17.05.08
03:43
Много мнения по тоя въпрос, едни са за, едни са против...
Става въпрос за сьомги, тележко и от сорта.
Подходящи ли са в период на чистене?
17.05.08
05:56
Много ясну !! Ама 100 процента някои тука ще напише : Много е мазно !! или ДА ама ако не е много мазно!!!Според мене е супер за всеки период и всяко време ...
Личния ми опит и доста неща, които съм чел, показват, че не месото, а рафинираните въглехидрати стоят зад неизчистеното тяло. Неандерталците не са имали здравословните проблеми на хората от 21 век, нито проблеми с наднормено тегло, въпреки че главна част от менюто им са заемали червените меса.
Може би мит номер едно на конвенционалната диетология е, че мазното месо е вредно месо. Слава богу вече съществуват не един или два интелигентни диетични подхода, които споделят точно обратното: ВМ-НВД, диета според кръвната група, палео диета и прочие, и прочие.
17.05.08
09:03
И аз мисля като Калоян хората се омазняват от въглехидратите а обвиняват мазнините които консумират много по малко
17.05.08
09:06
казано от Калоян Янкулов на 17.05.08, 07:50:
Личния ми опит и доста неща, които съм чел, показват, че не месото, а рафинираните въглехидрати стоят зад неизчистеното тяло. Неандерталците не са имали здравословните проблеми на хората от 21 век, нито проблеми с наднормено тегло, въпреки че главна част от менюто им са заемали червените меса.
Щото ненадерталците толкова и са яли сигурно. Защо богатите римляни са били дебели? Да не говорим, че вобще не можеш да знаеш какви проблеми са имали неандерталците плюс това са живяли средно по около 35 години или по-малко. Сигурно щото са нямали здравословни проблеми та за това са имали толкова дълаг живот нали?
Абе чудя се понякога откъде ви идват тия глупости на главата.
Проблема не е нито в месото, нито във въглехидратите, проблема е само и единствено в калориите. Или по-точно казано - в излишните такива.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 17.05.08 09:14.
Стига с тия калории. От калория до калория разликата е голяма. Тялото не може да брои калории и не му пука ти как ги смяташ. То изобщо не работи с калории, работи с хранителни вещества. Убедил съм се, че има по-голяма значение с какво се храня, а не с колко калории.
17.05.08
09:30
Тялото взима това което не може да използва ( излишните калории ) и го складира под формата на мазнини. Без значение дали е излишен протеин, мазнина, въглехидрат или алкохол. Така че си опират нещата баш до калории.
Щото ненадерталците толкова и са яли сигурно. Защо богатите римляни са били дебели? Да не говорим, че вобще не можеш да знаеш какви проблеми са имали неандерталците плюс това са живяли средно по около 35 години или по-малко. Сигурно щото са нямали здравословни проблеми та за това са имали толкова дълаг живот нали?
Неандерталците са живелии в палеолитната ера и са наричани “ловци” и науката ни казва достатъчно ясно, че здравословните им проблеми не са били инсулионова резистентност, задръстена храносмилателна система, диабет и прочие, а съвсем други.
Рафинираните въглехидрати са произведение на модерните технологии през последния век. Белият ориз, брашното, захарта, солта и други са произведение на модерните технологии. Бланширане, пържене и ред други процеси са произведение на модерните технологии. Проблеми с наднорменото тегло, диабет, акне и други също са произведение на модерните технологии.
Ето за това палео диетата (например) се ползва за лечение на горните здравословни проблеми.
Тялото взима това което не може да използва ( излишните калории ) и го складира под формата на мазнини. Без значение дали е излишен протеин, мазнина, въглехидрат или алкохол. Така че си опират нещата баш до калории.
Всеки организъм е строго индивидуален, определящ се от генетика, кръвна група и други. Ето защо дадена диета, независимо колко е малък приема ти на калории в нея, не може да ти гарантира отслабване или обратното. Подкрепям мнението на Петко, най-малко от личен опит. За 8 месеца тестване на хранителни режими съм стигнал до заключението, че не е най-важно колко калории си набавяш (преди това го правех с почти всяка една храна, която ми падне), а как (днес се храня според кръвната група и други хранителни съображения и съм в най-добрата си форма и здраве, откакто тренирам фитнес).
Всеки, който реши може да пробва следния експеримент
- да изкара 1 месец с преобладаващо хранене на месо и натурални продукти с даден калориен прием
- да изакара следващия месец с преобладаващо хранене с бял ориз, бял хляб, бисквитки и каквото още се сети от бяло брашно; сладко, захар и вафли със същия калориен прием
С интерес бих очаквал да споделят резултатите. Аз моите ги споделих :)
17.05.08
10:22
Проблеми с наднорменото тегло, диабет, акне и други също са произведение на модерните технологии.
Значи в древността/средновековието не е имало дебели хора, не е имало диабет или акне, това ли се опитваш да ми кажеш? :lol:
Да се смея ли или да плача...
Аз съм привърженик на РБД. Опитвал съм десетки диети за качване/сваляне и съм стигнал до заключение, че на организма му трябват и известно количество и въг. и белтък и мазнини и микроелементи и т.н. и като говоря за ккал. нямам предвид да ядеш само захар или само протеин. Ако искаш да сваляш - намаляваш ккал. от храната която в момента ядеш ( тоест ядеш просто по-малко като количество от нея ), ако искаш да качваш - правиш обратното. Важното е да си набавяш и въг. и протеин и мазнини и микорелементи и витамини и т.н. в определни количества. В същото време разбира се че е по-добре да се яде натурална вс. пакетирана храна, ненаситени мазнини вс. наситени и т.н., но и нищо няма да ти стане да изядеш една паста или да изпиеш една бира.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 17.05.08 10:39.
Това “тялото има нужда от всичко” и “нищо няма да стане от една паста” съм го чувал стотици пъти, все от хора, които не искат да се откажат от вредните си навици и търсещи си оправдание.
Мнението беше редактирано от Петко К на 17.05.08 10:46.
казано от Петко К на 17.05.08, 10:42:
Това “тялото има нужда от всичко” и “нищо няма да стане от една паста” съм го чувал стотици пъти, все от хора, които не искат да се откажат от вредните си навици и търсещи си оправдание.
Напълно съгласен.
По темата - Червеното месо е най-полезно от всички заради хр. вещества, които съдържа и е перфектно за чистене.
17.05.08
10:59
Зависи какво определяш като ‘’вредни навици’’ сам за себе си. За мен лично това са неща като пушене, системна употреба на алкохол и наркотици и т.н., със сигурност не е и пиенето на една бира в горещ летен ден или хапването на една паста като идеш на сладкарница с жената. Съответно и за оправдания не може да се говори. На мен тия неща не ми ‘’вредят’‘, не го считам за ‘’вреден навик’‘, съотетно не се и оправдавам като казвам, че пия бира или ям сладко. Просто го правя.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 17.05.08 11:00.
Принципно говорех за палео епохата, използвайки като основен аргумент не изследвания (не съм си правил сериозен труд да търся такива), а палео диетата (симулираща максимално храненето на неандерталците с цел лечение на тези проблеми). Вместо да се правиш на интересен можеше да помислиш малко и да стигнеш до простото заключение, че щом диета, напободяваща тази на хората от палео ерата се ползва за лечение на диабет, акне, наднормено тегло и други (с отбелязани добри резултати), то натуралните създатели на тази диета - неандерталците, които са се хранели по нея, едва ли са имали тези проблеми.
Човешката генетика не се е променила през времето и подобни проблеми са съществували и тогава, въпросът е че колкото повече се развиват технологиите, изглежда толкова повече се увеличават тези проблеми. А като говорим за изследвания - вече са направени такива. Това, за което се сещам е, че хората в Южна Америка е установено, че имат много по-малко проблеми с акне, отколкото тези в Северна - хайде, сети се защо е така...
Но явно си от онези фитнес “любители”, които си знаят тяхното и не са склонни да комуникират нормално, с аргументи, разбирания и доказателства, а само с това, което те си знаят. Тъй че смятам да приключа до тук участието ми в темата. А днес точно четох един интересен материал от т-нейшъна, който ще ми влезе в употреба още днес:
Even the best coaches, trainers, and nutrition experts in the world seek the teachings of others. Funny how Charles Poliquin and Dave Tate are open to the info and coaching of others in the field, while some shipping clerk on a forum thinks he’s a training expert with nothing else to learn. And by “funny” I mean pathetic and sad.
17.05.08
11:03
Чудя се само дали осъзнаваш, че цитата перфектно те характеризира...
Работата е там, че докато ти се чудиш “дали да се смееш или да плачеш” без грам да си се поинтересувал от това, което споделям тук като информация, аз не само че не отричам твоето мнение, но и се съгласявам с част от него.
Ето защо смятам, че по-скоро характеризира теб.
Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 17.05.08 11:11.
17.05.08
11:49
Не виждам никаде да се съгласяваш дори отчасти с мен. Извинявай за нападките, последното което ми трябва е да се карам с хора от форума, не това е била целта ми. Но принципно, вижам какво става с много хора ( и аз съм горе/долу така ) - харесава се една диета и край... в частност при теб - палео диетата.. за теб това е решението на всички хора с наднормено тегло, диабет и акне. Обаче има и още много други фактори, те не са свързани с храната и диетата, а с човека, а както знаем всеки човек е различен! Просто казвам, че решения ( тоест диети ) бол, всеки човек ще се повлиае от различните диети по различен начин, универсално решение за всички хора за съжаление няма. В същото време обаче диети от типа на РБД са може би едни от най-добрите по много прости причини - лесна е за спазване ( лесно и се престъпва обаче ), не ангажира съвременния човек с много време ( а както знаем времето е много неща тия дни ), храна за такава диета можем да намерим във всеки приличен ресторант ( тоест достъпна е когато си на път, когато имаш много работа и нямаш време и т.н. ), соцялния елемент е силно застъпен и още много други неща който поставят диетата за мен лично на едно от челните места. Балансирана е, а за мен баланса е всичко. Нищо прекалено малко и нищо прекалено много не води до добро!
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 17.05.08 11:52.
Явно и аз не съм обеснил достатъчно точно. Палео диетата не ми е в никакъв случай фаворит, а и да беше в никакъв случай не бих я натяквал на някого, както често забелязваме феномена “почвай нвд” като искаш да отслабваш, “почвай ввд” като искаш да пълнееш. :) Моята любима е съвсем друга - blood type diet
...днес се храня според кръвната група и други хранителни съображения и съм в най-добрата си форма и здраве, откакто тренирам фитнес...
...но дори нея не я спазвам като по книга, а персонализирана за мен и я препоръчвам по-скоро от приятелска гледна точка, а не фанатично “почвай, щото всичките други са боклук”.
Иначе самият аз съм пробвал много хранителни режими, като почнеш от сериозно препоръчваните нвд, ввд и стигнем до тези, за които говоря сега. Важно да отбележим, че нито палео диетата, нито тази по кръвна група трябва да са нисковъглехидратни. Напротив! Аз също не съм привърженик на нвд, и макар че не го бях споделил в тази тема, а в друга, това е нещото, с което се съгласявам с теб - РБД е най-уместния вариант от гледна точка на удобство и социални елементи. А за мен и вкусово е най-добронамерено настроена.
Друго нещо, с което се съгласявам с теб е персонализирането на диета. Ето ти сега пишеш:
Обаче има и още много други фактори, те не са свързани с храната и диетата, а с човека, а както знаем всеки човек е различен! Просто казвам, че решения ( тоест диети ) бол, всеки човек ще се повлиае от различните диети по различен начин, универсално решение за всички хора за съжаление няма.
А ето какво аз написах в по-горен пост:
Всеки организъм е строго индивидуален, определящ се от генетика, кръвна група и други. Ето защо дадена диета, независимо колко е малък приема ти на калории в нея, не може да ти гарантира отслабване или обратното
Използвах примерните диети, за да се аргументирам, че вече в доста хранителни подходи (вм-нвд, палео, блъд тайп, метаболен тип) е доста ясно показана вредата на лошите въглехидрати и огромната полза от месото в период на чистене - точно това, от което се интересуваше човека, пуснал темата.
Основното нещо, с което не мога да се съглася е, че калориите са си се калории, независимо дали са от въглехидрати или протеин. При мен лично, когато наблягам на някои типове въглехидрат (рафинираните специално, за които говорех) се забелязва пълнеене, когато ги заменя с други въглехидрати и наблегна на месото се изчиствам и трупам ММ.