07.06.08
22:15
тежко е :(
първо, не смятам, че съм безволев човек, така, че моля не ме хранете на тази тема ! :)
сега съм на 21г, тежа 89кг, 182см висок
за сравнение, когато бях на 19, тежах 105кг
и сега историята ми
заради разни момичета се захванах на 19 да влизам във форма, тогава бях голем тьофлек, признавам. не, че сега и не съм, де.
започнах с кардио(тичане) 2-3 пъти в седмицата и с времето го увеличих на почти всеки ден. ходех в една градинка тука в маалата, имаше си лост, та правех (малко) набирания, лицеви и коремни понякога.
свалих доста кила за няколко месеца. обаче най-кофти моментът бе, че, както се оказа по-късно, доста голяма част от тия кила е била чиста ММ.
не знам къде сгреших, честно казано. кардиото го правех по около 45мин до час, обикновено. пих и малко л-карнитин.
и сега какво - тежа 88-89кг, на външен вид не изглеждам като бъчва, напротив. обаче се чувствам по-слаб(като сила) от преди, много по-слаб... когато бях 100+кг си правех серии с дъмбел 23кг за бицепс, сега едва отлепвам 18кг за някакви серии и то с нечовешките КЛИЗМИ. за предмишница не ми се говори, че е срамно.
и най-големият фарс - голяма част от мускукната ми маса я загубих от горната част на тялото - ръцете и гърдите. А бедрата, гъзЪ и прасците са като от желязо, та и даже пропорционални на височината и килата ми. Ама с предмишница 30, китка 18 и бицепс 35.. да си ходя направо у кофите...
не знам що стана така. храня се сравнително нормално. гледам да не смесвам 48237 вида храни, рядко ям след 6 часа вечерта. спя по 7-8 часа на ден винаги.
цифра зле стоят нещата.
та с 2 думи въпросът ми към разбиращите тук е нещо от сорта на:
Каква според вас трябва да бъде следващата ми стъпка, да наблегна отново на яко кардио и да стана 75кг кокал, или да качвам някакви кила в ММ..., или да ги качвам след като сваля излишните в момента, или обратно. Работата е, че не искам да съм над 90кг и главната ми цел е да намаля до около 15% мазнините, обаче без да губя повече мускули. честно казано ме е страх да правя някакво по-сериозно кардио, било то тичане или вело, че.... ще земат да изчезнат ръцете(а и ми е супер странно защо ми се потят толкова МНОГО тия ръце докато тичам или правя вело. не трябва ли краката повече да се изпотяват... например на велото вкъщи за към 45мин от ръцете изтичат литрите пот, както и от корема и гърдите, а краката никви ги няма. ама това е за друга тема, де, само споменавах, офтопик)
просто не знам. имам воля, ама ми липсва посока и план на действие. фитнес/диета/кардио/разни добавки?
ПП. процентите ги изчислих по една формула, която взима налице Body Mass Index-а:
http://www.halls.md/bmi/fat.htm <—————- не знам колко е точна, де. как да е. не е чак толкова важна формулата, все пак е ясно, че не е 100% точна. тая формула е офтопик! :)
.
мерси за отделеното време и поздрави!
Темата беше редактирана от Genadii на 07.06.08 22:50.
основното в твоя случай е диетата - има много изписано какво трябва и какво не трябва да се яде; примерни диети - в раздела за хранене на форума и в сайта. загубата на мускулна маса зависи от диетата доста повече, отколкото от тренировката. личната ми препоръка е да пробваш carb cycling
кардио - 4-5 пъти/седм по 35-45 мин (можеш и двуразово да го правиш). ако правиш и силови тренировки - кардиото след тях по 20-30мин. много ефективно е HIIT кардио (за по-лесно го прави на велоргометъра)
добавки - много, страшно много има - въпрос на личен избор и финанси. напоследък много нашумя FYRE на синтракс. не е за отписване и обикновенния л-карнетин в съответните дози (4-5гр/ден)
ще си позволя няколко съвета:
1.ползвай работните тежести като средство, а не като цел. никой няма да те пита колко кг тяга дърпаш, а ще гледат колко е голям гърба ти.
2.чети много - информация има - така ще знаеш какво, кога и как да правиш.
3.доизчисти мазнините, но разумно и после качвай възможно най-чисто
4.каквото и да правиш с тялото си го прави заради себе си
08.06.08
08:40
Ми колко е нормално да е процента мазнини,че не съм се ровила?
- зарежи онлайн калкулаторите
- дали си свалил ‘чиста мускулна маса’ и основно нея, трудно можеш да определиш.
- не се депресирай, това само ще е в твой минус
- тия под 90кг на тази височина, не означават нищо. Можеш да си и 100 и да си перфектен. 70 - 75кг, определено не ми звучат добре. :)
- избери си план за действие, като началото е да дефинираш целите си, дали ще качваш или ще сваляш - твой избор. Аз бих избрал средно положение - задържане на килограмите при ‘изчистване’ на хранителния режим и усилени тренировки.
- при всички случаи, силно препоръчително(да не пиша ‘задължително) е да си оправиш храненето. Следващото нещо са тренировките.
Хранителен режим, не се ангажирам да ти препоръчвам, но относно тренировките...според мен, най-добре е да започнеш програма за начинаещи - 3 тренировки седмично, тренировка на цялото тяло в 1 тренировка с предимно базови упражнения. Можеш да си избереш подобна от сайта.
- и на последно място, защото последните редове се запомнят най-силно - трябва ти четене и търпение.
08.06.08
15:11
08.06.08
15:59
Оправи си храненето, то е ключа към всичко. Яж по 5-6 пъти на ден. Реши дали ще сваляш или ще качваш, аз лично предпочитам да съм по чист и тогава да качвам, но бавно и чисто за да си във форма винаги и да не ти се налага да отслабваш рязко. Бързото качване и сваляне са кофти, че може и стрии да получиш. Започни тренировки с тежести ако не го правиш и не се престаравай в началото. Избирай си цели който се опитвай да гониш, но да не бъдат много високи, че може да се разочароваш от резултата. По-добре се цели по-ниско и ще останеш доволен. За тоя калкулатор мога да кажа, че е грешен. Не че си знам точните мазнини, но те не са над 20%. Един друг такъв ме беше изкарал под 10%. Това с тоя BMI ми се струва много тъпо защото, той е определящ при ноемални хора, който не тренират. На мен например ми е 27.2, което значи наднормено тегло, а пресата ми се вижда.
08.06.08
16:08
на мен според този калкулатор ми е точно 22%
Според мен с тази формула на човек 182 см, 79 кг мъж на 18 години му излизат 16 и нещо, а въпросния човек е ходил да му ги измерват с калипер преди 2 седмици и са го отчели 8 и нещо, почти 9. Което дава около 80% грешка, а това е много, за каквото и да говорим. Много е зле тази формула, може би една от най-слабите (доколкото може да има най-слаба от тези онлайн “калкулатори”) които съм виждал. Че онези, които ти взимат врата и талията примерно са безумни е ясно, но това тук дори не иска мерки, а само пол,възраст,ръст и кила... жалка история.
08.06.08
19:35
BMI не е измислен за спорт. Измислен е и е използван широко най-общи медицински проучвания, като определяне на хранителните дажби, охраненост, както и връзката им с производителността при работници (особено при миньори, ако не ме лъже паметта). Че се ползва с някои успехи в спортното хранене е така, но не те съветвам да се осланяш само на него. Уравнението е точно толкова сериозно, колкото и ако ще започваш работи в мините :) ... Проблемът е, че двама мъже с еднакви килограми и ръст, но с различна телесна композиция (единият с 5% подкожни, а другият с 30% подкожни) ще имат еднакъв BMI индекс. Интересно как именно формула чието слабо място са телесните пропорции се използва за определяне на подкожни мазнини.
08.06.08
19:44
Ох, успокоих се.....:) То от самолет личи, че формулата е недостоверна, ама се успокоих:)
08.06.08
19:50
За какво са ви някакви фомули и проценти мазнини нали всеки има огледало то казва истината ако се харесваш нема проблеми
Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 08.06.08 19:51.
08.06.08
19:58
Харесваме се, и другите много ни харесват..... ама може още:) Сега се сещам, че само баба ми не ме харесва - днес кантара показваше 54 (при ръст 173 см) и тя ми каза, чесъм слаба и приличам на (пригответе сеееееееееееееее....) “Джвакуль” - а сега! Какво ли е това, ама не съм особено оптимистично настроена - като нещо сдъвкано звучи:)
знаех си, че с тия криви математики ще вкарам офтопика, хехе.
иначе, благодаря си за фиидбека.
смятам около месец-два да правя редовно кардио някакъв вариянт на НВД, ама не по часовник
това HIIT кардио изглежда яко, ама с тичане ще умра за точно 10мин, затова ще го правя на велото.
след като се “изчистя”, вече ще мисля за качване на ММ... май така е най-логичното, ахм, ахм.
само дето не знам какво ще излезе след такава програма..
дано не стана 60 кила, хех
ще драсна някой ред тука след седмица две с резултатите :)
много отизвчиви хора има тука, евала за форума.
поздрави
А ве пич... щом имаш такава воля и време мога да ти кажа само едно: продължавай да тренираш!
Гледай да си се съхраняваш такъв какъвто си се харесваш. Опитаи се да създадеш свят с твои правила, а не да живееш по правилата на някой друг...
казано от f1sh на 09.06.08, 06:39:
...Опитаи се да създадеш свят с твои правила, а не да живееш по правилата на някой друг...
Това е парадокс, който не може да съществува :)
09.06.08
08:54
казано от Ива Павлина на 08.06.08, 19:58:
“Джвакуль” - а сега! Какво ли е това, ама не съм особено оптимистично настроена - като нещо сдъвкано звучи:)
Баба ти не ти ли обясни какво значи тази думичка ?
09.06.08
08:56
Тц...ама по звученето предполагам и хич не мисля, че е комплимент:)
09.06.08
09:18
казано от Ива Павлина на 09.06.08, 08:56:
Тц...ама по звученето предполагам и хич не мисля, че е комплимент:)
На мен ми звучи като здъвкана дъвка :shut:
Баба ти що така гадно ти говори , не мога да разбера аз ?
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 09.06.08 09:19.
09.06.08
09:37
Хахахаха, моето бабенце иска да ми каже, че на човек не приличам вече и че по нейно време на такива им казвали “охтикави”, а ако мадамата била яка и червендалеста - екстра гаранция за неуморна работа на нивата и за раждане на по едно дете всяка година!:)Хаха!
09.06.08
12:53
казано от Ива Павлина на 09.06.08, 09:37:
Хахахаха, моето бабенце иска да ми каже, че на човек не приличам вече и че по нейно време на такива им казвали “охтикави”, а ако мадамата била яка и червендалеста - екстра гаранция за неуморна работа на нивата и за раждане на по едно дете всяка година!:)Хаха!
Бая спам стана тука ама да те питам защото ми стана интересно , ха ха ха ха ха много съм любознателен к`во да правя сега ....
Значи на слабичките мадами им викали “охтикави ” , а на яките , червендалести мадами как са им викали ? В кое село,кой край на България са им викали така ? :)
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 09.06.08 12:54.
нацяло оспамихте темата на човека
казано от Genadii на 08.06.08, 20:23:
знаех си, че с тия криви математики ще вкарам офтопика, хехе.
иначе, благодаря си за фиидбека.
смятам около месец-два да правя редовно кардио някакъв вариянт на НВД, ама не по часовник
това HIIT кардио изглежда яко, ама с тичане ще умра за точно 10мин, затова ще го правя на велото.
след като се “изчистя”, вече ще мисля за качване на ММ... май така е най-логичното, ахм, ахм.
само дето не знам какво ще излезе след такава програма..
дано не стана 60 кила, хех
ще драсна някой ред тука след седмица две с резултатите :)
много отизвчиви хора има тука, евала за форума.
поздрави
HIIT кардиото правилно си се ориентирал да го правиш на велото. след време ще го правиш с тичане.ако видиш, че сваляш твърде много, спри диетата и почвай програма за маса със съответното хранене.
в интерес на истината, много лесно качвам и свалям килограми, даже прекалено бързо
Според статията на В. Недков за типовете тяло, бих се определил като нещо средно между Балансиран ендоморф и Ектоморфен ендоморф.
прочетох и статията на emzo за НВД тука във форума и сега съм в процес на измисляне на хранителния режим. Няма да е някаква драстична промяна в типовете храни, които ям в момента. Единственото е, че ще трябва да ям поне 2 пъти повече, по по-малко. Сега ям по 3 пъти макс на ден. Даже 2.
Иначе кардио почти всеки ден, даже може и всеки. Зачетох разни матряли за аминокиселините и се замислих дали ще има файда ако пия по някаква малка порция глутамин след всяко кардио? Л-карнитин смятам да не взимам, не мисля че имам нужда от него, честно казано. Приемям всякакви критики :)
поздрави!
Мнението беше редактирано от Genadii на 09.06.08 14:12.
09.06.08
14:15
казано от Ива Павлина на 08.06.08, 19:58:
Харесваме се, и другите много ни харесват..... ама може още:) Сега се сещам, че само баба ми не ме харесва - днес кантара показваше 54 (при ръст 173 см) и тя ми каза, чесъм слаба и приличам на (пригответе сеееееееееееееее....) “Джвакуль” - а сега! Какво ли е това, ама не съм особено оптимистично настроена - като нещо сдъвкано звучи:)
Напоследък гледам и в други теми че имаш склоност към спамене ... автора да не спира тренировките с тежести и да не реже много калориите околко -500