05.07.08
08:54
Здравейте! Въпроса ми е дали Amino 2700 Universal (пък и не само те също и BCAA например) са вредни за черния дроб, понеже взимам и от двата вида от около месец, а наскоро си правих изследвания на кръвта и се оказа, че имам висок билирубин и висока концентрация на желязо? И се питах дали тези стойности имат връзка с кръвта и черния дроб. Благодаря ви предварително!! :)
Темата беше редактирана от IVO на 05.07.08 12:38.
Иво,информацията е много малко за да се каже нещо конкретно.Хемоглобинът от кръвта се разпада до билирубин.Той е токсичен за организма,улавя се ,обработва и изхвърля от черния дроб.При заболявания на черния дроб,билирубина в кръвта се повишава.Може да се появи жълтеница.Има и друг вариант.Хемоглобинът се разпада преждевременно(хемолитична анемия) в резултат на заболяване или при вземане на някои лекарства.При тези хемолитични анемии има и повишено желязо в кръвта.Добре е да изследваш и кръвната си картина:хемоглобин,еритроцити,хематокрит и още някои параметри.А за черния дроб-АСАТ,АЛАТ и ГГТ.И от урината-билирубин и уробилиноген.Добре е да знаеш кръвната захар и холестерола.Високото желязо в кръвта уврежда вътрешните органи,по-конкретно черния дроб.При бързо откриване на причината е напълно лечимо и без тежки последствия.
07.07.08
06:57
Здравей, Миро, четох и други твои коментари и направо се шашнах колко мн знаеш за чернодробните заболявания. Благодаря ти и за отговора на моя въпрос, разбрах мн неща, но в крайна сметка не разбрах амино 2700 на Юнивърсъл може ли да са ми повлияли зле на черния дроб?? Искам само да ти кажа, че общия билирубин ми е 28. НЕ съм взимал абсолютно никакви други препарати (освен малко и от БЦАА, защото не гоня чак мн високи резултати) И то само 1 месец откакто ги пия. Ще ти бъда адски благодарен ако ми отговориш... :)
Аминокиселините не би трябвало да ти навредят,освен ако си ги пил в конска доза.Билирубина ти е със 7 единици над нормата.Над 30-35 се получава жълтеница.Имаш освен билирубина още висока концентрация на желязо.Трябва да се прегледаш при джипи,евентуално да ти направи раширени изследвания на кръв и урина.Може да те консултира с хематолог за проблеми с кръвта,ако прецени че има такъв проблем.Не чакай дълго защото желязото се натрупва в органите и води до увреждането им.Трябва да изясниш какъв ти е проблема.Чернодробно заболяване?Заболяване на кръвта? Случайно отравяне с някакви токсични вещества или някакъв ензимен дефицит?Вроден или придобит.
14.07.08
06:15
Миро, още веднъж ти благодаря!! И докторите не можаха да ми го обяснят така добре как ти!