може да ми стане достатъчно силен. Пакетчета е, на Teekanne с ванилия. Не е лош като цяло, а иначе си внушавате за тези концентрации и глупости от тези чайове, освен ако не дъните по литри :)
Като се замисля ..... си прав Flask :)
Невероятен е този чай специално.Ей как ме зарибихте с тази тема :D
15.05.08
18:09
а за мента , маточина , жълт кантарион какво ще кажете как ви се отразяват :roll:
Четох в една статия,че зеленият чай е втората по важност течност за организма след водата.Реших да го пробвам и вече от години всеки ден пия по 2-3 чаши от него.Няколкото кафета,които пиех на ден отпаднаха от менюто ми.
A така, точно такъв човек ми трябва. Е? Усещаш ли някакъв положителен резултат?
16.05.08
14:08
Flask, именно ;). Пия по 2-3 литра такъв чай дневно.
Бай да уей, зеленият чай е втората най-консумирана напитка след водата в света.