Проблеми на финалната права

19.05.08
20:20

Проблема ми е следния. Вече 10 месеца съм на диета благодарение на която съм 42кг по-малко.  В момента съм 86кг, доста близо до целта - 76-78кг при ръст 177см. Не целя атлетична фигура а просто да вляза в графата нормално тяло.
Зная, че последните килограми са най-трудни но не очаквах, че тези десетина толкова ще ми се опънат.
Последния месец съм в застой и започвам леко да се отчайвам, не съм променял съществено хранителния си режим и не мога да разбера защо така се получва. Като казвам хранителен режим то той е доста еднообразен - извара с някакви варианти на овкусяване. В началото под формата на салати краставици и домати а последните месеци извара с печени чушки. В последно време се замислям дали тези чушки не са причината? 400гр (замразени) на ден сякаш са си много и като прибавим 500гр извара?
Натрупванията ми са единствено около корема и гърдите, задника тотално го смъкнах, раменете ми са на кокал, ребрата ми започват да се виждат.....уродлива картинка. Вчера пробвах да правя коремни преси на земята и допира на кокалите на задника и опашката с пода се оказаха доста болезнено изживяване.
От известно време бягам по малко като последните 10 дни бягам всеки ден по 3-5км. Въпреки това огромно за мен натоварване (повярвайте ми доста е мъчително след толкова продължителна диета и със скъсан менискус) установих че не само не свалям а дори съм качил близо 2кг. Какво става? Няколко пъти си взимам по 100 гр фъстъци за възстановяване или пък Corny, но мисля че си ги изгарям. Само до преди 2 месеца съм имал случаи да свалям по 1кг на ден единствено от бързо ходене по 2, максимум 3км а тук говорим за бягане. Сигурно някой ще каже че се трупа мускул но това са само теории и не мога да го повярвам. Обиколките ми на проблемните места не са мръднали и с 1см. Все още съм мотивиран но започва да ми става все по-трудно, всичко ме боли, костите ми пращят, едвам ходя ..... ако не свалях щях да го преживея, но да качвам това е наистина отчайващо.

19.05.08
20:58

Зарежи кантара, хвани се да тренираш здраво и да се храниш нормално.
Няма нищо хубаво в броящи се ребра и кокалести рамене.

ВН

19.05.08
21:00

Имал съм клиенти с твоят проблем. Ето каква беше картинката там:
Мъж загубил 1/3 от теглото си за 8-10 месеца с глад и ниско интензивна аеробна дейност. Мускулите го боляха да се почеше, понеже беше загубил ужасно много мускулна маса, в безумния стремеж да свали на всяка цена. Мазнините му оставаха висок процент, а вече му беше все по-трудно да сваля. Кожата висеше мекичка буквално. Обясних му, че е приключил със свалянето. Не ми повярва. Дано поне ти се замислиш над по-долу написаното.

И ти като бившият ми клиент си приключил ама още не го знаеш. Концепцията ти за сваляне се е изчерпала още след 10 тата седмица. Идеята на здравословното сваляне е да сваляш мускулна и органна тъкан към ту мастна в съотношение поне  1 : 2,5 в най-лошия случай, ако удариш 1 : 4 и нагоре си на прав път. Веднага ще ти обясня защо си спрял да сваляш. 500 гр. чушки и 500 гр. извара са нищо енергия за зрял мъж, който се е докарал до трагично състояние да загуби толкова мускулна маса в най-големия мускул в тялото си (Задника) до толкова, че да не може да седне. Мускулите приятелю са най-важният инструмент за изгаряне на мазнини, а ти си си счупил инструмента. Тестостеронът ти е ударил земята (нямаш либидо), органите ти са се свили заради драстичния глад и са се опитали да запазят колко се може повече мазнина около себе си. Логично е да предположа, че си развил и анемия. Метаболизмът ти е страхотно забавен.

Ето какво те съветвам да направиш като човек с опит:
1. Веднага прекъсни диетата
2. Вземи си 7 дена отпуска и не прави нищо, буквално стой си у вас и яж
3. Премини на изчислена Високо мазнинна ниско въглехидратна диета (ВМ-НВД) от ден 1 (за диетата виж в изданието), изборът ми не е случаен. Стремя се да те предпазя от зверски йо-йо ефект, който ще те депресира.
4. През тези 7 дена чети статиите в изданието и комуникирай с хората от форума докато ти се изясни концепцията на здравословната фитнес форма, диетите, храненето, тренировките и т.н.
5. Ако не можеш да приемеш идеята, че приключението ти със свалянето засега е приключило, обърни се към психо терапевт. 
6. Вземи си екстракт от Трибулус, да ти помогне по-бързо да вдигнеш тестостероновите нива. Иди и си направи профилактичен преглед, пусни си пълни кръвни изследвания на 14-тия пореден ден консумация на поне 2200 ккал дневно, с поне 2,5 гр. протеин на кг телесно тегло. 
7. След като качиш (възстановиш) 2-3 кг мускулна маса (+5/6 кг като цяло), си намери добър треньор, който да ти покаже как да изградиш мускулатура, с която да изгаряш мазнини.
8. Като ти се изяснят нещата, намери сила в себе си да не се обвиняваш за грешките. Няма как, всеки е допускал такива, моите например са белязани с контузии. Кой знае, някой ден може ти да си треньор... Горе главата!

Боже, мен май ме очаква същото което на теб ти се случва .Владо дали е така ?

20.05.08
04:20

To затова си има 1 поговорка, че хубавите неща стават бавно ...8-10 месеца са ужасно много време на диета даже опасно много според мене ...Както ти казаха спри каквато и да е диета дори за по дълго време! 1 седмица не прави нищо а после останалото време тръгни на фитнес !Почини от диетата поне 2-3 месеца докато се усетиш, че пак си във форма. Дигни приема на белтъчини и включи достатъчно въглехидрати и да не кажеш, че ще си върнеш килата, ако отидеш и се размърдаш в залата и се храниш що годе правилно ти гарантирам, че мазнини няма да качиш кой знае колко ...

Мнението беше редактирано от Lenks на 20.05.08 04:24.

20.05.08
07:27

Аз съм потресен просто.Трябваше първо да се поразровиш във форума,а не да почваш диети на своя глава..Сега може да си си докарал някоя болест или нещо друго.Послушай Владимир Недков най-добре

ВН

20.05.08
08:31

Ванка, ако калориите ти са под 2200 не бих се учудил след 3-4 месеца да ти се карам и на теб.

20.05.08
10:02

Късно е за упреци или помагайте или подминавайте темата. Най-лесно е да кажеш на някой, че е сгрешил, като е очевидно. Потърси помощ при специалист, а не по форумите. За 2-3 месеца може да се възстановиш.

ВН

20.05.08
12:06

Този форум се чете от специалисти Flask. Сещам се за поне 10 човека.

20.05.08
12:09

казано от Владимир Недков на 19.05.08, 21:00:

Имал съм клиенти с твоят проблем. Ето каква беше картинката там:
Мъж загубил 1/3 от теглото си за 8-10 месеца с глад и ниско интензивна аеробна дейност. Мускулите го боляха да се почеше, понеже беше загубил ужасно много мускулна маса, в безумния стремеж да свали на всяка цена. Мазнините му оставаха висок процент, а вече му беше все по-трудно да сваля. Кожата висеше мекичка буквално. Обясних му, че е приключил със свалянето. Не ми повярва. Дано поне ти се замислиш над по-долу написаното.
..............

Благодаря за съветите! Признавам си постресна ме вечерта, когато прочетох темата и се отдадох на размисъл. Даже изядох една пържола на скара :)
Днес си пуснах и кръвни изследвания понеже не бях си правил такива от 30 август като диетата започна на 20 юли.
Изненадан съм от резултата, дори си чудя да не са объркали нещо. В началото на диетата хемоглобина е бил 176 сега е паднал само на 164. Интересно защо холестерола е толкова висок, трябва да питам някой лекар. Важното е че варианта анемия, с която от месеци ме плашат всички отпада.
Ето за какво става въпрос:

HGB ( Хемоглобин )    164   g/L                   М (135-180 ) Ж ( 120-160 )
RBC ( Еритроцити )    5.67   T/L                   М ( 4.4-5.9 ) Ж ( 3.7-5.3 )
HCT ( Хематокрит )    0.49   L/L                   М ( 0.4-0.53 ) Ж ( 0.36-0.48 )
WBC ( Левкоцити )    8.5     G/L                   3.5 -10.5
MCHC ( ср.конц.на Нgb в еритр )    338   g/l   300-360
MCH ( ср.Hgb съдърж. в еритр. )    29.0   pg   27.0-33.0
MCV ( ср. обем на еритроцитите )    85.8   fL   82.0 -96.0
PLT ( Тромбоцити )    224   G/L   100-440
MPV ( ср.обем на тромбоцита )    6.5   fL           7.5-11.0
RDW% ( Девиация на еритр. р-ие )    11.9   %    11.6 - 15.7
LYMF ( Лимфоцити - бр )    2.7   G/L             0.9 - 5.3 ( 1.3 - 7.4 за деца до 4 г. )
GRAN ( Гранулоцити - бр. )    5.3   G/L           1.3 - 7.4 ( 0.9 - 5.3 за деца до 4 г. )
MID ( Междинни по обем клетки - бр.)    0.5   G/L  
LYMF% ( Лимфоцити - % )    31.60   %            20.0 - 50.0 ( 50.0 - 70.0 за деца до 4 г. )
GRAN% ( Гранулоцити - % )    62.10   %            30.0 - 70.0 ( 20.0 - 50.0 за деца до 4 г. )
MID% ( Междинни по обем клетки - % )    6.30   %   

Глюкоза - серумна ( GLU-S )    3.60     mmol/L     2.78 - 6.11
Холестерол ( CHOL )    5.29   mmol/L                 3.2-5.6
HDL-Холестерол    1.07   mmol/L                     М 0.91-1.29 ; Ж 1.17-2.07
Триглицериди ( TRG )    0.64   mmol/L               0.6-2.2
LDL-Холестерол    4.17   mmol/L                       М 1.81-4.91; Ж 1.81-3.88
АСАТ    25.64   U/L                                 до 42.0
АЛАТ    19.52     U/L                                 до 41.0

Явно диетата ми не е толкова крайна колкото ви се струва. Не съм търсил бърз резултат и както виждате това го постигнах за 10 месеца. Дори диетолозите пишат, че здравословното отслабване е до 4-5кг на месец, мисля че се вписвам добре. Имам опит с бързо отслабване и знам какво значи да си върнеш килограмите. Веднъж вече съм свалял 40кг като първите 25 тогава  ги смъкнах за 2 месеца. Сега реших да не повтарям същата грешка и го правя умерено. Този път съчетах диетата с умерено физическо натоварване, 1 месец ходих и на фитнес но коляното започна да ме боли, сега няколко месеца по-късно съм доста по-лек и ще пробвам отново. Този път ще искам съветите на фитнес инструктор защото няма полза от час безразборно блъскане по уредите.
Не очаквам да ме разберете, повече от вас тренират за красива фигура и не са се сблъсквали с подобен проблем. При мен килограмите не са се трупали от безразборно хранене, имам си хормонални нарушения, също така ми е прилагано и погрешно хормонално лечение, когато бях на 12-13г. Едно от тях беше точно инжекции тестостерон така че за допълнителното му стимулиране в момента не искам и да помисля.
Разбирам съветите ти, зная че си прав но мисля да отложа с 2-3 месеца това което ме караш да направя. Имам чувството че мога още, ще бягам докато имам сили, трудно ми е да повярвам, че организма ще пази тези мазнини около корема и гърдите независимо на какво физическо натоварване се подлагам. Е ако и след още 2 седмици бягане килограмите не мърдат надолу, ще съм принуден да приложа съветите от т.3 и т.7.

ВН

20.05.08
19:52

Радвам се, че не си с анемия. Въпреки това, не мисля че трябва да продължаваш без период на задържане или леко покачване на мускулатурата. На някои места в София има кантари измерващи телесните компоненти. На улица “Витоша” има 2 козметични магазини, където разполагат с тези джаджи. Да си измериш състава на тъканите струва 1 лев. Предлагам ти да идеш да видиш за какво иде реч, как са мазнините, как е мускулната маса, как е кръвното. Имам и още едно предложение, защо не си направиш дневник в раздела ни с тренировъчни дневници?

20.05.08
19:57

Промяна в диетата и според мен е абсолютно задължителна.
Най-малкото приемай протеини от различни източници, не само от извара.

20.05.08
22:24

Малко разнообразие в диетата ще сложи край на застоя. Пробвай да включиш малко пилешки гърди с броколи или др. зеленчуци с по повечко фибри. Не е чудно че след 10 месеца на извара си достигнал плато! Без да включиш спорт трайно в ежедневието си не очаквай да задържиш постигнатите резултата.

23.05.08
18:55

Има минимален прогрес, паднаха 1.5кг от теглото и толкова в см от гръдната обиколка. Надявам се това да е ефект от бягането. За съжаление трябва да намаля темпото защото болката в областта на черния дроб при бягане стана много неприятна и трябва да правя чести почивки. Какво е медицинското обяснение за този проблем, доста хора водили по-застоял живот имат тази болка при бягане.

Хапвам повечко плодове, прибавям и по-100-200гр консервиран спанак, през няколко дни прибавям и пилешко....не съм побъркан анорексик, не съм заприличал и на сомалийче, не ме смятайте за толкова откачен :)

казано от Владимир Недков на 20.05.08, 19:52:

Радвам се, че не си с анемия. Въпреки това, не мисля че трябва да продължаваш без период на задържане или леко покачване на мускулатурата. На някои места в София има кантари измерващи телесните компоненти. На улица “Витоша” има 2 козметични магазини, където разполагат с тези джаджи. Да си измериш състава на тъканите струва 1 лев. Предлагам ти да идеш да видиш за какво иде реч, как са мазнините, как е мускулната маса, как е кръвното. Имам и още едно предложение, защо не си направиш дневник в раздела ни с тренировъчни дневници?

От Бургас съм и не знам тук къде мерят на такива кантари. Надявам се не говориш за измерване на обикновени кантари за по 50-60лв с тази съмнителна функция?
Кръвното е добре, не го меря често но ако пада щях да усетя. Доста години бях с много високо кръвно, правех и сърдечни кризи. След като свалих 20тина кг спрях хапчетата и кръвното се движи към 120/80 , 130/90.

23.05.08
23:35

С кръвното си перфектен, по-скоро те боли далака, от колкото черния дроб. Това е мойто мнение поне. При висока интензивност, която не понася на организма винаги се проявява болка в далака. Моят съвет е да намалиш леко темпото... С времето ще отмине.

24.05.08
19:58

Далака е от другата страна.
Според личната трябва да нося някакъв пояс при бягане, който да придържа органите. От диетата се “изяждала” съединителната тъкан и така щели да ми се смъкнат органите (не цитирам точно).
Така че сега ме вълнува има ли такива пояси/колани специално за целта или трябва да пригаждам нещо.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1