03.07.08
19:19
Какво ви е мнението за фернските мухлясали сирена?Аз първо,че ги обожавам и второ не ме притесняват до такава степен,че са мазни (на високо мазна диета съм).Само дето не знам колк оот манзините са наситени и колко не ?
03.07.08
19:26
Първо кажи за кои конкретни видове френски сирена говориш. Защото така е много общо. Иначе потърси тук http://www.nutritiondata.com/foods-cheese001000000000000000000.html .
04.07.08
05:31
Това са специални видове плесени, които са култивирани именно с такава цел.Аз обожавам италианското синьо сирене “Горгондзола”
тия сирена как ги ядете какво ги правите не ви знам.Преди година си бях купил, понеже мислех, че е добро за НВД и прежалих 20лв. Беше АДСКИ солено- да тежи естествено за 2 месеца едва го изядох и никаква сол не съм ям при това.
04.07.08
09:26
Е, явно не си попаднал на качествено
Имам много опит с френските сирена. Ето няколко полезни неща:
1/ Гледайте производителя, много от сирената за който се счита, че са френски са доста далече от оригиналните вкусови и хранителни качества. Сътветно това може да се забележи и в цените. Една прекалено ниска цена на един роквоф е гаранция, че е скапан.
2/ Да , използват се специални бактерии, които придават съответния вид и вкус. Те са полезни, няма никаква здравна опасност да се консумират, естествено, освен евентуално от бременни жени тък като голяма част от тия сирена се правят от непастъоризирано мляко. Проблема може да е главно визуален, за тези които са гнисливи или нещо такова...
3/ Съществуват десетки видове сирена, въпреки, че понякога вида им е един и същ вкуса и качеството им са коренно различни.
4/ Трябва да се знае как се консумират. По-голямата част се ядът като антре или преди десерт. Многожесто от сирената са предназначени да се консумират с вино /мезе/, или в комбинация с други неща... Примерно фондюто не е нищо повече от картофи в комбинация със сирене което се топи от горещината им... Идеята е, че нямат същия вкуса ако се консумират както и с каквото ви падне.
5/ От опит знам, че има и нещо като адаптативен период може би заради разликата в бактериите или нещо друго... Примерно в началото ми смърдяха на чорапи, сега вече си ги хапвам с охота... :)
Аз лично си предпочитам нашенски рецепти за наяждане и накъркване :), които са си достатъчно ефикансни и много много не ми дреме за тия френските високо префарцунени култури, ама е добре човек да е в час, все пак някой хора се интересуват много от тия неща и може да е полезно...
‘Храната не е за да я ядеш, а за да не умираш от глад’
Ако имате конретни въпроси може да питате.
04.07.08
17:50
Само да отбележа, че не става въпрос за бактерии, а за специални плесенни култури, тоест гъби, най-важната от които е Aspergillus fumigatus.