04.07.08
07:33
Наричат ги “витаминозни бомби”,”складове за витамини”....Основните съставки на повечето от тях са зеленчуци и плодове-използват се както сурови така и варени.Салатите от сурови зеленчуци трябва да се приготвят непосредствено преди поднасянето им,тъй катопри престояване губят и хранителните,и вкусовите си качества.Варените зеленчуци могат да се приготвят 1-2 часа преди поднасяне,но трябва да се държат в отделни съдове,без да се смесват.Най-правилно е зеленчуците да се варят на пара.
Основни правила за приготвянето на салатите:
-Продуктите трябва предварително да са охладени до 8-10 градуса.Ако салатата се приготви от топли или от смесени топли и охладени съставки,вкусът й бързо ще се развали.
-Варените зеленчуци могат да се приготвят-сварят или нарежат ,няколко часа преди приготвянето на салататаи да се сложат в хладилника.
-Салатите от пресни зеленчуци,както вече стана дума,се приготвят непосредсвено преди сервиране.
-Подправянето със сол,мазнина,сметана и майонеза обикновено се прави непосредствено преди консумация,в противен случайсе влошават вкуса и външния вид на салатата.
-Приготвянето и сервирането трябва да стават в емайлирани,керамични или стъклени съдове.Металните окисляват зеленчуците,което е смърт за хранителните им съставки.
-Преди да започнете да приготвяте салатата трябва много добре да измиете зеленчуците или плодовете,да ги почистите,отново да ги изплакнете и съответно да ги нарежете.
Варенето-Основно правило-В колкото по-малко вода се варят зеленчуците ,толкова повече хранителни вещества се запазват в тях.
Ако варите зеленчуците в съд без капак,на 1 кг трябва да сипете 3-4 литра вода.При варене под капак зеленчуците трябва да бъдатпокрити с вода.Всички зеленчуцитрябва да се варят на леко подсолена вода,с изключение на цвеклото и зеления грах,защото ще добият неприятен вкус.По-правилно е зеленчуците да се варят в закрит съд и малко количество вода.Пресният булион,в който сте варили зеленчуците,съдържа много ценни хранителни вещества,затова не го изхвърляйте-с него можете да приготвите вкусна супа или някакъв сос.
04.07.08
09:16
Добра тема
Това с болюна е добро. Аз ако готвя пилешко или заешко, направо ми е грехота да хвърлям булъона... :) Ако се подправи с някоя и друга екстра става направо супер.
04.07.08
13:19
и аз не изхвърлям бульона,в него варя киноата или амаранта или ориза
08.07.08
11:02
Тук мога да вметна някои неща.
В готвенето, такъв “вкусен бульон” специално от зеленчуци е грешка.Зеленчуците, респ. плодовете, е най-добре да се приготвят в кипяща вода, тъй като така се запазват максимално ценните съставки.На повърхостта на зеленчука се образува “коагулатна коричка” , непозволяваща да се отделят ароматните вещества.Тук има микробиолози, те ще кажат какво точно се случва.
Друго - за запазване приятният вид и целостта на продукта, следва той да се вари точно определено време.Най-общо, за повечето е ок. 7 мин в кипяща вода.По-дългото варене ги прави “лигави” и безвкусни и наистина всичко отива в бульона, а продукта става като картон.
Варенето на пара също става - там ароматите и всусът се запазват достатъчно добре.
Въпреки че всичко това важи по-скоро за ценители :) , веднъж приготвени по този начин, определено ще ви харесат.
09.07.08
07:59
Микробиолозите казват: на пара или задушени във вода с малко мазнина....:)
09.07.08
09:23
казано от Ива Павлина на 09.07.08, 07:59:
Микробиолозите казват: на пара или задушени във вода с малко мазнина....:)
Със зехтинче :)
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 09.07.08 09:24.
09.07.08
09:46
Естествено-това въобще не се подлага на съмнение - за вида мазнина!:)
Айде сега да питам и аз нещо. Лесен начин за зеленчуци на пара? Има там разни уредчета ала-бала, по-пинизчийско ми се вижда, отколкото аз да се мъча да правя разни приспособления с мрежи, скари, цетки и тн ;)
10.07.08
18:30
можеш да ги задушаваш в собствената им вода, която съдържат, и която се изпарява, в съд с похлупак.....все пак добави и още малко водичка.