голям гръб може ли да се направи без мъртва тяга ???

Темата е заключена.
Прескочи до:

26.06.08
22:21

хм верно.Така ще реша проблема с тягата ,защото всеки път като правя ,на последните повторения едвам държа щангата ,държа я на два пръста почти даже :D 10x братле,много благодаря :)

И обръщай хвата, за да не ти стане неравномерно силен на лявата и дясната ръка.

27.06.08
06:54

казано от D3BEP на 27.06.08, 05:16:

И обръщай хвата, за да не ти стане неравномерно силен на лявата и дясната ръка.

казано от jalokin на 26.06.08, 22:01:

Хубаво е да се редуват ръцете коя да е под-, коя надхват.

;) Нещо като обяснения защо се редуват..

Прав си :) Ти си пръв, не съм го видял.

BU

27.06.08
10:40

Упс...опасявам се,че понеже един от двата ми хвата стана по-удобен изпълнявах само него.А сега,когато нямам и по-леки серии немога да си позволя да ползвам по-слабият...

Някакви препоръки?

Редакция: Мислех си,ще помогне ли ако просто статично държа щангата с по-слабият хват?Без да вдигам,че ще си прецакам тренировката. :)

Мнението беше редактирано от BusyMan на 27.06.08 11:04.

27.06.08
11:09

Защо пък да не може??

27.06.08
12:37

казано от stefanak на 24.06.08, 16:52:

мога ли да ви попитам дали голям гръб може да се напражи без мъртва тяга ? :) благодаря предварително  ако упрайненията ми са гребане с думпел набиране гребане с лост и  о6те някое  друго ? :)

Сигурно може но ще трябва да хвърлиш 5 пъти повече усилия за са компенсираш липсата и. Мъртвата тяга е едно от двете уникални упражнения заедно с кляканията които работят за цялото тяло и развиват маса по цялото тяло, ефекта върху гърба е че става плътен и масивен, долната част на гърба става извънредно силна (а не както се вярва че тягата съсипва кръста - съсипва го ако не я правиш правилно ако я правиш правилно го усилва).
Спомена се и тягата с широк хват, тя както и набиранията с широк хват, придърпването на скрипец с широк хват и гребането с широк хват натоварва и широките гръбни мускули повече и това води до разширяване на гърба в последствие.
И накрая направи ми впечатление че Дзвер визира че един от основните принципи на растеж е изолацията което аз не смятам че е така, напротив най - добрите упражнения за маса са упражненията включващи няколко мускулни групи действащи синергично.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 27.06.08 12:43.

BU

27.06.08
12:48

Алкорин,смяташ ли,че техниката на тяга може да се обърка при тежки килограми?Защото аз немога да си представя как ще вдигам без стегнат корем,а ако го стегна немога да си извия гърба...

27.06.08
12:55

Техниката докато правиш тяга трябва да се съблюдава непрестанно а тежките килограми нямат никакво значение за това. Няма и нужда да стягаш корема си съзнателно той се стяга автоматично докато изпълняваш упражнението, основното е да следиш мислено да пазиш добрата стойка и да не се изгърбваш.

27.06.08
13:11

При големите килограми на тягата много лесно се нарушава правилната стойка.Виждал съм едно изгърбване при доста хора.., а тяга прегърбен .. не мисля, че е от най-добрите неща които може да направиш в залата :lol: За корема няма как, никога не съм се стремял да го стягам, но напоследък забелязах че наистина се стяга.Не му бях обръщал внимание до сега.

BU

27.06.08
13:19

И аз това казвам...немога да вдигам с отпуснат корем,а гърбът немога да ги извия...какво трябва да следя друго при тягата...просто питам да се застраховам,ако нещо не е наред да го оправя докато е време.

27.06.08
13:26

Не виждам причина да не можеш да застанеш в правилната стойка с изправен гръб, освен ако всъщност не се навеждаш с щангата трърде много и не използваш краката си. Основно правило е в началната стойка колената да са най - ниско като линия после кръста и отгоре рамената, рамената не трябва да са ти на нивото на кръста а гърба трябва да е наклонен напред но не и наведен до към паралела.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 27.06.08 13:27.

BU

27.06.08
13:31

Дам,значи както си вдигам по принцип. :) Мерси.

А ДЗВЕР мисля,че имаше предвид изолация на тренираната мускулна група в самото базово движение. ;)

Мнението беше редактирано от BusyMan на 27.06.08 13:32.

Е изолацията на мускула, да.
Изолацията води до по  - добър растеж.
Друг въпрос, че при гърба няма пълна изолация, но пък тягата е абсолютно най - лошият пример за изолация.
Многостранно натоварващите упражнения водят до растеж в определени граници, но определено изолацията е ключова за културизма :)
Ако не беше... Трябваше да имам баси и краката например - с клякане или тяга всеки ден :) Тва преди травмата де.

Това за широкия хват не е вярно, момчета, стига сте го котирали.
Перките и латисмуса са ТЕГЛЕЩИ мускули. Основното им движение е теглене с ръката. Така се съкращават.
При тягата теглене НЯМА.
Хватът тях ги натоварва толкова, колкото ако легнете на лежанката и  само държите щангата в най - високо положение, без да я вдигате, правите горна част на гърдите.
Ще ви пораснат ли така гърди, рамене и трицепс и може ли това да се счита за ключово и незаменимо упражнение за тях?

Те(перките) са един от няколкостотинте мускула, които може би усещат тягата.
Само че със същия ефект можете да кажете, че с тягата правите и гърди.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 27.06.08 14:25.

27.06.08
22:08

При културистите които използват стероиди могат да тренират както искат и пак ще имат резултати, особено що се отнася до масата не толкова до силата. Но тези които тренират натурално трябва да използват най - ефективното, а то е многоставните упражния които отключват най - голям хормонален отговор вследствие на натоварването и където се използват най - големи тежести. При тягата теглене активно няма, но въпреки това целия гръб расте защото получава голям стимул от самия ефект на удържане на големите тежести и ако се използва по широк хват част от това натоварване се прехвърля и към широките гръбни мускули. Дори раменните преси с широк хват натоварват частично широките гръбни мускули които участват като стабилизатори.
Сега не казвам че тягата с широк хват е най - ключовото упражнение за широк гръб, но може да даде своя принос особено с големите килограми които се използват при това упражнение.

28.06.08
08:25

казано от Alkorin на 27.06.08, 22:08:

целия гръб расте защото получава голям стимул от самия ефект на удържане на големите тежести и ако се използва по широк хват част от това натоварване се прехвърля и към широките гръбни мускули.Сега не казвам че тягата с широк хват е най - ключовото упражнение за широк гръб, но може да даде своя принос особено с големите килограми които се използват при това упражнение.

абсолютно вярно според мен! Само наистина при големите килограми е малко трудно с равновесието, защото тежестта те дърпа напред много и спазването на формата на изпълнение е трудно/ по - трудно отколкото с нормален хват/. Също така въпроса е за цялостен расеж на гръбните мускули, а не само за ширината, а тягата е базово упражнение за това, а както споменах по - горе, всичко е до натоварване и усет за работеши мускули и напрежение в тях.

28.06.08
12:47

казано от Alkorin на 27.06.08, 12:55:

Техниката докато правиш тяга трябва да се съблюдава непрестанно а тежките килограми нямат никакво значение за това. Няма и нужда да стягаш корема си съзнателно той се стяга автоматично докато изпълняваш упражнението, основното е да следиш мислено да пазиш добрата стойка и да не се изгърбваш.

Почваш добре ама забозваш после. Коремът трябва съзнателно и винаги да се стяга!!!. Доста травми се дължат на липса на това условие. Чувал съм обясния “ми ти нали знаеш, че гърба ми е прав и не знам си какво...”, нито колан ще помогне, нито нищо. Иначе малко на различни вълни говорите според мен с ДЗЕР.
Ти казваш, че по-широкият хват удря встрани, пък той, че не разширява гърба, просто защото това няма как да стана. Май и 2та сте прави.

И май спорим колкото за спора.
Темата е : може ли широк гръб да се направи без тяга.
С подтекст тийнейджър да не си наруши растежа.
Вие тука ми спорите, че тягата щело да се усети на перките като било с широк хват?!?!
Ок, ами ако тягата е спълен разтвор на ръцете и раменете ще натовари.
Първо, това е откачено.

Огнем, като цирков артист, вероятно прави доста повече ОПАСНИ упражнения. На него може и да му се струват безопасни.
Сума културисти обаче не правят НОРМАЛНА тяга поради страх от контузии.
При тази, ненормалната, както вече казах, опасността за контузии нараства неимоверно много.
Това, че има акробат, който я прави и я харесва... Това ли я прави фитнес упражнение?

Момчето тук:
1. Го е страх от контузии.
2. Го е страх за растежа му
3. Иска да замени тягата.

Да разбирам ли, че като решение на всичките му проблеми му препоръчвате да прави някаква НЕАДЕКВАТНА тяга? При условие, че той може би и нормалната не я прави технично.
По - хубуу не ми отговаряйте. На път съм да затворя темата. Тя не е за себедоказване.
Щото себедоказването е за сметка на някой друг.

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 28.06.08 14:37.

28.06.08
15:50

Според мен трябва да се направи (сложи катинарът), след което да се изтрие и моят пост. Темата е изчерпана и мисля, че момчето би могло при препрочитането й да направи сам изводите си.
Поздрави!

28.06.08
15:53

идеята е такава, ако момчето има желание и опита тяга, защото е препоръчително опасно , нито ще умре, нито ще се контузи, разбира се ако се поинтересува и го направи със съобразените за силата му килограми , което то май всъщност прави, питайки в този форум!

28.06.08
16:15

Пенкеле, като говориш кой ли те слуша...

28.06.08
18:36

казано от D3BEP на 28.06.08, 14:36:

Ок, ами ако тягата е спълен разтвор на ръцете и раменете ще натовари.
Първо, това е откачено.

Btw има такъв вид old school тяга, кадето се хваща за дисковете и се прави. Но по въпроса ДЗВЕРа наистина е прав, защото това, което пита момчето и това, за което вие си говорите са 2 различни неща. Истината е, че за широк гръб много повече ще му помогнат набиранията и гребането отколкото тягата. Тя помага в по-общ план за гърба. А на всичкото отгоре момчето се притеснява за ръста си и от травми, така че отговорът е да. Ако пита за плътен гръб и не се плаши от мъртвата тяга разбира се, че е препоръчително да я прави(дори за мен задължително). Но всеки си знае целите/опасенията, така че ...

28.06.08
20:29

Ами истина е че доста хора не правят тяга и клякания, но от това те губят. Аз не виждам защо толкова тягата се спряга като много опасно упражнение - когато се прави с правилна техника тя е напълно безопасна а техниката се изгражда с по - малки килограми, вариантите на тягата също не са с нещо по - опасни. В крайна сметка лошото е че доста хора са така наплашени от нея че не се решават изобщо да я почнат и така не използват едно от най - добрите упражнения а страха им е необоснован.
Който иска може да прочете повече за тягата -
тук - http://www.bodybuilding.com/fun/casi4.htm
и тук http://www.bodybuilding.com/fun/randy51.htm

А какво да отговоря конкретно на въпроса на stefanak? - да предполагам че може да се изгради гръб и без тяга но ще е значително по - трудно и ще трябва да се включат още доста упражнения за да се постигне приблизителен ефект, нещо като да развиеш гърди без вдигане от лег.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 28.06.08 20:33.

Тягата е толкова упражнение за гръб, колкото и за крака.
Ти сам го нарече “многоставно”.
И то си е такова.
Много хубаво е наистина.

.... и плуването е много хубаво
ама от него някои се давят. Не хвърляйте в басейна някой, който не знаете дали може да плува!

Както казах в една друга тема, убежденията са си убеждения, но всичко не е за всички. Това, че тягата е много хбаво упражнение, не значи че е за всички, нито че е единствена.
Мога да се съглася с колегата Огнем... Ак осе прави леко, даже може да е полезна.
Така е, но е упражнение за професионалисти и е винаги добре да се прави под наблюдение.
Понеже човекът го е страх за много неща, по  -добре поне да изчака да приключи растежа и тогава да я прави.
Ако я прави правилно, професионално и леко : няма проблем.
Ако има притеснения: може да я замени и е добре да я замени.

Лично аз ще ви кажа, че трибойците даже - професионалисти в тягата - страдат от котешки гръб и контузии в кръста.
Та не знам как точно си представяте безпроблемната тяга пр иедин начинаещ. Аз лично препоръчвам: да потренира някоя година и после да почне тяга.
И... спирам темата, щото никога няма да свърши.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1