Защо цените на суроватката скачат?

Д-

04.04.08
18:47

Много от Вас се интересуват защо цените на суроватката (това се отнася за американските марки) скочиха.
Ето го обяснението:

1) Demand for whey protein, both domestically and abroad, is at an all-time high and continues to grow at an incredibly fast pace.

2) Due to high premiums for whey being offered by foreign customers, a
significant percentage of the US whey supply is being diverted overseas.

3) No new production has come online in the US to account for this shortage,
nor is any new production anticipated in the near future.

4) High-quality whey from Australia and New Zealand (2 of the largest
non-US whey producers) is in very limited supply due to recent drought.

5) Earlier this spring, whey began trading publicly on the US Commodities
Exchange Spot Market which drove supply prices higher and continues to
pressure prices.

6) US corn prices, (corn being the primary feed for dairy cows) are at record
highs causing dairy farmers to add to already high production prices in
order to recoup their costs.

Надявам се да разберете написаното. Нямам време да правя превод.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 18.01.09 20:53.

ВИ

04.04.08
20:02

Много добър пост! Само бих добавил, че точка 5 е най-значима. Нещо като го качат на борса с наддаване и винаги така става.

Поради горепосочените причини цените на млечни суровини в САЩ и на международния пазар достигнаха пик през  Юни 2007 и в момента са значително по-евтини.

Пример - спрямо Юни 2007,
суроватка на прах с 13% протеин в момента струва 150 (да!) % по-малко,
обезмаслено сухо мляко с 34% протеин - в момента струва 30% по-малко,
суроватъчен протеин концентрат в момента също е 30% по-евтин.

Така че с “поскъване” на цените на суровините не може да се обясни причините за поскъпване на добавките.

Мнението беше редактирано от Петър Д. Петров на 05.04.08 00:50.

Д-

05.04.08
09:59

Могат да се обяснят. Вземи Optimum в САЩ. След горе посочините причини, суроватката поскъпка, няма значение, че вече нещата са по-добре - цените се запазиха същите. Малко е кофти работа да вдигнеш цените и после да го свалиш драстично след като си най-големия производител на протеин в света и имаш тонове стока по целия свят, която се продава по-скъпо. Със сигурност има и други причини, но тези са било главните, както казваш за през Юни 2007 явно...

05.04.08
10:32

От известно време следя усилено цените на добавките в САЩ и не съм забелязал драстично поскъпване на която и да е добавка... при някои дори се забелязва поевтиняване.
Верно, сурватъчните протеинови пудри поскъпнаха, но само с няколко долара, което не вярвам да ги е заболяло много американците. Тук нещата седят по малко по-различен начин, но ще спра дотук с коментара...

Правя темата важна, защото наистина е такава - мислех да я преместя в често задаваните въпроси, но е по-скоро за тук.

05.04.08
12:00

Абсолютно подкрепям Владимир8507! Поскъпването в щатско с 5-6$ тук се отразява с поскъпване от 20-30лв. В САЩ 10 либри Оптимум Уей Голд Стандарт е 85$ или 136лв!!!!!!! У нас 5 либри струват 160лв в магазина на оптимум и по-тънкия вариант 148. Айде нямам нужда някой да ми обяснява причините за поскъпване на суроватката! Поръчка от Netrition-a на 5-либри прави ок.131лв.

05.04.08
12:28

казано от Стоянчо на 05.04.08, 12:00:

Айде нямам нужда някой да ми обяснява причините за поскъпване на суроватката! Поръчка от Netrition-a на 5-либри прави ок.131лв.

(131+12% мито)+20% ДДС = 176.30 Добре, че митничарите ги мързи да гледат иначе нашите си цени тук щяха да са си добре.

Д-

05.04.08
12:48

Пичове, аз ви постнах този текст за информация вие взехте нападки да ми правите...

“Поскъпване” има независимо с колко $ е! С 5 с 6 или с 20. И поясних в първия пост! Това се отнася за америкснските протеини в САЩ! Тук тея цени къде ми ги разправяте за Optimum са си от вносителя! Аз говоря за причините от компанията производител за това поскъпване в САЩ!

Затва, че по леко с коментарите.

Мнението беше редактирано от Даниел - Трибоеца на 05.04.08 12:59.

06.04.08
11:26

казано от Даниел - Трибоеца на 05.04.08, 12:48:

Пичове, аз ви постнах този текст за информация вие взехте нападки да ми правите...

“Поскъпване” има независимо с колко $ е! С 5 с 6 или с 20. И поясних в първия пост! Това се отнася за америкснските протеини в САЩ! Тук тея цени къде ми ги разправяте за Optimum са си от вносителя! Аз говоря за причините от компанията производител за това поскъпване в САЩ!

Аз само не разбрах, защо си седнал да оправдаваш американските производители, след като тях НИКОЙ не ги критикува за поскъпването !?
Това, против което много хора негодуват, е спекулата в България... но това е отделна тема и не искам да я коментирам.

07.04.08
19:18

да бе като говорим за вносителите в България , то и доларът е вече 1,23 а не 1,40 например ама да сте видели намаления на цените на американските продукти ??

MO

07.04.08
19:28

Да и аз това се чудя Вие само едно повтаряте мито и т.н. е добре де долара стана 1,20 няма ли малко да се смъкнат цените все пак от 1,50 долара стана 1,20….

Включете в сметките и петрола все пак, не е да стои на едно ниво.

Д-

09.04.08
13:26

казано от Владимир8507 на 06.04.08, 11:26:

казано от Даниел - Трибоеца на 05.04.08, 12:48:

Аз само не разбрах, защо си седнал да оправдаваш американските производители, след като тях НИКОЙ не ги критикува за поскъпването !?
Това, против което много хора негодуват, е спекулата в България... но това е отделна тема и не искам да я коментирам.

Омръзна ми да давам ненужни обяснения за неща, на които по принцип няма защо да давам обяснения и на първо място няма защо да ме питате. Казах, че тази тема я направих понеже някои хора се интересуват защо понякога има поскъпване на протеина в САЩ.

Никои не съм тръгнал да защитавам/оправдавам. Не мога да разбера от къде съдиш, че съм седнал да оправдавам, като поста ми беше напълно информационен. И тва, че никои не ги критикува тях си в голяма грешка. Незнам кво си мислите, че американците фърлят пари на вятъра и не им дреме, че ще дадат 10$ повече... напълно сте в грешка. Много холивудски продукции гледате.

Тази тема не е за спекулата в България - тази тема, за тези, които още не са разбрали е направена за ИНФОРМАЦИЯ защо понякога в САЩ има поскъпване на протеина. Тази тема не е свързана с БГ вносителите и техните цени.

Мнението беше редактирано от Даниел - Трибоеца на 09.04.08 13:35.

Даниеле, подкрепям те в това, че цените на суроватъчните причини са основателна причина крайните продукти да поскъпнат - прав си в това, че по средата на миналата година имаше огромна паника всред всички производители на добавки и храни, в които се влага суроватъчен изолат. Появиха се слухове, че както за една година - от 2006 до 2007 суровината поскъпна с над 100%, то до пролетта на 2008 ще поскъпне с още поне 50% спрямо новите (към юни 2007). Поради това някои фирми  (но далеч не всички производители на добавки) сключиха фючърсни договори с производителите на изолат и в момента произвеждат със суровина, която е с около 40% по-скъпа от текущите цени на едро - просто това е риска на фючърсния договор.  Все пак, всеки има избора да си купи 1 контейнер неовкусен изолат по цени на едро, по сегашни цени :))

ИВ

13.04.08
10:49

Една от главните причини и може би най-големия проблем поради който поскъпнаха цените на млякото беше миналогодишната суша, за която говорих в една тема от 2007 година.

17.04.08
21:12

Цените на горивата също поскъпнаха и оттам и цената на превозите, което също се отразява или предстои да се отрази на стойността на суроватката.

казано от Z@ki на 17.04.08, 21:12:

Цените на горивата също поскъпнаха и оттам и цената на превозите, което също се отразява или предстои да се отрази на стойността на суроватката.

И да, Буш все още е президент на САЩ, а в Китай се провеждат Олимпийски игри.... няма как, това също ще се отрази върху цената на суроватката от Нова Зеландия :)))

03.06.08
13:36

Според мене е прекалено да се говори за поскъпването на петрола, тъй като става дума за суровина, която се превозва в хиляди и поскъпването на петрола няма как да се отрази по такъв начин нацената за единична уроватка. Освен това, както някой по - горе спомена долара падна и то доста, което пък би трябвало значително да се отрази положително върху цената ( в наша полза ). Така, че всичко е до вносителя ! В България в момента огромна част от нещата са по - скъпи отколкото на запад. Така е със всичко. Спомням си как гледах една блуза тука за 70 лв, а майка ми като се върна един път от Париж ми беше взела същата, заедно в комплект с друга, като двете общо струваха 45 евро . . .

Цената на петрола влияе с абсолютна сигурност, дори не знам защо се коментира. Това е ресурс, който се отразява пряко или косвено във всеки един отрасъл.

Между другото ... ако бях вносител, щях да се заема с писането на един туториал относно начините на внос и кое, как, защо. Ще се даде яснота на много въпросителни от страна на потребителите.

03.06.08
19:28

Във връзка с цените на петрола и поскъпването на стоките...
Цената на петрола:
The price of oil has doubled over the past year. A barrel of crude oil cost about $65 in June 2007; it is currently hovering around $130 a barrel.
Разликата е очебийна.

Цената не бензина в щатите:
Gas prices have skyrocketed as a result, with some American consumers paying more than $4 a gallon. The national average is $3.95 per gallon, according to a AAA survey published May 29. A year ago, the national average was about $3.20.
Увеличение - 75 цента за галон ( 3.8 литра) за една година.

Пълната статия от 29.05.08 http://www.cnn.com/2008/US/05/29/gas.prices/

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1