Може ли да се "развали" тефлоновият тиган?

19.05.08
15:29

Преди малко при опит да си направя омлет(5 белтъка и 1 жълтък) едвам го отлепих от тигана и то на части. Може ли да се увреди по някакъв начин тефлоновото покритие на тигана и ако да - как съм успял да го съсипя?

19.05.08
15:53

С метални прибори ако си бъркал. Яйцата бързо залепват, особено ако си ги задържал малко повече време. Ако си правиш там мръвките тигана доволно обгаря там, където не се пече нищо и е възможно след дълга употреба да се попрецака малко. Моят след 3-4 години вече само за месо става.

Ако се е надраскал и финното тефлоново покритие е изчезнало да стане обикновенн тенекиен тиган, и да загуби добрите си свойства.

19.05.08
17:10

И с времето покритието пада без дори да е драскан, нещо като “изтърква се от ползване” и както казваш нещата повече полепват по тигана.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 19.05.08 17:11.

19.05.08
17:13

Използвай само дървени прибори, когато готвиш с такъв тиган.
При миенето не използвай абразивни препарати и груби тривки.

19.05.08
17:19

Споменатото в горния пост ще удължи живота на покритието с доста, но иначе рано или късно се прецаква. Аз за около година на 2 успях да го сваля частично, но все пак при мен се ползва по 3-4 пъти на ден. При по-нормална употреба живота би трябвало да е доста дълъг.

19.05.08
17:55

аз моя го ползвам по веднъж на ден...за да си забъркам 4 яйца за закуска :)

MO

19.05.08
18:46

И тея ТЕФАЛ тая червена точка на втория месец се прецака.Иначе ако е стар тефлона се обелва така е...

ВН

19.05.08
20:21

Някъде (в статия) имам спомен да съм чели твърдения, че от лющещият се тефлон попада в организма и може да бъде токсичен. Ако някой е чел нещо подобно да се обади :) .

Значи моя е заминал. Направих втори опит - същата работа. Ще си взимам нов тия дни, защото без тоя тиган... няма живот :)

19.05.08
21:54

Червената точка става черна :). Високата температура прецаква много нещата, прегорял е.

казано от Владимир Недков на 19.05.08, 20:21:

Някъде (в статия) имам спомен да съм чели твърдения, че от лющещият се тефлон попада в организма и може да бъде токсичен. Ако някой е чел нещо подобно да се обади :) .

Доколкото знам на самите тигани си пише, че отговарят на някакви специални норми и стандарти за материали, които имат досег с храна.

казано от Владимир Недков на 19.05.08, 20:21:

И аз съм го чел, защото вече 2-3 тефлонови тигана опустоших и исках да проверя до каква степен е опасно.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1