18.06.08
08:34
Сигурно сте забелязали, че от известно време по телевизиите върви една реклама на някакви датско сирене...
Това, което ми направи впечатление и ми даде повод за размисъл е, че в рекламата поставят акцента как тяхното сирене е направено от цели 3 литра мляко за един килограм. Ако приемем, че млякото съдържа около ~3,2% белтъчини, то за 1 литър мляко това са 32гр, а за 3 литра - 96гр. Следователно, в един килограм от въпросното сирене ще има 96гр белтъчини, или 9,6% съдържание на белтъци от млечен произход. Според http://zdravoslovno.com/Proteins.html обаче, кравето сирене трябва да съдържа 16,9% белтъчини. Процентите в другите сайтове варират, но общо взето са около това число.
Та, питам се аз... след като на нас усилено ни рекламират някакво сирене, с 9,6% белтъчно съдържание за много добро, какво ли белтъчно съдържание има обикновеното сирене, което си купуваме на килограм от магазина и което не се рекламира като толкова добро???
И още нещо... чудя се, колко ли % е съдържанието на соята в родните сирена !?
НА тези въпроси Влади незнам дали някой може да ти отговори с точност. Родните производители мляко ли ползват за направата на сирене ? :)
В квартала има един познат на баща ми, който е в някаква комисия по контрола и проверяват всичко, преди да се пусне на пазара. Когато има наистина качествена партида от нещо специално ни съобщава и взимаме количества. За сирене конкретно е казвал само веднъж, изводите могат да се направят лесно ;) Като цяло - такъв е съвременния живот (за съжаление), здравословни продукти почти няма, просто има по-кофти и по-малко кофти неща...
18.06.08
09:37
#3
Еми, доста вероятно е да си е 15-16%, защото се слагат разни други неща вътре. По едно време тук нали се въртеше една тема за един склад за добавки в София(в Зона-Б5). Та там измежду другите неща продават и казеин 90 и няколко %. Един път като си говорех с пича дето ми мереше нещата и ми ги слагаше по пликовете го питах за какво точно се използват всичките протеини, които продават(защото очевидно target market-a не са билдерите :) ) и ми каза, че примерно соята е за кренвирши, салами и всякакви други колбаси, а казеина се слага в сирена. Доколкото знам точно тез неща се слагат в хранителните продукти, за да повишат белтъчното съдържание(а предполагам си има и други “притурки” вътре :) ).
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 18.06.08 09:38.
18.06.08
16:23
#4
казано от Cherniq_Konan на 18.06.08, 09:37:
Еми, доста вероятно е да си е 15-16%, защото се слагат разни други неща вътре. По едно време тук нали се въртеше една тема за един склад за добавки в София(в Зона-Б5). Та там измежду другите неща продават и казеин 90 и няколко %. Един път като си говорех с пича дето ми мереше нещата и ми ги слагаше по пликовете го питах за какво точно се използват всичките протеини, които продават(защото очевидно target market-a не са билдерите :) ) и ми каза, че примерно соята е за кренвирши, салами и всякакви други колбаси, а казеина се слага в сирена. Доколкото знам точно тез неща се слагат в хранителните продукти, за да повишат белтъчното съдържание(а предполагам си има и други “притурки” вътре :) ).
Ако наистина слагат казеин в сиренето, нямам нищо против. Въпроса обаче е, дали не слагат и соя и нишестенце.
Амм първо трябва да се уточним дали Бг сиренето се прави от крави хахах ... Според мен 15 - 16 % са си напълно достатачни . Бтв СОЯТА има 40 % белтъци ;)
ами вземи си мляко от м-на и мляко от някоя бабка и виж разлики..същото и със сирената-вкуса е мноогооо различен.... едва ли тия в магазина са високо протеинни,но на нас не ни остава друга алтернатива освен да купуваме тия храни.. аз много обичам сирене и не мисля да спирам да ям,щотш може да има соя или казеин..подобре от хляб :D може да се замислиш обаче за биволско мляко или някакъв друг високобелтъчен продукт който е по рядко срещан, и може би с по неразвалено качество (конкуренцията и ниските цени свалят качеството на стоката)
П.П
казано от Sha6ma на 18.06.08, 17:04:
Бтв СОЯТА има 40 % белтъци ;)
въпроса е колко от тях ще усвоиш :P
Мнението беше редактирано от n_sko на 18.06.08 18:29.
18.06.08
21:41
#7
казано от n_sko на 18.06.08, 18:21:
ами вземи си мляко от м-на и мляко от някоя бабка и виж разлики..същото и със сирената-вкуса е мноогооо различен.... едва ли тия в магазина са високо протеинни,но на нас не ни остава друга алтернатива освен да купуваме тия храни.. аз много обичам сирене и не мисля да спирам да ям,щотш може да има соя или казеин..подобре от хляб :D може да се замислиш обаче за биволско мляко или някакъв друг високобелтъчен продукт който е по рядко срещан, и може би с по неразвалено качество (конкуренцията и ниските цени свалят качеството на стоката)
П.П
казано от Sha6ma на 18.06.08, 17:04:
Бтв СОЯТА има 40 % белтъци ;)
въпроса е колко от тях ще усвоиш :P
Соята е пълноценен протеинов източник.
казано от n_sko на 18.06.08, 18:21:
ами вземи си мляко от м-на и мляко от някоя бабка и виж разлики..същото и със сирената-вкуса е мноогооо различен.... едва ли тия в магазина са високо протеинни,но на нас не ни остава друга алтернатива освен да купуваме тия храни.. аз много обичам сирене и не мисля да спирам да ям,щотш може да има соя или казеин..подобре от хляб :D може да се замислиш обаче за биволско мляко или някакъв друг високобелтъчен продукт който е по рядко срещан, и може би с по неразвалено качество (конкуренцията и ниските цени свалят качеството на стоката)
П.П
казано от Sha6ma на 18.06.08, 17:04:
Бтв СОЯТА има 40 % белтъци ;)
въпроса е колко от тях ще усвоиш :P
Колкото имаш нужда !
19.06.08
05:46
#9
казано от Владимир8507 на 18.06.08, 16:23:
Ако наистина слагат казеин в сиренето, нямам нищо против. Въпроса обаче е, дали не слагат и соя и нишестенце.
За соя не мисля, най-малкото, защото вкуса е отвратителен и по трудно би могъл да бъде тушитан(а и не знам какви работи трябва да и сложат, за да я оцветят бяла като сиренето :) ). Те и казеин предполагам не слагат кои знае колко много - колкото да си докарат процента на партидата. Соята е за саламите и надениците. Взимаш малко кокали, малко сланина, малко соя, консерванти да не се разкапе, а ако има месо - това вече е бонус :) . За нишестето не знам дали си засичал имаше една новина за кетчуп тук в BG - някакъв производител го бяха хванали, че направил кетпуп само с нишесте и оцветители, без грам домати вътре :) .
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 19.06.08 05:47.
казано от Cherniq_Konan на 19.06.08, 05:46:
За нишестето не знам дали си засичал имаше една новина за кетчуп тук в BG - някакъв производител го бяха хванали, че направил кетпуп само с нишесте и оцветители, без грам домати вътре :) .
:ahhh: Това не го знаех, но е плашещо колко ниско може да падне човек.
19.06.08
06:42
#11
http://dnes.dir.bg/2008/06/09/news3085007.html
Мда, има го и тоя момент. То кетчупа попринцип се прави от полуразвалени и развалени домати, а и тях не можеш да получиш вече :) .
Скоро даваха документално фимлче, май от How it’s made за кетчупа Heinz. Имаше страшно много тестове за качество на крайния продукт, 2-3 човека които изпробват реално партидите на вкус, но това което ме спечели най-много беше тест за... превишена скорост :lol: Пускат определено количество кетчуп по един улей с определен наклон и ако премине еди колко си сантиметра за по-малко от еди колко си време - значи е прекалено рядък и се бракува :)
Мнението беше редактирано от vlade на 19.06.08 06:51.
Интересен въпрос. Аз не съм гледал рекламата, но 3 литра мляко, според мен е прекалено малко. Едно заради простото изчисление което се прави. От друга страна, напримерн френското сирене Рокфор, мисля, че се прави от над 15 литра мляко за килограм сирене. За това и цената му трябва да се по-сериозна. Така че ако видите Рокфор с прекалено ниска цена, сто на сто има някаква врътка...
Сигурни ли сте, че са казали от 3л мляко за 1кг сирена, според мен е невъзможно това... Освен ако съдържанието му наистина не е доста оскъдно и много воднисто.
19.06.08
12:57
#14
Аз също много се зачудих на тази реклама, но останах с впечатлението, че това не е сирене, а някакво като мляко за мазане, сигурно дехидратирано до известна степен...
Ако някой го е виждал по търговската мрежа да каже на каква цена върви, пък ако го е и опитвал, още по-добре . Тъкмо да сподели как е на вкус :)