06.01.05
12:39
Здравейте,
Тренирам от 2-3 години, но съм много нередовен. Ходех по веднъж-два пъти на седмица и с големи прекъсвания. Та, решил съм да почна да ходя сериозно на фитнес. Интересувам се и съм прочел доста информация относно тренировки, хранене и т.н., но искам все пак да попитам и за вашето мнение. Мойте данни са:
На 19 години съм. Висок съм 185 см, тежа 71.5 кг. Много бързо качвам килограми, но и много бързо ги свалям. Един месец ходих сериозно на тренировки и се хранех сериозно и качих може би 5-6 кг за малко повече от месец(от 69 на 74-75), но после като прекъснах не се хранех добре и много бързо отслабнах. Крайната цел ми е да кача 82-85 кг чиста мускулна маса. Сега мисля да тренирам и да се храня за бързо покачване на маса, пък било то и нечиста и след това да тренирам за изчистване.
Планът за тренировката го взех от този сайт. http://www.bb-team.org/training/000157.php Спазвам я абсолютно.
Храня се добре. Даже може би повече от добре. Пак от този сайт(май че) определих и дневното количество калории, въглехидрати, белтъчини и мазнини. 2864 - калории, 158 - белтъчини, 86 - мазнини, 432 - въглехидрати. Но не мога да си набавя нужните белтъчини през деня. А въглехидратите и мазнините винаги ми идват в повече от плануваното. И може би приемам на ден над 3000 калории.
Та, главния въпрос ми е за протеина и креатина. Протеин, може би, съм сигурен, че ще си взема, защото имам дефицит на белтъчини през деня. Сигурен съм, че не е вреден и знам, че всъщност е храна на прах, но съм слушал разни мнения, че се натрупвал в организма и е вреден. Първият ми въпрос е: Вреди ли дори и минимално протеина и колко? Искам да си взема(както всички) що годе качествен не много скъп протеин. По рано пиех на Нутрим Про Голд (мисля, че се казваше). Слушал съм, че на Мусаши са качествени продуктите(щото не са били български :D) Вторият ми въпрос е: Да ме насочите към някакъв протеин? В една тема видях aeshna да предлага някакви протеини(да ги праща по пощата). Ще се радвам на повече информация.
Сега за Креатина. Бях си взел креатин(пак от най-евтиния) и го пиех по някаква програма. Знам от информацията по интернет, че креатина не е вреден и единствено от предозировка може да се получи стомашно разтройство. Също така видях нещо за уголемяване на клетките, което малко ме изплаши. Също така съм слушал и че води до рак. Третия въпрос ми е:Съществува ли наистина някаква дори и минимална вреда от креатина при спазване на дозите? Струва ли си пиенето на креатин като вземем предвид вредата му, след като не искам професионално да се занимавам с културизъм. И също така да попитам за глутамина. Редовният въпрос - Вреден ли е? И колко ще ми струва на месец, ако искам да го пия?
Може би вече тези въпроси са дискутирани стотици пъти, но ще съм много благодарен, ако ми отговорите.
Cheers!
Обърках секцията на форума, за което се извинявам. Трябваше да е в хранителни добавки за покачване на маса.
D3BEP edit: Вече е ;)
06.01.05
16:13
Абе относно вредата на креатина да си видял културист да мре от рак :D :D :D сичките от сърдечен удар :lol:
06.01.05
19:45
Всички знаят, че културистите на ден тренират по 2 пъти и ядат по 10 пъти. И ползват какви ли не добавки(забранени и позволени). Те са професионални спортисти. Въпросите ми касаят непрофесионалния спортист.
06.01.05
19:54
[quote author=“JiVk0”]Абе относно вредата на креатина да си видял културист да мре от рак :D :D :D сичките от сърдечен удар :lol:
Много от тях умират от рак. Наскоро четох пак “некролози” за един, умрял от рак на черния дроб на възраст 40+ години.
Но определено стероидите страшно натоварват сърцето. Което, комбинирано със силови тренировки, дава “бум”. Което е тъпо, защото именно силовите тренировки следва да укрепват сърцето, ама това ако не се ръчкаш...
Също така мога да добавя, че за рака ще говорим в близките 10 - 20 години. Чакайте малко. Сравнително нов препарат е креатина. Никой не казва, че днес го пиеш, утре ти носят цветята...
06.01.05
20:11
Абсолутно всеки тук твърди че прекомерното количество протеин не води до болест НЕ Е ТАКА !!!! Специялно затова сам питал един квалифициран биолог може да сте чували за Симеонов на 65 пича и мяза на 40 годишен , както и да прекомерното количество протеин води до една болест ( която е известна под името болестта на богатите , нещо с коленете беше ,но не сам сигурен ) Питал сам го и за дневни дажби за нетренирасщи до 30 години 1,2 г на телесно дегло над 30 год 1 гртам над 60 0.8 . ЗА трениращи до 2 грама
П.С аз премам (не земам добовки ) около 140-50 на ден тежа 72…
правете изводи...
А черния дроб рака не е ли именно от стероидите пак креатина е в мускулите 95 % ...
( просто изразявам мнение не казвам че сам прав )
06.01.05
20:47
Живко: Всички реакции на подобни щуротии минават през черния дроб. Всички остатъци - през бъбреците. И на стероидите, и на креатина.
Във всеки случай, Минчо, на прав път си. Изрежи креатина според мен.
Лично аз използвам аминокиселини, протеините не ги познавам много добре.... И все пак ако и вместо тях можеш да си позволиш месо например - екстра.
06.01.05
21:54
това за болестта на богатите-подагра :wink: и наистина е от прекомерна консумация на месо
mincho,ако наистина качваш бързо не ти трябва протеин при това хранене...просто направи корекций в диетата и като съвет :не копирай всичко дословно,просто вземи това ,което ще е полезно за теб.Не ти се нагаждай към диетата и тренировката,а тях ги пригоди за целите си.Успех
:)
06.01.05
23:22
Вземи си пак Про 90 Голд на Нутрим (17лв. килото), тъкмо ще ти останат парички за Глутамин и аминокиселини.
Ако не прекаляваш с дозите няма страшно. 8)
Аз да си кажа пак: ако не прекаляваш с дозите креатин (дори може да пропуснеш зареждащия период) - не е нужно да го изхвърляш от програмата си - все пак помага за преодоляване на застой, качване на сила и т.н.
07.01.05
11:35
Благодяря ви за отговорите. Смятам единствено да се взема протеин на Нутрим, защото както казах нямам възможност да приемам достатъчно белтъчини с храната. А креатина и останалите работи въобще няма да ги докосвам. Ако може още един въпрос? Къде в София мога да си купя Про 90 Голд на Нутрим(17 лв килото ме устройва перфектно :D )?
Благодаря. :D
07.01.05
11:43
Може би ставам нахален, ама само още нещо да попитам. Видях в сайта на Нутрим протеин Мега Про 92 с 92% съдържание на протеин. Това не е ли по-подходящ избор от Про Голд 90. Струва ми се по примамлив с 2% повече протеин. Вашето мнение?
Благодаря.