20.06.08
08:30
Не отварям темата, за да бъде поредната тип “кой протеин е по-добър” или някаква класация на протеините. Интересно ми е по какъв начин хората с повече опит с протеиновата добавка биха наредили своята лична класация за най-добро съотношение между качество (най-вече взимайки предвид резултатите, които са постигнали със съответния протеин) и цена.
Аз няма да споделям мнение, тъй като опитът ми с добавки е твърде скромен.
20.06.08
13:32
В интерес на истината, не мога да се похваля, че съм употребявал много видове протеинови пудри, но не смятам, че който и да било може да твърди със сигурност, че е постигнал по-голям резултат с даден продукт, в сравнение с друг. В този спорт всичко е много индивидуално и има други фактори, които оказват много по-голямо влияние върху прогреса...
Сега сигурно ме мразиш, че не написах нищо конкретно по темата, но по мое мнение средностатистическият потребител може да оцени протеиновата пудра само по три показателя:
1. Вкус
2. Съдържание на етикета
3. Цена
Разбира се, ако човек разполага със собстена лаборатория в хола, нещата стават по-различни.
Честно казано между западните протеини разлика не мога да усетя, а съм пил вече доста марки. Като цена-качество много ми е присърце ASN American Whey. Малко размествам подредбата на Владо:
1.Съдържание на етикета - затова в момента съм на Nectar
2.Цена
3.Вкус - не ме инетресува
ASN American Whey е наистина много примамлив продукт. + факта, че вкуса поне според мен е ужасно добър.
21.06.08
05:13
1. етикет
2 вкус
3 цена
21.06.08
06:48
1. Цена
2. Етикет
3. Вкус
Поради тези причини се спрях на Американ Уей ;-)
Мнението беше редактирано от Ninj0 на 21.06.08 07:04.
21.06.08
09:05
1. Действие (на етикета може да пише това, което искам да прочета, но възможността за пълноценно възстановяване е това, което искам да купя)
2. Вкус (пия често протеин и не виждам причина всеки път да е предизвикателство за сетивата)
3. Цена за количество (целя се в големи разфасовки винаги, защото е по-рентабилно)
4. “Ергономичност” :)
21.06.08
09:23
Дано да не сте ме разбрали погрешно, но тези три показателя не съм ги подреждал по важност, а просто ги изброих. Иначе поне за мен, вкуса няма (почти) никакво значение :0
21.06.08
16:20
Тази тема много ми допада и не мога да стоя на страна... Моят въпрос е малко по различен и той опира до това “Бога ми, кой какво разбира под думата протеин?!”... това е толкова разтегливо понятие и обширно понятие, че еднозначен отгововор не може да се даде!!!
За каква цел се пие? Робува ли се на марка без да се гледа етикета? Какъв хранителен режим се спазва за да се определи кой е най подходящия протеин за определения случай... Ето защо ние Ви скалъпихме набързо нашето мнение по отношение на темата протеин.
За да изградим масивна мускулатура най-важното, което трябва да направим заедно с тренировката, е приемането на достатъчно количество хранителни вещества (и по-специално белтъчини/протеини). Съвременния бърз начин на живот много рядко позволява само от храната, която консумираме, да си набавяме необходимото количество протеин и затова много от трениращите прибягват до употребата на протеинови шейкъри, с цел допълнителен прием на белтъчини, поради натоварванията от тренировките.
В последните 2-3 години въпросът какъв протеин да изберем добива особено значение. Преди протеините просто се деляха на суроватъчен, млечен, яйчен, казеин, соев. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, но от всички тях изпъква като комплексни качества, суроватъчния.
Водещи примери в инустрията присъстващи на нашия пазар:
DYMATIZE ELITE WHEY
MEGA-PRO MAGNUM WHEY (хидролизат, изолат, концентрат)
ON GOLD STANDART
SCIVATION WHEY
SYNTRAX NECTAR и др.).
С напредването на технологиите стана възможно да се смесват отделните фракции на суроватъчния протеин (хидролизат, изолат, концентрат), като мерилото за качество стана наличието на изолат най-вече като основен източник.
Съвсем от скоро новата тенденция е наличието на хидролизат в протеините, което придава по-добър качествен профил на продукта като пример мога да дам MEGA-PRO MAGNUM WHEY(очаквайте официалната презентация на продукта и наличности към края на Юни).
Но въпросът кой е най-подходящият протеин за нас си остана. Много от фирмите производители намериха решението с комбинирането на различните видове протеинови източници (трите фракции на суроватъчния протеин, казеин, млечен, яйчен, соев)
EST NUTRITION - ANA-PRO BLEND
EST NUTRITION - BIO-PRO BLEND
BSN SYNTHA-6
SYNTRAX - MATRIX
DYMATIZE - ELITE 12.
С комбинирането на различни видове протеини в един продукт се постига оптимален резултат за бърз и същевременно бавен и постепен приток на хранителни вещества към мускулите. Не случайно този тип протеинови комбинации започват да изместват от пазара на протеини традиционния суроватъчен протеин.
Друг плюс на комбинираните протеини е,че в доста от тях са добавени и допълнителни вещества , които още повече спомагат за изграждането на масивна и чиста мускулатура (храносмилателни ензими, малко въглехидрати, които играят съществена роля при възстановяването след тренировка, витаминно-минерален комплекс, разклонена верига аминокиселини (BCAA), глутамин, креатинов комплекс).
SYNTRAX NECTAR
EST NUTRITION - ANA-PRO
DYMATIZE ELITE 12
EST NUTRITION - BIO-PRO
BSN SYNTHA-6
MEGA-PRO QUADRA (очаквайте официалната презентация на продукта и наличности към края на Юни).
Хубавото на матричните протеини е,че са подходящи за взимане и преди тренировка, и след, и като заместител на ядене, и преди лягане. С тях си спестявате и неудобството да мислите кога какъв протеин да приемате.
Надявам се сме били от малко помощ... Ако са нужни допълнителни разяснения пишете ТУК... сега се сещам че има още една много “НЕДОРАЗВИТА” представа за това какво е “ГЕЙНЪР” и разновидностите му, но това може да се остави за друга тема... :)
Мнението беше редактирано от Сила БГ на 21.06.08 16:23.
21.06.08
16:41
Към суроватъчните протеини които се предлагат в България може да добавим и протеинтие на NOW Foods - особено Whey Protein Isolate и Whey Protein - още повече щом се говори за оптимален вариант цена към качество. ;) Определено лидери на пазара ;)
Silabg, информацията е наистина полезна, но не знам до колко се вписва в темата - говорим за съотношението цена-качества. Така на пръв поглед от тези марки, които познавам - втората характеристика (качество) е доста висока, но първата също, което не нарежда тея продукти в топ класацията, която се опитваме да подредим тук :)
21.06.08
16:54
Продуктите по-горе не са класирани... просто изброени. Пък и за да може да има място да дискутираме каквото и да било, би било необходимо на първо място, да видим за какво говорим... Разяснението бе нужно иначе сравненията биха били без смисъл. Все едно да сравняваш картоф и краставица и кое е по зелено на база съдържанието им във въглехидрати ;)
А по отношение на цена/качество... още малко почакайте и тогава можем да говорим за подобни съотношения... а може и да няма смисъл от дискусия ;)
Мнението беше редактирано от Сила БГ на 21.06.08 17:09.
Да, прав си, необходимо е да знаем какво сравняваме преди да сравняваме :)
Понеже тази тема е подобна на въпроса,който ме вълнува ще пиша тук а няма да отварям нова!
Забелязвам,че сте споменали Dymatize Elite Whey.На хартия това е изглежда един доста добър протеин.Цената му(от мястото където мгоа да си го закупя също ме задоволява).Искам да разбера какво е вашето мнение за него?Някой ползвал ли го е?Има ли намерение да го позлва?Би ли си го купил и защо? :)
http://www6.netrition.com/dymatize_elite_whey_protein.html