25.06.08
21:25
Здравейте! Имам слабинна херния - миналото лято ми я откриха и доктора отряза “Няма да вдигаш по-тежко от 10 кг! “. Тогава не бях тръгнал на фитнес, но лятото работех тежка работа и проблеми не съм имал. А от октомври 2007 до май 2008 с малки прекъсвания ходих на фитнес, и едва след серия по-тежки тренировки ми се появи болка където е хернията - вдясно. Направих почивка, тренирах само вкъщи без много да се зоря. Последните няколко дни пак се появи напрежение в тая област и болка при физическо натоварване - > пак при доктора. “Не може да се направи нищо, само операцията е лечение в случая, но още е много рано.Почини, после тренирай по-леко, НО БЕЗ ДА НАТОВАРВАШ КОРЕМА.” Е питам аз как да стане? Още повече, че доколкото знам колкото по-здрава е коремната мускулатура, толкова по-трудно може да “избие” хернията.
П.П. Малко инфо за мен - 20 г., 93-94 кг, 188 см.
26.06.08
05:35
Образуването на хернията няма нищо общо с напрежението.
Но напрежението “я активира”. Имаш ли вече “перфорацията” в следствие на напрежението или даже на гравитацията органите могат да започнат да слизат.
Ако се страхуваше от херния заради тежестите или имаше отдавна зарастнала херния, бих казал: тренирай. Лично аз не мисля че тежката тренировка ти е причинила хернията, просто я е “отключила”.
В случая обаче явно имаш отворени ингвинални канали. Коремните преси могат да са убийствени. Няма нищо общо с мускулатурата на корема. Не се заблуждавай! Нищо общо няма хернията с мускулите, освен че те ще притиснат вътрешните ти органи и ще ги запратят в празнината, която ти периодично ще им отваряш с кормните преси!
Така че: НЕ ТРЕНИРАЙ. Изчакай. Почини. Хернията не може да чака.
Фитнесът може.
Мое мнение: мини и втора консултация. Лекарите много чест опишат херния за да се отърват, щото там няма кой знае какво да се направи а иначе трябва да се заровят с изследвания, а при операцията тъй или инак се разбира за какво става въпрос.
26.06.08
09:24
Докато лекуващият лекар не ти каже,не тренирай !!!Когато времето дойде,тоест когато лекарят ти каже че вече можеш да тренираш,отиди с цялата информация за хернията(документи,снимки,история на заболяването,диагнозата,как е лекувана хернията,какви са резултатите,и т.н.)при кадърен кинезитерапевт или професионален фитнесинструктор да ти направи програма съобразена с твойта херния(нивото на увреждане),после с тая програма се върни при лекуващият лекар(за всеки случай) и му искай мнението за нея.Обаче имай в предвид че има много лекари във България които не разбират как е целесъобразно да се продължи лечението в следоперационният период или в периода след активното лечение,тъй като те са си свършили работата и не искат да се информират допълнително(което е много трудно човек да има инфо за всяка болест в неговата сфера,направо си е друга специалност) а и това е работа на други специалисти(кинезитерапевти,ерготерапевти,физикална медицина,и т.н.).После се порови в интернет да видиш как стоят нещата там и така.
ПОЖЕЛАВАМ ТИ УСПЕХ !!!
26.06.08
14:50
Благодаря за отговорите момчета. :)
@ ДЗВЕР :
Лично аз не мисля че тежката тренировка ти е причинила хернията, просто я е “отключила”.
Да, и аз това казвам, че тежките тренировки са я “отключили”, а беше ясно че имам херния още преди това. Да имам отворени канали, но отвора още бил малък. А това което казваш за коремните преси... много лошо, бях се нахъсал да тренирам здраво, след като си почина. Но почивка ще направя задължително.
@ Ивайло: Честно казано май нямам никакви документи, изследвания и т.н за хернията. Чисто и просто началото на миналото лято покрай прегледите на военна комисия ми казаха да отида на хирург защото съм имал херния. Отидох, лекаря опипа мястото /т.е областта на слабините/ и каза че имам херния отдясно. Да не вдигам тежко и това е. Никакви специални изследвания и т.н.
А да кажем че си почина 2-3 седмици, в това време има ли шанс тези канали да се затворят поне малко ? И колко време може да мине до тази евеентуална операция? Направо ми се провалят всички амбиции да тренирам... :(
26.06.08
15:52
Шансът сами да се затворят е малък, а и не знам как ще го установят със сигурност...