20.06.08
06:39
Здравейте,
Бих искала малко помощ и ако е възможно и професионален съвет. Начинаеща съм, а темата спорт за мен винаги е била табу. Никога през живота си не съм спортувала нито съм спазвала каквито и да било диети или пък хранителен режим поради простата причина, че до сега съм разчитала на дадености. Винаги съм тежала 50-на килограма никога съм нямала излишни мазнинки по талията и бедрата дори не знаех какво е целулит. На 26г. съм 170 см. висока, теглото ми е 53-54 кг. и женските проблеми за стегнато дупе, готино коремче и без целулит вече не са ми чужди. Ходих на фитнес, но не бих казала, че ми харесва и да си призная предпочитам тренировки удома. Информирах се относно хранителни режими, кардио, упражнения, но в крайна сметка не мога да преценя сама кое е най - добре за мен. От 2 месеца “спортувам” и се старая да се храня здравословно, като избяхвам (да не кажа, че съм ги спряла) сладкото, тестото, пърженото. Спортуването ми се изразява в следното: кардио на патека 40 мин. от които 15-20 мин. интензивно ходене и 15-20 мин. тичане. Вкъщи правя упражненията от касетката на Синди Крауфорд (Shape your body), като изпускам тези за торса и ръцете. Определено мога да кажа, че има някакъв лек резултат, но ми се иска да съчетавам нещата правилно. Сутрин правя упражненията (2 часа след лека закуска с кафенце) а, след работа тичам. Обикновено ги редувам един ден упражнения един ден тичане един ден почивка, като в деня в който тичам правя и коремни преси. Вапросът ми е как да си построя тренировачния режим? Два дни (сутрин упражнения, следобед тичане), един ден почивка или един ден упражнения един ден почивка, или един ден упражнеия и кардио и един ден почивка???? Трябва ли да си помагам с л-карнетин? Нужно ли е да прилагам въглехидратни или други диети? Трябва ли да спра алкохола? Ако поради една или друга причина си дам почивка от 1-2 седмици как да избегна йо-йо или обратния ефект? В крайна сметка целта ми е да поддържам едни 50-51кг., да стегна тялото си и да изградя някакъв постоянен тренировъчен режим който да ме поддържа във форма и да повдигне тонуса ми и това да ми помага да се чувствам добре. Благодаря Ви предварително.
Вапросът ми е как да си построя тренировачния режим? Два дни (сутрин упражнения, следобед тичане), един ден почивка или един ден упражнения един ден почивка, или един ден упражнеия и кардио и един ден почивка????
Колкото по-равномерно е разпределена тренировката - толкова по-добре. Тоест ако не ти е проблем, по-добре е да тренираш всеки ден по малко, отколкото през ден по двайно повече. С равномерното натоварване облекчаваш организма, образно казано по-лесно е да скочиш 2 пъти по един метър, отколкото 2 метра наведнъж. И от гледна точка на горене на мазнините, колкото по-често тренираш, толкова по-добре заради режима на горене, в който вкарваш организма, а той остава в него и след тренировка.
Трябва ли да си помагам с л-карнетин?
Докато имаш ефект от тренировките - не. Ако имаш застой - тогава да. Ако имаш високо кръвно или склонност към такова - също го избягвай.
Нужно ли е да прилагам въглехидратни или други диети? Трябва ли да спра алкохола?
Това, което си ограничила е добре за начало. Не си орязвай храната драстично, ефекта е смазващ и може да се откажеш от тренировките. Алкохола е хубаво да го смениш като вид - бялото вино е добър избор.
Ако поради една или друга причина си дам почивка от 1-2 седмици как да избегна йо-йо или обратния ефект?
Ако тренираш редовно решението си идва от самосебе си. При спиране на тренировките първата седмица отслабваш още, а в края на втората започваш да ги връщаш. Толеранса е половин до килограм. След 5 денонощия без тренировка, организма започва да разчиства гликогеновите депа в мускулите, от там и вода излиза от тях и ефекта е по-меки, женствени форми за кратко, а после започва омазняването, но ти вече ще си започнала пак тренировките.
Спортуването ми се изразява в следното: кардио на патека 40 мин. от които 15-20 мин. интензивно ходене и 15-20 мин. тичане. Вкъщи правя упражненията от касетката на Синди Крауфорд (Shape your body), като изпускам тези за торса и ръцете. Определено мога да кажа, че има някакъв лек резултат, но ми се иска да съчетавам нещата правилно. Сутрин правя упражненията (2 часа след лека закуска с кафенце) а, след работа тичам. Обикновено ги редувам един ден упражнения един ден тичане един ден почивка, като в деня в който тичам правя и коремни преси
Увеличи броя упражнения за корем в деня за бягане и ги върти без почивка.
Упражненията на треньора на Синди са страхотни - сменяй си комплексите. Добави си скачане на въже или изкачване на стълби, или бягане, или бързо ходене около 15-20 минути в края на тази тренировка.
Редувай един ден кардио, един ден Синди без прекъсване. Ако ти стане тежко - намали интензивността на кардиото и прави от кратките комплекси, но неспирай докато не постигнеш желаните мерки, а не килограми.
После 3 пъти седмично можеш да поддържаш.
Успех!