Тегло на месото и хранителни стойности

17.05.08
17:34

Днес си купих свински шишчета. На етикета в кулинарния магазин пише “Свински шиш - 100 гр. - 1 лв.” Купих четири броя. Такаааа...обаче като ги претеглих на ел.везна в друг магазин, показа 260 грама. Нали уж 4 шишчета по 100 грама са = 400 грама. Да разбирам ли че теглото, което се обявява на етикета е в сурово състояние преди изпичането им, когато имат в себе си вода??? И възможно ли е след термичната обработка от 400 грама сурово месо да се получи 260 грама изпечено месо??? И след термичната обработка запазва ли се грамажа на протеина в 100 грама продукт???

Темата беше редактирана от swim_fan на 17.05.08 17:37.

17.05.08
17:50

Да, така е, като се изпари водата и олекват доста продуктите.

17.05.08
20:21

Да не отварям друга тема, а и въпроса е свързан. Защо мазнината от месото гори ? Преди няколко седмица бях на едно село и реших да си направя скара. Като капе от пържолите(свински) върху жарта, после гори. Това на какво се дължи и как се отразява на първоначалния състав на мръвката?

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 17.05.08 20:23.

AN

18.05.08
07:49

20 грама протеин за 100грама сурово месо или след термична обработка 100грама ,защото и аз като си взема примерно пилешки гарди в сурово састояние са 500 грама после след като ги опекох като ги притеглих излезнаха 300гр, колко протеин сам поел като сам ги изял 100гр или 60гр???

18.05.08
07:51

Мисля,че отговора тук е,че протеина си остава въпреки,че месото се свива.Такаче спокойно момчета. :)

ГП

18.05.08
09:21

:) яжте повече мръвки,за да сте сигурни,че протеина е достатъчен :)

18.05.08
09:32

Вижте...месото при термична обработка олеква само и единствено заради загубата на вода, която се изпарява, или на мазнината, която капе и гори, както е описано в един от случаите:)При всички положения протеинът остава, така че, както и да го мерите-в сурово или приготвено състояние, количеството на протеините си е едно и също-споко:)!!

__

18.05.08
11:10

Добре де само неможах да разбера преди термична обработка пържолата тежи 100гр примерно след обработването водата се е изпарила и пържолата е станала примерно 60-70гр. и сега аз колко протеин изяждам,че немога да разбера?Поемам протеин като за 100гр продукт или като за 60-70гр.?

18.05.08
11:24

И при 100-грамовата пържола в началотО, и при същата пържола,станала на 70 грама след печенето, протеинът си е един и същ - колкото е бил в 100-грамовата:)Ясно?:)))

18.05.08
11:26

ПРОТЕИН С ВОДАТА НЕ СЕ ИЗПАРЯВА:)

AN

18.05.08
13:01

Вие сигорни ли сте в изказванията си я се обосновете каде сте ги чели тия работи аз търсих в нета ама нищо не намерих може би щото сам тап я някои по учен да се изкаже

18.05.08
14:06

Хахахаха!Едва ли си тъп, мой човек:)Ама аз например съм молекулярен биолог-микробиолог и отбирам, така да се каже, от тия работки:)

18.05.08
15:04

Работите са малко относителни обаче... Ако едно парче пилешко 150гр има 40гр вода и в друго парче пилешко, пак 150гр има 60гр вода, според вас в кое ще има повече протеин. В това с по-малкото вода разбира се. Не се вманиачавайте толкова, ако ще мерите нещо, то го правете сурово.

Мнението беше редактирано от Flask на 18.05.08 15:05.

18.05.08
15:04

Не е нужна да си молекулярен биолог, за да схванеш, че като се изпарява водата, протеина се запазва.

18.05.08
16:13

Разбира се!И след като се е схванало това нещо,според мен вече няма нищо неясно, за да си питаме едно и също в няколко теми на този форум.

AN

18.05.08
17:55

мерси за изчерпателните отговори,може и да не сам толкова тап ама със сугорност има по умни от мен като теб напримерно,тва беше комплимент :)

18.05.08
18:12

Хаххаааааа.......добре, ще го схвана като комплимент:)

Яко спамите темата.А по темата:затова никога никой незнае колко точно протеин поема, защото има разлиги в теглата в съдъжанието от пилешко филе до друго пилешко филе винаги има разлика едното е по воднисто другото е от друга порода пиле, третото пилето е хранено с определена храна и т.н. и  т.н.Затова аз не се притеснявам да поема повече от необходимото протеин, защото той никога не е излишен в тялото.

19.05.08
05:27

Вингаги съм мерил месото приготвено и така си смятам протеина.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1