11.07.08
18:17
как мислите в някои форуми се споменава как табата гори много пожецхе мазнини и много по малко мукули от кардиото?:Д
казано от ilko на 11.07.08, 18:17:
как мислите в някои форуми се споменава как табата гори много пожецхе мазнини и много по малко мукули от кардиото?:Д
Какво означава терминът “кардиото” в твоите представи? Ако за теб “кардио” = 40 минути крос, да - всякаква вариация на интервали (дори и не конкретно по метода на Табата) са многократно по-ефективни.
Методът на Табата Е интервално кардио. Въпросът ти в този си вид звучи почти така : “вярно ли е, че клекът е по-ефективен от работата с тежести”, ако ме разбираш.
И между другото, при сегашните 35+ градусови температури изобщо не бих ти препоръчал да се захващаш с това. Ако нямаш 2-3 години стаж в кардио тренировки от разнообразен вид и трудност - също.
Мнението беше редактирано от G33K на 11.07.08 20:23.
Хич не знам за горенето на калории и мазнини.Ама съм правил табати.Това как стресира нервната система и изобщо цялото тяло.Ако го правиш 2пъти в седмицата съм сигурен че ще има някакъв ефект.
2 пъти в седмицата е прекалено много, аз бих заложил на веднъж на 2 седмици, или както го правя аз - на неопределени интервали от време, като ми дойде голямото вдъхновение. Но 2 пъти на седмица ще направи изпълнението неефективно - все пак трябва да се гони и приличен резултат (резултат = брой повторения в най-късата серия), не само формално оцеляване за 4 минути.
13.07.08
08:36
Като си говорим за табата, какво ще кажете за това изпитание? Защо и като цяло се смята, че техниката не е приложима за кардио (поне от темите, които четох наскоро по различни форуми)?
Идеята не ми харесва особенно, скачането на въже и без това си е достатъчно интензивно не си струва да се опитва да се прави още - по интензивно при положение че не може да се изпълни кой знае какъв обем с него. По - добре ми се струва скачането с нормално темпо, но по - продължително 15-20мин, отколкото бързото скачане за 5мин. Освен това момчето на клипчето май ще е по - добре да се съсредочи върху качването на маса :)