08.07.08
07:40
Четох [email=http://www.bb-team.org/articles/2740/]тази[/email] статия но вътре не е описано как да си направим програмата и какви упражнения да включим. След малко повече от половин година имам състезания по карате и смятам да започвам да се готвя от сега. Ако има някои с опит може л ида ми покажете примерна тренировка и схема-примерно цикъл 60 дена за сила -прогрюама после 60 дена-експлозивна сила -програма после 60 дена-силова издържливост-програма... нещо такова! Ще съм много благодарен защото абсолютно никъде не намерих програма за трениране при БИ!
08.07.08
08:40
Нз как стои с кратето макар че като много малък тренирах но при баскетбола например когато тренирам в фитнеса след това играя сигурно на 50% от това което мога просто фитнеса стяга много ,а то трябва да си подвижен и гавкав.
Тренировката е късно вечер така че няма проблем сутрин да се ходи на фитнес! А и фитнеса е неразделна част от подготовката на добрите състезатели!
Много се дразня когато сте неподготвени а се изказвате! Еми ако имаш мускулна треска щото скоро си почнал много ясно! Но периода когато получавам мускулна треска мина много отдавна! Когато си тренирмам по нормална програма и ходя на карате след 3-4 часа не съм имал никакви проблеми освен ако съм тренирал много здраво краката...
Мнението беше редактирано от Vasko на 08.07.08 09:07.
08.07.08
09:14
Уф,даже незнам какво представлява каратето.Сила на удара ли ти трябва или сила при борба?
Каквото и да представлява лицевите упори на една ръка/с пляскане,клековете и тягата покриват една голяма част от необходимата ти подготовка.Клек с щанга над глава също...Аз не мисля,че ти трябва нещо по-специално,защото предполагам,че при тренировките по карате ви учат на експлозивност,издръжливост и т.н.
Да но тъй като сме много не можем да се занимаваме с тежести! По принцип със собствено тегло или много рядко се носим такива... Ем ето ти клип http://www.youtube.com/watch?v=3OzWaEEwSTI
08.07.08
10:02
Не ме разбра,това с което вие се занимавате тежестите трудно могат да ти го дадат.А това,което можеш да вземеш от тренировките с тежести тягата,клекът,раменните преси,кофичките и т.н. го покриват.А доколко ще си тренираш експлозивността и силовата издръжливост вече зависи от техниката ти,използваните килограми и почивките ти.
Най-добрите ни състезатели тренират във фитнес и мачкат наред така че мисля че е нужно :)
казано от Vasko на 08.07.08, 09:01:
Много се дразня когато сте неподготвени а се изказвате! Еми ако имаш мускулна треска щото скоро си почнал много ясно! Но периода когато получавам мускулна треска мина много отдавна! Когато си тренирмам по нормална програма и ходя на карате след 3-4 часа не съм имал никакви проблеми освен ако съм тренирал много здраво краката...
Аз пък се дразня, когато някой си мисли, че е “подготвен”! Тонът ти, не отговаря на посланието на поста ти!
Аз не твърдя че съм “подготвен” и затова питам, а не чакам постове които не ми дават никаква информация и се опитват да ме убедят в абсурда!
08.07.08
10:49
казано от Vasko на 08.07.08, 10:22:
Най-добрите ни състезатели тренират във фитнес и мачкат наред така че мисля че е нужно :)
Кога съм ти казвал,че не е нужно....говоря ти,че голяма част от подготовката ти не се базира на тежести.
Силова издръжливост = Голяма интензивност + Кратки почивки + Голям обем
Експлозивността ти ...концентрирай се в ускорението по време на концентричната част от движението.Така бих направил аз. :)
А сила...тя силата ще дойде и от силовата издръжливост,но иначе знаеш - тренирай близо до максималните си килограми,не превишавай 5-6 повторения,прави по-големи почивки и намали обема.
За максимална сила бих работил с тяга, клек и военна преса/кофи на тройки и петици (приоритетно на тройките). За експлозивна сила - обръщане и изхвърляне на единици, евентуално и експлозивен high pull на 4-5 повторения отделно. Също така еластично съпротивление (ластици) и спринтове/скокове. За кондиция - комплекси ( http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1624757 ), интервално кардио. Пробвай как ще ги усетиш тези неща, но разпределянето им в цикли ми е малко сложно и не се наемам да ти направя конкретна програма.
Личното ми мнение, което не претендирам да е 100% точно, е че силовата издръжливост се гради на базата на максималната сила, а експлозивността е едва черешката на всичко. Именно затова, предвид възрастта ти (по спомени си около 14, ако бъркам се извинявам), бих ти препоръчал на първо време да отделиш примерно 2 години за развитие на максималната сила, след което на тази вече стабилна основа да градиш останалите качества. Успех!
edit: От полза може да са ти и някои упражнения с kettlebells (пудовки), виж в youtube някои, swing и турско ставане са доста основни и ефективни. Работа със собствено тегло също би помогнала, най-вече в графа силова издръжливост. Абе много са нещата, затова не мога да се сетя всички, но като за начало тези стигат :)
Мнението беше редактирано от G33K на 08.07.08 11:06.
Наскоро четох в едно списание че за цялостна маса се препоръчва клек а за цялостна сила-тяга
По принцип за силова издържливост няма по-добро от интензивно круши със силни удъри средно поне по 1 на секунда за около 2 минути. Също така удъри само с лява после само дясна ръка. Хубу казвате упражнения но на мене ми трябва цяла програма за всички мускули :)
Не съм разглеждал програмите в сайта но със сигурност има все някоя която щя ти пасне. Измисли си и я напиши да има върху какво да коментираме.
Не не намерих такава от което бях изненадан!!!
ПП: знам че този сайт не е най-подходящото място за такъв въпрос но нито намерих програма, нито пък в даото някой си показа програмата а само отделни предложения. В гохард се отказах защото в раздела за спортове има хипер малоумни теми от рода на “нужна ли е водата” “възможно ли е да се претренира с лицеви” или пък някой другкойто не вярва че е възможно да има мускулна треска на гърба-изобщо ми беше ясен успеха
Мнението беше редактирано от Vasko на 08.07.08 12:44.
08.07.08
15:09
Специално за експлозивност ти предлагам да се поинтересуваш от плиометрия и плиометрични тренировки-образно казано, тренировки за генериране на възможно по-голяма сила за възможно по-малък период от време. Олимпийските вдигания и клекът над глава, които бяха споменати са добри за сила и междумускулна координация. За мен за експлозивност по-добре работи този клек. Като цяло, относно кондиционално трениране за БИ виж този сайт.