Алергия към съставките на млякото

Темата е заключена.

21.06.08
12:05

Чувала съм за хора родени с такава алергия(към лактоза мисля.. не знам), но макар и да звучи глупаво искам да попитам възможно ли е в по късен етап от живота да се придобие такава непоносимост... след продължителна употреба .. знам ли  :roll:

Темата беше редактирана от Стефан Симеонов на 24.06.08 16:39.

21.06.08
13:53

Тъй като проблемът ти е отскоро, а не откакто си се родила,  очевидно толерираш някакво количество лактоза. По всяка вероятност става въпрос за придобита лактозна непоносимост, за която може да има различни причини (някои от тях са изкарана чревна инфекция, продължително лечение с антибиотици ). Най-често за лечение се прилага диета и мерки за възстановяване на нормалната чревна флора, която в тези случаи често е увредена. Зад “лактозна непоносимост” може да се крият и други проблеми - обърни се към добър гастроентеролог.

Хм, случайно попадам на тази тема...
Писали сме го много пъти.
Проблемите с алергиите към млякото при възрастните често са придобити. Най - много в следствие на загубата на ензима лактаза, според това което си спомням около 1/5 от възрастните губят способността да го произвеждат. Той е някакъв странен ензим, по принцип повечето ензими могат да си възстановят секрецията при нужда, но този с времето сякаш “закърнява”. Оттам вече млякото се пресича в стомаха, не се усвоява добре и вече е въпрос в каква точно алергия ще избие.
При деца вече алергията може да е вродена, но според спомените ми повечето хора в напреднала възраст са я придобили тая алергия.
Алтернатива би могла да бъде примерно прекомерена употреба на мляко, а малки количества ензим. Също в крайна сметка може да доведе до това.

Ако има сигнали, най - доброто, коеот можеш да направиш е да намалиш консумацията на мляко или да я спреш. За съжаление... Или ако има такъв ензим каот лекартвен препарат... Ама това е палиативно лечение.

24.06.08
09:01

“Париетивно” се казва, буквално “пристенно”, тоест “обиколно”, а не “точно в целта”

казано от Ива Павлина на 24.06.08, 09:01:

“Париетивно” се казва, буквално “пристенно”, тоест “обиколно”, а не “точно в целта”

Ех ама че си. Нали нямаше амбицията да се изтъкваш, и то за сметка на другите :) ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Hospice
Палиативно лечение е нещо съвсем друго - означава лечение до смърт.
Лечение, в което се действа за подобряване на жизнения статус на пациента, с тъпкане с лекарства, обезбляващи, но болестта реално приключва в края на жизненият път на пациента. Единствено могат да се старят да му държат примерно хормоните, кръвното или други показатели в някакви граници .В случая малко пресилено го използвах за ензим.

А париативно чувам за пръв път и даже не мога да го открия... Но както и да е.
Пак отиваме в офтопик спорове “кой е по - по най”.

24.06.08
10:01

Аз лично отказвам да участвам в такива спорове и сравнения.Някои тук май са на противоположното мнение, и то доста....хм...стръвно:) Както и да е. Успех!  “parietal” е думата на английски, ако ти се търси. Иначе се извинявам - съществува  и другия термин.

24.06.08
10:40

Алергии се придобиват без проблем. Ще обясня накратко и опростено:
За да се преработи храната са нужни бактерии. В стомаха-чревния тракт има бактерии. Взимаш антибиотици. Антибиотиците убиват някои бактерии, като страничен ефект в повечето случаи. И хоп проблеми със стомаха. Извод, антибиотиците не са шега работа, могат да те прецакат много.

Аналогия с това защо някои деца придобиват хранителни алергии. Детето е малко - дават му да яде храна за която още няма добре подготвен стомах, в частност бактерии и хоп алергия. За това младите родители трябва да си опичат акъла, да не правят простотии.

ВН

24.06.08
12:20

Последно за автоимунно заболяване ли говорим, за гастроентерологичен дефект ли или за дисбактериоза? :) Dani-fresh, иди да ти пуснат кожни изследвания за алергия към казеин. Ако нищо не излезе, може да идеш и на гастроентерголог. Предлагам ти ги в този ред, понеже при гастроентеролога изследванията отнемат повече време, неприятни са за пациента и обикновено са скъпички.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 24.06.08 12:21.

... И от личен опит ше добавя, че не ги правят... Особено ако говорим за гастроентероскопия. При почти ясна язва не ги правят, освен ко не си ги платиш доволно...
Камо ли при алергия и да разберат нещо...
Няма да ги направят обаче според мен... Нито намазка, нито скопия, ще я пратят на кожните изследвания дето я пращаш и ти... И на които съм върл противник... Те са тест “да видим ко ше стане” като преди това си им казал кога, как и от какво се проявява алергията...
Но момичето според мене пита за непоносимост към лактоза по принцип, не за конкретен случай - дали може да се придобие, не че тя има :)

Алергията мисля, че е просто имунно заболяване, Влад :) Не чак авто_ .
И обикновенно е комбинирано... Липсата на лактат и да речем вкисването на мляко в стомаха води до имунен отговор с неясна цел и ето ти алергия...
Поне аз така мисля, а лекарите всъщност алергия и рак не лекуват :) :) :)
Само могат да кажат евентуален причинител.
И като говорим за причинител:
Казеинът е едно, но според мен не по малко вероятни алергени(да не кажа по - вероятни) са лактоглобулините и лактоалбуминът. Има и още бол... Не знам дали изследването ще изкара нещо.
Въобще според мен и там да излезе нещо, пак ше трябва да спре млякото
Ако е към казеина, алергията може да има и други проявления... Например доматено пюре мисля... Говеждо месо..

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 24.06.08 13:09.

24.06.08
15:58

Дзвер, нали съм в тая роля днес - на коректор, та.....:)..Не лактат, а ензимът лактаза ако липсва, става проблем. Това е ензимът, а субстратът му е лактоза, което е въглехидрат, намиращ се в млякото или така наречената млечна захар. Лактатът е нещо съвсем друго - това е млечната киселина, която се натрупва в мускулите при мускулна треска....знам, знам, пак ще кажеш, че са близки:))Алергията наистина е имунно заболяване, но щом се проявява към външен алерген (нали говорим за млякото), значи не е автоимунно (когато се атакуват собствени структури на организма). Трето, не зависи съвсем от родителите антибиотичната употреба, защото в една бебешка и ранна детска възраст на моменти са животоспасяващи при инфекции, които възрастните биха понесли много по-леко. И като заключение (с предложение за закриване на темата, защото само объркваме момичето...) разликата между хранителна алергия и хранителен интолеранс е огромна - в последното имунната система няма никаква роля.

Мноо хубаво, само че не виждам какво поправяш :) Аз първи и единствен съм написал ензима лактаза. Да, в три поста след това съм му объркал името. Лесно е да се търсят правописни грешки за нещо, коеот са ти дали наготово.
Ето ти първото споменаване на ензима, made by D3BEP:

Най - много в следствие на загубата на ензима лактаза

Оттам нататък нищо от казаното ти не касае мен. И аз съм казал, че заболяването не е автоимунно. Така че освен заради правописната грешка не знам защо съм ти на устата.

Може би в заключение е добре да ти кажа: няма лошо да искаш да блеснеш със знания, с работа, с обучението си.
Нека не е за сметка на другите :)
Поздрави!

Затварям, щото не вярвам ако оставя отворена дискусията някога да спре.... Нека колегите ако решат да отворят темата. Пиши в другата тема. Нито се заяждам, нито те преследвам, просто... проблемът е май в чуждото мнение.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 24.06.08 16:39.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1