08.06.08
22:40
Интересувам се от хранителните качества на този продукт и най-вече има ли отрицателен ефект при “прекомерна употреба”. Една от любимите ми храни и се случва да изяждам по 500 грама на ден примесено със стафиди. Предполагам че е доста голямо количество, но има ли значение ?
08.06.08
22:41
#1
Да не пускам нова тема,искам да попитам същото за овеса?Изяждам по половин торба...
ПС: А ето и нещо за авторът.
Цитирам:
Покълналото жито е една от най-полезните и незаменими храни на света. Хората го ядат от няколко хиляди години само, така че спокойно можем да се доверим на историята.
Житото със своята висока биологична активност и хранителна стойност повишава работоспособността, изостря зрението, засилва растежа на костите, заздравява косъма и подобрява регенерацията на тъканите.
Така че, не пренебрегвайте честото похапване на тези малки елипсовидни зрънца, богати на полезни вещества.
Сварено, житото може да комбинирате с прясно мляко, мед, ядки като бадеми, орехи или лешници или да гарнирате с плодове.
Ако сте на разтоварваща диета, житото трябва да задължително да присъства в менюто. Изобщо здравословният начин на живот не може да мине без него.
В слайдшоуто можете да видите някои от най-популярните рецепти за готвене на жито. Натиснете кафеникавото бутонче и се върнете назад към природата.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 08.06.08 22:42.
09.06.08
11:29
#2
Пусни един serch в nutritiondata.com на wheat whole grain и си готов. Иначе не вярвам да ядеш по половин кило жито, не за друго, а защото половин кило като се свари и набъбне става един казан :) . Значи житото като го вариш обикновено набъбва 3-4-5 пъти(вече в зависимост колко вода си му сложил). Иначе е готино, аз доста време закусвах с жито.
09.06.08
19:44
#3
Пшеницата е един от най-неподходящите варианти за избор на зърнен продукт. Може би най-алергенна е. Заради глутена твърде много хора са чувствителни към нея и им предизвиква проблеми. Има и висок индекс на киселинност. Освен това на места я набеждават за източник на фито естрогени, подобно на соята и фъстъците.