Мускулна маса с ВМ-НВД

07.07.08
21:21

Мислите ли че може да се качва мускулна маса с ВМ-НВД?
Благодаря!

07.07.08
21:27

Естествено,че да!

08.07.08
05:31

Сега пак ще стават едни спорове и тн. :) Естествено че може ,даже го препоръчвам пред другите.Аз попринцип съм на такъв режим, обаче сега лятото в тия жеги нещо почна много да ме боли стомаха и реших да го сменя малко па то зе че мина.След време пак се завръщам към него.Нещо друго много важно е първия месец - адаптиращия период .Трябва ти около месец хранене по този начин зада тялото привикне с мазнините и тях да използва за енергия.

ВН

08.07.08
21:03

Да може да се качва с ВМ-НВД, но не и с тренировъчен режим за ВВД или РБД, понеже при ВМ-НВД не може да се разчита твърде много на инсулина и да се прави гликогенно свръх възстановяване след тренировки структурирани с тежки и дълги серии.

08.07.08
21:09

казано от Владимир Недков на 08.07.08, 21:03:

Да може да се качва с ВМ-НВД, но не и с тренировъчен режим за ВВД или РБД, понеже при ВМ-НВД не може да се разчита твърде много на инсулина и да се прави гликогенно свръх възстановяване след тренировки структурирани с тежки и дълги серии.

Искаш да кажеш,че ако си на ВМ-НВД след тренировка няма значение дали ще хапнеш бърз въглехидрат или не ?Стана ми много интересно,ще се радвам да разясниш ако можеш. :)

ВН

08.07.08
21:28

Искам да кажа, че ако си на ВМ-НВД и след тренировка за ръце например с 20-22 серии структурирана с 8-10 повторения за малка мускулна група (70-75% от мах а.к.а бодибилдинг) може и да претренираш, ако не наджасаш поне 0,5 гр. глюкоза за кг (200 гр. грозде за 75 кг мъж). Това обаче, ще ти качи инсулина шоково с 3-4 единици. Като го направиш 4 пъти в рамките на 1 седмица (а.к.а стандартния сплит на Уидър) -> кажи сбогом на кетозата, пък ако ще и да тренираш в 5 сутринта. Нещо в случая е излишно, според теб кое - захарта или културистичния сплит?

Поздрави! :)

09.07.08
14:47

или и 2те (захарта и културистичните тренировки)

12.07.08
13:11

Това означава ли,че ако се търси маса при ВМ-НВД задължително трябва да се тренира по програми доближаващи се до кръговите тренировки,нещо като методите на Chad Waterbury,където през ден се правят всички мускулни групи ?

12.07.08
15:28

Точно това е въпроса,който ме вълнува и мен.Не се бях замислчл,дали храненето ще има голямо влияние върху начина на трениране,но щом като бодибилдинг програмите не са удачни за мв-нвд какво би било тогава и с какво резултатите биха се различавали от бб програма? :)

12.07.08
21:58

казано от Владимир Недков на 08.07.08, 21:28:

Искам да кажа, че ако си на ВМ-НВД и след тренировка за ръце например с 20-22 серии структурирана с 8-10 повторения за малка мускулна група (70-75% от мах а.к.а бодибилдинг) може и да претренираш, ако не наджасаш поне 0,5 гр. глюкоза за кг (200 гр. грозде за 75 кг мъж). Това обаче, ще ти качи инсулина шоково с 3-4 единици. Като го направиш 4 пъти в рамките на 1 седмица (а.к.а стандартния сплит на Уидър) -> кажи сбогом на кетозата, пък ако ще и да тренираш в 5 сутринта. Нещо в случая е излишно, според теб кое - захарта или културистичния сплит?

Поздрави! :)

Не мисля така но  .. всеки си има мнение

15.07.08
05:42

По мои наблюдения на дневници повечето тренировките на ВМ-НВД трениращите са кръгови, набляга се на многоставните базови упражнения и тези със собствено тегло (с добавена тежест) или само те фигурират въобще в тренировката, над 80% 1RM (под 8 повторения), по-малко серии. Тъй че на въпросът:

Това означава ли,че ако се търси маса при ВМ-НВД задължително трябва да се тренира по програми доближаващи се до кръговите тренировки,нещо като методите на Chad Waterbury,където през ден се правят всички мускулни групи ?

Да, необходима е кръгова тренировка - поне от това, което виждаме в практиката.

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 15.07.08 05:43.

15.07.08
20:12

Искате да кажете,че с НВД-ВМ не може да се тренира по бодибилдинг модел за хипертрофия заради липсата на гликоген ли?Тренировките трябва да са кратки и ориентирани към силата ли?Господин Недков може ли като най-разбиращ малко повече информация по въпроса? :)

ВН

15.07.08
20:59

За хипертрофия може, но преди всичко с къси серии поощряващи миофибриларния растеж 6-ци, за ръце, до 10 за рамене и гърди и гръб, 15-ки за корем и дълги гръбначни 10 до 12 за бедра. Сериите подходящи за подобряване на саркоплазмената хипертрофия заедно с методики като, двойни и тройни серии, метода на максималното кръвонапълане, както и високия брой серии за отделна мускулна група в ден може да създаде сериозен проблем с изчерпване на мускулния гликоген. Ако се опиташ да тренираш бедра като бодибилдър (много и дълги серии след основното движение с напомпване и изолация) докато си в същинска кетоза ще изядеш дебелия. Носи си кола и бонбонки, че не е смешно като паднеш.

Има и един неприятен феномен, като изчерпиш мускулната глюкоза, тялото ти вади чернодробна в почивките, за да повиши мускулния гликоген. Само, че като изцедиш чернодробния гликоген, и да имаш мускулен не можеш да го ползваш за вдигане на нивото на кръвната глюкоза. След поредната бодибилдинг серия, изпадаш в хипогликемия, става ти зле, ама много зле черният дроб прави глюкоза от аминокиселини като луд за да те спаси от глупостта ти, набиваш вода с глюкоза/захароза като луд и идва втората изненада. Тамън се свестяваш, нивото на глюкозата в кръвта минава горната граница и се появява инсулина. Най-лошата развръзка. В паниката си си изял има няма 40-50 гр. (500 мл. кока кола) захар. Лошо, гликемичният лоудинг е много нисък, ГИ висок, а  мускулите ти смучат глюкоза от кръвта като луди. Инсулина и гладните мускули свалят кръвната глюкоза, в черния дроб все още няма достатъчно гликоген, за да забави инсулина и познай - пак падаш. Сега обаче, нещата са по-лоши заради инсулина. Вариант 1 - насъбралите се да гледат сеира да те шамаросват като за последно, да те раздрусат да вдигнеш адреналин или да те включат на система. Нататък да коментират медиците, дето четат. Бая черен сценарии описах, но се случва при катерачи, при маратонци и при хора в кетоза, трениращи обемно и изолирано бедра и прасци в една тренировка.

Аз съм падал след спринт, при положение че ми беше ВМ-НВД ден и въртя въглехидратите 20-100-200%, пък за човек с 60-80 гр. бавни въглехидрати за ден след втората седмица виж, черния сценарии.

16.07.08
06:09

казано от Владимир Недков на 15.07.08, 20:59:

За хипертрофия може, но преди всичко с къси серии поощряващи миофибриларния растеж 6-ци, за ръце, до 10 за рамене и гърди и гръб, 15-ки за корем и дълги гръбначни 10 до 12 за бедра.

Тези повторения с какви кила от максималните би трявало да бъдат? И защо за мускулите който се тренират предимно изолирано(ръце) препоръчваш по по-малко серии?
А със сценария не мога да се съглася изцяло, най-малкото защото глюкозата не се синтезира само от амино киселини, а и от глицерол примерно, които се отделя при разпада на триглицеридите за енергия.
Като цяло от твойте постове оставам с впечатление, че си против високо мазнинното хранене. Не видях в изданието да има статия(ако съм пропуснал съжалявам - моя грешка :) ), а ако няма предполагам на много хора ще им е интересно(особено на мен) какво би написал :) .

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 16.07.08 06:10.

16.07.08
07:03

http://www.bb-team.org/articles/913

Ето я темата. На мен би ми било интересено да прочета нещо от сорта на “Заблудите при ВМ-НВД” или “рисковете”, но предполагам след като в момента побликуваните теми са по седмични (всяка седмица са идентично насочени) едва ли екипът ще го направи.

Поздрави!

16.07.08
08:25

казано от Cherniq_Konan на 16.07.08, 06:09:

Тези повторения с какви кила от максималните би трявало да бъдат?

С най-многото, които са ти възможни с правилна техника за дадения брой повторения, като се вземе под внимание и умората от предишната серия/серии. Това е правило за всяко упражнение, за всеки протокол и за всеки тип тренировка.
Иначе и аз съм съгласен, че нефункционална бодибилдинг саркоплазмена хипертрофия се постига с тренировки, леко несъвместими с нисковъглехидратно хранене. Отделен е въпроса доколко е нужна такава хипертрофия, но ако такава е целта, по-добре да има по-висок от нормалния за ВМ-НВД прием на въглехидрати.

Мнението беше редактирано от G33K на 16.07.08 08:29.

16.07.08
09:05

Моля  не се изказваите неподготвени ... особено Владо  и другите  експерти 
“Този тип хранене е подходящ за всякакъв тип натоварвания в класовете на силовите, силово скоростните и скоростните комплекси от упражнения. Ако сте избрали да следвате именно този режим, най-важното е да знаете приблизително колко енергия сте изразходвали.”
А  гликоген 0.8-1.1 стига за разтеж на мускула .. просто разликата е  че при НВд-Вм и ВВдто е че  при  1вото мое  се свалят и мазнини  но по бавно се трупа мусколи ; а 2рото е  по бързо трупане и омазняване . Скоро ще ми се оправи  контузията  и при нея  поради липсата  на всякакви тренировки натрупах мазнини ’ но с  НВД-Вм  не само ще ги изчистя  но и постепено ще кача на размер и тегло . ТВа ще  го опиша в дневник

16.07.08
10:07

Wrestling_pro ти наистина ли си мислиш,че разбираш толкова много,че критикуваш Владимир Недков-човек,който се занимава и работи от дълго време в тази сфера?Момче осъзнай се!Остави хората с дългогодишен опит в тези неща да се изкажат,а не ги обиждай с глупости!!

Мнението беше редактирано от tra^la^la на 16.07.08 10:07.

ВН

16.07.08
10:21

Cherniq_Konan, за килограмите ти отговориха. За мускулите, които се тренират предимно изолирано (бицепси, трицепси, брахиалиси, брахиорадиалиси и др.) препоръчвам по по-малко серии, защото те така и така са с малко тегло и лесно могат да бъдат напомпани, особено с методи като суперсерии и разтоварващи серии - нещо широко използвано от бодибилдърите...

Когато се тренира за предимно качествен (миофибриларен) растеж пък, концепцията е малко по-различна. По-добре е да се натоварват по-често (два до три пъти седмично) с по няколко тежки повреждащи серии (да не се бърка с хеви дюти). В случая достатъчни са микроповреди и приятни условия за свръх възстановяване, кръгче което следва да се върти по-често от веднъж седмично. Не съм против ВМ-НВД, против съм всеки втори да се опитва да живее по този стандарт защото е модерно. ВМ-НВД е отговорен тип хранене, който носи своите рискове заедно със своите ползи и това трябва да се разбере добре. Синтеза на гликоген от глицерол би бил слабо ефективен във въпросната ситуация, но си прав че трябваше да го спомена. Полза от него има при много дълги почивки и в след тренировъчния период. А за глицерола и глюконеогенезата по време на тренировка виж сам: http://jap.physiology.org/cgi/content/abstract/63/5/1733 . Цитирай по-ново изследване, ако ти попадне ще го изчета с интерес.

Wrestling_pro, уважавам аргументираните мнения. Моля те, да аргументираш “подготвеното си” изказване! Проучвал съм и съм ползвал ВМ-НВД преди много от момчетата, които ни четат да се замислят за диета, но това не е аргумент и именно затова не го “изхвърлям” с всяко изказване, нещо което струва ми се е често срещано в твоите постове. Разбирам, че вярваш в личния пример, но когато говорим за теории е редно да ги обосноваваме. Никъде не съм казал, че гликогена при ВМ-НВД е недостатъчен за мускулен растеж. Написах, че е недостатъчен за бодибилдинг тип растеж - предимно чрез саркоплазмена хипертрофия. За предимно миофибриларен, 0.8-1.1 гр въглехидрати (въглехидрати, а не гликоген забележи) са достатъчни. Това обаче, няма да направи трениращия масивен и надут дори и колкото бодибилдър аматьор. Не е хубаво да се чете между редовете!

Последно, не схващам коя позиция защитаваш. Да не би да твърдиш, че ще тренираш по ВМ-НВД с програма от типа СПЛИТ и ще използваш методи, повишаващи саркоплазмената хипертрофия? Ще ме накараш да дойда да те гледам как правиш специализиран ден за бедра по Уидър стандарт с 10-12 обемни серии за масивно локално кръвоснабдяване (след тежките основни), докато си в кетоза. Колата и бонбонките са от мен. :) Даже ще ти предложа друго, в случай че не си все още на същинско ВМ-НВД. Направи една стандартна тренировка за бедра от въпросния тип. Запиши си килограмите в сериите, общия обем и почивките. След 2 месеца ВМ-НВД я опитай 1 към 1. Прогнозата ми е, че след нея никога повече няма да повториш.

Д.Въчев,
благодаря ти за уважението, но внимавай да не ме фаворизираш. Всички грешим и затова сме се събрали, да търсим истината. Точността на науката е отвъд имената. Винаги се съмнявай!

Поздрави и с най-добри чувства!

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 16.07.08 10:25.

16.07.08
10:31

Нямам намерение да те фаворизирам,спокойно. :)
Просто понеже темата ми е доста интересна искам тя да продължи,а не да спре на едно място,заради “изказванията”..

Досега винаги съм тренирал 3х8,даже понякога 4х6.Сега смятам да пробвам програмата на Полюкин 5х5 http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1696844 с упражнения за хипертрофия както той ги е дал(по-късно може и да разместя нещо).Мисля,че пасва точно на описания начин за трениране-кръгово,базови упражнения,малко повторения?

Мнението беше редактирано от tra^la^la на 16.07.08 10:41.

ВН

16.07.08
10:50

Полюкин 5х5 ще ти даде сила и основа за миофибриларния растеж, но преди това си начертай фитнес стратегията за следващите 12 месеца (ако вече нямаш такава). След този период за сила, можеш да опиташ 4-6 х 6 или смесен тип в двойни и тройни кръгове по антагонисти. Единия с 5-6, а дргуия с 10-12 при ниско тегло, за да се върти кръвчицата.

ПП: Не робувай на 25. Ако усещаш някои двигателни вериги добре и на 4х5 отрежу, ако пък не - пробвай 6х5. Контролирай горната граница в тонажа и почивките, това е важното.

16.07.08
12:23

казано от jalokin на 16.07.08, 07:03:

http://www.bb-team.org/articles/913

Аз си знам, че пропускам нещо :) .

С най-многото, които са ти възможни с правилна техника за дадения брой повторения, като се вземе под внимание и умората от предишната серия/серии. Това е правило за всяко упражнение, за всеки протокол и за всеки тип тренировка.

10х :)

А за глицерола и глюконеогенезата по време на тренировка виж сам: http://jap.physiology.org/cgi/content/abstract/63/5/1733 . Цитирай по-ново изследване, ако ти попадне ще го изчета с интерес.

Определено ми беше станало интересно за цялата работа около високо мазнинното хранене и типа тренировки с него(поради ред причини) и за глицерола Ива ми разясняваше някой работи :) - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32735/.

Специално за повторенията и тежеста, с която се изпълняват питах не за друго, а защото това, което бях чел(главно в любимия на толкова народ T-nation :) ), че при малките мускули може да се тренират с повече повторения, защото:
1. По презумция се тренират предимно с изолирани упражнения, а изолираните мобилизират по-малко нервни окончания и съответно натоварват по-малко нервнаата система, което значи, че можеш да си позволиш да натовариш повече мускула без да имаш съществени нервни поражения.
2. Малките мускули се възтановяват по-лесно и затова отново можеш да си позволиш по-голямо и по-продължително натоварване.

За големите мускули, които се тренират повече, всичко горе написано е вярно с обратна сила. И затова идеята - големи мускулни групи - малко повторения, малки групи - повече повторения(поне според това дето съм чел де :) ). Това което ти написа

За мускулите, които се тренират предимно изолирано (бицепси, трицепси, брахиалиси, брахиорадиалиси и др.) препоръчвам по по-малко серии, защото те така и така са с малко тегло и лесно могат да бъдат напомпани, особено с методи като суперсерии и разтоварващи серии - нещо широко използвано от бодибилдърите…

да разбирам ли, че при мазнинно хранене препоръчваш  супер и дроп серии с малко повторения? И  ако да може ли да обясниш защо?

И последно, ситуацията, която описа при високообемни тренироски, спринтове и висока аеробна активност, означават ли, че при мазнинно хранене не би трябвало да се използват стандартните тренировки за отслабване и чистене(много малки почивки между сериите, голяма аеробна дейност)? И ако да какъв би трябвало да е начина - увеличаване на честотата на тежките тренировки, строга калорийна рестрикция или ?

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 16.07.08 12:30.

16.07.08
12:24

...

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 16.07.08 12:24.

16.07.08
13:46

казано от Владимир Недков на 16.07.08, 10:21:

Cherniq_Konan, за килограмите ти отговориха. За мускулите, които се тренират предимно изолирано (бицепси, трицепси, брахиалиси, брахиорадиалиси и др.) препоръчвам по по-малко серии, защото те така и така са с малко тегло и лесно могат да бъдат напомпани, особено с методи като суперсерии и разтоварващи серии - нещо широко използвано от бодибилдърите...

Когато се тренира за предимно качествен (миофибриларен) растеж пък, концепцията е малко по-различна. По-добре е да се натоварват по-често (два до три пъти седмично) с по няколко тежки повреждащи серии (да не се бърка с хеви дюти). В случая достатъчни са микроповреди и приятни условия за свръх възстановяване, кръгче което следва да се върти по-често от веднъж седмично. Не съм против ВМ-НВД, против съм всеки втори да се опитва да живее по този стандарт защото е модерно. ВМ-НВД е отговорен тип хранене, който носи своите рискове заедно със своите ползи и това трябва да се разбере добре. Синтеза на гликоген от глицерол би бил слабо ефективен във въпросната ситуация, но си прав че трябваше да го спомена. Полза от него има при много дълги почивки и в след тренировъчния период. А за глицерола и глюконеогенезата по време на тренировка виж сам: http://jap.physiology.org/cgi/content/abstract/63/5/1733 . Цитирай по-ново изследване, ако ти попадне ще го изчета с интерес.

Wrestling_pro, уважавам аргументираните мнения. Моля те, да аргументираш “подготвеното си” изказване! Проучвал съм и съм ползвал ВМ-НВД преди много от момчетата, които ни четат да се замислят за диета, но това не е аргумент и именно затова не го “изхвърлям” с всяко изказване, нещо което струва ми се е често срещано в твоите постове. Разбирам, че вярваш в личния пример, но когато говорим за теории е редно да ги обосноваваме. Никъде не съм казал, че гликогена при ВМ-НВД е недостатъчен за мускулен растеж. Написах, че е недостатъчен за бодибилдинг тип растеж - предимно чрез саркоплазмена хипертрофия. За предимно миофибриларен, 0.8-1.1 гр въглехидрати (въглехидрати, а не гликоген забележи) са достатъчни. Това обаче, няма да направи трениращия масивен и надут дори и колкото бодибилдър аматьор. Не е хубаво да се чете между редовете!

Последно, не схващам коя позиция защитаваш. Да не би да твърдиш, че ще тренираш по ВМ-НВД с програма от типа СПЛИТ и ще използваш методи, повишаващи саркоплазмената хипертрофия? Ще ме накараш да дойда да те гледам как правиш специализиран ден за бедра по Уидър стандарт с 10-12 обемни серии за масивно локално кръвоснабдяване (след тежките основни), докато си в кетоза. Колата и бонбонките са от мен. :) Даже ще ти предложа друго, в случай че не си все още на същинско ВМ-НВД. Направи една стандартна тренировка за бедра от въпросния тип. Запиши си килограмите в сериите, общия обем и почивките. След 2 месеца ВМ-НВД я опитай 1 към 1. Прогнозата ми е, че след нея никога повече няма да повториш.

Д.Въчев,
благодаря ти за уважението, но внимавай да не ме фаворизираш. Всички грешим и затова сме се събрали, да търсим истината. Точността на науката е отвъд имената. Винаги се съмнявай!

Поздрави и с най-добри чувства!

Извинявам се  за  думата “изхвърля” вероятно си прав  за  тренировките с голям обем .. но не мислиш  ли че ако тренировката е ниско-обемна  високо-интензивна  няма  да има проблем например  аз  наблягам на интензивноста и правя  по малки почивки  и кратки тренировки  и не  съм изпадал в  такива  състояния и не съм претренирал !

Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 16.07.08 14:02.

ВН

17.07.08
14:02

казано от Cherniq_Konan на 16.07.08, 12:23:

Да разбирам ли, че при мазнинно хранене препоръчваш  супер и дроп серии с малко повторения? И  ако да може ли да обясниш защо?

И последно, ситуацията, която описа при високообемни тренироски, спринтове и висока аеробна активност, означават ли, че при мазнинно хранене не би трябвало да се използват стандартните тренировки за отслабване и чистене(много малки почивки между сериите, голяма аеробна дейност)? И ако да какъв би трябвало да е начина - увеличаване на честотата на тежките тренировки, строга калорийна рестрикция или ?

Не не ги препоръчвам. Тях ги дадох като пример за методики прилагани от хранещи се с въглехидрати бодибилдъри и като нещо, което не бива да се прави при същинска кетоза, щото няма полза от него.

Да, ако ще си на ВМ-НВД за по-дълго от месец, не е добра идея да се сцепваш от кардио. Спринтове става, но не и съчетани с обемни тренировки за бедра. НВД не разчита само на калорийната рестрикция, за да Ви свали мазнините. Разчита на постоянен контрол върху инсулина и постигането на кетоза, при която мазнините стават основния енергиен ресурс за поддържане на тялото, а гликогена се пази за сериозни двигателни и интелектуални активности.

17.07.08
17:05

Да разбирам ли че в моя  случаи е наи - добре тренировка  с малко серии които да  са почти до отказ  с голяма  тежест и малки почивки  и нисък обем

18.07.08
06:33

казано от Владимир Недков на 17.07.08, 14:02:

НВД не разчита само на калорийната рестрикция, за да Ви свали мазнините. Разчита на постоянен контрол върху инсулина и постигането на кетоза, при която мазнините стават основния енергиен ресурс за поддържане на тялото, а гликогена се пази за сериозни двигателни и интелектуални активности.

Да идеята за кетозата я знам(или поне така си мисля :) ), а именно когато отсбавнаш да сваляш мазнините не друго(дехидратация, мускулна тъкан), НО това което ми е интересно е какви са тренировъчните методи при мазнинно хранене за засилване изгарянето на калории. Защото каквото и да си говорим това е основното - да се изгорят повече калории отколкото се приемат, а чак след това идва въпроса откъде ще дойдат тези калории и колко лесно ще се изгорят. Каза вече че редовната и напрегната кардио активност отпада, отпадат и екстензивните тренировки(особено за крака). Какво остава - двурезови интезивни тренировки, увеличаване на честотата на трениране(ежедневно), продължително умерено кардио или някакви други алтернативи?

Другото което ми е много любопитно са зареждащите дни при нисковъглехидратните диети и въглехидратните ротации. Те с цел попълване на гликогена ли се правят или с цел “залъгване” на организма, че не е на режим глад, за да не мине на по-ниско метаболично ниво и съответно да изразходва по-малко енергия от нормалното с състояние? И ако е втория вариант то не би ли трябвало да се прилага при мазнинно хранене(когато си на намалени калории) по същата схема, тоест да имаш зареждащ ден, с увеличени калории, но не от въглехидрати, а от мазнини?

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 18.07.08 06:48.

ВН

18.07.08
23:40

Последно за качване или за сваляне говорим? :) Искаш да сваляш енергийни запаси, трябва ти енергоразход. Как го генерираш? С т.нар. “голям калориен цикъл”, ядеш много и често, тренираш с голям обем и често, но по такъв начин че да не претренираш. При ВМ-НВД се ползват основно силови системи, кръгови тренировки и многоставни движения. Двуразови тренировки може, ако искаш изпълнявай 5х5 в рамките на 5 малки тренировки през деня, пак ще имаш резултати - даже не лоши. ВМ-НВД разчита на чести тренировки, с глобално изразходване на енергия, без да се задържа ненужно кръвообращението в дадена локална зона. Има доста изследвания, че тези тренировки забързват метаболизма, както и всички типове тренировки довеждащи до умерени мускулни повреди, сериозен енергоразход и липса на интоксикация с лактат. Интересно е, че успехите на ВМ-НВД се забелязват именно при силова стратегия на трениране. Въпросните кръгови тренировки обаче, подобряват обмяната на веществата и без непременно да сте в кетоза. Кръговите схеми са измислени далеч преди Д-р. Аткинс да оформи теорията си. Какво пречи на другите да постигнат добри тела с подобни схеми без да са на ВМ-НВД, ами нищо - вижте Crossfit последователите. Истината е, че да отслабваш с НВД е елементарно, ако схванеш основните закони. Просто е и действа. Да качваш маса с ВМ-НВД не е така елементарно защото се иска голям опит, за да знаеш колко тонаж може да отнесе дадения човек в силови цикли преди да сдуха, иска се системност и пр. Да се сметне диетката обаче, е далеч по просто - мериш мазното, две-три сметки и си готов. Гледаш протеина да не пада под Х и готово - качваш си релефен. Няма как да не си релефен, нали инсулина ти е в долната граница. Ако тренираш обемно, тежко и често и да качиш мазнинки, със сигурност ще изгориш повече в тренировката. Просто и действа. Дали е здравословно (?), това ще оставя на диетолозите да решат. Важното е да схванете идеята, тук няма съвършени диети.

Защо не сваляте? Допускате базова грешка и диетата няма значение ако:
-> превишавате лимита от калории за деня, а превишите ли го в рамките на 3-4 дни, ще качите
-> инсулинът Ви е ненужно висок, а мускулите са пълни с гликоген и няма кой да се конкурира с мастните клетки в борбата за енергията
-> превишавате еднократния лимит в калории, всеки си има някаква гранична цифричка калории, след еднократната консумация, на която даже и да се е смачкал в залата ще качи гликогена, но ще  качи и мазнинки щото сладурите се конкурират за енерията, та нали и мастните клетки са загубили тегло по време на тренировките, а не само мускулните
-> ядете твърде рядко - нарушавате 1 и 3
-> тренирате ниско интензивно с твърде голям обем, а ядете много под нормата? Вместо мускулна маса, качвате мазнинки и още повече гликоген и така, докато мускулната маса не стигне критичния минимум, мазнички сте затова пък “колко сте издръжливи...”
-> не знаете какво ядете, по колко сте яли, нямате идея, колко сте изразходвали в залата (не си следите тонажа), нямате друг дневник освен някаква неясна представа в съзнанието си и кантар, на който обичате да висите - това няма да го коментирам, логично е.
-> ядете както трябва, тренирате както трябва и спите по 13 часа? Това му се вика автоматично самосъхранение. Ако не можете да се наспивате или намалете тренировките или качете калориите, просто твърде амбициозно се подхожда, нещата могат да стават и по-бавно.

Стига толкова, че си стана мини статия, а пък мразя да пиша несистематизирано, защото все някой ще се заблуди, докато си вади изводи по дедукция, което е недопустимо.

Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 19.07.08 00:16.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1