13.06.08
15:36
Нормално ли е ние трениращите да имаме по високо ниво на холестерол от средностатистическия човек заради храненето ни?Скоро ще си правя излседвания на холестерола и си мисля че ще покаже завишен защото като гледам по една таблица дори и в пшилешките гърди има холестерол... Проблема е там че съм на 16 и ако се покажат завишени стойности наште ще ми спрат финансите за храненето знам и какво ще каже личната ако имам завишен холестерол ще ми изпише няква диета само на плодове и зеленчуци ... Не се знае още де ,но може ли да почна да взимам пектин или нещо от сорта? А процента мазнини ми е някъде около 13-14 ако това има значение ...
казано от The Prowler на 13.06.08, 15:36:
Нормално ли е ние трениращите да имаме по високо ниво на холестерол от средностатистическия човек заради храненето ни?Скоро ще си правя излседвания на холестерола и си мисля че ще покаже завишен защото като гледам по една таблица дори и в пшилешките гърди има холестерол... Проблема е там че съм на 16 и ако се покажат завишени стойности наште ще ми спрат финансите за храненето знам и какво ще каже личната ако имам завишен холестерол ще ми изпише няква диета само на плодове и зеленчуци ... Не се знае още де ,но може ли да почна да взимам пектин или нещо от сорта? А процента мазнини ми е някъде около 13-14 ако това има значение ...
Холестерола от храната не те бърка, виж ако се тъпчеш с въглехидрати триглицеридите ти като нищо може да са по-височки. Плодовете и зеленчуците не помагат при висок холестерол (нещо повече, фруктозата в големи количества може да ти повиши триглицеридите, което е лошо). Разбира се, личната ти лекарка е лекар като всички други, което прави диетата от зеленчуци твърде вероятна ;). Като си правиш изследвания не забравяй да им кажеш, че искаш пълен профил - HDL, LDL, VLDL, триглицериди, всичко. По принцип би трябвало да ти се покрива от здравната каса съм чувал, така че няма проблем за цената. Това ти го казвам, защото много хора си гледат общия холестерол и не разбират, че той не носи много информация (клони към никаква). Леко завишен общ холестерол при стабилно нисък LDL такъв примерно не казва нищо лошо за здравословното ти състояние. Хубаво е да го знаеш, да не вземеш да се панираш от някакви цифри.
Рибеното масло е идеално срещу висок холестерол (идеално е за толкова много неща, че не е истина просто, но И за това), ако те притеснява теста можеш да се снабдиш и да взимаш по 5-6 грама дневно, макар че за 2 седмици примерно надали ще има осезаем резултат.
Мнението беше редактирано от G33K на 13.06.08 16:03.
13.06.08
16:13
какво ще рече да се тъпча с въглехидрати ? 3,5 гр на кг телесно тегло е в нормата нали ?А значи разбрах че ако имам висок холестерол просто го имам ? генетично ли? За това не ме бърка този от хграната пшредполагам ?
Голямата част си го произвеждаш сам. Ген е в смисъл, че някои хора имат по-висок, други по-нисък, но при добро хранене и активен начин на живот почти независимо от това ще си в нормата. Отделно, фактор с голямо влияние върху холестерола е СТРЕСА. А ако се притесняваш за разни такива дреболии, сам си образуваш излишен стрес (това разбира се, е малко несериозно, но като цяло е така - стреса от ежедневието рефлектира и върху холестерола, освен върху всичко останало).
Като цяло съм го писал в една друга тема, ще го напиша и тук, че не мога да се сетя къде беше - наситените животински мазнини ти повишават HDL-chol, което е добре. Така че, дори да ти е висок, проблема няма да е в пилето,прасето и яйцата. Другаде ще е ;) Но ме съмнява малко, на твоите години..
Мнението беше редактирано от G33K на 13.06.08 16:23.
13.06.08
19:13
В някаква степен и холестеролът от храната влияе. Може да бъде адсорбиран в лимфната система и кръвта, но малко и предимно при много големи количества или трайно прекаляване.
Иначе това което колегата ти дава като идея завучи добре, пробвай.
Не трябва да спазваш никаква диета.За да стане коректно изследването.Иначе как ще разбереш колко ти е холестерола?Една диета ще промени резултата от изследването.Това ще подведе теб и лекарите за истинското състояние на нещата.Какъв ще е смисъла от това изследване тогава?Яж същата храна като всеки ден.