За холестерола

13.06.08
15:36

Нормално ли е ние трениращите да имаме по високо ниво на холестерол от средностатистическия човек заради храненето ни?Скоро ще си правя излседвания на холестерола и си мисля че ще покаже завишен защото като гледам по една таблица дори и в пшилешките гърди има холестерол... Проблема е там че съм на 16 и ако се покажат завишени стойности наште ще ми спрат финансите за храненето знам и какво ще каже личната ако имам завишен холестерол ще ми изпише няква диета само на плодове и зеленчуци ... Не се знае още де ,но може ли да почна да взимам пектин или нещо от сорта? А процента мазнини ми е някъде около 13-14 ако това има значение ...

13.06.08
15:59

казано от The Prowler на 13.06.08, 15:36:

Нормално ли е ние трениращите да имаме по високо ниво на холестерол от средностатистическия човек заради храненето ни?Скоро ще си правя излседвания на холестерола и си мисля че ще покаже завишен защото като гледам по една таблица дори и в пшилешките гърди има холестерол... Проблема е там че съм на 16 и ако се покажат завишени стойности наште ще ми спрат финансите за храненето знам и какво ще каже личната ако имам завишен холестерол ще ми изпише няква диета само на плодове и зеленчуци ... Не се знае още де ,но може ли да почна да взимам пектин или нещо от сорта? А процента мазнини ми е някъде около 13-14 ако това има значение ...

Холестерола от храната не те бърка, виж ако се тъпчеш с въглехидрати триглицеридите ти като нищо може да са по-височки. Плодовете и зеленчуците не помагат при висок холестерол (нещо повече, фруктозата в големи количества може да ти повиши триглицеридите, което е лошо). Разбира се, личната ти лекарка е лекар като всички други, което прави диетата от зеленчуци твърде вероятна ;). Като си правиш изследвания не забравяй да им кажеш, че искаш пълен профил - HDL, LDL, VLDL, триглицериди, всичко. По принцип би трябвало да ти се покрива от здравната каса съм чувал, така че няма проблем за цената. Това ти го казвам, защото много хора си гледат общия холестерол и не разбират, че той не носи много информация (клони към никаква). Леко завишен общ холестерол при стабилно нисък LDL такъв примерно не казва нищо лошо за здравословното ти състояние. Хубаво е да го знаеш, да не вземеш да се панираш от някакви цифри.
Рибеното масло е идеално срещу висок холестерол (идеално е за толкова много неща, че не е истина просто, но И за това), ако те притеснява теста можеш да се снабдиш и да взимаш по 5-6 грама дневно, макар че за 2 седмици примерно надали ще има осезаем резултат.

Мнението беше редактирано от G33K на 13.06.08 16:03.

13.06.08
16:13

какво ще рече да се тъпча с въглехидрати ? 3,5 гр на кг телесно тегло е в нормата нали ?А значи разбрах че ако имам висок холестерол просто го имам ? генетично ли? За това не ме бърка този от хграната пшредполагам ?

13.06.08
16:22

Голямата част си го произвеждаш сам. Ген е в смисъл, че някои хора имат по-висок, други по-нисък, но при добро хранене и активен начин на живот почти независимо от това ще си в нормата. Отделно, фактор с голямо влияние върху холестерола е СТРЕСА. А ако се притесняваш за разни такива дреболии, сам си образуваш излишен стрес (това разбира се, е малко несериозно, но като цяло е така - стреса от ежедневието рефлектира и върху холестерола, освен върху всичко останало).
Като цяло съм го писал в една друга тема, ще го напиша и тук, че не мога да се сетя къде беше - наситените животински мазнини ти повишават HDL-chol, което е добре. Така че, дори да ти е висок, проблема няма да е в пилето,прасето и яйцата. Другаде ще е ;) Но ме съмнява малко, на твоите години..

Мнението беше редактирано от G33K на 13.06.08 16:23.

В някаква степен и холестеролът от храната влияе. Може да бъде адсорбиран в лимфната система и кръвта, но малко и предимно при много големи количества или трайно прекаляване.
Иначе това което колегата ти дава като идея завучи добре, пробвай.

13.06.08
20:04

Не трябва да спазваш никаква диета.За да стане коректно изследването.Иначе как ще разбереш колко ти е холестерола?Една диета ще промени резултата от изследването.Това ще подведе теб и лекарите за истинското състояние на нещата.Какъв ще е смисъла от това изследване тогава?Яж същата храна като всеки ден.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1