02.06.08
06:12
Здравейте! Забелязах че форума е интересен и има доста хора, които пишат в него. Искам да попитам дали някой може да ми помогре в избора на протеин (сурватка) Спрял съм се на два вида: “CHAMPION NUTRITION” - ПРОТЕИНИ “PURE WHEY PROTEIN STACK”
и “OPTIMUM NUTRITION” - “100 % WHEY PROTEIN GOLD STANDART”. Цените са еднакви....та въпроса ми е дали някой ги е ползвал и доволен ли е.
П.С Протеина смятъм да го комбинирам с аминокиселини Универсал 2700 или МЛО Стронгбоди 9000 (или нещо от тоя род).
Мерси предварително!
Този протеин за какво ще ти бъде ? Само след тренировка или попринцип за заместване на хранене по някое време на деня ?
Ако е само за след трен силно препоръчвам да е чист изолат - АСН , Нау ...
Иначе , да и двата са добър избор .
Присъединявам се към мнението на GHO$T. Иначе и двата съм ги ползвал и съм оставал доволен. Щом са на една цена - взимай оптимума, защото в него има и изолат.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 02.06.08 21:09.
Ще взема на Оптимум и мисля да го пия преди и след тренировка, съответно по една мерителна лъжица преди и две след самата тренировка. Иска ми се да пия и сутрин но ще свърши много бързо. Също така ще комбинирам протеина с Оптимум амино 2222, за които съм чувал само добри отзиви. Амино киселините мисля да ги пия: Сутрин-2; Преди трен- 2; След трен- 3; преди лягане-2.
Схемата смятам че е добра, но ще се радвам ако някой сподели мнение за дтуга!
03.06.08
09:15
казано от borkata на 03.06.08, 07:56:
Ще взема на Оптимум и мисля да го пия преди и след тренировка, съответно по една мерителна лъжица преди и две след самата тренировка. Иска ми се да пия и сутрин но ще свърши много бързо. Също така ще комбинирам протеина с Оптимум амино 2222, за които съм чувал само добри отзиви. Амино киселините мисля да ги пия: Сутрин-2; Преди трен- 2; След трен- 3; преди лягане-2.
Схемата смятам че е добра, но ще се радвам ако някой сподели мнение за дтуга!
Избора на добавки е добър , приема не е лош , става
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 03.06.08 09:16.
казано от iasen на 03.06.08, 09:01:
100 уей е изцяло изолат!
Май някой те е метнал на шейната :) Голд стандарта е смес от концентрат и изолат.
# Like its predecessors, this canister of ON 100% Whey Gold Standard™ contains Optimum Nutrition’s exclusive, proprietary blend of…
# Microfiltered Whey Protein Isolates
# Ion-Exchange Whey Protein Isolates
# Ultrafiltered Whey Protein Concentrate
# HydroWhey® Hydrolyzed Whey Peptides
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 03.06.08 09:47.
Моето мнение е, че Голд-а е на светлинни години пред АСН и една крачка пред НАУ заради хидролизата, лактаза, аминоген и глутамин прекурсори( НАУ печели точки само от малко по-добрата цена за гр. протеин и това, че е чист изолат). АСН без коментар - вариант е само ако си купуваш от БГ, защото е евтин и не е български(т.е. пълен боклук).
03.06.08
21:48
Амино киселините мисля да ги пия: Сутрин-2; Преди трен- 2; След трен- 3; преди лягане-2.
Това не е ли множко. Имай предвид, че всяка съдържа повече от 2 грама аминокиселини. Тоя прием дет си сложил ми мяза на прием на 150кг билдър на стероиди.
казано от butthead на 03.06.08, 21:45:
Моето мнение е, че Голд-а е на светлинни години пред АСН и една крачка пред НАУ заради хидролизата, лактаза, аминоген и глутамин прекурсори( НАУ печели точки само от малко по-добрата цена за гр. протеин и това, че е чист изолат). АСН без коментар - вариант е само ако си купуваш от БГ, защото е евтин и не е български(т.е. пълен боклук).
Момчета научете се да четете етикетите на продуктите преди да говорите така смело за конкретни продукти и да твърдите неща които се вижда, че не са верни дори само от етикета.
-100% WHEY в никакъв случай не е на светлинни години пред АСН. Ако въобще е!
-Количеството хидролизат в 100% WHEY е малко за да окаже такъв значим ефект. А самият протеин е комбинация от концентрат и изолат, а именно източника на протеин е от основно значение.
-Въпросните глутамин прекурсори за абсолютен мит и търговски трик - както и добавените BCAA в протеина - в нито един протеин от масовите няма допълнително добавени глутамин, бцаа или други АК.
-Още един плюс на NOW Foods Isolate e че няма добавени изкуствени подсладители (аспартам или ацесулфам).
Ето и една класация на най-добрите суроватъчни протеини в САЩ - http://www.bodybuilding.com/fun/tietge9.htm
казано от mamaligabg на 03.06.08, 21:48:
Амино киселините мисля да ги пия: Сутрин-2; Преди трен- 2; След трен- 3; преди лягане-2.
Това не е ли множко. Имай предвид, че всяка съдържа повече от 2 грама аминокиселини. Тоя прием дет си сложил ми мяза на прием на 150кг билдър на стероиди.
За билдър 150 кг??? :ohh: Не съм толкова компетентен около хранителните добавки, но от години съм чувал че аминокиселините се пият по толкова (зависи от вида). Преди година пиех амино на Универсал Амино теч и ги пиех по 10-12, а сега оптимума ги пия както казах по 9 в тренировъчен ден и смятам че е правилно. Ако греша моля поправете ме и ми кажете схема за пием в тренировъчен и съответно нетренировъчен ден.
Мнението беше редактирано от borkata на 04.06.08 06:22.
04.06.08
08:48
казано от borkata на 04.06.08, 06:21:
казано от mamaligabg на 03.06.08, 21:48:
За билдър 150 кг??? :ohh: Не съм толкова компетентен около хранителните добавки, но от години съм чувал че аминокиселините се пият по толкова (зависи от вида). Преди година пиех амино на Универсал Амино теч и ги пиех по 10-12, а сега оптимума ги пия както казах по 9 в тренировъчен ден и смятам че е правилно. Ако греша моля поправете ме и ми кажете схема за пием в тренировъчен и съответно нетренировъчен ден.
Аз съм в грешка. Така се пият.
Suggested Use: As a dietary supplement, take 2 to 3 tablets 45 minutes before each meal or training period, and following each training period.
04.06.08
09:09
Чемпиън уей е също смес, а не само концентрат. Преобладава концентрат, има изолат и пептиди.
Голд стандарт също е смес, като преобладава изолата.
Моето мнение е, че Голд-а е на светлинни години пред АСН
И как по-точно усети този умопомрачително-смазващо-разсипващо силен ефект на Оптимума, който го изстрелва на светлинните години пред АСН-а, ако не е тайна, защото аз съм пил и от двата протеина по половин година всеки и не съм усетил никаква разлика, ама абсолютно нищо, а не е като да съм ги пестил - по 2 дози днвено и при сравнително еднакъв хранителен режим.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 04.06.08 09:25.
казано от Калоян Георгиев на 03.06.08, 23:53:
Момчета научете се да четете етикетите на продуктите преди да говорите така смело за конкретни продукти и да твърдите неща които се вижда, че не са верни дори само от етикета.
-100% WHEY в никакъв случай не е на светлинни години пред АСН. Ако въобще е!
-Количеството хидролизат в 100% WHEY е малко за да окаже такъв значим ефект. А самият протеин е комбинация от концентрат и изолат, а именно източника на протеин е от основно значение.
-Въпросните глутамин прекурсори за абсолютен мит и търговски трик - както и добавените BCAA в протеина - в нито един протеин от масовите няма допълнително добавени глутамин, бцаа или други АК.
-Още един плюс на NOW Foods Isolate e че няма добавени изкуствени подсладители (аспартам или ацесулфам).Ето и една класация на най-добрите суроватъчни протеини в САЩ - http://www.bodybuilding.com/fun/tietge9.htm
Така. Първо за класацията, която си дал като линк. Не знам дали си забелязал, че е писана от 19-годишно момче. Три от четирите критерия за оценка са mixability, taste и texture(?шоколад ли оценява), a четвъртият(всъщност най-важен) profile е поставен на последно място и с равна тежест с всеки един от останалите. Не знам за теб, но на мен това ми е достатъчно да спра да чета класацията по-надолу.
По коментарите ти.
” -100% WHEY в никакъв случай не е на светлинни години пред АСН. Ако въобще е! “
Протеина на АСН(American Sport Nutrition) има 20 г. протеин в доза срещу 24 за ON и близо два пъти по-слаб аминокиселинен профил. Биологичната стойност според мен е много по-важна от това дали е чист изолат или не. Като прибавиш другите екстри в ON(които според теб ги няма) и това, че едното е марка номер едно(пък било то и по продажби само), а другото е марка номер десет по нищо и ще разбереш, защо съм използвал израза “светлинни години”.
“-Количеството хидролизат в 100% WHEY е малко за да окаже такъв значим ефект. “
Не съм казвал, че е от кой знае какво значение. Но е в плюс.
” А самият протеин е комбинация от концентрат и изолат, а именно източника на протеин е от основно значение. “
Източника на протеин е whey и за двата. Което означава, че се усвоява много бързо независимо дали е изолат или концентрат. А предимствата на чистия изолат пред комбинацията изолат-концентрат(а в случая има и хидролизат) не са кой знае какви. Разликата в бързината на усвояване според мен е минимална и незначителна.
“-Въпросните глутамин прекурсори за абсолютен мит и търговски трик - както и добавените BCAA в протеина - в нито един протеин от масовите няма допълнително добавени глутамин, бцаа или други АК.”
Хм, може и да си прав тук. Обаче все ми се струва, че въпросната фирма е подложена дори на още по-голям контрол от останалите, и не може да си позволи да пише на етикета нещо, което не е вярно. Както ме съмнява вътре да няма лактаза, аминоген и хидролизат, които също са предимства пред НАУ протеина.
“Още един плюс на NOW Foods Isolate e че няма добавени изкуствени подсладители (аспартам или ацесулфам).”
GOLD-а го има и в Natural вариант ако някой се страхува да не умре от ацесулфам.:)
BTW нищо против NOW, в момента съм на същия протеин.:)И двата протеина според мен като съотношение цена - качество са отлични.
казано от butthead на 04.06.08, 10:03:
Протеина на АСН(American Sport Nutrition) има 20 г. протеин в доза срещу 24 за ON
Дозата на ОН е 32гр., а тази на АСН е 27 ;)
@butthead
1. Joel Tietge e един доста уважаван автор в бб.ком - има доста написани материали и определено е в час с това което пише за добавките.
2. Като сметнеш процента протеин (количеството протеин в доза разделен на големината на дозата) ще видиш че разликата е минимална. Изказваш се неподготвен с това “20 г. протеин в доза срещу 24 за ON”.
3. Как смяташ че аминокиселинния профил на един протеин е два пъти по слаб от този на друг? Волтажа ли им сравняваш или напрежението? ;)
4. Къде виждаш информация, че ОН има по-висока биологична стойност?
5. Естествено, че има доста голяма разлика дали протеина е изолат или концентрат... изолата е по-добър във всяко отношение и това е основно.
6. Относно глут. прекурсори и БЦАА - Оптимум не са написали на етикета нещо което не е вярно.. просто са го написали по един хитър начин така, че потребителя да остане с впечатление, че в този протеин има добавени глутамин и БЦАА - немалко потребители дори съм виждал да пишат как е излишно да се пие бцаа или глутамин с протеина на ОН защото той вътре имал...
7. За Natural Whey си прав, но нека да добавим че 95% от клиентите на ОН не пият Natural, а нормалния.
Нищо против протеина на Оптимум или теб самият - но на пазара за тази цена вече има доста по-добри протеини (чисти изолати с по-висок %, по-добра разтворимост и т.н.) Крайно време е ОН да пуснат на пазара чист суроватъчен изолат вместо по различни начини да се опитваме да вкараме 100% Whey в категорията на чистите изолати - където не му е мястото.
По мое лично мнение ОН се нарежда с протеини като Champion Pure Whey, Universal Ultra Whey, ASN, Dymatize Elite Whey и т.н...
Но ще му трябва още малко класа за да се мери с NECTAR, GF PRO, NOW ISOLATE. Dymatize ISO-100, Natures Best Zero Carb и т.н...
По мое лично мнение ОН се нарежда с протеини като Champion Pure Whey, Universal Ultra Whey, ASN, Dymatize Elite Whey и т.н...
Но ще му трябва още малко класа за да се мери с NECTAR, GF PRO, NOW ISOLATE. Dymatize ISO-100, Natures Best Zero Carb и т.н...
x2
Добре... по въпроса за протеина и аминокиселините мисля че нячма смисъл повече да се говори. Разбрах че Оптимум е добър протеин и естествено не най- добрия, за което Ви благодаря. Както казах по горе, приемам и аминокиселини на същата фирма. Днес си мислих дали да вкарам и едно креатинче. Не съм пил креатин от година и половина приблизително. Бихте ли ми предложили някакъв креатин от който сте доволни като резултати.
Отговарям:
1. Не знам колко е уважаван, но според него 3/4 от стойността на един протеин се определя от taste, mixability и texture. No more comment
2 и 3.
Първата цифра е за 20 г ASN, втората за 24 г. ON GS. Коментарът е със сметната наум:0 разликата от 4 гр.
L-Alanine (mg) 563 / 1180 mg(доста повече за ON)
L-Arginine(mg) 794 / 505 mg(2+ пъти повече за ASN)
L-Aspartic Acid(mg) 1294 / 2508 mg(много повече за ON)
L-Cystine(mg) 75 / 494(притеснително е това:))
L-Glutamic Acid(mg) 3989 / 4082 mg(тук съм изненадан, предимство за ASN)
L-Glycine(mg) 388 / 412 mg(повечко за ASN)
*L-Histidine(mg) 574 / 423 mg(бая повечко за ASN)
*L-Isoleucine (BCAA)(mg) 893 / 1573 mg(бая повeчко за ON, BCAA е тва)
*L-Leucine (BCAA)(mg) 1747 / 2531 mg(повече за ON, пак БЦАА)
*L-Lysine(mg) 1444 / 2233 mg(доста повече ON)
*L-Methionine(mg) 564 / 492 mg(ASN пичели тук)
*L-Phenylalanine(mg) 957 / 748 mg(тук също)
L-Proline(mg) 1970 / 1509 mg(тука пак пичели убедително)
L-Serine(mg) 1188 / 1126 mg(тук не много убедително)
*L-Threonine(mg) 807 / 1654 mg(бая повечко ON)
**L-Tryptophan(mg) 225 / 405 mg(бая повечко ON)
L-Tyrosine(mg) 1132 / 703 mg(бая повечко ASN)
*L-Valine (BCAA)(mg) 1069 / 1422 mg(повече ON, БЦАА)
Източниците:
http://www.healthsuperstore.com/p-american-sports-nutrition-whey.htm
dobavki-bg.com/product.php?cat=1&id=3
Извод: Виновен съм. Предимство има за ОН, ама за двойно по-слаб амино профил и дума не може да става.
4. Под биологична стойност имах предвид именно амино профила. Нищо общо с понятието biological value.
5. Така си е, но въпросния е смесица от изолат, концентрат, и хидролизат. Хидролизата май беше по-добър от изолата.
6. Биеш ме тук, така е. Не са добавени допълнително, а са си част от протеина.
Извинявай обаче Nectar, Nature’s Best и особено GF pro са по-качествени, но и по-скъпички от GS. А ти сам пишеш, че за тази цена има доста по-добри протеини. Говорим за съотношение цена - качество. Единствено NOW e конкурентен в това отношение.
1. Никъде не е казал че 3/4 са mixability, taste и texture, просто ги сравнява по тези 4 показателя - ти си правиш изводи че са 3/4 ...Прочети му материалите и ще разбереш колко е уважаван. Пак се изказваш крайно неподготвен. Тиетге е писал доста интересни материали...
2 и 3. Не виждам защо смяташ АК профил за различно количество протеин.... като дозата на ОН е по-голяма и е нормално да има повече АК.
4. Щом под биологична стоийност (BV) имаш предвид аминокиселинен профил ми е ясно колко разбираш от добавки. Пък отделно добър аминокиселинен профил не означава да има по-голямо количество от всяка АК. А пропорцията им е да е правилна или с други думи казано да е близка до тази в човешкия белтък. Но нека не те затормозявам с нови неща.
5. Пак ти казвам хидролизата е скъп и съм сигурен че добавят минимално количество от него. Пък изолата в НАУ е 100%. А колко хидролизат мислиш има в ОН? Според мен не повече от няколко процента...
6. Хайде вече да спреш да ме занимаваш, че ми писна да ти обяснявам кое е добро и кое не? Не чета етикетите на протеините от вчера ;) По-добре послушай хора които са малко по-запознати от теб...
Бате, предишните ми два поста бяха без всякакви негативни чувства към теб, но сега определено ме ядоса.
1. Mixability, taste и texture ти дават по 5 точки колкото и profile. Накрая събира и сравнява на базата на overall оценката. Излиза, че ако един протеин има profile 1, но малко по-добри Mixability, taste и texture бие този с profile 3 и малко по-слаби Mixability, taste и texture. Да, да ама не. И айде да не вярвам, че 19-годишно момче е някакъв гуру на бодибилдинга и да трябва да приемам всичко, което е написал за чиста монета. Защото такива уважавани в интернет колкото искаш...
2.3. “Коментарът е със сметната наум:0 разликата от 4 гр.” - това прочете ли го??? Прибавял съм малко под 1/4 към аминотата на ASN и на базата на резултата съм направил коментарите в скоби.
4. Пет пъти ли да ти напиша, че под биологична стойност нямах предвид понятието BV??? Просто исках да кажа, че протеина е по-богат на аминокиселини т.е. има айде така да го кажем по-добра хранителна стойност. И понеже си много отворен на пропорции я ми обясни как така почти всички суроватки(погледнах 5 произволни) са с подобни количества и съответно сходни пропорции в амино профила като ON GS, а суроватката на ASN има доста сериозни разминавания? Защото аз за суроватка с толкова ниски количества cystine примерно не се сещам.
5. Оставам с впечатлението, че си мислиш, че чистия изолат е на светлинни години пред смесения - концентрат и изолат. Не мисля, че е особена разликата и ето 2 статии в подкрепа на това(btw трета и четвърта, която отваряш като напишеш “isolate concentrate whey”, изобщо не съм търсил)
Цитирам:
“Whey isolate is much more expensive than whey concentrate and this factor plays a role in the popularity of the supplement. This doesn’t necessarily mean that it is a better product and in fact, it isn’t a superior product to whey concentrate. With the exception of those with lactose intolerant issues, there is no difference at all in providing the body with necessary protein support.”
http://ezinearticles.com/?Muscle-Building-Protein:-Whey-Isolate-vs-Whey-Concentrate&id=594527
“If you are lactose intolerant and you have problems with gas and bloating, then the isolate might be a better choice. But being more “pure” doesn’t necessarily mean tht whey isolate is better or will produce greater muscle growth. Whey protein concentrate is still an excellent source of protein. Besides, isolate does have disadvantages: For one, it is more expensive than concentrate. Isolate has also had some of the valuable immune-boosting protein subfractions such as alpha lactoglobulins and lactoferrins removed in the filtering process.”
http://www.leehayward.com/whey_protein_isolate.htm
А що се отнася до хидролизата естествено, че е някаква малка част добавена. Но пак е една идея по-добре от обикновената комбинация концентрат изолат.
“Пък изолата в НАУ е 100%. А колко хидролизат мислиш има в ОН?” - А колко хидролизат има в НАУ? А колко изолат има в ОН?
Братче, толкова разбираш и ти. Само, че за разлика от теб поне аз съм склонен да си призная когато нещо не съм прав както по-нагоре.
Повече няма да ти обяснявам... стой си на своето и точка по въпроса. Определено знам каква е разлика между изолат и концентрат и не съм аз този който се изцепва с изказвания от типа:
“Моето мнение е, че Голд-а е на светлинни години пред АСН и една крачка пред НАУ заради хидролизата, лактаза, аминоген и глутамин прекурсори( НАУ печели точки само от малко по-добрата цена за гр. протеин и това, че е чист изолат). АСН без коментар - вариант е само ако си купуваш от БГ, защото е евтин и не е български(т.е. пълен боклук).”
Вземи се разтърси малко в US форумите и виж какво мислят хората по въпроса с изолатите и концентратите... амън от разбирачи... да няма да се доваряваме ние на един от най-уважаваните автори в бб.ком (Joel Tietge) а на теб? Хайде да прекратяваме спора...
05.06.08
23:51
Количеството протеин се смята в проценти, а не в грамове. Примерно има протеини на Nature’s Best (марката може да бъркам), на които препоръчителната доза на етикета е 50 грама.
Това, което Калоян имаше предвид за ОН може да го видите съвсем ясно на етикета. Търговски трик е защото на етикета пише следното: 5,5 гр. ВСАА, 4 гр. глутамин и т.н. Това не значи, че са добавяни допълнително, а че просто се съдържат като част от профила на протеина. Това стига да се залъжат новобранците, че тези количества са добавени и примерно като пие един шейк и няма вече нужда от глутамин или ВРАК. Ако го погледнете и сметнете ще видите, че числата на глутамина съвпадат, а за да сметнете ВСАА просто съберете леуцин, изолеуцин и валин (2531+1573+1422= 5526мг).
Относно хидроизолата: има 2 основни причини да не го слагат (в големи количества) в протеиновите пудри. Първо, че е скъп. Второто, че е много гаден на вкус. Той е горчив и разваля вкуса на целия шейк, оттам ще са нужни повече подсладители и други нежелани добавки, за да се замаже положиението. Отделно, че малко хора са навити да пият гаден на вкус протеин само защото “теоритично” е по-добър от даден друг. Казвам теоритично, защото на практика е мноооого трудно да се усети разлика. Тя може да се установи най-вече при изследванията, защото цял екип доктори наблюдава “опитните зайци”, а самите те се хранят с еднакви храни, имат приблизително същата дневна активност и телесни показатели.
П.П. Напрежението се мери във волтове :)
Ради, и теб те е домързяло да ми прочетеш постовете май. Другия път ще гледам да съм по-кратък.
“Количеството протеин се смята в проценти, а не в грамове. Примерно има протеини на Nature’s Best (марката може да бъркам), на които препоръчителната доза на етикета е 50 грама.”
Не в промили се мери.:)То по принцип за човек дозата може да варира от 20 до 50+ грама ЧИСТ ПРОТЕИН така че всеки си препоръчва на етикета колкото иска. Не е важно обаче дали ДОЗАТА(serving) е 50, 100, 150 гр., а количеството чист протеин вътре. И то се смята в грамове.
“Това, което Калоян имаше предвид за ОН може да го видите съвсем ясно на етикета. Търговски трик е защото на етикета пише следното: 5,5 гр. ВСАА, 4 гр. глутамин и т.н. Това не значи, че са добавяни допълнително, а че просто се съдържат като част от профила на протеина. Това стига да се залъжат новобранците, че тези количества са добавени и примерно като пие един шейк и няма вече нужда от глутамин или ВРАК. Ако го погледнете и сметнете ще видите, че числата на глутамина съвпадат, а за да сметнете ВСАА просто съберете леуцин, изолеуцин и валин (2531+1573+1422= 5526мг).”
Exactly. Само дето ако беше прочел по-горния пост щеше да разбереш, че съм на същото мнение. В интерес на истината преди това си мислех, че въпросните са завишени, но не добавени в този смисъл. Глутамин прекурсор не знам какво е, сигурно това си е вътре в глутамина на амино профила.
Относно хидроизолата той всъщност е хидролизат.:) Освен ако това не е друго наименувание, за което не знам. Добре де аз къде написах, че в GS има големи количества хидролизат? Същината на спора е, че 100% изолат не е много по-добър вариант от комбинация концентрат, изолат и хидролизат(ако изобщо е по-добър). Всъщност май не е много по-добър вариант и от обикновен концентрат.
казано от Калоян Георгиев на 05.06.08, 21:23:
Повече няма да ти обяснявам... стой си на своето и точка по въпроса. Определено знам каква е разлика между изолат и концентрат и не съм аз този който се изцепва с изказвания от типа:
“Моето мнение е, че Голд-а е на светлинни години пред АСН и една крачка пред НАУ заради хидролизата, лактаза, аминоген и глутамин прекурсори( НАУ печели точки само от малко по-добрата цена за гр. протеин и това, че е чист изолат). АСН без коментар - вариант е само ако си купуваш от БГ, защото е евтин и не е български(т.е. пълен боклук).”
Вземи се разтърси малко в US форумите и виж какво мислят хората по въпроса с изолатите и концентратите... амън от разбирачи... да няма да се доваряваме ние на един от най-уважаваните автори в бб.ком (Joel Tietge) а на теб? Хайде да прекратяваме спора...
Сори за повторния пост ама това не го видях:)
От въпросното изцепка е само глутамин прекурсор. Ти се хвана за това и айде давай.
Както и да е. Хидролизат(дори и малко), лактаза и аминоген са си предимства пред НАУ, защото в него няма храносмилателни ензими. Но и НАУ има предимства пред ОН. АСН е евтин, нискокачествен протеин и просто не е от класата на Голд.
И понеже аз поне се обосновавам е хубаво и ти да се защитиш както трябва, а не да ми пишеш “Повече няма да ти обяснявам..”.
А да ми обясниш наистина, защо амино профила на American Whey няма нищо общо с амино профила на останалите суроватки. И като пропорции и като количества. Слагаш го на един кантар с ОН, би трябвало това да не те притеснява.
Да ми обясниш кои са тези фирми(с изкл. на НАУ), които за “тази цена” пускат “доста по-добри протеини”, защото изброените от теб не са на “тази цена”.
Не ми каза кое му е нормалното mixability, taste и texture да дават 15 точки, а profile 5.
Извади ми една статия да прочета, където пише, че изолата е класи над комбинирания или само концентрат както аз ти извадих две в подкрепа на обратната теза.
И ако не можеш да ми обясниш по-добре замълчи и да приключваме спора наистина.
Аз ли да ти търся статии? Разрови се из гуугъл и си намери материали. Естествено, че изолата на НАУ е по-добър от ГС на Оптимум. И естествено че един суроватъчен изолат е по-качествен от концентрат... прегледай форума на бб.ком и се посъветвай с други специалисти. Единствения плюс на оптимум е, че е евтин. Това е всеобщо мнение в САЩ - там хората го пият защото е евтин или поне беше... (не казвам че не е добър - напротив)
Не, ти да си търсиш статии за себе си. Защото аз ти намерих две и ето ти трета:
http://www.extremenutrition.co.uk/news_and_articles/whey.php
I personally believe a quality whey concentrate is the better of all the whey protein powders on they market today, in my opinion, after reading a lot of information supplied by rival companies in their marketing literature and promotional material from potential suppliers of various different forms of protein powder I have came to this conclusion,
Today’s concentrates now contain as 70-80% protein, with greatly reduced amounts of lactose and fat compared to the amounts they first contained. Many people are under the impression that a whey protein concentrate is inferior to an whey protein isolate. I do not, and I will explain as follows.
Although concentrates will contain less protein on a gram for gram basis than an isolate, a high quality concentrate contains all sorts of interesting compounds not found in the isolates. Good concentrates contain far higher levels of growth factors, such as IGF-1, TGF-ß1, and TGF-ß2. They contain much higher levels of various phospho lipids, and various bio active lipids, such as Conjugated Linoleic Acid (CLA), and they often contain higher levels of immunoglobins and lactoferrin.
Although scientific evedence is lacking as to whether or not these compounds found in a good quality concentrates will positively effect an athlete’s muscle mass or performance, studies do suggest these compounds can improve immunity, intestinal health, and have many other effects that the whole population would find beneficial, not only athletes.
The downsides of concentrate is that it has slightly less protein gram for gram than an isolate, contains higher levels of fat (though some of these fats may in fact be beneficial), worst of all higher levels of lactose. Lactose is a common source of allergy for at least 20% of our population.
People should not be under the impression that a quality concentrate is inferior to Isolate and may in fact be a superior choice, depending on the goals of the person. For example, some people don’t tolerate lactose well or are trying to watch every gram of fat in their diet, etc. while another may want the benefits of the additional compounds found in a high quality concentrate.
Isolates can contain as much as 90%+ of protein. Research has found that only whey proteins in their natural state have biological activity. The necessary amount of processing carried out upon a whey protein to remove the lactose, fats, etc. without losing its biological activity takes special care by the manufacturer, and incurs the relevant financial penalty that accompanies this level of work. Maintaining the natural state of the protein is essential to its anti-cancer and immune stimulating activity, the protein must be processed at low temperatures if it is not to alter the natural state of the protein.
These processes are micro filtering, cross flow filtration and ion exchange. These filtration methods create isolated protein, but at the same time they take away some good compounds found in a good concentrate and can also reduce the number of amino acids present in isolate compared to concentrate. It gets back to choice and what you goal is. I know I’d prefer to have a concentrate and get the added benefits that it brings rather than go for the lower fats and miss out on my amino acids.
If your carbohydrates are under control then a little extra fat shouldn’t be a big concern, if you’re training hard you’ll burn the extra fats no problem. When it comes to cutting up for a comp or an event where you need to be really lean I’d advise you to swap to a multi protein source product which would have less fat and an enhanced amino acid content.
I hope the examples I’ve given you show that there should be NO cheap whey isolates on the market, in my opinion the ones that are taste like grit, and their quality rhymes with grit and is also a 4 letter word!
Only you’ll know if you’ve done the research into what you’re buying or listening to someone’s advice who’s biggest concern is emptying your pocket.
06.06.08
11:05
Не ме е домързяло, преди да пиша съм прочел всичките ти постове. Горе пак не си разбрал. Точно, че най-важното е чистият протеин в дозата, а не грамажа на самата доза. Затова казвам в проценти. Или се гледат грамове протеин на 100, или делиш чистият протеин на грамовете на дозата. От там ще излезе процент и той се сравнява.
Глутамин прекурсор са съставки, които спомагат за образуването (синтеза) на още глутамин след приема им. Премерно глутаминовата киселина (наричана още глутамат), орнитин, аланин или аспартат, въкреки, че последният го добавят основно като част от подсладителите, а не толкова като прекурсор.
За “хидроизолат” се извинявам. Печатна грешка е, искал съм да напиша хидролизат.
Всеки от тези типове протеини си има предимства, но не виждам смисъл да ги пишем отново и отново. Само накратко: в изолат и хидролизат процента на протеин на 100гр. е далеч по-висок от този на концентрата. От друга страна това значи, че плащате по-скъ протеинов суплемент, но de facto получавате повече чист протеин като процент. (между другото специално Синтракс се съобразяваха с това - в зависимост от процента чист протеин променят грамажите на опаковките си за различните вкусове, така че да си купувате винаги едно и също количество чист белтък). Концентрата съдържа повече примеси, включително лактоза, като по този начин става неподходящ за хора с по-чувствителни стомаси. Плюсовете на концентратите са само, че са по-евтини и поради по-слабата химична обработка някои биологични фракции остават непокътнати за разлика от другите пудри.
06.06.08
12:12
Не мога да разбера, какво толкова спорите. Ако някой си мисли, че взимайки единия протеин ръката му ще порастне с 2см за един месец, а с другия с 1см, е в дълбоко заблуждение. Разликата между тези продукти е минимална, като всеки си има предимства и недостатъци. Всичко е въпрос на лични предпочитания.
И да ви кажа, не смятам, че примерно приемайки концентрат ще постигна по-малко от човек, който приема изолат, но храненето му е под всякаква критика. Отделяте прекалено голямо внимание и значение на тези протеинови пудри.
06.06.08
12:30
Какво мислите за “Scitec"100%Whey Isolate ?
06.06.08
13:38
казано от Владимир8507 на 06.06.08, 12:12:
Не мога да разбера, какво толкова спорите. Ако някой си мисли, че взимайки единия протеин ръката му ще порастне с 2см за един месец, а с другия с 1см, е в дълбоко заблуждение.
Така е .Тя ръката ако растеше само от протеин щеше да е лесно ,но за съжаление не става само с протеин трябва и други суплементи . :smirk:
Scitec става , не е лоша фирма
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 06.06.08 13:41.
казано от a4ku на 06.06.08, 12:30:
Какво мислите за “Scitec"100%Whey Isolate ?
...щом е и изолат, перфе!
Aко си смяташ цената за чистия протеин, който получаваш в крайна сметка няма особено значение дали е изолат или концентрат(даже концентрат май е малко по-добре). BTW аз съм с непоносимост към лактоза и никога не съм имал проблем от концентрат, според мен количеството вътре е много малко за да повлияе. Няма да е зле обаче някой да ми обясни как така в 24 г. чист протеин Аmerican Whey има прибл. 90 мг. L-Cystine срещу 494 мг. в 24 г. чист протеин ОNGS. И прибл. 1000 мг. L-Arginine с/у 505 мг в ОН. На други 4-5 суроватки, които прегледах бяха приблизително еднакви стойностите.
06.06.08
15:30
казано от butthead на 06.06.08, 15:03:
Aко си смяташ цената за чистия протеин, който получаваш в крайна сметка няма особено значение дали е изолат или концентрат(даже концентрат май е малко по-добре). BTW аз съм с непоносимост към лактоза и никога не съм имал проблем от концентрат, според мен количеството вътре е много малко за да повлияе. Няма да е зле обаче някой да ми обясни как така в 24 г. чист протеин Аmerican Whey има прибл. 90 мг. L-Cystine срещу 494 мг. в 24 г. чист протеин ОNGS. И прибл. 1000 мг. L-Arginine с/у 505 мг в ОН. На други 4-5 суроватки, които прегледах бяха приблизително еднакви стойностите.
Явно такова мляко е дала кравата:)
Не искам да ти разбивам техническия анализ, но имай в предвид няколко неща:
1. Суровината която използват 99% от фирмите идва от 2 места и допълнителната обработка не променя профила
2. От друга страна профила варира от кутия до кутия, както и самия % протеин. Етикетите също така не се сменят на партидите а разлики се получават големи.
3. Не знам как точно го тълкуваш профила, но имай в предвид че всeки има различни нужди и ако за теб е по-добре да има примерно цистеин в повече за друг е по-важен триптофана и обратното. Общото между всички суроватки е че има сходен профил и се различават от друг тип протеини.
4. Комбинацията от суроватка и казеин има по-добър профил от всяка една суроватка, тъй като взаимно се допълват в така наречения (human profile)
А спора, кой протеин е най-добър е безмислен, защото всеки си има приоритети. За един е по-важен вкуса, за друг разтворимостта, за трети е по-важно да прочете всичко озад на етикета и да е съгласен с всички запетайки.
За мен лично най-важна е консистенцията, след това вкуса и ензимите. При доза от по 200гр на ден, което е нормално, другите показатели са ми второстепенни.