21.05.08
06:58
Привет!
Може би въпроса ми е банален, но понеже от доста време не съм вкючвал кардио в тренировката си, съм позабравил как стоят нещата.В момента не спазвам някакъв хранителен режим(което ще рече ВВД :-) )Качил съм десетина кг от есента, но както знаете има и процент омазняване.Понеже в момента нямам излишни финанси за фет бърнъри и прочия(идат балове, щуротии...), след всяка тренировка правя по 30-35 мин пътека или степер.Та това, което искам да попитам е, каква е разликата или по-точно какъв е ефекта от функцията “Cardio”, която поддържа през цялото време пулса в по-високи граници (при мен 160) и функцията “Fat burn”, която го поддържа около 130(при мен).Пробвал съм и други функции ...“Hill”, “Random”..., но като цяло ме интересува коя ще е най-подходяща за целта.Имам някаъв спомен, че при по-висок пулс не се горят мазнини, а ММ...Дайте някой съвет :-)
По-здрави!
Темата беше редактирана от BobaN на 21.05.08 06:59.
Преди да си оправиш хранането няма смисъл от кардиото.
Ето ти статия: http://www.bb-team.org/articles/1039
казано от Flask на 21.05.08, 07:46:
Ето ти статия: http://www.bb-team.org/articles/1039
Да кажеш, че няма смисъл е несериозно.Кардиото(пътека,колело,степер) в по-общия случай се използва за намаляване на подкожни мазнини, което се изразява в изгаряне на калории.Мислиш ли, че ако не спазваш диета(за намаляване на тегло), няма да изгаряш калории? Друг е въпроса, че не искам да се занимавам с каквито и да било диети, защото могат да се прилагат само временно.След това омръзват и постепенно си възвръщаш килограмите.Аз искам да направя нещо средно - хранене, което ми допада комбинирано с редовна кардио дейсност.
Та въпроса ми за “Cardio” i “Fat burn” остава.Очаквам вашите мнения. :-)
21.05.08
12:42
казано от BobaN на 21.05.08, 10:47:
Ето ти статия: http://www.bb-team.org/articles/1039Да кажеш, че няма смисъл е несериозно.Кардиото(пътека,колело,степер) в по-общия случай се използва за намаляване на подкожни мазнини, което се изразява в изгаряне на калории.Мислиш ли, че ако не спазваш диета(за намаляване на тегло), няма да изгаряш калории? Друг е въпроса, че не искам да се занимавам с каквито и да било диети, защото могат да се прилагат само временно.След това омръзват и постепенно си възвръщаш килограмите.Аз искам да направя нещо средно - хранене, което ми допада комбинирано с редовна кардио дейсност.
Много си е сериозно даже. Първо, ти приемай 4000 калории па гопи 400 от кардио и да те видя как ще отслабнеш. Второ, по този начин ни най-малко не си гарантипаш че гопш мазнини - може да е мускули, вода и съвсем малко мазнини. Ако такова отслабване те устройва, направо не яж нищо, ефекта е същия.
Възвръщането на килограмите е пълна глупост измислена от слабоволеви хора. Ако си свалил да речем 5 кила под естественото ти тегло и качиш малко след това, ок, ама такива истории свалих 3 па качих 5 са ми смешни. Хубавата диета комбинирана с кардио води до пермаментни резултати, просто е нужно след като приключиш да не се нахвърляш на шоколадите и т.н. А ако след време правиш период за маса ще качиш но тогава това си е и целта. Толкова по въпроса от мен.
Хаха, добре, прави каквото знаеш.. Ето ти още една статийка: http://www.bb-team.org/articles/914 , барем разбереш защо няма смисъл да си да речем 500-1000 ккал над необходимото ти за деня и да правиш кардио, с което да сваляш нещо. Близко е до акъла, те хората тия хранителни режими не са ги измислили, за да е по-интересно само.. Фигуративно казано, ако изядеш 3 пастич и изгориш една с тренировка, какво се случва с другите две?
Тези “функции”, които ти “поддържат” пулса на определени нива са ала-бала, не знам къде си ги прочел, видял, на колелото ли ги има.. Цялата цака в случая е зоната, в която се предполага че гориш мазнини, 65-80% от максималния ти пулс. Ако си на 20 години, то 220-20=200(максимален пулс). 65% от 200 са точно 130 удара в минута - долна граница на препоръчителния пулс при кардио тренировката. 80% от 200 са точно 160 удара в минута - горната граница на препоръчителния пулс при кардио тренировката. След тези 160 удара в минута се предполага, че ще бъде нарушено дишането ти и тялото няма да се снабдява с необходимото количество кислород, което от своя страна затруднява изгарянето на мазнините. За това тази тренировка се нарична аеробна... Под тези 130 удара в минута се предполага, че тренировката не е достатъчно интензивна, за да се изгарят мазнини с нея.
21.05.08
13:03
Лелее как се заяждате с човека...
И значи това, че се получава йо-йо ефекта, поне такова е най-известното му наименование, за бързото сваляне и бързото възвръщане на килограмите та и горница си е факт и много хора се се убедили в това! Не е измислица от никой и наистина се получава при спазването на разните му тъпи диети само на плодове, чайове, слънчева светлина и фотосинтеза и т.н. И аз съм против това, но тук не говорим за диети Бобан! Тук говорим за хранителен режим( до колкото разбрах и Георги това има в предвид просто бърка понятията ;)). И аз не спазвам диети, защото е гадно, но виж да ограничиш въглехидратите и за сметка на това да увеличиш или поне запазиш белтъците в дневния си режим си е доста по-приемливо.
Айде стига съм се правил на философ, ами да се опитам да отговоря на въпроса за пулса :)
Е по напълно непрофесионални лични наблюдения съм си извадил извода, че тичането с по-висок пулс(спринтове) запазвам мускулите и наистина след всеки спринт усещам краката си доста напомпени и стегнати. Този т.нар. Cardio режим на пътеката представлява стимулиране на сърдечната активност и е по-скоро за тонус и здраве, отколкото за горене на мазнини. Не казвам, че не се горят мазнини, просто не е в по-голям % в сравнение с кросовото тичане( Фет Бърнинг-а). Някъде бях чел, че след 20тата минута тичане започват да се горят мазнини... Т.е. след като се изразходи енергията от въглехидратните запаси, започват да се горят мазнини.
Надявам се да съм ти помогнал ;)
Мнението беше редактирано от Martinakiss на 21.05.08 13:08.
21.05.08
13:18
казано от BobaN на 21.05.08, 10:47:
Ето ти статия: http://www.bb-team.org/articles/1039Да кажеш, че няма смисъл е несериозно.Кардиото(пътека,колело,степер) в по-общия случай се използва за намаляване на подкожни мазнини, което се изразява в изгаряне на калории.Мислиш ли, че ако не спазваш диета(за намаляване на тегло), няма да изгаряш калории? Друг е въпроса, че не искам да се занимавам с каквито и да било диети, защото могат да се прилагат само временно.След това омръзват и постепенно си възвръщаш килограмите.Аз искам да направя нещо средно - хранене, което ми допада комбинирано с редовна кардио дейсност.
Доста е сериозно а подкожните мазнини се намаляват и без кардио тва зависи от храненето !! Еми то диетите не са диети ами са хранителни режими които могат да се разнообразяват !! Погледни за РБД и НВД в изданието !!
21.05.08
13:24
казано от Flask на 21.05.08, 13:02:
. След тези 160 удара в минута се предполага, че ще бъде нарушено дишането ти и тялото няма да се снабдява с необходимото количество кислород, което от своя страна затруднява изгарянето на мазнините.
Според теб при анаеробна тренировка с тежести не се горят мазнини така ли???
Горят се разбира се, но тук говорим за КАРДИО АЕРОБНА тренировка, а не за тежести. При тежести се получава нещо като HIIT. И гледането на телевизия топи мазнини, докато щракаш на клавиатурата също..
21.05.08
15:29
казано от Георги Николаев на 21.05.08, 13:28:
Приемай 4000 калории па гопи 400 от кардио и да те видя как ще отслабнеш
А ако разхода му без кардиото е ~4000ккал.?
Второ, по този начин ни най-малко не си гарантипаш че гопш мазнини - може да е мускули, вода и съвсем малко мазнини.
‘’Гориш’’ вода при кардио? Бисер. Също така ако се приемат повече ккал. отколкото се изразходват за деня ( дори с кардиото ), защо му е на организма да ‘’гори’’ мускулите?
казано от Flask на 21.05.08, 13:28:
Aко изядеш 3 пасти и изгориш една с тренировка, какво се случва с другите две?
Реално не може да се отговори. Защото, 1. не казваш/не знаеш нищо за общия ккал. прием за деня, 2. не казваш/не знаеш колко ккал. са се приели/изразходили последните две седмици/месец. Теоритично да кажем, че 2 седмици всеки ден си на +200ккал. отгоре на БМР, а през следващите две всеки ден си на -200ккал.? На края на месеца си същите кила които си бил в началото на месеца. Нещата са навързани, това, че два дена си ял +500ккал. не означава, че си автоматично +2кг. мазнини. Ако някой още не знае за да качиш 1кг. мазнина трябва да изядеш/не изразходиш 7000ккал. отгоре на тези ккал. който ядеш за да си на равен ккал. баланс. Пример - БМР да речем е 2500ккал., всеки ден ядеш 2550ккал., след колко време ще си качил 1кг. мазнина?
казано от No_WaY на 21.05.08, 13:28:
Tук не говорим за диети Бобан! Тук говорим за хранителен режим.
Диета и хранителен режим е едно и също.
Тичането с по-висок пулс(спринтове) запазва мускулите и наистина след всеки спринт усещам краката си доста напомпени и стегнати.
Защото усещаш кракта си напомпани и стегнати, значи си запазил мускулите? Аха...
Този т.нар. Cardio режим на пътеката представлява стимулиране на сърдечната активност и е по-скоро за тонус и здраве, отколкото за горене на мазнини.
Мазнините се използват за енергия при всички т.нар. кардио упражнения без значение интензивноста или времето им за изпълнение. Много по-важно е каква ще е интензивността и колко време ще се изпълнява кардиото за добра ефективност а.к.а повече изгорени калории. По-голяма интензивност + повече време = повече изгорени ккал.
Някъде бях чел, че след 20тата минута тичане започват да се горят мазнини… Т.е. след като се изразходи енергията от въглехидратните запаси, започват да се горят мазнини.
При кардио мазнините и въг. се използват едновременно за гориво от тялото.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 21.05.08 17:20.
Crazy, може би точно за това бях написал “фигуративно казано”.. Както и да е, надявам се момчето да е разбрало къде е проблемът.
21.05.08
17:49
казано от BobaN на 21.05.08, 06:58:
Привет!
В момента не спазвам някакъв хранителен режим(което ще рече ВВД :-) )Качил съм десетина кг от есента, но както знаете има и процент омазняване.
Ето тук си се объркал. ВВД не е да ядеш каквото искаш. При ВВД мазнините не са на почит. По-скоро си качвал на РБД, а там ако не си следил калориите, вервай ми не си качил много мускул... Направи си калорийният баланс, той наистина не е за украса. :wow:
Поздрави!
Георги Николаев
1)Никъде не съм споменал колко кcal приемам.
2)Не съм споменал и че искам да отслабвам.
3)Връщането на килограмите е ФАКТ(поне при мен).Ако си на режим А(ВВД) и минеш на режим Б(НВД),а след определен период от време се върнеш пак към режим А, то е логично, че това ще ти се отрази по някакъв начин.Още повече, че съм преминал през всички хранителни режими и то нееднократно, и съм много добре запознат с ефекта от тях!
4)Моята цел е плавно зачистване,но това не е толкова важно в случая, защото въпроса ми беше съвсем друг.Ако искам мнение за хранителния си режим, ще пусна отделна тема ;-)
Flask
“ако изядеш 3 пастич и изгориш една с тренировка, какво се случва с другите две? “
Ще отговоря на твоята гатанка кратко.Ако изям 3 пасти и изгоря една,в подкожните ми мазнини отива % от 2 пасти, а не от 3, което на този етап ме удовлетворява ;-) Относно пулса,уредите, които ползвам са доста съвременни и спрямо въведени килограми, възраст и измерен пулс, изчисляват средния сърдечен ритъм, който трябва да се поддържа в избраната функция.Данните, които написа отговарят точно на изчисления от уреда среден пулс(160 при Cardio и 130 при Fat Burn.Благодаря за мнението!
Мнението беше редактирано от BobaN на 21.05.08 18:37.
21.05.08
18:20
Ами аз попринцип избирам 75%(тоест 150-155) от максималния ми пулс и това ми се отразява по-добре отколкото 130. А за храненето не го нападайте така. Той пита за точно определен въпрос, а вие веднага хранене ... Както каза Boban, ако искаше да пита нещо относно храната и диетата щеше да си пита в друга тема, а и го знам от преди и знам, че има познания за храненето, така че не вярвам да иска да сваля и да е на 4000 кcal. ;)
П.П. Привет от мен, много време се изгуби.
Мнението беше редактирано от difference на 21.05.08 18:23.
казано от Владимир Недков на 21.05.08, 17:49:
казано от BobaN на 21.05.08, 06:58:
Привет!
В момента не спазвам някакъв хранителен режим(което ще рече ВВД :-) )Качил съм десетина кг от есента, но както знаете има и процент омазняване.Ето тук си се объркал. ВВД не е да ядеш каквото искаш. При ВВД мазнините не са на почит. По-скоро си качвал на РБД, а там ако не си следил калориите, вервай ми не си качил много мускул... Направи си калорийният баланс, той наистина не е за украса. :wow:
Поздрави!
Пак казвам, нека не спорим за хранителния ми режим, а да се насочим към същината на въпроса.Но нека да поясня, защото вече почвам да се дразня.На 19г съм, 187см.От есента тренирам сериозно, преди това имах пауза от месец-два покрай морето.Общо тренирам от 2,5 години.В стремежа си да кача мускулна маса в този период съм минавал на ВВД, който съм поствал тук и заедно сме доизкусурявали.Не останах особено доволен от този режим, спазвах го 2-3 месеца, но не наддадох нито на килограми, нито на сила.Есента реших да видя как ще ми се отрази ако не спазвам никакъв режим и си хапвам по-стабилно.Тогава бях 84кг.Постепенно силата ми нарастна и ВИДИМО качих мускул.Правих няколко цикъла с креатин монохидрат и в последните 2-3 месеца съм 95кг.Естествено, че съм се омазнил, но съм доволен от качената сила и мускул.Идва летния сезон и започвам да се ориентирам към чистене, но нямам финанси за фет бърнъри и добавки, с които да запазя натрупаната ММ.Честно казано, нямам и голямо желание да се захващам с НВД, поради същата причина.Няколко пъти съм правил НВД и имах загуба на ММ и сила.Затова сега, в сремежа си да запазя натрупаната ММ и сила, реших да направя нещо средно.Надявам се сега да съм задоволил терзанията ви около хранителния ми режим.
Привет difference!Така e, малко занемарих форума и сайта, от който научих толкова много ;-)
По-здрави!
Мнението беше редактирано от BobaN на 21.05.08 19:02.
21.05.08
19:07
казано от Crazy_With_Razor на 21.05.08, 15:29:
Приемай 4000 калории па гопи 400 от кардио и да те видя как ще отслабнеш
А ако разхода му без кардиото е ~4000ккал.?
Второ, по този начин ни най-малко не си гарантипаш че гопш мазнини - може да е мускули, вода и съвсем малко мазнини.
‘’Гориш’’ вода при кардио? Бисер. Също така ако се приемат повече ккал. отколкото се изразходват за деня ( дори с кардиото ), защо му е на организма да ‘’гори’’ мускулите?
казано от Flask на 21.05.08, 13:28:
Aко изядеш 3 пасти и изгориш една с тренировка, какво се случва с другите две?
Реално не може да се отговори. Защото, 1. не казваш/не знаеш нищо за общия ккал. прием за деня, 2. не казваш/не знаеш колко ккал. са се приели/изразходили последните две седмици/месец. Теоритично да кажем, че 2 седмици всеки ден си на +200ккал. отгоре на БМР, а през следващите две всеки ден си на -200ккал.? На края на месеца си същите кила които си бил в началото на месеца. Нещата са навързани, това, че два дена си ял +500ккал. не означава, че си автоматично +2кг. мазнини. Ако някой още не знае за да качиш 1кг. мазнина трябва да изядеш/не изразходиш 7000ккал. отгоре на тези ккал. който ядеш за да си на равен ккал. баланс. Пример - БМР да речем е 2500ккал., всеки ден ядеш 2550ккал., след колко време ще си качил 1кг. мазнина?
Tук не говорим за диети Бобан! Тук говорим за хранителен режим.
Диета и хранителен режим е едно и също.
Тичането с по-висок пулс(спринтове) запазва мускулите и наистина след всеки спринт усещам краката си доста напомпени и стегнати.
Защото усещаш краката напомпани значи си запазил мускулна маса ?? Аха .
Доказано е че спринтовте пазат мусколите нали спринтиорите са мусколести а тия на дълги са хилави
Този т.нар. Cardio режим на пътеката представлява стимулиране на сърдечната активност и е по-скоро за тонус и здраве, отколкото за горене на мазнини.
quote author=“Crazy_With_Razor” date=“1211372986”][
Мазнините се използват за енергия при всички т.нар. кардио упражнения без значение интензивноста или времето им за изпълнение. Много по-важно е каква ще е интензивността и колко време ще се изпълнява кардиото за добра ефективност а.к.а повече изгорени калории. По-голяма интензивност + повече време = повече изгорени ккал..
Кардиото е силно надценявано мое и без кардио да се свалят яко мазнини без мускули !!Убедих се обаче че високо инензивното кратко кардио е МНОГО по добро от дългото кардио с ниска интензивност !Тука ся някои ще се опре пак на калориите-” как повече време по бавно повече калории ” да ама въпроса е как здраво гори мазнини интензивното и след тренирвоката !
Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 21.05.08 19:10.
21.05.08
20:36
казано от Crazy_With_Razor на 21.05.08, 15:29:
1.Диета и хранителен режим е едно и също.
2.Защото усещаш кракта си напомпани и стегнати, значи си запазил мускулите? Аха...
3.Мазнините се използват за енергия при всички т.нар. кардио упражнения без значение интензивноста или времето им за изпълнение. Много по-важно е каква ще е интензивността и колко време ще се изпълнява кардиото за добра ефективност а.к.а повече изгорени калории. По-голяма интензивност + повече време = повече изгорени ккал.
4.При кардио мазнините и въг. се използват едновременно за гориво от тялото.
1. Под диета аз разбирам всеки ден да се яде едно и също под точно определен ред, а под хран. режим разбирам набавянето на определеното количество протеин, въглехидрати и мазнини от разнообразни източници за всеки един ден, разбира се като се спазват простите принципи, кое кога и защо се яде...
2. Спринтовете са кратки, интензивни, стресиращи мускулите упражнения, при които т.нар. от мен напомпване се дължи на разкъсани мускулни влакна, също като при клековете. Чрез подходящото възстановяване, тези мускулни влакна ще се възвърнат, много по-лесно отколкото, ако тичаш 30км маратон!
3. Ахааа и аз това, казах, само че малко си го пропуслал:
казано от No_WaY на 21.05.08, 13:03:
Този т.нар. Cardio режим на пътеката представлява стимулиране на сърдечната активност и е по-скоро за тонус и здраве, отколкото за горене на мазнини. Не казвам, че не се горят мазнини, просто не е в по-голям % в сравнение с кросовото тичане( Фет Бърнинг-а).
Не отричам това, което си казал, така че не разбирам смисъла рецензията ти...
4. Въглехидратите са по-бързо разградимият хранителен елемент и са предпочитано гориво за тялото.
Мнението беше редактирано от Martinakiss на 21.05.08 20:36.
21.05.08
22:57
No_WaY
1. Ок, но все пак значат едно и също.
2. Сравняваш 5мин. високо интензивна тренировка с 3/4 часова средно интензивна? Това има смисъл. Спринта не е кардио тренировка - кратка е и с висока интензивност ( както ти добре обясни ) тоест е анаеробно упражнение, а при тях тялото си служи с глюкозата за енергия. Мускулите ти са ‘’напомпани’’ и ‘’стресирани’‘, но не си изгорил много ккал./мазнини каквaто е идеята на кардиото. HIIT 25мин. или стандартно кардио 45мин. ( поне 25мин. от които да са средна интензивност и 10мин. средноголяма ) горе/долу са оптималните варианти за добра кардио тренировка, а с правилно хранене и трениране, тялото няма да прибегне до използване на мускулите за енергия.
3. Не си това казал, защото в цитата си противоречиш. Разяснението беше наложително.
4. (G33K дано не ти види поста) Да, но при кардио дейност за да си набави енергия тялото гори едновременно и въг. и мазнини.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 22.05.08 06:18.
4. Въглехидратите са по-бързо разградимият хранителен елемент и са предпочитано гориво за тялото.
Виждам, виждам :) Много ми е интересно защо да е така. Тялото ти е така устроено, че складира почти неограничено количество енергия под формата на подкожни мазнини и едва съвсем малко гликоген - това със сигурност не е защото предпочита въглехидрати за енергия. Това че толкова трудно се постига качествено изчистване е резултат именно от това, че тялото ти пази мазнините си до последно, защото именно на тях разчита за енергия в най-голяма степен, един вид те ще го спасят ако стане напечено. А това че първо разгражда въглехидратите можеш да го разгледаш по-скоро като бърза реакция за изчистване от “заразата”, която е плъзнала в него (сега това е образно казано, да не се хване някой за думата) отколкото за предпочитание в посока на въглехидратите. Един вид, отървава се по-бързичко от по-ненужното и по-затормозващо, а това което му е полезно си го пази за след това, както и за екстремни ситуации (логично, ако изпаднеш в екстремна ситуация със сигурност би искал да можеш да разчиташ на най-доброто). Това е част от моята логика по въпроса, сега ти се чувствай свободен да кажеш твоята, довела до изказването ти.
Мнението беше редактирано от G33K на 22.05.08 04:43.
22.05.08
05:44
G33K, това за мазнините е така,но с едно уточнение:те НЕ са предпочитан източник на енергия за организма,а са предпочитан РЕЗЕРВЕН ресурс за него.Организмът,а и по принцип всяка добре организирана система, предпочита да усвои първо най-лесно разградимия и използваем субстрат, с една дума:най-достъпния в момента.При всички положения това е въглехидрат от чисто метаболитни съображения.Просто окислението на мазнините(тяхното разграждане, от което да се получи енергия), е далеч по-сложен и изискващ време процес, да не ви разправям как са ме изпитвали на него:)))От друга страна мозъкът може да използва като енергиен източник САМО и ЕДИНСТВЕНО глюкоза-просто като се нуждае спешно от енергия, няма време да се занимава да разгражда мазнини за получаване на АТФ. Това е накратко)
22.05.08
10:24
Добре, всички излизат с аргумента, че мозъкът се “храни” само с глюкоза. Аз си мисля, че тялото не е глупаво и мозъкът няма да престане да функционира, само защото сме на режим с минимални количества въглехидрати. Фактът, че хората оцеляват на кето диети, както и на режими със занижен прием на въглехидрати и повишен на мазнини говори за това. Енергия може да се получи от всички макронутриенти, както знаем. Въпросът е кой ще приучим тялото си да предпочита.
От друга страна мозъкът може да използва като енергиен източник САМО и ЕДИНСТВЕНО глюкоза-просто като се нуждае спешно от енергия, няма време да се занимава да разгражда мазнини за получаване на АТФ. Това е накратко)
Организмът си синтезира глюкоза от част от ацетона (продукт при образуването на кетонните тела). Демек - това, което си написала е така, но не значи че задължително му трябват въглехидрати. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=371996
Отделен е въпроса защо организма максимално бързо “разкарва” въглехидратите попаднали в кръвта, като ги прати в гликогеновите депа, а не ги оставя да циркулират свободно в кръвта за да са достъпни за “нуждаещите се” клетки (докато мазнините под формата на мастни киселини си циркулират свободно и никой не иска да ги маха оттам).
Освен това, в дългосрочен план въглехидратите, които остават излишни за гликогеновите депа (тоест, останалите след препълването им) в крайна сметка пак си стават на мазнини, за да могат все пак да бъдат използвани. Затова, ако ти трябва МНОГО спешно енергия (и освен това за кратко, защото после ще ти се доспи заради играта на кръвната захар) може и да са ОК, но не и по принцип.
22.05.08
16:39
Първо, за да се синтезира глюкоза от ацетон, се изисква много време и метаболитни ресурси-трябва да протекат реакции,обратни на пътя на гликолизата, тоест с по-голяма консумация на енергия от организма-анаболизъм (сам каза:”да се синтезира глюкоза)...демек вместо да спечели, организмът ще вложи енергия.Второ-организмът “рпазкарва”въглехидратите именно защото ги използва за моментните енергийни нужди, а остатъка заделя в резерв.Трето-мастните киселини не си циркулират току-така свободно в кръвта неограничено време, а моментално постъпят в кръвообращението, се свързват с белтъчни преносители от рода на апо-ензим В, образуват се хиломикрони и се транспортират в черния дроб, откъдето в хепатоцитите се синтезира собствен холестерол.Въглехидратният излишък наистина лесно се превръща в мазнини, в което е и човешкото нещастие в случая:)Но от мазнини въглехидрати не стават-метаболитното стъпало за жалост е необратимо.Нещо като компромис е, че един от продуктите от окислението на мазнините, а именно ацетил-коензим А, може да се влее в цикъла на Кребс, който е част от пътя на разграждане на глюкозата и по този начин да го подсили.Това че оцеляваме ня НВД, естествено еблагодарение на гликогеновите ни запаси:)Надявам се да не съм се изразила прекалено терминологично,ама за тва съм учила все пак:)
Охх, направо прекали :). Аз имам един въпрос относно гликогеновите запаси. Не е ли прекалено малко количесто, за да функционира нормално мозъка в продължение на 24h. До колкото знам могат да се използват въглехидрати складирани само в черния дроб, а те са между 60-80гр ако не се лъжа. Да предположим, че сутрин си изяждаме въглехидратите за деня(както правят повечето хора във форума), които запълват липсващите в черния дроб и в мусклите, до другата сутрин не обричаме ли мозъка на страдание? Забелязал съм, че доста жени изпадат в изключително нервни състояния докато са на НВД и може би точно тази нужда на мозъка ги кара да прекрачват диетата си и да се натъпчат с някоя въглехидратна бомба?
22.05.08
17:46
Всичко е до воля ако си слаб се огъваш ако си упортит и знаеш какво искаш успяваш ; така е с нвдто така е и в живота като цяло !!Просто модерния човек яде много въглехидрати и избягва мазнините ( набеждава ги за затластяването ; дори госпожата ми по химия каза за мазнините :” Някои използваме а други се натрупват ” ) затва и НВдто е и много трудно за повечето от хората.Тези които не могат да го изтарпят или не го разбират правилно ведага казват че е глупаво и безмислено (нали знаете приказката за лисицата и гроздето )!!
22.05.08
18:41
казано от Flask на 22.05.08, 17:10:
Охх, направо прекали :). Аз имам един въпрос относно гликогеновите запаси. Не е ли прекалено малко количесто, за да функционира нормално мозъка в продължение на 24h. До колкото знам могат да се използват въглехидрати складирани само в черния дроб, а те са между 60-80гр ако не се лъжа. Да предположим, че сутрин си изяждаме въглехидратите за деня(както правят повечето хора във форума), които запълват липсващите в черния дроб и в мусклите, до другата сутрин не обричаме ли мозъка на страдание? Забелязал съм, че доста жени изпадат в изключително нервни състояния докато са на НВД и може би точно тази нужда на мозъка ги кара да прекрачват диетата си и да се натъпчат с някоя въглехидратна бомба?
Нещата не са толкова черни и толкова бели:)За 24 часа, та и за много повече без въглехидрат, нищо няма да ти стане,споко:)!Мозъкът не се нуждае от всичките запаси наведнъж.Ако чернодробният глисоген не може да обезпечи енергия за мозъка, тогава се мобилизира и мускулният гликоген.И други процеси, освен нервната, са големи консуматори на енергия, но тя е няй-фрапиращата и неотложната по време-всичко друго може да почака, така да се наже:)А за жените и нервните състояния, причината е в хормоналния ни фон-мнооооого подъл, между другото:)Аз, дето не обичам сладко, в една определена част от месеца издивявам за нещо сладко, ама на минутата:)
Хаха, знам я тази определена част/седмица от месеца :). Знам че нищо няма да ми стане, просто се опитвам да си обясня някои работи. Случвало ми се е по една седмица да се храня почти по едно и също време, с абсолютно еднакво количесто б/в/м във всяко ядене и не съм бил гладен и за секунда, да не говорим, че не ми е минавало през акъла да ям нещо сладко. Това само доказва колко е ефективен начинът по който се храня.
Това че оцеляваме ня НВД, естествено еблагодарение на гликогеновите ни запаси:)
Ако приемем, че оцеляването на НВД е благодарение на гликогеновите ни запаси, изниква един логичен въпрос, а именно: Какво става с гликогеновите запаси при 60+ дена на под 20 грама въглехидрати (много стриктен режим беше) за 80на килограмов индивид, трениращ двуразово 6 дни седмично щанги,джудо и бокс? Според мен не е като да се попълват, по твоята логика. А ако след тези 60на дена индивида е на + около 2 кила телесно тегло илиза че е имал и достатъчно енергия, в излишък даже. Не че нещо, просто ми е любопитно как съм оцелял януари и февруари и на какво да благодаря ;)
Когато има въглехидрати, организма ще ги гори тях първо, но не защото му носят нещо добро. Когато ги няма, ще си се оправя перфектно и с глюкозата и с цялостното си енергоснабдяване (по-добре отколкото ако ги има дори, нищо че глюкоза по-лесно става от въглехидрати). А когато ги няма дори по-продължително време (защото след тези 2 месеца не е като да съм ги вдигнал на над 50 грама примерно) ще се адаптира още по-добре към и без това по-естествения за него начин на оцеляване, ще се изгради и insulin sensitivity и куп други благинки.
23.05.08
07:32
Ох,нещо толкова завъртяно го обясни, че нищо не разбрах:)Може ли по-конкретно?:)
23.05.08
07:34
И глюкозата е мономерен въглехидрат, не я считай за нещо различно
23.05.08
10:22
казано от Ива Павлина на 23.05.08, 07:32:
Ох,нещо толкова завъртяно го обясни, че нищо не разбрах:)Може ли по-конкретно?:)
Каза ти как е бил няколко месеца на под 20 грама въглехидрати тренирал е 2 разредно фитнес щанги бокс и джудо и е бил добре и дори е качил на 2 кила маи !!Аз пак ще дам примера за народите животно въди които ядели само месо не познавали земеделието но били силни и побеждавали земеделските - например ордите на Чингист хан !!
Говорим за различни работи ясно... Тук не говорим за оцеляване и изотчник на енергия, а за нормално функциониране на целия организъм. Друг е въпросът, че всеки си разбира “нормално” по негов си начин. Маратонците как бягат по толкова километри? Логично, използват мазнините си за източник на енергия, колкото и малко да са те.
24.05.08
16:39
ммммммм....за Чингиз хан-не сме им гледали в чиниите или там в каквото са яли:)Месото е било преобладаващо,няма спор.А за въглехидратите-кой казва,че килограми се качват само от високо въглехидратно хранене?!!!
25.05.08
07:39
казано от Ива Павлина на 24.05.08, 16:39:
ммммммм....за Чингиз хан-не сме им гледали в чиниите или там в каквото са яли:)Месото е било преобладаващо,няма спор.А за въглехидратите-кой казва,че килограми се качват само от високо въглехидратно хранене?!!!
ДА безспорно се трупа и с мазнини+ протеини но много по малко мазнини се качват поради ниските нива на инсулина освен това желанието за сладко е силно намалено !! Единственото кофти е че някои хора от многото мазнини им е кофти на стомаха или им се дига холестерола .
Докато сме млади, няма проблеми, ама хората на възраст имат сериозни проблеми след дълго време ядене на неблагоприятни мазнини..
казано от Flask на 25.05.08, 08:22:
Докато сме млади, няма проблеми, ама хората на възраст имат сериозни проблеми след дълго време ядене на неблагоприятни мазнини..
С уговорката, че неблагоприятни мазнини най-вероятно не значи точно това което имаш предвид си прав иначе ;)
25.05.08
09:53
Много млади хора също имат проблеми със здравето заради мазнините.
25.05.08
09:57
Инсулина няма нищо общо с качването на килограми/мазнини.
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 25.05.08 09:57.
25.05.08
09:58
О,не-има,и то много.Защото инсулинът е с огромна роля във въглехидратния метаболизъм,а последният е в супер тясна връзка с този на мазнините
Връзка в буквалния смисъл (тоест висок инсулин и веднага от това качваш мазни кила) може да няма, но пък влияе косвено доста. Примерно в 2 различни случая при едни и същи калории (да приемем, доста над необходимите), но идващи от различни източници (като едните вдигат инсулина, другите го поддържат нисък) ще се наблюдава различно покачване на теглото (тоест различно съотношение на нови тъкани). Отделно едно неприятно косвено влияние на инсулина на теглото е забележителното покачване на глада (за сладко, и не само), което естествено подлежи на контрол чрез волята, но пък е кофти.
25.05.08
10:12
G33K
Тоест +500ккал. над нуждите на тялото, но едните от въглехидрати, а другите от мазнини ще се натрупат в тялото по различен начин? That’s simply wrong… като теглиш чертата, тялото може да складира излишните ккал. само и единствено под формата на мазнини. Тук се включва и излишния белтък ( тоест амино ) което тялото не може просто да ‘’изхвърли’’ както много хора си мислят, а конвентира до захар/мазнини. Bottom line - не въглехидратите, мазнините или белтъка те правят дебел, а излишните калории или с други думи многото храна!
Мнението беше редактирано от Crazy_With_Razor на 25.05.08 10:15.