Хигиената на посетителите във фитнес залите

16.06.08
11:01

Здравейте. Днес като бях на фитнес се сблъсках със ситуация,която чак в такава степен досега не ми се беше случвала откакто посещавам фитнес зали (а това не е малко време). Отивам си аз на фитнес и идва някакъв ,който така “ухаеше” (максимално меко казано),че просто не мога да опиша. По това време във фитнес залата имаше доста хора и всички се усетиха и започнаха да си шушукат. Имах лошия късмет да правя тяга на около 4 метра от него,след което бях помолен да го пазя за да прави клек,при което буквално се закашлях и имах чувство че ми люти на очите. А като се прибирах към нас целите ми дрехи (не само моите,а и на всички посетители) бяха “напарфюмирани”,при което на ум се заканих не да ги изпера,а да ги изхвърля някъде около 2-3 км от нас. Въобще чувството беше адски гадно.
Може да споделите в темата дали откакто посещавате фитнес зали сте се сблъсквали с такъв случай,какви мерки трябва да се предприемат срещу такива хора и защо трябва да развалят комфорта на всички останали?

Темата беше редактирана от Kevin_Kostner на 16.06.08 11:03.

Чак с такъв случай не... С по - леки разновидности - да. За жалост. Аз лично съм човек който държи много на хигиената и дори най - малкото ми прави впечатление. А то не е много сложно да си чист :) Най - малкото от уважение към себе си и тялото си което отиваш да променяш в залата.

16.06.08
11:19

Здравей !

Хубава темичка си отворил  :cheese: Определено аз лично съм се сблъскала с подобни случаи, наистина е крайно неприятно.

В залата не бих отишла при човека да му кажа, че от него се носи ужасна миризма, защото вероятно ще ме пита аз каква съм, че му нареждам да иде, да се умие и да хвърли отгоре някоя чиста дреха  :coolgrin: Това, което обикновено правя, е да съобщя на треньорката или на барманката, че е необходимо да осъществат контрол по този въпрос. На човека трябва да му се обясни, че хигиенният му статус е несъответстващ на правилата, установени в съответната зала. За да не бъдат голословни, трябва някой да е седнал и драснал 2-3 правила, под които пича да се подпише, преди да му се издаде членската карта. Същото важи за ползване на чисти обувки в залата и т.н. Аз например съм виждала треньорка в зала в Пловдив, която е правила забележка на клиент за подобен случай, разбира се по съответния начин.

Като цяло считам това за ангажимент на ръководството на залата.

16.06.08
11:23

Пича  е използвал газова атака.Така си освобождава повече терен и по-свободни уреди.Няма страшно,германците в първата световна са пускали хлор и иприт. ;-P

Ако залата е с добра аспирация вонята ще се изчисти.Иначе не сте за завиждане в жегите.Все едно ви нокаутира с право кроше.

16.06.08
11:49

казано от Kevin_Kostner на 16.06.08, 11:01:

Имах лошия късмет да правя тяга на около 4 метра от него,след което бях помолен да го пазя за да прави клек,при което буквално се закашлях и имах чувство че ми люти на очите.

Хахаха :) смешно. Имал съм подобни случаи при които в моята зала тренират едни полицаи по - възрастни и любимата им обувка за тренировка е джапанката, но така добре използвана и обогатена с естествени миризми хахахаха :), естествено около тях се осмърдява и аз като усетя отивам и отварям широко прозорците :)
Имал съм и обратния случай идва едно момче явно свикнало на луксозни зали а моята е по - скоро old school и почва да тренира но с явно обезсърчен вид, след малко се засичаме да пием вода и той почва да ми се оплаква - нямало баня, нямало сапун в мивката, нямало достатъчно машини и др. и аз му казвам това е обикновена зала и щом има щанги и дъмбели за мен това е достатъчно ако си претенциозен никой не те кара да идваш тук, момчето рухна психически :) и ми казва примирено - е това не са претенции а елементарни неща, но срещна неразбиращия ми поглед и примирено каза - е важното е тука да се правят мускули нали? и аз му казвам точно така :) . Повече не съм го виждал :-)

Мнението беше редактирано от Alkorin на 16.06.08 23:26.

Зависи дали става въпрос за хигиена или за потене във фитнес залите. Щото една зала пълна с кочове, те си се потят и тя си се вмирисва. Сега, не знам колко е бил тежък конкретния случай, но в залата, където съм също често не ухае на рози.
И според мен идеята е не да се изпъдят тея, които се потят повече, а да се парфюмира залата по подходящ начин - парфюми бол с автоматично пръскало, с незнам си кво си.
Друг въпрос че повечето зали не ползват.
Виж, ако има такова няюо и резултата пак е отрицателен, значи вече положението е сериозно...
Според мен по - кофтито е като ти изпотят и намокрят уредите пред тебе...

16.06.08
13:28

При нас поне този проблем го няма.
Има си хигиниениска(чистачка),която 1,2 пъти на ден минава пода с парцал с някъв почистващ концентрат.Отделно има поставени спрейове с машинка за автоматично впръскване,отделно и самия интруктор минава и той пръска от тоя ароматизиращ спрей.Има си табела за чисти обувки,лошото е,че не се спазва стрикно.Доста начинаещи,особено зимата идват тренират с кубинки или обувки и вътре около входа стават “стъпки”...

Има си и вентилация и климатик

Мнението беше редактирано от Финдо на 16.06.08 16:27.

16.06.08
15:08

Това че залата си спестява от пари за климатици защо не го обсъдихте?

Дори една качествена вентилация стига. Но тя е още по - скъпа. Много по - скъпа.

16.06.08
15:49

Само да вметна че съм почти сигурен че човекът не се е осмърдял на пот докато е тренирал и от това да е породено това зловоние :)

16.06.08
17:15

Освен естетическата страна на въпроса, има и здравословен риск от неспазването на елементарна хигиена на такъв род обществени места. Имам публикувана статия “Инфекции дебнат в залата” - ако имате въпроси, първо вижте там, мога и да дообясня, ако има нещо.

ГЕ

16.06.08
17:57

Хм,много може да се говори за това...:)
И за “драпанки” и за непрани с дни дрехи...Всеки сигурно се е сблъсквал с това.Аз лично не търпя персони,които отделят зловоние още повече зали,където няма необходимата инсталация ,за да улавя тези аромати.Личната хигиена е нещо ,което се придобива мнооого отрано и едва ли ще научим някого тапърва.Обаче,съм на мнение ,че неща като свестна климатизация и вентилация,сапуни в баните :) и добра обстановка ,са не екзистенциални ,те просто са нормални и уважаващ се индивид трябва да държи на тях.Бил съм и в двата типа зали и определено “пипнатите” ми харесват повече :)

16.06.08
18:24

Положението в залите е страшно! Незнам дали някога ще се научим, че се използа кърпа/ хавлия преди да употребиш даден уред. Аз тренирам ужким в по-лъскав фитнес, но положението е едно и също навсякъде. Абсолютно съм “за” правило за кърпи, както има за чисти обувки. Но както се каза това зависи от ръководството на залата, което за съжаление май се интересува до момента, в който ти вземе парите.

Мнението беше редактирано от buhtata на 16.06.08 18:28.

16.06.08
18:33

Залата, в която тренирам, има една доста характерна миризма - старо желязо и стотици посетители в последните 10-15 години, смесено. Проветряване е като мръсна дума (то няма и откъде много) и миризмата си е перманентна. Обаче дотолкова съм свикнал с нея, че имам чувството, че ако отида другаде ще ми липсва “анаболния въздух”, както го наричаме. Иначе на хора, които не се къпят между тренировките и аз не се радвам, дори наскоро питах един какво толкова му коства една баня, но не получих отговор...

казано от G33K на 16.06.08, 18:33:

Иначе на хора, които не се къпят между тренировките и аз не се радвам, дори наскоро питах един какво толкова му коства една баня, но не получих отговор...

Моя приятелка се е сблъсквала с индивиди които по често си мият колите отколкото себе си.

Ами на мен определено не ми е първа година лятото в залата и мога да кажа, че си е по - зле от другото време... Макар и с по - малко хора, доста народ не тренират лятото.
Ообено без спрейове и климатик.
Квото и да правиш, всички се потят и миришат. При 38 градуса навън...
Най - лошо миришат ромите, тяхната миризма си е особена и не от хигиена, така си миришат.
Ама според мен първо залата трябва да има климат и спрей и после да се мисли за хигиената на посетителите.

Вие представяте ли си кво става ако инструктура иде и каже на някой посетител “батенце, иди се изкъпи и си изпери дрехите и после пак ела”...
И това, при условие че има един малък или въобще няма климатик или че няма освежители за въдуха и вентилация...
Ако на мен ми кажат така, никога не бих стъпил вече в тая зала... Не стига, че не са направили минимума, ами изкарват и клиента виновен....

16.06.08
23:43

казано от D3BEP на 16.06.08, 18:54:

Квото и да правиш, всички се потят и миришат. При 38 градуса навън...
Най - лошо миришат ромите, тяхната миризма си е особена и не от хигиена, така си миришат.

Така си е няма как в залата да мирише на цветя и рози (това за анаболния въздух беше добро  :) хахаха ). Що се отнася до ромите наистина миришат на мокро куче.
Все пак в залите се полагат доста усилия и тече доста пот, изобщо не одобрявам хора които не се къпят или идват с неизпрано облекло или джапанки :) , но и не смятам че залите трябва да се превръщат в префърцунено място с парфюмчета, спрейове и др все пак няма да ги правим гей барове :)
Така че личната хигиена и редовното почистване на залата ми се струват задължителни, но отвъд това нещата стават малко прекалени.

17.06.08
04:37

В залата в която ходя е неописуемо чисто, човека там мете 2 пъти дневно мие 2-3 пъти седмично навсякъде (още в началото се бе зарекъл, че никога няма да допусне да става мизерия както в предишните му зали). Уредите са черни, залата се посещава предимно от студенти, няма интеграция на роми, и който не е с други обувки винаги му се прави забележка + усърдно да си изтърка обувките в стелките. Ето защо ходя там въпреки че имам доста по близко зали до мен!

Той спреят в залата, Алкорин, е толкова прекален, колкото е лукс борчето, закачено на огледалото в колата :)
Все пак говорим за място на обилно потене и миризми.
А ако ти кажа че повечето зали в Бургас като им се развалят калпавите климатици Осака и после с месеци не ги оправят... Представяй си.
Все едно да вземеш щангата и да тренираш на плажа и да искаш да не си потен. При това в затворено, задушно помещение....

Иначе за хигиената и прането, отделен въпрос. Ама то който ходи непран и мръсен си личи и извън залата. А в залата чест охората идват със стари, захабени дрехи, даже и таквиа хора, които могат да си позволят доста повече :)

17.06.08
16:41

казано от Георги Гайдов на 16.06.08, 15:10:

Дори една качествена вентилация стига. Но тя е още по - скъпа. Много по - скъпа.

Такава вентилация е НАИСТИНА много скъпа и в моя град дори няма зала оборудвана с такава техника. Климатици бол, ароматизации бол, но не и въпросната вентилационна система.

ГЕ

19.06.08
06:59

казано от D3BEP на 16.06.08, 18:54:

Все пак в залите се полагат доста усилия и тече доста пот, изобщо не одобрявам хора които не се къпят или идват с неизпрано облекло или джапанки :) , но и не смятам че залите трябва да се превръщат в префърцунено място с парфюмчета, спрейове и др все пак няма да ги правим гей барове :)
Така че личната хигиена и редовното почистване на залата ми се струват задължителни, но отвъд това нещата стават малко прекалени.

Не мисля,че дразнещата носа остро-кисела миризма на мизерия е нещо , което трябва да се търпи.Няма нищо префърцунено и прекалено в това да се чувстваш  комфортно, а не длъжен да се съобразяваш с някого,защото е решил за себе си ,че къпането убива :) . В този случай “напарфюмирането” и добрата вентилация вършат работа.

Мнението беше редактирано от Георгиев на 19.06.08 07:00.

21.06.08
14:00

Забравихте да споменете съблекалните където мирише яката на “Спортист” :lol:
В залата където преди тренирах в Бургас дори на един му викахме “оцетния” ,на друг “оцетника” и имаше един “каратиста” -да ,беше си каратист,но босите му крака воняха на буре с ябълков оцет.Идеята е че до ден днешен(той тренираше с мен във фитнес зала когато бях 9ти клас) като чуя каратист и усещам лютиво-киселата миризма.
п.с.
Понастоящем ми се е налагало отвреме навреме да използвам по практика оцетна киселина (30-40% разтовор) и си нямате представа как мирише баш на съблекалнята на залата където ходя когато има хора (няма да споменавам имена :lol: )

22.06.08
08:14

Хигиена-нулева! :)

Абе мани, обаче интересно би било да помислил от чисто микробиологична гледна точка. Известно е, че има множество бактерии, чието развитие се стимулира именно от висока влажност и температура... Според мен фитнес залите са си забелижителен феномен, то направо си е екосистема със собствен микроклимат...

Според мен трябва да се търсят такива места където да има минимум приток на кислород и вентилация /климатика за нищо не помага/ и да се радваме, че освен мускулите си заякваме имунната система. Подложена на такива микробни атаки, доста ще заякне... Да гледаме нещата от добрата им страна. :)

А на човека, който толкова смърдял, защо не се намери толкова някой, или група от хора, които да му кажат... вие ли сте супер стеснителни или просто е бил някоя амфетамизирана бабанка? :)

А най-жалкото е, че залите не се хигиенизират често, едно минаване на уредите и повърхностите с някой препарат би допринесъл доста за здравето на трениращите... :)

Мнението беше редактирано от tpd на 22.06.08 08:17.

23.06.08
19:48

Ами явно на никой не му беше удобно да отиде да му каже,че “смърди”. Но съм сигурен,че скоро би станало ако продължава да идва в същата форма

24.06.08
06:58

Kevin_Kostner, като твоя проблем се сблъскахме целия клас като се сформирахме през 8-ми клас. 4 години имахме един миризливец, къде всички му викахме да се изкъпе, ама той не.. Всеки ден идваше с едни и същи дрехи и се навличаше с 3-4 неща, при положение, че е лято.. Беше някакъв ужас.

Иначе за в зала, до сега не съм срещал такъв индивид. Хубавото на залата, в която тренирам е, че почти всички се знаем от доста време и спазваме нормалната лична хигиена и прочие :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1