01.06.08
07:56
здравейте,
смятам, че новият раздел е страхотна идея и възможност да споделим опита си.
Следя редовно форума и знам, че има още доста потребители, които са принудени да купуват месо от Германия. Така че ще се радвам, ако споделите къде намирате хубаво месо. По принцип пазарувам от супермаркети тип Едека или РЕВЕ, но доколкото знам дори там месото е геномодифицирано. Каква е алтернативата, нима само в Био продуктите може да сме сигурни.
Всъщност наскоро четох статия, че са приели закон да има обозначение на стоки, които са генномодифицирани. Но все още не се знае точно кога ще бъде въведен в действие.
Лично за мен, здравословното хранене винаги е бил приоритет, така че ще се радвам, ако тази тема се превърне в една полезна дискусия.
Поздрави
Аз пазарувам само и единствено от Плюс,защото ми е най-близко.Това за генномодифицираните меса го чувам сега и за първи път,но ако е така,значи навсякъде месото е такова.Био-месо в нормалните супермаркети не съм виждал,а в специалния био-маркет не влизам.И така...общо взето на мен ми е все едно.Месото което си купувам е вкусно и ме задоволява.
В кой град си ти?
По–точно казано, генномодифицирана е всъщност храната на дадените животни. Странно, че за пръв път го чуваш.
Сега се поразрових в нета и открих списък с фирмите, които гарантират, че при тях ген–техник не е използвана.
Ако някой се интересува, може да погледна линка
http://www.gen-milch.de/fleisch-wurst-eier.html
П.П. Проблемът за мен е не толкова вкуса, колкото това, че тялото ми е много чуствително към всякакви такива храни...просто не ми влият добре и предпочитам да ги избягвам.
01.06.08
11:35
От списъка, който си дала единствените “масови” макри са предлаганите от EDEKA като гледам. Мисля, че био-месото е единственият вариант, в който можеш са бъдеш сигурна. На мен лично просто ми е твърде скъпо. Ако купувам само био продукти, при количеството месо, което консумирам бих се разорила напълно. И така не ми излиза евтино. Засега съм направила компромис и се доверявам основно на продуктите на ALDI. Въпреки че се водят billigmarkt редовно са на челни места в класацията на Stiftung Warentest, за разлика от LIDL например. Между другото, отскоро и те имат био-месо. Другият вариант специално за мен са турските магазини, които държат страхотни цени на месото. За качеството му наиситна нямам идея, но е вкусно. Друга благинка от тях са плодове и зеленчуци, които не само изглеждат добре, а дори и имат вкус. :)
Vatchev, PLUS имат линия био-продукти, бре. :) И био-кайма в това число, доколкото си спомням.
Да.. и на мен би ми било доста скъпо, ако купувам само био месо. за това всъщност пуснах темата, да видя дали има други алтернативи.
Колкото до списъка, до сега просто не съм обръщала внимание на фирмените имена на опаковките. Макар че Wiesenhof, който е в списъка, ми е доста познат. При следващото ми пазаруване ще се наложи да гледам специално от къде идва месцето.
Колкото до зеленчуци и плодове, и аз от известно време си пазарувам от турците. Имат в определни дни от седмицата пазари (Samstagsmarkt например) на определени площади. Там намирам не само доста евтини, но и най–вече адски вкусни домати, ябълки, краставичи и ко.
01.06.08
13:01
Бе, да живеят магазините на съседските народи общо взето. :)
На мен друг въпрос ми изникна. Хора, има ли някой, който да си купува био-яйца. Или пък от freilandhaltung. И намирате ли разлика?
Тралфамадориан,и аз това за яйцата тоочно днеска си го мислех. :) Смятам да ги пробвам био-тата как са на вкус,защото по принцип ям много яйца на ден,а бях чел,че в тези другите имали нарушен баланс на омега 3 и другите мазини(за съжаление само го бях мернал някъде,и не помня много :( ).
01.06.08
21:03
Вие чак за Германия тема отворихте...
01.06.08
22:08
казано от Tralfamadorian на 01.06.08, 11:35:
Засега съм направила компромис и се доверявам основно на продуктите на ALDI. Въпреки че се водят billigmarkt редовно са на челни места в класацията на Stiftung Warentest, за разлика от LIDL например. Между другото, отскоро и те имат био-месо. Другият вариант специално за мен са турските магазини, които държат страхотни цени на месото. За качеството му наиситна нямам идея, но е вкусно. Друга благинка от тях са плодове и зеленчуци, които не само изглеждат добре, а дори и имат вкус. :)
Може ли да ми дадеш линк с резултатите от Warentest за Лидл?
В турските магазини едва ли имат свинско :)
Относно вкуса на плодове и зеленчуци - зависи от къде зареждат. Aldi зареждаха по едно време домати от България и сигурно още го правят. Лидл в момента зареждат някакви супер сочни и вкусни домати. Не можах да видя произхода, но имат вкус на български, а какво му трябва повече на човек :)
02.06.08
04:18
Ахаа... те затова изчезнаха от тук, защото зареждат там с тях. :)
Един съвет към “чужденците” - вмъквайте актуалния град, в който живеете, би било интересно.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 02.06.08 04:19.
02.06.08
07:29
Vatchev, сега като каза се сещам, че и аз съм я чувала тая версия. Не знам до колко да я причислявам към митове и легенди, честно казано не съм се интересувала по-подробно. Ако намериш нещо като информация, хвърли насам.
Ради, конкретен линк не мога да ти дам. Просто преглеждам списанието им, когато мога и ми прави впечатление общата тенденция. Иначе на сайта на stiftung warentest имат резултати от изследванията, но актуалните са платени. Ако се поровиш, може и да изскочи нещо от преди някой друг месец, което да е безплатно. В турските магазини нямат свинско и добре че нямат. Защото така единствените им червени меса са телешко и агнешко и ги продават на нормални цени. Кило теле ми скача колкото пилешките гърди. :)
Митко, то си пише, но все пак-живея в Бон.
Тъй като гледам има силна концентрация на народ в NRW. :)
02.06.08
10:41
казано от Tralfamadorian на 02.06.08, 07:29:
Ради, конкретен линк не мога да ти дам. Просто преглеждам списанието им, когато мога и ми прави впечатление общата тенденция. Иначе на сайта на stiftung warentest имат резултати от изследванията, но актуалните са платени. Ако се поровиш, може и да изскочи нещо от преди някой друг месец, което да е безплатно. В турските магазини нямат свинско и добре че нямат. Защото така единствените им червени меса са телешко и агнешко и ги продават на нормални цени. Кило теле ми скача колкото пилешките гърди. :)
Митко, то си пише, но все пак-живея в Бон.
Тъй като гледам има силна концентрация на народ в NRW. :)
Тия списания минават през ръцете ми само като ги местя от пощенската кутия в кошчето за боклук :) Ще се разровя из сайта иначе. BN отначало го помислих за Берлин :) Мда, може да си направим NRW-Team xaxa
П.П. Ходи ли на партито в Бон миналата седмица :)
Здравейте и от мен.
Аз лично правя голяма разлика от месо до месо.Най близко до нас е АЛДИ и пазарувам предимно от там,но месото не може да се сравнява с това в ЕДЕКА или Кайзерс .Някак по-жилаво и сухо е.Евтинийка си е обаче и ме устройва.Колкото до яйцата,взимам си само такива от кокошки разхождащи се на свобода :) .Мисля че са по-вкусни и качествени.За био-продуктите нямам мнение ,тъй като не си купувам.
Да не отварям нова тема,гледах някакво предаване в което казаха че в един дюнер имало 1 чаша олио.Някои знае ли нещо по въпроса?Ясно е че в това ‘месо’ дето го ръгат,има всичко друго ,но не и месо,ама все пак 1 чашка олио бая ми се вижда.Ако някой знае хранителни стойности да сподели,че да знам някой път като кривна от диетата,с какво точно си имам работа ;-) .
П.П. Аз съм студент в Берлин,ако някой го вълнува.By the way къде тренирате?McFit?????
Мнението беше редактирано от AlexK на 02.06.08 12:03.
02.06.08
16:32
Става дума за това изследване http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=10&id=15026 И аз съм го чел, но не видях нещо ново :)
Алекс, какво учиш?
02.06.08
18:03
Ради, списанието им е бая скъпо и ме съмнява да го получаваш с рекламните простотии. Ако случайно е така, моля запазвай ми го. Аз често идвам до Аахен, ще ти намаля хартиените отпадъци. :) Какво парти? Ако имаш предвид Бг такова, имам по-специално мнение за тях. Находила съм и се и съм се нагледала на бг партита. Не са ми в представата за невероятно изкарване.
Алекс, месото е ок. Това за чашата олио си го е измислил някой скучаещ журналист. Първата ми работа в Германия беше в дюнерджийница, знам как изглежда месото и в сурово и в изпечено състояние отблизо. Не са чисти пилешки гърди, ами по-скоро месо от всички части на пилето. Но при всички положения е месо. Единственото, което ме съмнява са подправките и евентуално някакви стабилизатори. Вече за телешкото и ангешкото, които са смлени не мога да кажа нищо. И аз тренирам в McFit защото е с най-добрите цени и ме урежда, че е отворен 24 часа. Напоследък обаче се замислям да сменя. Тръде пренаселено ми е.
02.06.08
18:41
Аз мислех, че говориш за списанията на маркетите, а не на Stiftung Warentest :)
За партито просто реших да попитам. Иначе след последното БГ Парти в Бон казах, че повече няма да стъпя в този град и още не съм се разколебал. Миналата седмица имаше в Köln обаче също беше зле :)
Проблемите с дюнерите са не толкова в самото месо, а в мазните питки, пържените картофи и мазните сосове.
П.П. Аз още не мога да намеря време да почна с тренировките. Иначе съм набелязал EasyFit - 24h е отворено и ме устройва. McFit има и тук, но е на майната си и без кола си е цяло мъчение посещаването.
02.06.08
18:41
Без да разводнявам темата, но защо не се ориентират към месо от акула/скат/хек? Като цяло те са значително по-чисти, ако са от средиземноморието. Аз ги ям с голям мерак.
Как е отношението на цените риба : пиле и риба : телешко в Германия? Тук е 1,5-2 : 1.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 02.06.08 18:42.
02.06.08
18:55
Ради, Бон е хубав град, има какво да се види. Кьолн също...особено нощния живот по Zülpicher Str (за мен тукашният вариант на простолвутия Party Street на Златни Пясъци) :) Ама айде да не оспамвам повече. Прав си за хлебчетата и сосовете по дюнерите. Но в случай на нужда един Dönerteller (само месо и салата) е доста приемлив вариант.
Владо, рибата като цена варира много.
Най-евтини са замразените филета от сьомга (бяло сухо месо). На същата цена са пилешките бутчета. Приемаме ги за 1
Малко по-скъпи са 2-3 други вида риба, между които е пъстървата. Те са на цената на пилешките гърди и пуйката. 1,5
В горната ценова класа са телешкото, агнешкото, щрауса, пушената сьомга, пъстърва и скумрия. Около 3-4
Свинското се движи между 1-1,5
02.06.08
19:04
Акулата (замразената) не е ли евтина. Тук е 7,50 лв./ кг. :)
Tralfamadorian може би си права за пилешките дюнери.Тук обче всичи са с телешко ,за което знам че представлява смеска от копита ,уши,сухожилия и все такива неща.Общо взето нещо като нашите кренвирши.Поне немците сигурно ги следят доста от близо и няма начин да се натрови човек.Щом си бачкала в дюнерджийница,имаш ли представа как приготвят пилетата на грил.Ръгат ли олио?
Аз от скоро съм в чисто нов МкФит и съм страшно доволен..Огромен избор,за 17 евро на месец просто няма конкуренция.Преди ходих в фитнеса на Унито ,който също не беше лош.
Ради- BWL 6ти семестр.
П.П утре летя до Бон за 5 дни ;-P
Мнението беше редактирано от AlexK на 03.06.08 10:24.
03.06.08
14:11
Alex, не знам за пилетата на грил, специално в дюнерджийниците. Съмнява ме да ръгат олио, за какво им е. Иначе от целия ми опит в гасрономията (а той хич не е малък :) ) мога само да кажа, Никога, ама Никога не яжте китайско!!! При нас фитнесът на унито е по-скъп от McFit :) А освен това има много смотано работно време. Колега се оказваш ти-моя милост е на завършване VWL. :) И на мен ми се лети до Берлин, не е честно. :)
Владо, честно казано не съм виждала акула тук. Като цяло няма толкова голям избор на различни видове риба в неспециализираните магазини. Освен горе изброените видове има и още една, която не знам как се казва на Бг. На немски е rotbarsch, на енгл. rose fish. Също бяло постно месо на цената на пилешкото.
03.06.08
14:14
казано от Tralfamadorian на 03.06.08, 14:11:
Освен горе изброените видове има и още една, която не знам как се казва на Бг. На немски е rotbarsch, на енгл. rose fish.
Рискувам да се изложа, но мисля, че на нашенски е костур.
казано от Георги Гайдов на 01.06.08, 21:03:
Хммм... не разбирам къде е проблемът...за мен темата е доста интересна. Радвам се, че и другите се включиха. Май имахме нужда да споделим кой, къде, какво пазарува.
Иначе и аз ще се насочвам към рибката. Намерих си и един специализиран за морски деликатеси и риба склад – магазин с доста сносни цени. Очертава се да го посещавам често.
А да се отчета и аз...Още един представител на НРВ, или по–точно Дуисбург.
Тренирам във фитнес тип МакФит като цена, но поне за мен с едно огромно предимство, че е точно на Центъра, а не в някой от турските квартали. Казва се Health and Fitness Center, но май го има само при нас.
Мнението беше редактирано от honey_bee на 03.06.08 18:24.
05.06.08
03:53
казано от honey_bee на 03.06.08, 18:22:
казано от Георги Гайдов на 01.06.08, 21:03:
Хммм... не разбирам къде е проблемът...за мен темата е доста интересна.
Мисля, че той по-скоро го каза с учудване, не като някакъв вид забележка. Темата е наистина интересна и ще ми е любопитно да прочета подобни за още “българи в чужбина”. :)
05.06.08
07:47
Нямаше и грам забележка в изказването ми. Бях изненадан доста просто. Keep walking
Представям Бремен.
Месо пазарувам от real- най-често. Винаги има нещо на промоция. Зимата карах на свински врат за 2-2,50 или Schweinebraten за 3-3,50. Второто ми е любимо понеже е много чисто месо и няма никакъв кокал. От там купувам и дроб, а често има и шкембе, ако има кулинари (аз лично не го обичам). Иначе EDEKA.
Риба - филетата от сьомга. Ядки - бадемите от Пени. Плодове и зеленчуци - от турците (а понякога и сиренце и кашкавалче).
Ям си и кварк и котидж редовно (второто много го обичам).
Яйца - най-евтините. Така и така ги хранят с едно и също. Разликата между Käfughaltung (забранява се от 2009), Bodenhaltung и Freilandhaltung е само в свободното пространство, което има кокошката. Между 1 и 4-5 кв. метра.
Взимам си редовно и ленено семе от Penny за по 89 цента половин килограм био.
Тренирам в къщи в мазето. С времето си купих всичко необходимо. Два прави лоста, крив лост, лежанка, стойка за клек и над 230 кила дискове фи 30. Отделно си взех и евтини пудовки от ибей на аукцион.
Лятното кардио за мен е когато замествам градския транспорт с велосипеда.
Мнението беше редактирано от CarnalK на 05.06.08 18:54.