17.05.08
17:34
Днес си купих свински шишчета. На етикета в кулинарния магазин пише “Свински шиш - 100 гр. - 1 лв.” Купих четири броя. Такаааа...обаче като ги претеглих на ел.везна в друг магазин, показа 260 грама. Нали уж 4 шишчета по 100 грама са = 400 грама. Да разбирам ли че теглото, което се обявява на етикета е в сурово състояние преди изпичането им, когато имат в себе си вода??? И възможно ли е след термичната обработка от 400 грама сурово месо да се получи 260 грама изпечено месо??? И след термичната обработка запазва ли се грамажа на протеина в 100 грама продукт???
Темата беше редактирана от swim_fan на 17.05.08 17:37.
17.05.08
20:21
#2
Да не отварям друга тема, а и въпроса е свързан. Защо мазнината от месото гори ? Преди няколко седмица бях на едно село и реших да си направя скара. Като капе от пържолите(свински) върху жарта, после гори. Това на какво се дължи и как се отразява на първоначалния състав на мръвката?
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 17.05.08 20:23.
18.05.08
07:49
#3
20 грама протеин за 100грама сурово месо или след термична обработка 100грама ,защото и аз като си взема примерно пилешки гарди в сурово састояние са 500 грама после след като ги опекох като ги притеглих излезнаха 300гр, колко протеин сам поел като сам ги изял 100гр или 60гр???
Мисля,че отговора тук е,че протеина си остава въпреки,че месото се свива.Такаче спокойно момчета. :)
18.05.08
09:21
#5
:) яжте повече мръвки,за да сте сигурни,че протеина е достатъчен :)
18.05.08
09:32
#6
Вижте...месото при термична обработка олеква само и единствено заради загубата на вода, която се изпарява, или на мазнината, която капе и гори, както е описано в един от случаите:)При всички положения протеинът остава, така че, както и да го мерите-в сурово или приготвено състояние, количеството на протеините си е едно и също-споко:)!!
18.05.08
11:10
#7
Добре де само неможах да разбера преди термична обработка пържолата тежи 100гр примерно след обработването водата се е изпарила и пържолата е станала примерно 60-70гр. и сега аз колко протеин изяждам,че немога да разбера?Поемам протеин като за 100гр продукт или като за 60-70гр.?
18.05.08
11:24
#8
И при 100-грамовата пържола в началотО, и при същата пържола,станала на 70 грама след печенето, протеинът си е един и същ - колкото е бил в 100-грамовата:)Ясно?:)))
18.05.08
11:26
#9
ПРОТЕИН С ВОДАТА НЕ СЕ ИЗПАРЯВА:)
18.05.08
13:01
#10
Вие сигорни ли сте в изказванията си я се обосновете каде сте ги чели тия работи аз търсих в нета ама нищо не намерих може би щото сам тап я някои по учен да се изкаже
18.05.08
14:06
#11
Хахахаха!Едва ли си тъп, мой човек:)Ама аз например съм молекулярен биолог-микробиолог и отбирам, така да се каже, от тия работки:)
Работите са малко относителни обаче... Ако едно парче пилешко 150гр има 40гр вода и в друго парче пилешко, пак 150гр има 60гр вода, според вас в кое ще има повече протеин. В това с по-малкото вода разбира се. Не се вманиачавайте толкова, ако ще мерите нещо, то го правете сурово.
Мнението беше редактирано от Flask на 18.05.08 15:05.
Не е нужна да си молекулярен биолог, за да схванеш, че като се изпарява водата, протеина се запазва.
18.05.08
16:13
#14
Разбира се!И след като се е схванало това нещо,според мен вече няма нищо неясно, за да си питаме едно и също в няколко теми на този форум.
18.05.08
17:55
#15
мерси за изчерпателните отговори,може и да не сам толкова тап ама със сугорност има по умни от мен като теб напримерно,тва беше комплимент :)
18.05.08
18:12
#16
Хаххаааааа.......добре, ще го схвана като комплимент:)
18.05.08
20:09
#17
Яко спамите темата.А по темата:затова никога никой незнае колко точно протеин поема, защото има разлиги в теглата в съдъжанието от пилешко филе до друго пилешко филе винаги има разлика едното е по воднисто другото е от друга порода пиле, третото пилето е хранено с определена храна и т.н. и т.н.Затова аз не се притеснявам да поема повече от необходимото протеин, защото той никога не е излишен в тялото.