24.06.08
16:52
мога ли да ви попитам дали голям гръб може да се напражи без мъртва тяга ? :) благодаря предварително ако упрайненията ми са гребане с думпел набиране гребане с лост и о6те някое друго ? :)
Темата беше редактирана от Стефан Симеонов на 28.06.08 20:55.
24.06.08
17:23
Аз напоследък все повече оставам с впечатлението, че и без тренировки май може...
Да, колега, може. Тягата като цяло прави плътност на гърба, не ширина на перките.
Но е супер полезно упражнение за всеки трениращ. Не съветвам да го прескачаш.
Но понеже ти си човекът с младшата възраст, който се притеснява за ръста си: Изчакай. Изчакай няколко години.
Набиранките са основното упражнение за теб. Петко К може да ти даде хубав акъл и техники как да ги правиш с тежест при желание.
Няма да е по - лош резултатът.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 24.06.08 17:25.
24.06.08
19:59
мога ли да ви попитам дали голям гръб може да се напражи без мъртва тяга ? :) благодаря предварително ако упрайненията ми са гребане с думпел набиране гребане с лост и о6те някое друго ? :)
Голям гръб и САМО С НАБИРАНИЯ може. Не е нужно да се ограничаваш, но може. А и ако влияят на ръста - положително ще е.
24.06.08
20:18
Може,но без мъртва тяга неможеш да си наречеш ходенето на зала “тренировка”.
Пълноценен гръб без тяга/гребане/мечка/набирания няма.Ако искаш истинска маса и истински прогрес прави тяга!Ако те е страх за ръста ти, изобщо не тренирай..
24.06.08
21:30
Не бе виж,за гръб,за добър гръб...може и без нея,но за цялостно усещане за маса... :)
Като цяло може. Смени Упражнението на тягата с друго с Гръбни преси . Верно натоварването не е същото като на тягата , но е по добре от нищо . За широк гръб цъкай мечка и набирания .
25.06.08
14:32
Може,но без мъртва тяга неможеш да си наречеш ходенето на зала “тренировка”.
Не бих казал. Аз лично съм голям фен на тягата,но мога да ти кажа че преди да почна да я правя правех чукчета,мечка,набирания и гърбът си ми вървеше много добре. Така че не мисля че си губи времето ако не я прави.
25.06.08
14:33
Не,нямах това предвид,не си губи времето...просто без мъртва тяга...не е кеф. ;)
Не,нямах това предвид,не си губи времето...просто без мъртва тяга...не е кеф. ;)
Това е твоето виждане на въпроса идеята е да не въвличаш и други като ги зарибиш тяга та тяга.
25.06.08
17:25
Последно като проверявах тягата беше нещо хубаво...
25.06.08
18:09
Обсъждаме дали в тягата има смисъл или дали с тягата се прави широк гръб?
Аз мисля, че второто. И отговорът е : НЕ.
Тягата хваща основно еректор спинае, трапецовидния мускул, глутеуса... Перките и латисмус дорси даже са сгънати и слабо натоварени.
Иначе е най - полезното упражнение.
И... най - вредното.
Заради тяга сега не правя и клек като хората.
А що се отнася до младежа... Даже всички тези за растежа да сас верни, стига само търкането и захабяването на ставите, абсолютно характерни за тягата, за да му попречи на ръста на 15 години. Гръбнакът най - много би трябвало да расте.
Поздрави!
25.06.08
21:10
Още един глас само за набирания за широк и дори масивен гръб. Ако нямаш перки, колкото и кила да правиш на тяга и колкото и плътен да ти изглежда гърба, той просто ще си бъде малък :)
ПС: D3BEP е прав - една травма в гръбнака в средата на пубертета е достатъчна да си ограничиш развитието на височина до най-много още 2-3 см
според мен не, ширина може, но обем не. Освен всичко тягата също дава ширина, това зависи от разстоянието между двете ръце при захват на лоста по време на работа/тренировка.
Мнението беше редактирано от ognem на 26.06.08 04:40.
26.06.08
05:42
според мен не, ширина може, но обем не. Освен всичко тягата също дава ширина, това зависи от разстоянието между двете ръце при захват на лоста по време на работа/тренировка.
Хм. Някой те е излъгал. Това е пълна безсмислица.
По тази логика въобще с колкото по широк хват прави упражненията, по - широк ще ставаш :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Широкият захват изразява само желанието да си травмираш раменете :)
Забрави го това, сума трибойци ползват широкият хват за улеснение и съкръщаване на амплитудата. Тези, които го ползват, даже са най - зле.
А и няма никаква логика. ТОзи, който ти го е казал, хал хабер си няма от анатомия.
Растежът на гръдния кош(ширина на гърба) се инспирира ОТ РАСТЕЖА НА БЕЛИЯ ДРОБ.
Не от разпъването и разкелефенчването на кокалите.
С две ръце подкрепям горното, и правя добавката, че това изречение
Широкият захват изразява само желанието да си травмираш раменете :)
е вярно за всяко упражнение, не само за тягата.
edit: абе то май и D3BEP това имаше предвид, ама за всеки случай, да стане по-ясно :)
Мнението беше редактирано от G33K на 26.06.08 05:54.
26.06.08
10:22
От тягата ще имаш плътен и масиран гръб и еректори (винаги съм казвал че гръб без яки еректори не е естетически завършен гръб). Но за ширина не става. Затова прави набирания за ширина,ако са ти много трудни довършвай с вертикален скрипец пред гърди. После прави мечка чукчета и тяга за плътност
Тягата страшно много помага за плътност на гърба. Мен ми товари и ръцете и рамената и краката. Друг е въпроса, че снощи за малко да остана без кръст на тягата. Опасно упражнение е и изисква много концентрация
26.06.08
11:59
Големи гърбове без тяга не съм виждал,няма и да видя.
Пич, много на сериозно се приемаш. По-спокойно имало е, има и ще има. Иначе ясно, че като седиш в компютърната зала няма да видиш...
И... най - вредното.
Заради тяга сега не правя и клек като хората
Ще разкажеш ли по-подробно, да знаем какво да избягваме?
26.06.08
12:39
Голям гръб без тяга? - абсолютно възможно.
Просто защото е важно да знаеш всяко упражнение как ти “влиза”. Някои културисти казват,че са изградили гръб от мъртва тяга,а други оспорват ролята на това упражнение.Всичко е до бодибилдъра.
26.06.08
12:40
Пич, много на сериозно се приемаш. По-спокойно имало е, има и ще има. Иначе ясно, че като седиш в компютърната зала няма да видиш...
Говорим за непрофесионално трениращите,обикновени хора,който не отделят повече от 3 часа седмично за зала.
Аз нали това и казах?Не съм виждал,няма и да видя. :)
Мнението беше редактирано от BusyMan на 26.06.08 12:45.
Е..да не си виждал - може, ама да си толкова категоричен, че няма и да видиш... :)
Да не бъдем сектанти, все пак.
Мнението беше редактирано от 6th на 26.06.08 13:00.
26.06.08
13:29
И... най - вредното.
Заради тяга сега не правя и клек като хоратаЩе разкажеш ли по-подробно, да знаем какво да избягваме?
То няма много за разказване.
Липса на концентрация. Преди няколко години. Тренирахме с Емо. Тръгнах малко криво и нещо каза “храс”.
МИсля, че беше мускул. Не се скъса тотално, но и до ден днешен си ме боли. Долу вдясно от гръбнака.
Не ходих на лекар, и досега не съм ходил - то вече няма и смисъл. Но почна ли пак с тягата пак се обажда, а наболява и при клек...
Тогава тренираш максимални двойки, та тежестта с ибеше голяма за мен... И тогава научих що е то да внимаваш по време на упражнението... До тогава го знаех, ама само на теория...
Хм. Някой те е излъгал. Това е пълна безсмислица.
По тази логика въобще с колкото по широк хват прави упражненията, по - широк ще ставаш :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Широкият захват изразява само желанието да си травмираш раменете :)Забрави го това, сума трибойци ползват широкият хват за улеснение и съкръщаване на амплитудата. Тези, които го ползват, даже са най - зле.
А и няма никаква логика. ТОзи, който ти го е казал, хал хабер си няма от анатомия.
Растежът на гръдния кош(ширина на гърба) се инспирира ОТ РАСТЕЖА НА БЕЛИЯ ДРОБ.
Не от разпъването и разкелефенчването на кокалите.
човек, я ми обясни как при тяга със широк хват ще си травмирам раменете не задруго, защото съм си травмирал раменете на лежанка и раменна преса и ми е интересно как точно става при тяга и защо? Аз лично съм преживял травма в кръста, по - леката - дископатия и пак си дърпам тяга.
Колкото до травмите основно са дископатия и дискова херния, като второто е необратимо! Няма да се впускам в обяснения кое какво точно представлява, тук е пълно с капацитети,мисля че сте наясно с тези проблеми. =0)
Единственото което е проблем със широкия хват, на педя от диковете по дължината на лоста е трудното запазване на равновесие, защото малко или много тежеста си подръпва напред и напрежението в кръста е по - голямо, другата голяма беля при тягата изобщо е ошкурените до кръв крака под колената!
Единствено и само с опит става, докато човек не влезе в злата и не пробва, дотогава не може да знае как точно ще му подейства дадено упражнение защото всичко е индивидуално в този спорт
Мнението беше редактирано от ognem на 26.06.08 15:35.
26.06.08
15:48
... И ще разясниш ли на тук трениращите некапацитети - като мен - разликата между дископатия и дискова херния?
Както и да е.
Причината за одраните ти колена вероятно е в широкия хват приятел. Просто щангата идва по - нависоко и коленете ти още не са изправени като я вдигаш през тях. Аз при тяга леко си докосвам коленете.
Щом казваш , че с широкият хват не можеш да си контузиш рамото, да го оставим така. Макар че естествено напрежението в рамото при широк хват е по - голямо и до някоя година ще почнеш да го усещаш нощем ,а и ми е малко... неадекватна странната ти диагноза че “видиш ли проблеми с рамото имам, ама лежанката е виновна, тягата не е”.
Как си представяш проблема с тягата? Откъснато рамо?
В рамената тягата работи бавно, с години.
Само ще те помоля смислено да обясниш и как точно при широк хват се разширява гърба. Ще можеш ли?
Аз знам отговора.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 26.06.08 15:50.
... И ще разясниш ли на тук трениращите некапацитети - като мен - разликата между дископатия и дискова херния?
Както и да е.Само ще те помоля смислено да обясниш и как точно при широк хват се разширява гърба. Ще можеш ли?
Аз знам отговора.
дископатията е прищипан нерв, дисковата херния е спукване на междупрешлените възглавнички, които служат за буфери между прешлените/ второто не мога да го обясня с термини от анатомията/. Най - често се разбиват лумбалните прешлени в основата на кръста.
иначе другото е до усещане, при широк хват се напряга на едно място, при тесен на друго, а колкто до колената, не винаги дърпам с широк хват, само тип “сумо” не съм ползвал и признавам последните две години съм стеснил хвата, но за нещастие не съм много умен по биомеханика и анатомия, повечко отделям на щангите не толкова на книгите, макар да имам това онова! В последното изречение все пак има загатното, че може и да може да има ефект от широк хват при тяга.
Мнението беше редактирано от ognem на 26.06.08 16:10.
26.06.08
18:37
Всъщност това, което описваш май е радикулит - прищипаният нерв :) А дископатията и хернията са просто фази на едно и също заболяване... Поне аз така знам. Като хернията е по - леката фаза, а не обратното.
Аз не отричам ефекта от широк хват при тяга... Който е както при тяга , а не върху перките и гръдния кош - както го изкара ти..
И който внася излишно напрежение в раменете.
Както казах, сумо тягата е прилагана в слиовият трибой за максимални разултати. Специално пък в мускулообразуващите упражнение се търси ПЪЛНА АМПЛИТУДА и сумо тягата с нищо не е по - добра, да не кажа, че е съкратено движение.
26.06.08
18:49
Може спокойно и без тяга.
Всъщност това, което описваш май е радикулит - прищипаният нерв :) А дископатията и хернията са просто фази на едно и също заболяване... Поне аз така знам. Като хернията е по - леката фаза, а не обратното.
Аз не отричам ефекта от широк хват при тяга... Който е както при тяга , а не върху перките и гръдния кош - както го изкара ти..
И който внася излишно напрежение в раменете.
Както казах, сумо тягата е прилагана в слиовият трибой за максимални разултати. Специално пък в мускулообразуващите упражнение се търси ПЪЛНА АМПЛИТУДА и сумо тягата с нищо не е по - добра, да не кажа, че е съкратено движение.
не човек грешиш, хернията е непоправимото и единствено могат да го открият на скенер, защото рентгена не го лови. Лежал съм във болница заради дископатия и ми биеха инжекции в кръста - не можело да се оправи, обаче тук във Варна има един дядо който оправя такива работи, той ме намести и съм вдигал 200 кг тяга на тегло 95 кг веднъж, а тази зима на 150/152,5 направих осмица, което не е лошо. Както и да е, тягата е много добро упражнение за гръб =0) Проблема с ширината на хвата е запазването на равновесие и правилна форма на изпълнение, но определено ако се прави с по - малка тежест повече повторения пак е добре, честно казано аз парвя тяга дори и лятото когато чистя мазнините и то в суперсерия без почивка. Довлен съм и с щанга и с дъмбели.
Мнението беше редактирано от ognem на 26.06.08 18:59.
26.06.08
19:03
Добре, да кажем че приемам обяснението за травмите.
Но аз не отричам тягата.
Само казвам, че може и без нея.
И ще отда и по - далеч:
Основни принципи при тренирането за растеж:
1. Изолация
2. Максимално съкращение
Сумо тягата противоречи и на двете.
Всъщност тя ангажира стотици най - различни мускули, работещи заедно. Тя е най - синергичното упражнение, коеот противоречи на изолацията.
И освен това със сумо стоежа се прави непълна амплитуда, малко съкращение.
Така че колкото и да е добро - и аз не го отричам, упражнението никак не е оптимално за обем. И това според мен всеки го вижда!
добре нека се спрем на набиранията, има три различни варианта/ 100 процента повече от 3/ с които се работи за трите части на гърба/ не съм запознат с имената им на латински./ разлчини хватове подхватове ширини и т.н да набиранията са добри но не могат да заменят нито едно от изброените, тяга, чукчета или мечка. А със съсипан кръст нито едното не върви, а и как ще се оформя мускула долу в кръста на който викат “елхата”?. Според мен набиранията са добри, но не мисля, че с тях може да се постигне голям успех/ културистичен/, ако беше така всички хора които ходят само на лостове, щяха да са културисти. Тогава идват машините, но не мисля, че те биха заменили каквито и да били свободни тежести и ефекта от тях.
Мнението беше редактирано от ognem на 26.06.08 19:14.
26.06.08
19:27
Огнем,
Гледам те какво си публикувал.
Вероятно си качествен спортист. Като такъв с имного напред от доста хора тук, включително от мене.
Само че като ти гледам снимките и професията, по скоро си някакъв вид акробат, не културист.
Общо взето май няма културист от преди 2-3 години актуален, който да не се е доосвал до сайта... Телефоните им да ти дам?
Е те не правят тяга, човек, бягат от тягата.Не е задължение да не правят тяга, но я правят малцинство, и то предимно по... старомодни.
А те(културистите) правят мускул.
Нали правиш разликата? На теб ти трябва обща сила, издържливост, плътност, на теб големите мускули даже вероятно ти пречат.
Колкото са ти големи, то е вероятно от стероидите и напрежението, щото - как да се изразя “не е можело по малки”.
Та за теб сумо тягата е много оправдана и ти всъшност нямаш с какво да замениш тягата даже и заради хвата, щото по мои предположения на теб хватът ти е половината работа. Кръстът - другата половина.
Обаче... нали правиш разликата? Чистото помпане не търси това. Така че може.
А и темата е далеч по - друга, всъщност човекът тук е публикувал ТРИ СВЪРЗАНИ ТЕМИ.
Тази е едната от тях.
ПП. Мечката според мен не е такъв проблем за растежа, като тягата. За мечката никой не е говорил, ти си правиш някакви врътки.
ще напиша само това, Сигурно е възможно да се постигне голям гръб без мъртва тяга/ аз съм скептик по този въпрос/, според мен тя е добро и фундаментално упражнение за всеки един трениращ, опасно е и води до травми, но всеки избира и опитва сам за да достигне до своя собствен резултат и избор!
26.06.08
20:11
Тъй е... . Само че си пропуснал, че става въпрос за 14-15 годишно момче, което се притеснява за ръста си. Така че спорим напразно, за съвсем друго нещо е думата, включваш се късно и почваш дискусията от края.
Нал иразбираш разликата? Аз също обичам тягата. Но в случая е възможно, и даже добре да се замени. Това че тягата е добро упражнение не значи, че няма случаи, в които е добре да се избягва.
искам да задам въпрос относно изпълнението на Мъртвата тяга.От около месец тренирам така по-сериозно и досега не съм имал уж проблеми с тягата.Може би защото правя с по-малки килограми и евентуално неправилно изпълнение не би могло все още да ми донесе някоя контузия.Аз правя серийките си с тяга с 80 кг и последният път когато правих тяга бях с едно приятелче и той забеляза че леко си извивам гърба във фазата в която щангата е почти до земята.Сякаш не усещам и това напомпване когато правя тягата и ест да си помисля че не правя упражнението правилно.Та бихте ли могли да обясните или най-добре да покажете точно как се изпълнява.Бих искал да видя как изглежда тялото в профил при изпълнението на упр.В сайта не успях да разбера точно как става...Важно е за мене да разбера как да правя правилно тягата,защото разбрах че е много важно упр и не искам да губя ефекта от него ,пък и недай се боже да направя някоя травма
благодаря ви предварително
http://youtube.com/results?search_query=deadlift+technique&search;_type=&aq=f
http://uk.youtube.com/results?search_query=deadlift&search=Search&sa=X&oi=spell&resnum=0&spell=1
Рони Колман:
http://uk.youtube.com/watch?v=W1KD7cGRDDc
ако имаш такива въпроси, пробвай винаги в Ютуб, обикновенно има всичко, само може да е проблем наименованието на английски!
да разбрах някои неща.Ами да ви попитам вие когато правите тягата гърба ви е винаги изправен нали и предполагам се стремите да ви е стегнат през цялото време.Също така виждам че някои го правят като едната ръка с с над другата с подхват.защо се прави така а не и двете ръце с подхват?
да разбрах някои неща.Ами да ви попитам вие когато правите тягата гърба ви е винаги изправен нали и предполагам се стремите да ви е стегнат през цялото време.Също така виждам че някои го правят като едната ръка с с над другата с подхват.защо се прави така а не и двете ръце с подхват?
Защото хвата е по-силен. Иначе на по-голяме тежест ръцете се отварят. Хубаво е да се редуват ръцете коя да е под-, коя надхват.