Млякото като основен източник на калории?

BU

04.05.08
01:44

1.Да оставим протеина на страна.Лошо ли е ако си набавям 75-80% от калориите,необходими за покачване на теглото от мляко?Сега се замислих защо всъщност е толкова висококалорично и се сетих за лактозата.На ден ми се събират над 3500 кал. , 2500 от тях са от мляко.Има ли смисъл или не?Какво става с тази лактоза в стомаха ми?

А в момента,в който се видя с пари почвам циклите тип “Клеопатра”,та се чудя дали не се тъпча с млечна захар просто...

2.Необходими ли са всъщност много въглехидрати при изграждане на мускулатура и защо?Какъв е проблема да градиш мускулна тъкан на протеин и МАЛКО въглехидрати и МАЛКО мазнини.(малко не означава съзнателно намаляване,а че просто не ги увеличавам нарочно) Близко е до акъла,че за да имам енергия неможе да го карам на протеин,но длъжен ли съм да приемам екстра въглехидрати?

Темата беше редактирана от BusyMan на 04.05.08 03:03.

04.05.08
05:23

2.Необходими ли са всъщност много въглехидрати при изграждане на мускулатура и защо?Какъв е проблема да градиш мускулна тъкан на протеин и МАЛКО въглехидрати и МАЛКО мазнини.(малко не означава съзнателно намаляване,а че просто не ги увеличавам нарочно) Близко е до акъла,че за да имам енергия неможе да го карам на протеин,но длъжен ли съм да приемам екстра въглехидрати?

Не е задължително да приемаш екстра въглехирати - с мазнини може също. Но с МАЛКО въглехидрати и МАЛКО мазнини нищо хубаво няма да стане - както сам каза, близко е до акъла  ;-)
За млякото не знам, аз от много време вече не пия, защото после имам проблеми с учестени посещения на тоалетната.

04.05.08
06:27

Нали има  Milk and squat би трябвало да става а въглехидратите дали са  бързи или не  не знам

04.05.08
07:45

Значи,за мускулен растеж протеинът естествено е на първо място..Но от друга страна не може и съвсем без прием на въглехидрати, защото именно те сан първостепенният енергиен източник и ако се кара само на белтъци - все едно си на ръба на кетозата,ацидозата и така нататък...освен ако не се гони точно тази цел,де.Обаче не е едно от наи-здравословните последствия за организма със сигурност!

Гробарю, а защо 75-80% идват от млякото - целево ли го правиш така или обстоятелствата не предлагат алтернатива?

ВН

04.05.08
08:47

И как така 2500 ккал мляко? Да разбирам че пиеш по 4,5 литра прясно 3,6% или консумираш литър и половина биволско?

04.05.08
09:28

казано от Ива Павлина на 04.05.08, 07:45:

Значи,за мускулен растеж протеинът естествено е на първо място..Но от друга страна не може и съвсем без прием на въглехидрати, защото именно те сан първостепенният енергиен източник и ако се кара само на белтъци

Протеина е пластичен материал за изграждане на мускули, но за да се изградят тези мускули им трябва и допълнителна енергия, набавяна от мазнините и/или въглехидратите. Мазнините също са първостепенен източник на енергия. Важно е да има достатъчно калории за изграждане на мускули, като не е задължително те да идват от въглехидрати.

На пръв поглед не виждам проблем да се кара на 4-5 литра мляко дневно, ако нямаш храносмилателни проблеми с такова количество. Навремето съм ял редовно по 4-5 кофички кисело мляко, плюс всичко останало (което не беше малко), но до 4-5 литра на ден не ми се е случвало да приемам. Имай предвид, че с 5 литра мляко поемаш и 200 грама въглехидрати, плюс 180 грама мазнини. Не ти знам другите 1000 ккал от какво са, но и с тях сигурно вкарваш още въглехидрати и мазнини.

04.05.08
09:58

И все пак...като източник на енергия за анаболитните процеси в организма първо се мобилизират въглехидратите, и когато те се изчерпят,едва тогава и мазнините от мастните депа се включват като енергиен доставчик. Ако се използваха директно мазнините,щяхме да сме щастливци и да нямаме никакви мазнини по себе си...работата е там,че “подлото” ни организъмче си ги пази в резерва,докато има какво друго да използва:)

04.05.08
10:15

казано от Ива Павлина на 04.05.08, 09:58:

И все пак...като източник на енергия за анаболитните процеси в организма първо се мобилизират въглехидратите, и когато те се изчерпят,едва тогава и мазнините от мастните депа се включват като енергиен доставчик.

Именно, докато има какво друго да ползва. Като го храниш основно с въглехидрати, ще гори въглехидрати.
Ако ядеш малко въглехидрати и много мазнини, описаната от теб картинка се променя - тялото се адаптира да гори основно мазнините. И не говоря само за мазнините от мастните депа, а за мазнините, които приемаме с храната. Те трябва да са достатъчно, ако искаме тялото ни да почне да ги ползва като източник на енергия.

Ако се използваха директно мазнините,щяхме да сме щастливци и да нямаме никакви мазнини по себе си...

Мазнините се ползват директно за енергия. Тялото складира запаси, само ако калориите са в излишък и не може да ги изразходва, или пък когато се чувства застрашено от гладна смърт.
И аз съм от тези “щастливци”, дето нямат много излишни мазнини по себе си :)

работата е там,че “подлото” ни организъмче си ги пази в резерва,докато има какво друго да използва:)

Тялото ни не е подло, просто е достатъчно интелигентна система и се съпротивлява на опитите ни да навредим на себе си, като се опитваме да го надхитрим :)

Мнението беше редактирано от Петко К на 04.05.08 10:16.

04.05.08
10:19

хаххаа...ама естествено!Браво!Доста задълбочени разсъждения-изненадана съм приятно!А щом си от щастливците,дай една снимка да се насладим на феерията:)!

BU

04.05.08
12:18

казано от Владимир Недков на 04.05.08, 08:47:

И как така 2500 ккал мляко? Да разбирам че пиеш по 4,5 литра прясно 3,6% или консумираш литър и половина биволско?

“Гробарю”  :lol:  Спокс,нищо общо с кеча няма.

Ми как така?Имах период,в който приемах по 6-7 литра.Сега средно по 3-4 на ден.

А темата се превърна в дискусия относно топенето на мазнини?!Доводите ви са значи,че с това количество мляко спокойно ще си приемам и въглехидратите и мазнините?Затова питам дали трябва да са завишени специално тези количества,тъй като не ми се събират дори 350гр въглехидрат и дори 220 гр мазнини...

казано от Wrestling_pro на 04.05.08, 06:27:

Нали има  Milk and squat би трябвало да става а въглехидратите дали са  бързи или не  не знам

При този режим говорим за по-голямо количество мляко,където 400 гр въглехидрати и над 300 гр мазнини спокойно се събират.Но сигурно си прав... :)

Мнението беше редактирано от BusyMan на 04.05.08 12:26.

04.05.08
12:52

Според мен е готино ама  с тая лактоза  и  ненаситени мазнини - 400 грама  лактоза  + 300 грама мазнини наситени си е  сигурно омазняване  наистина се качва много и  за нула  време от тоя  Milk and squat ама според мен по добре  бавно  и славно !!

04.05.08
17:05

казано от DeadManWalking на 04.05.08, 12:18:

Доводите ви са значи,че с това количество мляко спокойно ще си приемам и въглехидратите и мазнините?Затова питам дали трябва да са завишени специално тези количества,тъй като не ми се събират дори 350гр въглехидрат и дори 220 гр мазнини...

Нищо не трябва да завишаваш допълнително, и така приемаш доста мазнини и въглехидрати заедно. Което за мен е риск от омазняване, но ако не мислиш, че това ти е проблем, продължавай.

казано от Ива Павлина на 04.05.08, 10:19:

А щом си от щастливците,дай една снимка да се насладим на феерията:)!

Току що се възползвах от новата опция и си попълних галерията :)

Мнението беше редактирано от Петко К на 04.05.08 17:07.

BU

04.05.08
17:16

Бе аз се притеснявах дали е достатъчно за изграждане на мускулна маса.Пука ми за мазнините,аз тях лесно ще ги разкарам. ;)

Мерси.

05.05.08
08:29

казано от Ива Павлина на 04.05.08, 10:19:

А щом си от щастливците,дай една снимка да се насладим на феерията:)!

Току що се възползвах от новата опция и си попълних галерията :)

Уау!Браво!

05.05.08
08:49

беее...то и аз съм си попълнила галерията,ама май не е съвсем фитнес ориентирана,за което ще трябва да се погрижа - да присъстват и по-тематични снимки в близко бъдеще:)

05.05.08
13:12

По принцип са ти необходими сложни въглехидрати, лактозата спада към простите. Освен това хранейки се еднотипно рискуваш да имаш недостиг на някои витамини и минерали, които се намират в други храни. Не е добра идея твоето според мен.

BU

05.05.08
13:27

казано от butthead на 05.05.08, 13:12:

По принцип са ти необходими сложни въглехидрати, лактозата спада към простите. Освен това хранейки се еднотипно рискуваш да имаш недостиг на някои витамини и минерали, които се намират в други храни. Не е добра идея твоето според мен.

Ем то и другата алтернатива - месо и картофи - пак е еднотипно хранене...
Въпреки,че всяка вечер ям нещо различно,но през целия ден да се тъпча с мляко е идеята. :)

05.05.08
15:48

Явно за теб само тези две алтернативи съществуват - мляко и месо и картофи..Става въпрос за разнообразно хранене, да не ядеш едно и също по 5 пъти на ден.

BU

05.05.08
16:44

казано от butthead на 05.05.08, 15:48:

Явно за теб само тези две алтернативи съществуват - мляко и месо и картофи..Става въпрос за разнообразно хранене, да не ядеш едно и също по 5 пъти на ден.

Прав си,само това са ми алтернативите в момента. :) Немога да разнообразявам кой знае колко...

05.05.08
20:50

На мен тази идея ми се струва нерационална, от която и гледна точка да я погледна.

1. 4-6 литра прясно мляко на ден - прекалено много лактоза и наситени мазнини! (а ако се замислим дали наистина купешкото прясно мляко съдържа това, което пише, става съвсем сложно)
2. Такова количество прясно мляко всеки ден, със сигурност създава стомашен дискомфорт. (поне при мен би създало!) Честото уриниране дори няма да го споменаваме.
3. Това са средно 8 лв на ден само за мляко. За същите пари ще изяждам по едно печено пиле на ден + 300гр ориз (измерен в сурово състояние).

Единстения плюс, който виждам в тази идея е това, че няма да губиш време в приготвянето на храна и изяждането й. Но няма и да губиш, ако си забъркаш 150гр извара с 300мл мляко в блендера - така ще получиш значително количество белтъци, но не и толкова много лактоза.

BU

05.05.08
21:28

Благодаря ,че изказвате мнение. :)

Стомахът ми никога не се е обаждал.  :-/  Странно,но факт.

Да,за парите и аз така мисля,но няма кога да се връщам в къщи,да си варя месо,да си варя ориз...
Пък и не е сигурно дали ще карам така,просто викам си да поискам мнение.Въпросът е дали е възможно да се изгражда мускул така,а недостатъците са ясни. ;)

А всъщност истинския въпрос е по-скоро “нужни ли са въглехидрати и мазнини при изграждането на мускулна маса” .

Мнението беше редактирано от BusyMan на 05.05.08 21:30.

ВН

05.05.08
22:11

Така и не ни каза колко мляко с какъв процент и през колко време пиеш. Не се наемам да гадая, а не обичам да коментирам неподготвен.
Лактозата се разпада до галактоза и глюкоза. Последната замазва добре. Протеините в млякото са комбинация от белтъци с ниска молекулна маса (суроватъчни) и по-едрите казеини. Казеините имат нужда от повече време за смилане. Ако пиеш по 3 млека наведнъж, то имай предвид че обемът на стомаха има лимит (средно 800 мл за мъж) и всичко останало се изтласква я смляно, я не към червата. За хубаво и цялостно смилане, казеините трябва да престоят повечко в стомаха. Това няма как да стане ако пиеш по литър на два часа. От толкова много течност, силно ще си натовариш бъбреците. Що не направиш компромисен вариант 2 литра мляко + 400 гр. телешко и 400 гр. картофи и 50 гр. овесени ядки?

Още нещо - ако мислиш да ядеш по 7 пъти на ден, силно се замисли за ензими, щото тялото ти освобождава цялата налична порция в атака веднага щом има какво да смели, т.е. ако концентрацията на вещества (белт, мазн, въглх) нарасне над определен %. Лошото е, че два часа не винаги са достатъчни за синтез нанужните ензими и тогава стомаха и червата започват да се обаждат с нещо от рода на бълбук-бълбук, в превод: “Пич, бе ти не усещаш ли че нещо недосмилаш?” :)

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 05.05.08 22:18.

BU

05.05.08
23:43

казано от Владимир Недков на 05.05.08, 22:11:

Така и не ни каза колко мляко с какъв процент и през колко време пиеш. Не се наемам да гадая, а не обичам да коментирам неподготвен.
Лактозата се разпада до галактоза и глюкоза. Последната замазва добре. Протеините в млякото са комбинация от белтъци с ниска молекулна маса (суроватъчни) и по-едрите казеини. Казеините имат нужда от повече време за смилане. Ако пиеш по 3 млека наведнъж, то имай предвид че обемът на стомаха има лимит (средно 800 мл за мъж) и всичко останало се изтласква я смляно, я не към червата. За хубаво и цялостно смилане, казеините трябва да престоят повечко в стомаха. Това няма как да стане ако пиеш по литър на два часа. От толкова много течност, силно ще си натовариш бъбреците. Що не направиш компромисен вариант 2 литра мляко + 400 гр. телешко и 400 гр. картофи и 50 гр. овесени ядки?

Още нещо - ако мислиш да ядеш по 7 пъти на ден, силно се замисли за ензими, щото тялото ти освобождава цялата налична порция в атака веднага щом има какво да смели, т.е. ако концентрацията на вещества (белт, мазн, въглх) нарасне над определен %. Лошото е, че два часа не винаги са достатъчни за синтез нанужните ензими и тогава стомаха и червата започват да се обаждат с нещо от рода на бълбук-бълбук, в превод: “Пич, бе ти не усещаш ли че нещо недосмилаш?” :)

Никога преди не съм се замислял над тези неща (защото не съм ги знаел).Не пия повече от литър наведнъж (3,6% масленост),но е имало случаи да го пия през 2 часа.Дори и така да е,след като прочетох написаното силно се разколебах да започна наливането с мляко. :) Мерси за информацията!

05.06.08
19:58

хахах ми наи много кенефа да ти стане 2ри дом ... ко друго ти трява а и то ша та отврати е човек аз преди по 5 кисели млека на ден ядях ся едвам 1 .... + тва може да та хване някоя болес ( потърси в нета) и ако прекалиш с въглехидратите пак ша са озовеш в кенефа с ” рядко щастие”... ти си прецени ....

07.06.08
20:43

Аз пък не виждам нищо нередно в пиенето на много мляко. Ако стомаха ми го позволяваше щях да пия и аз по много, и го правех до преди няколко години, когато тялото ми все още произвеждаше лактаза. DeadManWalking очевидно няма лактозна непоносимост и си пие доста мляко. Според мен ако го приемаш равномерно си е доста добре. Така и така трябва да се пие яко вода(аз пия почти постоянно), може вместо вода мляко. Разбира се, добре е да ядеш и други неща. Мога да ти препоръчам:

1) Варени яйца. Вариш една голяма тенджера 20-30 яйца и имаш за 2-3 дена. Те не се развалят бързо. Само гледай да не ядеш повече от 3-4 жълтъка на ден.

2) Консерви риба тон в собствен сос. Имат много протеини и почти никакви мазнини. Ограничавай се до 2-3 седмично, защото е вероятно да съдържат големи количества живак и ако ядеш повече с времето се натрупва и може да имаш проблеми.

3) Боб/леща. Ако има кой да ти прави или се научиш да си правиш може да си готвиш 1 голяма тенджера и да си ядеш 3-4 дена.

4) Картофи в микровълновата. Има много рецепти в интернет.

Това са все неща които не отнемат много време и можеш да разнообразяваш млякото с тях, а и не само.

п.п. Докато писах това за малко да ми преврят яйцата :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1