13.07.08
10:21
Здравейте!
Не съм сигурен дали пиша в правилния раздел, но историята ми е дълга и доста обширна.
———
Като цяло съм току що излюпен във форума, но не и сред спорта. Тренирал съм какво ли не като малък, като по настоящем имам почти година стаж във волейболен клуб. Занимавал съм се с фитнес като по-млад (хаотично), и доскоро от 3-4 месеца с програма за релеф.
———
Аз съм на 15 години. И ето тук идва сложната част: Какво искам? Искам да постигна не прекалено мускулесто тяло като това на бодибилдърите-танкове, а нещо по-скоро в стил Ван Дам. Т.е. не прекалено гигантски мускули, долу-горе добре оформени и стегнати.
Макар че съм титуляр във отбора си, нямам намерение да ставам професионален волейболист. По-скоро винаги съм смятал да се занимавам със бойни изкувства (любителски - без състезания и демонстративни мероприятия), но и за това има време.
———
Пиша тук с цел да ми помогнете за определяне на моята физическа тренировка като цяло, не за отделни упражнения.
Малко повече за мен: Висок съм 193см (сигурно вече 195), тежа 86кг, ръката ми е 36 (другите мерки не си ги знам). Не знам и телесния си процент мазнини, но нося 48 номер обувки (за волейбол са 49,5 - знам, че номерацийте са относителни).
Преди около 1-2 години бях около 180-185см и тежах близо 98кг! Имам вродена алергия към белтъчини (демек протейни) и 13 години се хранех почти само с въглехидрати (мноо’ хляб). Макар че се сдържах, резултата беше че бях пълничък, въпреки множеството спорт и фитнес с който се занимавах. Е, откакто почнах да се храня по-малко с въглехидрати, да ям месо и т.н., да тичам малко в парка - резултата беше поразителен. Редовните тренировки по волейбол повишиха значително и издържливостта ми! Сега знам много повече от преди в тези сфери и отговорите не ми обягват.
———
За да опиша какво искам да постигна в живота трябва да спомена, че винаги съм искал и все още искам да тренирам задълбочено бойни изкувства (ударни). Не смятам да го правя зьащото обичам да се бия, или да се правя на велик - имам си други причини.
Според това което знам, разбрах и прочетох - тялото ми е пригодено за тренировка за мускулна маса. Имам предвид - съдържанието на мазнини по тялото, което благодарение на спортуването ми е балансирано навсякъде (не съм с корем, от който не се вижда оная работа). Трудничко бих се изчистил за релеф, но дали си струва? Като гледам един съученик как от година се опитва да качи мускулна маса и яде тонове храна, а резултата му е твърде бавен. Трябва да отбележа че съм против хранителните добавки или хапове, поне засега. Като се сетих, че миналото лято за около месец със 15кг гиричка неправилно и несистемно трениране мускула ми рязко се покачи сипомислих... “Имам данни да натрупаш доста по-лесно мсукулна маса. Защо да си играя да отслабвам прекалено, когато само ще си пропилея шанса?”
———
Ето тук идва и проблема. Не искам да съм танк. Под танк, имам предвид ПрЕкАлЕнО голям (http://img87.imageshack.us/img87/1971/este7.jpg) и тромав човек. Както заявих, няма да ставам професионален волейболист, но въпреки това в живота, бойните изкувства и ежедненвието което искам да поддържам - такъв товар ще ми пречи. Все още обмислям дали да започна от тази година да тренирам мускулна маса.
———
Та въпроса ми е - има ли начин, да не се тренира абсолютно чиста балонна маса, начин по който да се качва по-бавно но по-’полезно’ (в моя случай) или дали има по-добър вариант за мен, според написаното горе?
______
Съмнявам се някой да се заинтересува и да прочете всичко - но ако някой ми помогне - Алилуя!
Темата беше редактирана от Mitizaro на 13.07.08 18:25.
Дори и да искаш надали ще станеш като този на снимката ;)Много добре е че се занимаваш с волейбол(спорт развиващ тялото) защото това ти е дало физическа подготовка.Колкото и просто и банално да звучи избери си хранителен режим,спазвай го,тренирай тежко но с чисти повторения без чийтинг и тренирай с продължение на години(за 3-4 седмици няя станеш херкулес).Това което мога да ти препоръчам е да почнеш с ВВД и тренировки за маса(има ги в сайта фърли по 1 поглед) и редувай после правилно диетите и резултатите няма да закъснеят
13.07.08
17:59
Пич,виждам че си наплшен та да те успокоя:
1.Тренировъчните методики на “танковете” и на Ван Дам са еднакви.
2.За да ти проличи,че въобще тренираш са ти нужни към 5-6 месеца.За да развиеш тялото,което ти искаш са ти нужни 8-10-12 месеца.И през цялото това време с тежки тренировки,правилно хранене и така нататъка.
Извод:ТИ танк и да искаш неможеш да станеш,но каквото и да искаш да постигнеш трябва да тренираш на макс.
Наясно съм с всичко което казахте.
Именно това е причината ми да тренирам волейбол - двигателна култура.
Бързи резултати няма, аз бих казал че трябват години. Интересуваше ме дали мога и Как да тренирам за мускулна маса, без да придобия този ефект на излишно вдървяване. Целта ми вмомента е да изесня всичко и да се захвана дългосрочно - просто фитнеса и спорта станаха част от моя живот, която ‘посещавам’ с удоволствие а не по принуда единствено заради резултата.
13.07.08
18:56
АМи ти всъшност искаш функционална маса и сила.(то всъщност и аз това искам)ТИ такъв като тоя дето си показал и да искаш неможеш да станеш.Тренирай цялото тяло в 1 ден 3,4 пъти в седмицата с базови упражнения.Това е начина за фунцкионална маса която няма да те прави по тромавичък или нещо а точно обратното.
Отчасти си прав. Но по този начин прогресът няма ли да е найстина твърде бавен? Имам приятел който тренира kenjutsu от години и е с подобна програма за натоварване на множество мускули и никак не е обемен. Знам че е до гена и метаболизма - но все пак...
——
На първо място е външия вид, но той не трябва да изключва и полезността на мускулите. И все пак това което ми предложи мисля че е твърде много в другия полюс... така да се каже батко ми тренира по този начин - никакви тежести при това. Изцяло собствено тегло. Той тренира с мисълта всеки мускул да му е от полза и нито грам в повече. Аз не съм толкова вманиачен.
——
Мислех си за нещо от сорта на 2-3 повече повторения или 1-2 допълнителни серий, нещо от сорта на среден вариант между функционалноста и класическото трупане на маса. Знам че няма тренировка за едновременно релеф и маса, но мисля че разковничето ми се крие в среден вариант. Или пък ако се чистя със подходяща програма?
Е може и да греша.
——
Не искам да ставам вманиачен като брат си - просто не искам да бъда твърде тромав заради грешно стимулиране на мускули полезни само на вид.
Отчасти си прав. Но по този начин прогресът няма ли да е найстина твърде бавен?
Това, което искаш няма как да стане бързо. То изобщо, нищо качествено не става бързо.
Знам че няма тренировка за едновременно релеф и маса
Хубаво е че го знаеш, а ето нещо, което явно не знаеш - изобщо няма тренировка за релеф и тренировка за маса ;)
просто не искам да бъда твърде тромав заради грешно стимулиране на мускули полезни само на вид.
Това става просто чрез правилен подбор на упражненията. Взимаш 5-6 основни движения (тяга,клек,обръщане,изхвърляне,набирания и т.н.) и ги работиш в серии от по най-много 5-6 повторения, стремиш се към увеличаване на тежестите и го правиш 3-4-5 пъти седмично. На твоето ниво само това ще е напълно достатъчно за да прогресираш продължително време.
И щом на първо място е външния вид, добре обмисли и храненето си, защото то е най-важното за това как изглеждаш.
Мнението беше редактирано от G33K на 13.07.08 19:46.
Евала бе! Някой верно писа нещо полезно. За храненето - ясно т’ва.
Трябва обаче да попитам, мога ли да съчетая тренировка за маса (иначе казано с големи тежести) със кардио (без уреди - само бягане, и упражненяи със собствено тегло за крака). Обожавам да бягам, а и покрай спорта и упражнения със собствено тегло, имам доволно мускули на краката. Също така - мога ли да съчетая гореспоменатите неща със тренировки със собствено тегло за цялото тяло (a.k.a лостове) ?
Можеш . Да кажем след тренировката с тежести можеш да побягаш известно време.
Също така можеш сутрин да бягаш ,след обед тренировка и т.н.
Чудесно, сега ако някой може да ми състави точно и 4-5 дневна програма, ше е идеален.
Всъщност тази с която вървях досега беше: Пон - Гърди+Корем; Вт: Гръб; Ср: Рамо+Трапец; Чет: Бицепс+Трицепс; Пет: Почивка; Съб: Почивка; Нед: Бягане сутринта.—като смятах да сложа бягането паралелно със фитнеса щото лятото имам време. Дали ще е подходяща отново?
——
И как стоят нещата с ластиците? Имам предвид как се отразяват визуално на мускула, знам за това как допринасят за качеството им.
11.09.08
14:52
кво на 13 години си тежал 98 килограма