03.06.08
19:59
Знам че сигурно сте виждали много такива теми, но ако може да ми помогнете за съвет, за направата на самоделен лост. Избрах самоделен, а не купен, защото прочетох няколко теми и разбрах, че не са много надежни, а аз тежда 95кг. Ето снимка на коридора ми http://img141.imageshack.us/img141/8112/resizewizard1lr1.jpg, при тази широчина на коридора и дебелина на стените:
1. Колко дебел лост ми е нужен?
2. Как точно да го закача за стената? “Ако може снимка”. :)
3. Има ли възможност да оставя само нещо като куки на стената, за да не сържа постоянно лоста на стената?
Много Благодаря!
Темата беше редактирана от Res на 03.06.08 20:00.
03.06.08
20:20
Може и с 2 анкерни болта с уши :) и лоста да е с куки, както ти казваш да си го махаш когата искаш, но може да се люлее докато се набираш. Друг вариант е този от снимката. Трети е да направиш от 2те страни на коридора дупки за лоста ... Незнам, измисли си ти точно как искаш да е.
Мнението беше редактирано от difference на 04.06.08 20:02.
03.06.08
21:57
Тръба дебела 1 цол = 2.5см. ще ми достатъчна ли? Гледах в един сайт, има два вида тръби: ” Кръгли тръби, предназначени за строително-конструктивни цели, конструкции и за мебели” или ” Кръгли тръби за провеждане на газ и вода с гарантирана издръжливост до 50 бара налягане”, има ли значение кой вид ще избера. Всищност има ли по малки дължини на трбите от 4м. “няма какво да я правя, толкова дълга” и колко горе долу струват. Щях да забравя, има ли разновидности на тръбите например стоманени или просто метални и има ли значение?
Мнението беше редактирано от Res на 03.06.08 21:58.
04.06.08
04:52
Не съм сигурен, че тръбата, предназначена за проводимост на каквото и да било, е по-надеждна, затова бих се спрял на първия вид, като дебелината, която посочи, е добре според мен.
На снимката от фюрера има две леки извивки по краищата - смяташ ли да ги проектираш, защото са изключително удобни?
04.06.08
19:18
Хубав лост 1 цол намеих, другите неща купих обаче ми трябват още две неща. Трябва ми такова уплътнение като за тръбите за климатик, http://img50.imageshack.us/img50/5778/uplatnenieip8.jpg но с шиточина за 1 цол и такова тиксо “като от филмите :P, чувал съм, че е много здраво” http://www.wholesaletape.com/duct_faq/image_faq.jpg, но на нито едно от двете не им знам имената. :)
Мнението беше редактирано от Res на 04.06.08 19:21.
Моля се това тиксо да не ти трябва, зада закрепяш лоста :)
Моя лост е на 1 година - самоделка. Две метални плочи с 1.5 см дебелина 15/15 см и един ... железен прът 2.5 см дебелина и 140 см. Висяли сме се 2-ма човека с общо тегло към 200 кг. някъде, +напън. Металните плочи съм ги закрепил с дюбели и 5 винта за тухлени стени. Ако си в софия матерялите може да си ги купиш от квартал Мусагеница. Караш по никола гбровски и завиваш по Г.М. димитров-посока цариградско. Металниа склад се пада 300м. от дясно(като си в посока цариградско и караш по димитров). Там асортимента е доста богат та ако 2.5 см не ти вдъхва доверие има и по дебели. Преди година цялата галамация ми излезна 15-18 лв и 1 час рязане на втулките на плочите за лоста и пробиване на дупки за винтовете. Дупките на винтовете ги правих с бормашина (както в металните плочки така и в тухлата за дюбелите) Ямката за лоста я рязох с ножовка, след първия половин час му напираш цаката и става бързо.
П.С: ако ще си правиш лост от тръба сложи в нея друг плътен метален лост зада не се криви. Ако не метален лост сложи поне дървен прът-точилка зада обира угъванията и да не ти се изкриви тръбата.
Наслука.
Мнението беше редактирано от viron на 14.06.08 22:35.
17.06.08
20:00
Най накрая го направих. Ето снимка http://img390.imageshack.us/img390/8792/sn8508561600x1200tu1.jpg, дано само да държи, че ще се изтърся :P, като чувал с картофи. Оставих и един голям карабинер, който местя по лоста и на него окачвам, самоделният си 30 kg чувал.
Мнението беше редактирано от Res на 17.06.08 20:10.
17.06.08
23:39
казано от Chrisich на 17.06.08, 20:52:
Как ще го сваляш?
Лоста или чувала? Чувала с карабинерите се сваля, а лоста се примирих, че ще е постоянен, но фъвсем малко се вижда от другата страна на коридора, заради трегера.