Бананов кейк без брашно

21.05.08
17:24

Продукти
5 банана
2 големи яйца
1 шепа орехи
2-3 шепи сурови бадеми
малко стафиди
1/4 с.л. сода
1 с.л. бакпулвер
2 с.л. зехтин (екстра върджин)
1 с.л. натурален мед

Приготовление
Намачквате (или пасирате) добре бананите в една купичка. Добавяте яйцата, орехите, малко цели бадеми, стафидите, содата, бакпулвера, зехтина и меда. Останалите бадеми пасирате или намачквате добре до състояние, наподобяващо това на брашно и ги добавяте в сместа. Разбърквате всичко в купата, поставяте разбърканата смес в широка тава, намазана със зехтин и печете на 150 градуса за 15-20 минути.

Подходящо ядене за зареждащ период на НВД (в умерени количества) и за след тренировка. По мое мнение и ужасно вкусно :)

Темата беше редактирана от Калоян Я. на 21.05.08 17:27.

23.05.08
06:05

Аз лично ще го пробвам още днес:)

Смятал ли си хранителния състав? Ако да, сподели го и ще я публикуваме в изданието, защото определено звучи добре. :)

23.05.08
14:55

Ето съставя на цялата тава :)

Calories 3457
From Carbohydrate 1622
From Fat 1552
From Protein 282

23.05.08
22:29

ако искам да качвам кила мога ли да го ям това?

24.05.08
07:27

Според мен е перфектно за покачване и както казах - за след тренировка и други физически натоварвания, защото е доста сладко. Все пак погледни съставките - банани, яйца, бадеми, стафиди, орехи (най-калоричните ядки), мед, зехтин. Всеки покачващ маса яде/пие поне едно от тези. Може да пробваш да добавиш и малко мляко, но се опасявам, че ще се разреди доста, тъй че първо пробвай без него. Друг плюс е, че много лесно се яде - тавата я изяждам на два пъти като десерт след основно хранене. Недостатъка е че отнема малко допълнително време да натрошиш бадемите и да забъркваш всичкото това, но ако имаш излишни 30 минути спокойно може да си правиш всеки ден кейка.

24.05.08
07:49

Пробвах го много е вкусно,пък и има доста калории.

ВН

24.05.08
09:25

Здрасти!
Ястието има 405,5 гр. въглехидрати; 172,4 гр. мазнини и едва 70 гр. протеин. Комбинацията банани + стафиди и мед със мазни бадеми и орехи е несъвместима, в която и да е диета . ГИ е умерен към висок. Гликемичният лоудинг е нисък към умерен. Протеините имат ниска биологична стойност. Това си е формула за качване на мазнини. Ако си маратонец идва екстра, но за социален човек с малък обем на обмяната на веществата и по-забавен метаболизъм е анти фитнес.

Препоръката на Калоян, за консумация по време на НВД не е уместна. Иначе е вкусно (и аз опитах).

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 24.05.08 09:26.

24.05.08
10:18

Аз я препоръчах за зареждащ ден на НВД, не за НВД. Ако сте от хората, които консумират високо количество въглехидрати през зареждащия ден, според мен това ястие е добър начин да се набавят, а и въглехидратите идват само от натурални продукти (никакви преработени въглехидрати), така че да не се излиза от здравословната категория. Мазнините макар и много идват от зехтин и бадеми , които са както добре знаем много полезни фитнес продукти, богати на омеги и най-вече омега-6. Осладяването е с мед, което е далеч по-добра алтернатива на захара.

Ако целите губене на тегло и броите въглехидратите дори в зареждащ ден - наистина не е подходящо. Но аз лично познавам доста хора, които под зареждащ ден разбират (и практикуват) прилично количество хапване на въглехидрати и дори чийтинг..да се разбира хапване на junk food. Тъй че това ястие си остава една доста по-добра алтернатива за този тип хора, пред муането на друг тип сладкиши.

Ако сте от хората, които изчисляват прецизно състава на въглехидратите и мазнините с цел той да е нисък, предразположени са към трупане на мазнини, не отделят много време за спорт и физическо натоварване наистина ястието по-скоро ще  попречи да постигнат хубава форма (и здраве, защото е твърде сладко) и трябва да се вземе забележката на Владимир, която подкрепям. Обаче, ако сте като мен - покачвате трудно маса, не се притеснявате от трупане на много мазнини и обичате да си похапвате вкусни натурални храни според мен това ястие си остава много добър вариант за след физическо натоварване или когато ни трябва нещо сладичко. Разбира се, без да се поставя акцент върху него..най-малкото защото е само десерт, а не основно ястие.

Ако разглеждаме не от фитнес точка, а здравословен начин на живот, ястието влиза спокойно във всяка диета с натурални/естествени храни и хранителни режими на някои кръвни групи (нулева например), най-малкото защото съм базирал храненето на рецепта за кръвни групи.

Тук искам да добавя, че спокойно може да експериментирате със състава с цел намаляване на въглехидратите - стафиди, мед, орехи са по-скоро допълнения с по-добър вкус на ястието (е.. аз си ги слагам в големи количества, защото ми харесва и искам да е по-сладко и хрупкаво : )

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 24.05.08 15:33.

25.05.08
13:15

Калояне, гледам голяма част от включените продукти са от графата “неутрални” за нулева кръвна група. Като цяло доколко гледаш просто да изключиш “вредните”? Или си по-стриктен и се стремиш да залагш основно на “полезни”?

25.05.08
14:42

Орехи + зехтин са от бенефитите, другите са неутрални. Аз лично вече половин месец се храня с 60-70% неутрални + 40-30% полезни и се чувствам доста добре. Лично аз съм против строгите хранителни режими, които вървят по хартия. От време на време включвам и такива храни, които са в листа за изключване.

ВН

26.05.08
10:26

Мисля, че за покачване при РБД, консумирана от по-тежки атлети е екстра. Все пак е доста вкусна :) .

27.05.08
11:34

Впрочем ето какво открих в една книга за фитнес закуски и шейкове за трупане на маса:

Banana Nut Bread
INGREDIENTS:
1 Packet of a vanilla meal replacement powder (MRP)
½ cup of maltodextrin powder
¼ tsp almond extract
2 drops of butter extract (optional)
1 banana
Cinnamon to taste
16 oz of water or skim milk (depending on your protein and caloric needs)
In blender, combine all ingredients until smooth.

Забележете колко съвпада с моята рецепта и дори на картинка са абсолютно едни и същи :D Даже бих казал, че това е по-лека версия.

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 27.05.08 11:34.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1