Някой знае ли какво слагат в каймата???

27.04.08
18:40

Има ли някой който е запознат какво слагат в каймата дето ни пробутват в магазина, готовите кюфтета и кебапчета от кебапчийницата??? Да сте чували от роднини или приятели които са заети в такова прозводство. Знам че не 100% месо, но поне искам да знам какво има наистина....щото например надписа” 60% свинско и 40% телешко и куп Е-та” не ми се вярва да е истина....щото ако 100% е месо, Е-тата бих ги преглътнал :)

В тази кайма, която купувам, знам - мелят дадено месо пред мен и ми го опаковат. :) За другата се съмнявам, че някой ще може да отговори с точност. Виждал съм няколко продукта, все с 60/40, но видът им беше строго различен един от друг.

28.04.08
06:56

аз съм присъствал на приготвянето на кайма за гюфтета/кибапчета на местен майтор- яко блъска соя.

28.04.08
07:56

копита, рога...

В Българското законодателство е прието съдаржанието на каймите излизащи на пазара да съдаржат поне 70% месо, но както при всеки закон, така и при този, тъпите ни управници са оставили една широко зейнала вратичка, защото при същият този закон за каймата е написано по-доло, че под думата “месо” се включват черва,кости,суб-продукти(дробове,мозаци и т.н) и кожа. Сами си направете извод както ядете. Този мит със соята е много неоправдан, вярно има/имало е фирми които са я използвали, но поради нейната комерзиализация в последните години, което води до високите цени на соята и повишения контрол, до голяма степен я изключват от производтсвото на каймите. Този блед цвят на някой кайми се дължи именно на това, че производителя не си е направил труда да сложи оцветител, а съм имал случей в моят стаж(по професия съм готвач) при месенето на каймата да срещна големи бучки оцветители. Такаче по-добре не си правете илюзията, че ще намерите истинска кайма на пазара, а ако ви се ядът кюфтета по-добре, както казаха в горният пост, си купете кайма която я мелят пред вас и сами си направете даденият продук. Един полезен съвет е преди да започнат да ви мелят каймата, помолете продавача да ви покаже машината, защото на мен ми се е случвало, предварително тя да е напълнена с някаква долнокачествена кайма и при меленето тя да ви се даде на вас, след което хубавата да се запази за производителя.

Мнението беше редактирано от Николай Маринов на 28.04.08 08:00.

28.04.08
08:03

@Николай Маринов, я сподели в кой закон е приет съставът на каймата?

Немога да отучня точно закон,указ или там каквото и да е, но тази информация я имам от технолози в месарската сфера с по 30 години стаж, такаче бъди сигурен, че е точно така...

28.04.08
11:46

Соята е най-хубавото нещо, което се добавя в каймата ;)
Специално за готовите кюфтета и кебапчета съм чувал от познати за първата (пръдливата) вода от варен боб, свински субпродукти (уши, бузи и т.н.) и дори тоалетна хартия. Не случайно тия продукти излглеждат чудесно като се свалят от скарата, но са отвратителни, когато изстинат ;)

28.04.08
17:11

Нищо,което да ти помага.

казано от Николай Маринов на 28.04.08, 07:59:

В Българското законодателство е прието съдаржанието на каймите излизащи на пазара да съдаржат поне 70% месо, но както при всеки закон, така и при този, тъпите ни управници са оставили една широко зейнала вратичка, защото при същият този закон за каймата е написано по-доло, че под думата “месо” се включват черва,кости,суб-продукти(дробове,мозаци и т.н) и кожа.

Няма такова законодателство. Може би имаш предвид старият Български Държавен Стандарт, или Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене, но фирмите, произвеждащи хранителни продукти, много отдавна не са задължени да работят по рецептите, дадени там. Всяка фирма си разработва собствена технологична документация, която се утвърждава от РИОКОЗ. Основното изискване е произведения продукт да е БЕЗВРЕДЕН.
Няма нищо вредно, ако в една кайма се сложат обрезки, кожа и тн. Избор на потребителя е от коя фирма какво ще купи, и на каква цена.

Мнението беше редактирано от Петър Д. Петров на 05.05.08 07:02.

ИВ

05.05.08
07:20

На продуктите, които съдържат соя, е отбелязано нейното съдържание - до 2 или 3 процента от общия състав. Както казаха по-горе това излиза, че е най-полезната съставка :).

казано от Петър Петров на 05.05.08, 07:01:

казано от Николай Маринов на 28.04.08, 07:59:

В Българското законодателство е прието съдаржанието на каймите излизащи на пазара да съдаржат поне 70% месо, но както при всеки закон, така и при този, тъпите ни управници са оставили една широко зейнала вратичка, защото при същият този закон за каймата е написано по-доло, че под думата “месо” се включват черва,кости,суб-продукти(дробове,мозаци и т.н) и кожа.

Няма такова законодателство. Може би имаш предвид старият Български Държавен Стандарт, или Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене, но фирмите, произвеждащи хранителни продукти, много отдавна не са задължени да работят по рецептите, дадени там. Всяка фирма си разработва собствена технологична документация, която се утвърждава от РИОКОЗ. Основното изискване е произведения продукт да е БЕЗВРЕДЕН.
Няма нищо вредно, ако в една кайма се сложат обрезки, кожа и тн. Избор на потребителя е от коя фирма какво ще купи, и на каква цена.

Задължително е поне 70% от каймата да е месо!!! По-закон, няма такова нещо “каквото ще да е, само да не вреди”, това е пълна глупост и доста нелепо звучи, вярно че държавата е много объркана, но все пак още няма да се слага примерно в кутииките  от мляко, вода... и тя не вреди все.... Ако не си чувал има асоциация за защита на потребителя и няма как да се приеме татъв стандарт от РИОКОЗ в който да не е отбелязано месното съдържание. За този Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене нещо май си в грешка, това е един най-обикновен рецептурник който се е използвал от собствениците на заведения и производители на хранителни продукти за да съставят менютата си, и не е било задължително да е точно така както е в рецептурника.

казано от Николай Маринов на 05.05.08, 11:23:

Задължително е поне 70% от каймата да е месо!!! .....

Няма такова нещо като “задължително е поне 70% от каймата да е месо”. Такива “задължителни” норми имаше по времето преди ноември 1989. Ако си любознателен, можеш да отидеш в библиотеката на БДС (близо е до пл. Славейков), където се пазят най-различни стандарти за производство на шоколади, млека, автомобилни гуми, козметика, кайма, пушени кренвирши и каквото се сетиш още. НО тези стандарти изобщо не са задължителни  и за това си има обяснение - по времето, когато са правени, не са били налични различни технологични добавки, които са налични сега, и които правят производството по-рентабилно и крайния продукт - по-евтин, траен и безопасен (Като говорим кайма, замисляш ли се, че ако каймата съдържа 70% месо, тя трябва да струва поне 8-9 лева на дребно?) По подобен начин до ноември 1989 Единен сборник рецепти, беше ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за всички заведения за обществено хранене - столове, ресторанти и тн.
За сведение, в целия Европейски съюз няма такова нещо като “задължителен състав”. Производителя доказва само безопасността на продукта си. Останалото - дали този продукт ще бъде купен еднократно и после- отново - го решава купувача. Важното е производителя да не лъже и да декларира всички съставки, които е вложил в продукта. Прочети актуалния Закон за храните и ще ти стане по-ясно какви са  всъщност задълженията  на РИОКОЗ по отношение на контрола на храните.

Въпросните две потребителски асоцииации ( както и ти в качеството ти на физическо лице), имат правото да внасят искове срещу РИОКОЗ поради неупражняване на правомощия и задължения. Ако например, на етикета на една кайма пише 65% месо, сланина, вода, но ти знаеш, че вътре има и оцветители, пълнители и др. работа на РИОКОЗ е да установи това нарушение и да глоби солидно производителя. Ако РИОКОЗ я мързи да го прави, осъди я.

Надявам се тази дискусия няма да премине в носталгични описания на “доброто” старо време, когато имаше задължителен БДС, на училище ходихме с униформи и банани се продаваха само около  Нова година с купони.

Дам по-принцип си прав, пък и си доста навътре в нещата :) , но под 70% месо или въобще под надписа “месо” на етикетите на каймите може да означава уши,кожа,карантии, кости и т.н това имах в предвид.... Естествено е ,че всяка фирма ще означи на етикетите си, солидно количество месо, но работата е там, че РИОКОЗ няма да им направи нищо, по-простата причина, че те слагат сичките тези части от животното под общия знаменател “МЕСО”.

07.05.08
08:26

И затова моят съвет е: избирате си едно хубаво парче месо в месарницата (телешки шол да кажем) и искате да ви го смелят на кайма. Овкусяването и допълнителната обработка може и сами да си я направите.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1