09.05.08
03:18
Разглеждах теми по форума,уж да се образовам и те ме объркаха доста.Наведоха ме на някои мисли:
Аз разбрах,че :
Мускулите са изградени от протеин ?!
Обаче излезе,че:
Мускулите са 70% вода и 30% глюкоза и аминокиселини.Не би ли следвало да се нуждаем повече от глюкоза,отколкото от протеин.Аминокиселините изграждат протеина,нали?Но тялото използва само колкото са му нужни и складира излишъка за по-късно.Следователно не е нужно да приемаме протеин през целия ден и със всяко хранене!
После,нали протеинът се разгражда най-трудно от макроелементите?Това значи ли,че подлагаме метаболизма на стрес?Когато се храним с месо дълго време се чувстваме сити.Все едно месото си стои в стомаха ми.Това няма да помогне много за изграждането на мускулна маса...
И в крайна сметка реших,че калориите са това,което води до повече мускулна маса.Не е задължително те да идват от протеин...Мускулите не се изграждат от протеина,а от излишъка на калории??!!Верно съм чел,че трябва да си на положителен калориен баланс,но колкото повече тренирах,толкова повече обръщах внимание на протеина и пренебрегвах въглехидратите и мазнини,както и повечето хора.
Значи ли това,че може...че би трябвало да изграждаме ММ с завишен прием на калории - не на протеин ???
Темата беше редактирана от BusyMan на 09.05.08 03:35.
казано от DeadManWalking на 09.05.08, 03:18:
Разглеждах теми по форума,уж да се образовам и те ме объркаха доста.Наведоха ме на някои мисли:
Аз разбрах,че :
Мускулите са изградени от протеин ?!
Обаче излезе,че:
Мускулите са 70% вода и 30% глюкоза и аминокиселини.Не би ли следвало да се нуждаем повече от глюкоза,отколкото от протеин.Аминокиселините изграждат протеина,нали?Но тялото използва само колкото са му нужни и складира излишъка за по-късно.Следователно не е нужно да приемаме протеин през целия ден и със всяко хранене!
После,нали протеинът се разгражда най-трудно от макроелементите?Това значи ли,че подлагаме метаболизма на стрес?Когато се храним с месо дълго време се чувстваме сити.Все едно месото си стои в стомаха ми.Това няма да помогне много за изграждането на мускулна маса...
И в крайна сметка реших,че калориите са това,което води до повече мускулна маса.Не е задължително те да идват от протеин...Мускулите не се изграждат от протеина,а от излишъка на калории??!!Верно съм чел,че трябва да си на положителен калориен баланс,но колкото повече тренирах,толкова повече обръщах внимание на протеина и пренебрегвах въглехидратите и мазнини,както и повечето хора.
Значи ли това,че може...че би трябвало да изграждаме ММ с завишен прием на калории - не на протеин ???
:) Мускулът е изграден от белтък, а водата изпълва мускулната клетка от вътре, това е цитоплазмената вода! Естествено че 70 % от тялото ни е вода. В цитоплазмата и в ядрото на клетката протичат проесите на иницииране на развитие на клетката! Аминокиселините се подреждат в полипептидни вериги ППВ и образуват белтъчните молекули. Те от своя страна биват с първична, вторична и третична структура, четвъртична! Протеинът се разгражда най-лесно до а.к., мастните киселини много по-бавно (трудно)! Именно за това се приема протеин на всеки 3 часа,а през за да се инициира горенето на калории за сметка на мазнините или поетата храна през деня! Не калориите, а възстановяването и храненето на мускула водят до неговият растеж! Ако се тъпчим с въглехидрати и мазнини и станем с 20 кг по-тежки, това няма да е мускул! А опакован мускул с лой и вода! Това не е качествена мускулна маса! Мускулната маса се качва най-бавно и трудно - максимум 5-6 кг чиста маса за 8-9 та дори за 12 месеца! Глюкозата е за да отделим инсулин, който да насочва аминокиселини в мускулите! А не, за да градим мускул с толкова евтин и лесен за прием микронутриент - глюкозата!
Горе долу е това!
09.05.08
04:13
Сърдечно благодаря! :-P
И за да не пускам нова тема:
Нуждая ли се от протеин в случай,че искам да си увелича силата,а не мускулната маса и колко?Силата е резултат на нервно-мускулна адаптация.
Може би освен за възстановяване на мускула...
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.05.08 04:16.
Силата основно идва от наличния гликоген в мускулите ти! т.е. от запаса енергия! Протеинът сам по себе си носи калории, точно толкова, колкото и въглехидратите (разликите в индексите са минимални и несъществени)! Ако искаш да наблегнеш на сила:
1) Типа тренировка (повторения в интервала 6-8 повторения, около 45 секунди почивки между сериите)
2) Хранене - богато на комплекси въглехидрати в 3 основни хранения (овесени ядки, фасул, боб, грах дори, варен картоф с кората, кафяв ориз)
3) Монозахариди преди и след тренировка (глюкоза, вафла и др.)
4) Качествено възстановяване с протеин - по около 2 грама на килограм телесна маса!
5) достатъчна хидратация на клетките - воден прием около 4-5 литра вода!
6) Витамини и минерали!
Мисля че повече би те объркало! :)
09.05.08
06:00
Е то това е същото като за ММ!Напротив,за сила не трябва ли да почивм повече и да държа по-ниски повторения,като работя близо до макса си ?!
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.05.08 06:00.
казано от DeadManWalking на 09.05.08, 06:00:
Е то това е същото като за ММ!Напротив,за сила не трябва ли да почивм повече и да държа по-ниски повторения,като работя близо до макса си ?!
Е, силата и ММ не са ли свързани? Мускула “расте” в отговор на нуждата да вдигне повече, нали така? :)
09.05.08
06:22
Там е работата,че мускулната хипертрофия няма почти нищо общо със силата.Силата е умението на мускула да се съкращава колкото се може по-силно,а това е работа на нервната система - тренировките предизвикват адаптация на нервно-мускулната връзка,в резултат мускулите се съкращават все по-силно образувайки по-голяма сила.Дори без да ги правим по-големи мускулите ни имат невероятен потенциал.
Това е причината 60 кг клечовци,които си спазват категорията,да изхвърлят 130 кг + ...
Също мъж и жена на равен процент ММ неможеш да сравняваш по сила. :)
Силата,която мускула прилага зависи от времето на натоваването,тежеста и амплитудата на движение.Може да вдигна 100 кг от лег примерно,но ако го направя за 5 сек ще съм приложил по-малко сила,отколкото ако вдигна 80 кг за 8 бързи повторения!
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.05.08 06:27.
казано от Winnie на 09.05.08, 06:18:
Е, силата и ММ не са ли свързани? Мускула “расте” в отговор на нуждата да вдигне повече, нали така? :)
Не точно. Повече кила можеш да вдигаш и без да предизвикваш хипертрофия на мускулите.
За сила - повторения до пет, почивки до 5 минути, за да се възстанови нервната система на максимум, често трениране на всяко упражнение, на което искаш да качиш сила (т.е, минимум два пъти седмично). И никога до отказ, за да не изпържиш нервната система.
09.05.08
06:31
казано от Петко К на 09.05.08, 06:29:
казано от Winnie на 09.05.08, 06:18:
Не точно. Повече кила можеш да вдигаш и без да предизвикваш хипертрофия на мускулите.
За сила - повторения до пет, почивки до 5 минути, за да се възстанови нервната система на максимум, често трениране на всяко упражнение, на което искаш да качиш сила (т.е, минимум два пъти седмично). И никога до отказ, за да не изпържиш нервната система.
Мускулната маса изключена ли е при такива почивки и повторения,както и обем ИЛИ се явява страничен ефект.
Но въпросът беше дали бих имал нужда от същите количества протеин ако тренирам силово!!!
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.05.08 06:32.
Ако тренираш само и единствено силово и не те е грижа за външен вид и гониш яки постижения, просто трябва да изяждаш каквото докопаш - не ядеш протеин,мазнини и въглехидрати, а просто гнетеш всичко.
Мнението беше редактирано от G33K на 09.05.08 08:02.
И тук идва моят въпрос. Като се смятат протеините трябва ли да се брои процента телесна мазнина. Примерно ако си 90 кг - 190 гр. протеин ли ти трябват или 90 кг - 15 кг(примерно телесни мазнини) = 75 кг * 2.2 гр = 160 гр. протеин? Искам да знам защото това ме обърква и сякаш не успявам да усвоя всичко и само го трупам като мазнини.
09.05.08
08:07
казано от G33K на 09.05.08, 08:01:
Ако тренираш само и единствено силово (не те е грижа да външен вид и някои други неща) и гониш яки постижения, просто трябва да изяждаш каквото докопаш - не ядеш протеин,мазнини и въглехидрати, а просто гнетеш всичко.
С една дума,както обикновено! :lol:
Обективно погледнато,това е повече от излишно!Мен ако не ми пукаше как изглеждам нямаше да се занимавам с неща по-тежки от дистанционното на телевизора,мишката на компютъра и онази ми работа като ми се приходи по нужда...Въпросът е да не дебелея,да не се променям,да си се храня нормално и просто с тежки тренировки мога ли да вдигна килата на щангата.Аз ако тъпча всичко - ясно,ясно ми е и,че колкото повече ям-толкова по-добре.
Много ядене = гарантирани разултати, НО какво става при липса на храна.Не точно липса,но един абсолютен минимум като обед и вечер само примерно.Това ще попречи ли на силата или пак ще може да се вдига.За мускулната хипертрофия е излишно да се говори...
Сега се сещам,че преди родителите ни са тренирали точно така - през деня тренират,колкото тренират и се хранят само сутрин,обед и вечер,а може и по-малко.Това не им е пречело да подобряват резултатите си със собствено тегло!
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.05.08 08:12.
казано от iasen на 09.05.08, 08:02:
И тук идва моят въпрос. Като се смятат протеините трябва ли да се брои процента телесна мазнина. Примерно ако си 90 кг - 190 гр. протеин ли ти трябват или 90 кг - 15 кг(примерно телесни мазнини) = 75 кг * 2.2 гр = 160 гр. протеин? Искам да знам защото това ме обърква и сякаш не успявам да усвоя всичко и само го трупам като мазнини.
Тук накрая ще стане форум за висша математика. Много сметки, много нещо, повечето от които ненужни. Дали усвояваш храната или не е нещо, което е много малко вероятно да можеш да усетиш. Ако трупаш мазнини, надали те идват от 30 грама протеин в повече, по-скоро огледай другите неща които ядеш. Освен това, защо точно 2,2 гр/кг, кой го казва това? Някой може да не може да усвои и толкова, за друг може да е малко. Колкото повече задълбаваш в математика и измислени цифри, толкова повече ще се объркваш, а и резултатите ще се влошават.
09.05.08
08:09
Казват ти 2.2 на килограм телесно тегло по простата причина,че дори да приемаш повече,отколкото ти трябват,няма да приемаш по-малко! :cheese: Иначе да,смята се активното телесно тегло (мазнините няма нужда да ги храним) .
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.05.08 08:11.
Благодаря ви за бързият отговор. Просто ме интересуваше дали важи това за протеина ей така. Мисля, че и при въглехидратите и мазнините е така нали? Смисал и там се вади телесната мазнина. Искам да бъда стриктен защото след 6 седмична НВД свалих много мускул и въпреки това мазнината е все още завишена.
казано от DeadManWalking на 09.05.08, 08:07:
казано от G33K на 09.05.08, 08:01:
Ако тренираш само и единствено силово (не те е грижа да външен вид и някои други неща) и гониш яки постижения, просто трябва да изяждаш каквото докопаш - не ядеш протеин,мазнини и въглехидрати, а просто гнетеш всичко.
С една дума,както обикновено! :lol:
Обективно погледнато,това е повече от излишно!Мен ако не ми пукаше как изглеждам нямаше да се занимавам с неща по-тежки от дистанционното на телевизора,мишката на компютъра и онази ми работа като ми се приходи по нужда...Въпросът е да не дебелея,да не се променям,да си се храня нормално и просто с тежки тренировки мога ли да вдигна килата на щангата.Аз ако тъпча всичко - ясно,ясно ми е и,че колкото повече ям-толкова по-добре.
Много ядене = гарантирани разултати, НО какво става при липса на храна.Не точно липса,но един абсолютен минимум като обед и вечер само примерно.Това ще попречи ли на силата или пак ще може да се вдига.За мускулната хипертрофия е излишно да се говори...
Сега се сещам,че преди родителите ни са тренирали точно така - през деня тренират,колкото тренират и се хранят само сутрин,обед и вечер,а може и по-малко.Това не им е пречело да подобряват резултатите си със собствено тегло!
При тежки тренировки силата ще се вдига. Познавам момчета, които разтоварват ТИР-ове по цял ден, закусват каквото намерят, на обяд оправят един бял хляб със сурова наденица, вечер пак каквото намерят и са по-силни от 3/4 от хората, които блъскат по залите, спазват хранителни режими и взимат какъв ли не зоб. Здравето и външния вид зависят от храната, силата по-скоро не. Е, разбира се ако системно не си дояждаш тежките тренировки ще те смажат, но все пак май не говорим за това.
09.05.08
08:22
казано от G33K на 09.05.08, 08:12:
При тежки тренировки силата ще се вдига. Познавам момчета, които разтоварват ТИР-ове по цял ден, закусват каквото намерят, на обяд оправят един бял хляб със сурова наденица, вечер пак каквото намерят и са по-силни от 3/4 от хората, които блъскат по залите, спазват хранителни режими и взимат какъв ли не зоб. Здравето и външния вид зависят от храната, силата по-скоро не. Е, разбира се ако системно не си дояждаш тежките тренировки ще те смажат, но все пак май не говорим за това.
Дам и аз съм забелязъл същото - силата няма нищо общо с храната освен до момента,в който огладнеем истински. :)
С две думи ,ако още не сте разбрали си търся оправдание да не ям много и пак да имам причина и резултати от тежките тренировки. : )))
Не,сериозно поставих темата. :)
Мнението беше редактирано от BusyMan на 09.05.08 08:34.
09.05.08
15:18
6 часа без отговор?Така де,не мислех,че с тези бегли предположения темата е изчерпана...
казано от iasen на 09.05.08, 08:12:
Благодаря ви за бързият отговор. Просто ме интересуваше дали важи това за протеина ей така. Мисля, че и при въглехидратите и мазнините е така нали? Смисал и там се вади телесната мазнина. Искам да бъда стриктен защото след 6 седмична НВД свалих много мускул и въпреки това мазнината е все още завишена.
Еми то това е пиниза,да запазиш мускула и да отсееш мазното.Не да сваляш общо кг и накрая на нищо да приличаш.Ето защо диетата е високо бълтъчна,висоско мазнинна.Затова хората приемат белтък от рода на 2.7-3 гр/кг.
Плюс това белтъка се смята на всички килограми,аз кат съм 90 кг,откъде да знам колко кг да извада...Затва смятай на цялото тегло.
Как да няма връзка храната със силата?!
Тогава пробвай на НВД да направиш 6-7 повторения със 100 кг на лег.Да видим тогава кво ще стане.
Мнението беше редактирано от Финдо на 09.05.08 16:42.
казано от Финдо на 09.05.08, 16:41:
Тогава пробвай на НВД да направиш 6-7 повторения със 100 кг на лег.Да видим тогава кво ще стане.
Аз лично ще загрея за следващата серия със 120 :)
Храната наистина има връзка със силата, и то голяма. Няма начин просто - големите тежести харчат много енергия, която трябва да идва от някъде. От въздуха и водата не става :)
На НВД по начина по който го разбирате билдърите предполагам ще ти се отрази зле (освен ако макса ти не е много по-висок). На НВД по начина, по който го разбирам аз проблеми няма да имаш (в смисъл, че ако можеш да го направиш на ВВД ще можеш и на НВД, а не че ако досега не си можел изведнъж ще стане ;) ). Храната просто трябва да е в повече от необходимото, за да имаш яко енергия. Наскоро четох за една тенденция при т.нар. strongmen (по-конкретно в Канада засега) да се преориентират към значително по-ниски въглехидрати и повече мазнини в храненето си заради все по високите изисквания към тях, както и с цел по-добър conditioning. А всички знаем на какво са способни тези говеда.
Ако процента подкожна мазнина ти е 20%, ги вадиш от телесната маса, измерена с кантар. Ако си 100 кг, и имаш 20 кг (% съответно) мазно, то протеинът ти е за тези 80 кг останала маса! Според целта изчисляваш индексите - за поддържане, за покачван на маса, за релеф ;)
Искам само да споделя нещо лично изпитано: при високомазнинно нисковъглехидратно хранене, експлозивната сила наистина се увеличава. Не знам дали е само заради увеличения калориен прием, обаче :) Щото, калориите не съм ги увеличавала кой знае колко, напротив - в недостиг са били. Но, факт е, че силата ми е нараствала. Имат ли някаква връзка самите мазнини, не като източник на много повече енергия от въглехидратите и белтъците, а като елемент, който повлиява по някакъв начин освобождаването на тази експлозивност? Явно действат по някакъв начин на нервната система. Нали тя е отговорна в случая?
Обратното - при ВВД, силата ми изобщо не расте, дори намалява.
Мнението беше редактирано от Winnie на 10.05.08 06:05.
казано от Winnie на 10.05.08, 06:05:
Искам само да споделя нещо лично изпитано: при високомазнинно нисковъглехидратно хранене, експлозивната сила наистина се увеличава. Не знам дали е само заради увеличения калориен прием, обаче :) Щото, калориите не съм ги увеличавала кой знае колко, напротив - в недостиг са били. .
Черпиш от гликогена Вини! Това е! Но и до едно време! Когато се изчерпи, рухваш! Затова НВД и други абривиатурни щуротии са ми далеч вече в мирогледа, съдя по себе си в експериментите и съдя по не малко познати и хора, които сериозно тренират и се хранят!
Извода ми е: фитнеса и културизма са за мен вече 80 % хранене, 20 % тренировки!
казано от Питона на 10.05.08, 06:47:
Извода ми е: фитнеса и културизма са за мен вече 80 % хранене, 20 % тренировки!
За мен също! ;-)
10.05.08
06:56
Ако не бях на хранителен режим (чат-пат) и не търсех мускулна маса,а само сила щях да бухам кебапчета,да пия бира и да дигам тежко и силата ми щеше да расте.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 10.05.08 06:56.
казано от Питона на 10.05.08, 06:47:
Черпиш от гликогена Вини! Това е! Но и до едно време! Когато се изчерпи, рухваш! Затова НВД и други абривиатурни щуротии са ми далеч вече в мирогледа, съдя по себе си в експериментите и съдя по не малко познати и хора, които сериозно тренират и се хранят!
Питон, прав си! Разрових се из мемоарите си и се оказа, че по същото време съм се черпила с креатин и мед :lol: Затуй съм била силна.
Пък, иначе никът ми се чете Уини, от winnie the pooh - Мечо пух, който много бича мед ;-)
Ми, какво ти пречи да си на режим и да ядеш кебапчета? Стига да са от кайма, не виждам нищо лошо.
Мнението беше редактирано от Winnie на 12.05.08 12:39.
12.05.08
15:25
казано от Winnie на 12.05.08, 12:38:
Ми, какво ти пречи да си на режим и да ядеш кебапчета? Стига да са от кайма, не виждам нищо лошо.
Оох,не съм чувал по-красиви думи. : )) Да се чувствам свободен да ям кебапчета. Но как да съм сигурен,че са от кайма ? :(
12.05.08
17:11
казано от iasen на 12.05.08, 15:52:
ПО един единствен начин - като си я мелиш сам!
Аз едни яйца ме мързи да си сваря...
14.05.08
10:25
По въпроса за силата, най-великия ум в света, по силовите вдигания - Иван Абаджиев си го е казал: “Тренировка по два, дори три пъти на ден и много голямо въстановяване”, казал е също: “Докато другите трениори от други държави, караха състезателите си да тренират само по веднъж на ден със збор от вдигнати килограми около 6-7 тона, Аз карах мойте да вдигат по 2-3 пати на ден по 16-17 тона” (Цитатите не са съвсем точни, защото точното интервю не е пред мен, но е горе/доло това).
П.П Ясно е, че неможем да сръвняваме хормоналните морета на състезателите с наще езерца, но съветът ми е - всеки който се занимава с какъвто и да е вид вдигане, да изчете теориите на Иван Абаджиев!
П.П 2 Пицурин или там както се казваше онзи изрод, кадето маже всичко наред по световните силови състезания, слага в диетата си поне по 5-10 сникърса от които 2-3 са през ноща..... сами си правете сметка :) .
Мнението беше редактирано от Николай Маринов на 14.05.08 10:28.
казано от Николай Маринов на 14.05.08, 10:25:
П.П 2 Пицурин или там както се казваше онзи изрод, кадето маже всичко наред по световните силови състезания, слага в диетата си поне по 5-10 сникърса от които 2-3 са през ноща..... сами си правете сметка :) .
..... и по една кофа стероиди. Прави си изводите. Това е сайт за наторален бодибилдинг!
15.05.08
09:41
казано от podlecii на 15.05.08, 09:28:
..... и по една кофа стероиди. Прави си изводите. Това е сайт за наторален бодибилдинг!
Хаха и все пак истина е,че при тренировката за сила честотата на трениране е за сметка на обема...явно при стероидите не е така...
16.05.08
12:39
казано от podlecii на 15.05.08, 09:28:
Братле не си ти човекът който ще ми прави забележка, друг въпрос е, че 99% от всички проф. спортисти взимат по една кофа медикаменти и третото е, че не съм посъветвал никой какво да взима, просто давам пример, такаче по-добре си малчи.
Е, то тия дози, които ги препоръчват 2.2+ на килограм са препоръчителни за атлети, един вид ..оптимални.
Интересно ми е, дали има и зависимост м-ду прието количество протеин и усвояването му. Като абсолютен лаик и оптимист, склонен съм да допусна, че при по-малък прием, усвояемостта е може би по-голяма, отколкото при по-голям прием при който имаме дори и излишък от протеин. Дали?
20.05.08
06:37
казано от С7АЛК3Р на 19.05.08, 18:04:
Е, то тия дози, които ги препоръчват 2.2+ на килограм са препоръчителни за атлети, един вид ..оптимални.
Интересно ми е, дали има и зависимост м-ду прието количество протеин и усвояването му. Като абсолютен лаик и оптимист, склонен съм да допусна, че при по-малък прием, усвояемостта е може би по-голяма, отколкото при по-голям прием при който имаме дори и излишък от протеин. Дали?
Аз съм на мнение,че се прекалява с този протеин.Не,ч ее вредно,но е излишно и затова пуснах темата...има недостиг на компетентна информация обаче. :)
Има глад за белтъчини,както има и пренасищане.След два,три дена на над 200 гр протеин,примерно,абсурд да се усвоява всичкия.
Но аз не визирам тези конски дози.Аз над 150 гр протеин рядко почнах да приемам.Не съзнателно,а просто защото рядко ми се отдава възможност.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 20.05.08 06:39.
20.05.08
20:10
Насочи вниманието си, не към това колко грама взимаш, а по-колко пъти на ден си набавяш протеин, защото протеинат неможе да се складира и трябва да се приема на всеки 2-3ч. задължително.
20.05.08
20:17
казано от Николай Маринов на 20.05.08, 20:10:
Насочи вниманието си, не към това колко грама взимаш, а по-колко пъти на ден си набавяш протеин, защото протеинат неможе да се складира и трябва да се приема на всеки 2-3ч. задължително.
Странно,аз пък знам точно обратното,че протеинът се складира.
На въпроса ти дали се прекалява с целия този протеин моето мнение е - не. Ако искаш темповете на прогресия да са максимално бързи ти трябва колкото се може повече протеин и калории под формата на храна от подходящи източници. Смятам че до 3гр на килограм телесно тегло (ако не си много мазен) се усвояват от натурален атлет безпроблемно, може да не ти харесва но от опит знам че колкото повече протеин се приема дневно резултатите идват по - бързо. Това не значи че не може да се прогресира с 2гр или с 1.8гр но няма да е със същото темпо с което би ставало при повече протеин.
Силата не мисля че е правилно да се причислява единствено към неврологичната адаптация, това е един от факторите но целия процес е по - сложен и комплексен - както и да се тренира организма се натоварва на всички нива - метаболитно, неврологично, хормонално и др. Разликата между тренировка с нисък брой повторения и сравнително по - големи тежести и този с по - голям брой повторения и относително по - лека тежест е в процентното съотношение на натоварване върху тези системи, но каквото и да е съотношението и тренировката те участват всички, това е комплексен процес.
Когато целта е увеличаване на силата (и масата) това е много натоварващо за организма и обилните ресурси от калории - енергия и протеин - строителни материали са необходими за трансформацията не само на мускули но на всички тъкани и системи участващи усилено по - време на наторарванията, това включва също усилване на ставните връзки, развиване на нервните окончания, усилване на костната система и др.
20.05.08
21:10
Благодарско на Алкорин.Доволен съм. : ))