клек-техника

24.05.08
18:22

Ехх,тоя клек от колко време го мъча.Не мога просто да си клякам.Или накрая на движението ще си вдигна петите,или просто както съм в долна позиция ще падна назад.Колко съм се мъчил вкъщи без тежест,просто да си клекна и не мога.Самото движение ми е трудно.Първо позицията на краката ми трябва да е много разчекната,иначе още при згъването на коленете губя баланс.СЛед това самото движение надолу като правя,забелязах,че за да балансирам добре правя някакво странно движение с бедраталеко навътре.При самото движение накланям тялото напред,защото не го ли направя падам директно назад(в клекнало положение съшо не мога да пазя балнса и падам).До сега кляках с подложки,но не съм и не съм доволен.Искам да клякам како трябва.Знам,че това е най-доброто упражнение и ииискам да го правя тежкоо.А не мога :(
В т-нейшън-а бях намерил някаква статия в която се обясняваше,че ня някои хора им е по-труден клека заради различнаа дължина на бедрото и подбедрицата...имаше някакви обяснения за техниката при която клякаш без тежест срещу стена и не трябва да я докосваш—и това не мога :(
Отчаял съм се-толкова много искам да мога да клякам и да го правя правилно,но явно тялото ми е срещу мен.
Надявам се,че можете да ми помогнете или не знам...
Гледам клипчета в ютуб,правя клекова вкъщи и не ми се получават просто :(

TI

24.05.08
20:09

Да ти кажа и на мен ми е трудничко да клякам без щанга, но с щанга си ми е добре. Мисля си, че ако почнеш да правиш полуклек и постепенно увеличаваш амплитудата ще се получи. Иначе за свиването на краката навътре дето казваш ми се случва понякога когато се изправям с повечко кг. Ако ти е по-лесно клякай с широк разкрач и като се научиш ще можеш да намялиш ширината му. Кофтито тука, е че така расте бедрото отвътре, и ако ти почастне повече ще започнат да ти се трият бедрата едно в друго.

25.05.08
08:09

аз се научих да клякам като правех напъди из нас без тежест обхождах стаята и мисля че ги права доста правилно в момента с причлична тежест и нямам никакви проблеми :)

25.05.08
12:54

Не видях нищо добро от полуклек - само излишно напрежение в коленете.
За мен:
1)Махни подложките
2)Събери лопатките, поддържай дъгата на гърба през цялото време (за баланс при задния клек торсът може да мине напред, но гърбът не трябва да се криви)
3)Поеми въздух, стегни корема, глегай напред
4)Не тръгвай напред с коленете а назад с дупето - все едно че сядаш на стол. Коленете да не минават (много) пред линията на пръстите.
5)Дръж тежестта на петите през цялото време
6)Като се изправяш тръгвай от таза, представяй че “буташ” пода с крака.

25.05.08
16:55

Клякай на смит-машина.

казано от topeto на 25.05.08, 16:55:

Клякай на смит-машина.

Това също е моето мнение!На смит-машината не се мъчиш да балансираш и можеш да коригираш как да ти се згъват краката.Поклякай така и след 2-3 месеца пробвай без.Така мозъка ще се адаптира към движението и за напред няма да имаш проблеми.

Мнението беше редактирано от Денислав Атанасов на 26.05.08 08:28.

26.05.08
08:57

http://www.t-nation.com/tmagnum/readTopic.do?id=1474489
За хората с ОК английски - 5-и пост.

27.05.08
15:16

tisho мерси за съвета,ще вида как е с полуклек и ще се мъча да слизам надолу,но се притеснявам дали няма да вреди много на кръста или колената.
Phoebe мерси за напътствията.Проблема при мен е,че когато съм напълно клекнал(дупето ми почти опира прасеца) не мога да стоя в такава позиция а падам назад.Трябва да съм на пръсти за да пазя равновесие,а това не е никак оферта :( Иначе много хубаво си го написал,и правя всичк отака-просто финалната фаза е в гъза :(
За останалите мерси ама на смит или на хакен клек няма да клякам.Клека е прекалено комплексно упражненич за да бъде заменен с машина :(
Очаквам други съвети..

27.05.08
17:07

казано от m-joy на 27.05.08, 15:16:

tisho мерси за съвета,ще вида как е с полуклек и ще се мъча да слизам надолу,но се притеснявам дали няма да вреди много на кръста или колената.
Phoebe мерси за напътствията.Проблема при мен е,че когато съм напълно клекнал(дупето ми почти опира прасеца) не мога да стоя в такава позиция а падам назад.Трябва да съм на пръсти за да пазя равновесие,а това не е никак оферта :( Иначе много хубаво си го написал,и правя всичк отака-просто финалната фаза е в гъза :(
За останалите мерси ама на смит или на хакен клек няма да клякам.Клека е прекалено комплексно упражненич за да бъде заменен с машина :(
Очаквам други съвети..

Не подценявай смит - машината. Пробвай , нищо не ти пречи.

27.05.08
20:14

Проблема при мен е,че когато съм напълно клекнал(дупето ми почти опира прасеца) не мога да стоя в такава позиция а падам назад.Трябва да съм на пръсти за да пазя равновесие,а това не е никак оферта :(

http://www.mediafire.com/?zj4nbjwxtvy
Качих един pdf с често срещани грешки при техника на клек (стр3-6). Както описваш проблема ми се струва че при теб загубата на баланс се дължи на слаби glutes/hamstrings. Ценното на материала е че предлага и варианти за корекция. При теб (ако действително това е проблемът ти) - bar holds.

Иначе много хубаво си го написал

НаписалА ;)

27.05.08
20:52

Имаш погрешно виждане за техниката - “

казано от m-joy на 24.05.08, 18:22:

При самото движение накланям тялото напред,защото не го ли направя падам директно назад(в клекнало положение съшо не мога да пазя балнса и падам).

Тялото не може да се държи отвесно на пода при кляканията, то естествено се накланя напред до към 45% друг е въпроса че гърба трябва да се държи изправен - изправен не значи перпендикулярен на пода а прав, незаоблен гръб.
Техниката при клека ще ти стане ясна като опиташ да клекнеш без тежест с изпънати напред ръце.

28.05.08
15:54

казано от Phoebe на 27.05.08, 20:14:

НаписалА ;)

Извинявай. :)
Значи това ПДФ-че го прочетох.До колкото мога да преценя проблема при мен е,че за да запазя равновесие при спускането надолу(точно момента след полуклека когато вече дупето отива към краката) завъртам колената навътре (Rolling Knees Inside Feet).Моето мнение е,че не се дължи на слаби глутеуси/хамстринг(това е дупето нали-когато се мъчех да клякам кляках до долу и бих казал,че доста позаякна и то)Защото по принцип моето е добре оформено не много голямо и винаги съм си мислел,че е един от силните ми мускули.Аз си мисля,че може да е заради,че съм доста негъвкак-това определено ми е слабост по цялото тяло. :(
Ще пробвам методите за отстраняване на проблемите и ще докладвам.

@Алкорин прав си,не съм се изразил правилно  :red:  Това накланяне,разбрах,че не ми е проблем вече.Единственото което ми пречи го описах по-горе.Иначе с ръце напред почти успявам да клекна,като изключим факта с губенето на равновесие :(

Мнението беше редактирано от volvic на 28.05.08 15:56.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1