03.07.08
22:05
Значи сутринта като бях до аптеката и видях, че има пакети със соя, на които пише 90% протеин... Чудно ми е от това дали ще се качва, може ли да се приема като протеин и дали се качва чиста мусколна маса или не ?
04.07.08
05:34
Едва ли
Ами доста добре е изолиран соев протеин. Обаче на вкус е ужасно. Соята е 40 грама белтък на 100 грама продукт, но за самия соев изолат не мога да кажа в цифри и проценти? За натрупване на маса едва ли/ поне не какъвто би бил ефекта от въглехидратно - белтъчна смес, гейнър/ , защото това е само белтък, но за захранване на мускулите би било добре, говоря при възстановяване и изграждане, не при натрупване на енергия, макар, че в някой ситуации организма прибягва до разграждане на белтъци за енергия.
Мнението беше редактирано от ognem на 04.07.08 07:01.
И на мене ми казаха, че било много неприятно на вкус и, че много се качвало дори от това нещо, но не се качвало чиста мусколна маса... затова се запитах и до форума, да разбера как точно седят нещата. Видя ми се евтино на 10 лева кг-ма и това също е причина за интереса ми.
04.07.08
11:28
Соята е пълноценен протеинов източник както суроватката, казеина и яйчният протеин. Да кажете, че от соев протеин не се качва известен % мускулна маса, е все едно да твърдите същото за изброените по-горе източници на протеин...
04.07.08
13:21
казано от Иван Станков на 04.07.08, 11:28:
Соята е пълноценен протеинов източник както суроватката, казеина и яйчният протеин. Да кажете, че от соев протеин не се качва известен % мускулна маса, е все едно да твърдите същото за изброените по-горе източници на протеин...
Тогава защо соята не е предпочитан продукт от бодибилдърите ? :)
04.07.08
15:36
казано от No_WaY на 04.07.08, 13:21:
казано от Иван Станков на 04.07.08, 11:28:
Тогава защо соята не е предпочитан продукт от бодибилдърите ? :)
Защото има една легенда, че изофлавоните в соята действат кофти върху тестостерона. Заради това е целият този шум около това растение. В кръга на шегата, но ако беше така дали щеше да има 1,5 милиарда китайци? Та те се хранят почти изцяло със соя и ориз...
Тези изофлавони се наричат и фитоестрогени. Имайте впредвид, че и други растения като лененото семе е богато на тях. А и има доста нови изследвания, които показват, че соята е безвредна в това отношение. Повечето соеви изолати са изчистени откъм изофлавони специално за тези, които се притесняват.
разликата е в това, че едното се произвежда от специализирани фирми, другото е по - обикновен продукт, това което исках да кажа е ,че има разлика между соев изолат и соев изолат с глюкоза или мед. За кое какво е като примеси незнам, но не мисля,че пречи на изгарянето на телесните мазнини.
05.07.08
05:10
Преди години по научните статии се пишеше, че соята има антиканцерогенни свойства заради съдържанието на изофлавоноиди, които повлияват хормоналния фон в човешкото тяло, но от едно известно време научните съобщения са с точно обратна насоченост пак именно поради изофлавоноидното съдържание-соята е инкриминирана като участник в някои хормонално зависими тумори.
05.07.08
09:05
Аз пък бях чувал, че соевият протеин не можел да се усвоява напълно от човешкото тяло и също това с туморите... и все пак, продукти и в-ва, около които се спори за влиянието им върху човешкия организъм гледам да ги избягвам :)
Това е личния ми избор и никой не трябва да се съобразява с него, но и не може да ме убеди в обратното ;)
07.07.08
14:23
Аз съм смесвал соев протеин изолат, суроватъчен протеин концентрат, казеин протеин като заместител на закуска и ми е било идеално.
1. Високите нива на фитиновата киселина в соята намалят усволяването на калция, магнезия, медта, желязото и цинка. Фитиновата киселина не се неутрализира с накисване, покълване и дълго готвене. Диета богата на тази киселина води до проблеми на растежа (а много храни за деца и бебета са базирани на соя).
2. Инхибиторите на трипсина в соята пречат на усвояването на белтъчините и може да доведат до нарушения в секрецията от панкреаса. Тестове с животни показват забавено развитие при диета богата на тези вещества.
3. Фитоестрогените в соята нарушават функциите на енрокринната система и може да доведат до безплодие и рак на гърдата.
4. Фитоестрогените потискат функциите на щитовидната жлеза и може да доведат до рак на щитовидната жлеза. При бебетата, храненето със соеви формули може да доведе до авотимунно нарушение на функциите на щитовидната жлеза.
5. Аналогът на витамин В12 в соята не се абсорбира добре и води до намаляне на количествата от В12 в тялото.
6. За да се направи текстурирана соя, сирене и мляко, белтъците в нея се разрушават.
7. Преработката на соя води до образуването на тежки токсични и канцерогенни елементи.
8. Мононатриевият глутамат е страничен продукт от обработката на соя и както знаем тежък невротоксин.
9. Соята и соевите храни съдържат високи нива алуминий, който е токсичен за нервната система и бъбреците.
Това е взето от друг форум и е писано от доста компетентен човек.
Но всеки си има мнение...
Все пак производителите лансират ефтинити суровини носещи им бърза печалба, соятя е точно такава.
Друга подобна тема е АСПАРТАМА “не мога” да разбера защо Кока Кола Лайт е по скъпа от обикновената, след като захата е по скъпа от АСПАРТАМА.......
11.07.08
11:39
казано от Иван Станков на 07.07.08, 14:23:
Аз съм смесвал соев протеин изолат, суроватъчен протеин концентрат, казеин протеин като заместител на закуска и ми е било идеално.
Всичките тея неувкосени ли? Ако да - какъв става вкуса? Защото аз соев изолат неувкусен съм се опитвал да си правя по какви ли не начини и единствения начин да му тунираш донякъде вкуса беше като го правех с прясно мляко, мед и банан(и пак имаше леко гаден вкус), ама тогава ми става доста калорично.
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 11.07.08 11:40.
11.07.08
12:18
Simeon, това са пълни глупости брат!
Та тези твърдения се самоизключват..
11.07.08
14:28
Този соев протеин е добър вариант и е идеален за покачване на тегло.Консумурайте го с мляко и мед и става поносим ;)