15.12.04
20:31
Може ли по време на НВД или нискокалорийна диета да се приема прясно мляко . Като се свари и се обере каимакьт . Ще се лепат ли мазнини с една дума от прясното мляко ? И сьщо киселото с висок процент мазнини или с ниськ да се приема . Ако не се лажа когато процента на мазнини е по висок по бавно се разгражда сьдаржанието на продукта .
поздрави
Абе човек, това е НВД, какво те бъркат 3те процента мазнини в млякото? Пий си цедено мляко на 9%.
Щом си на НВД и общият прием на калории е по-малък от това което имаш нужда, какъв е проблема да си пиеш пълномаслено мляко? Гледай си само въглехидратите... 8)
16.12.04
10:48
#3
Значи сега като стана въпрос за прясното мляко се сетих какво чух скоро - прясното мляко съдържало лактоза, която пък от своя страна забавя усвояването на храната - това го чух по повод мое изказване, че си разреждам протеина с прясно мляко. Айде сега кажете за какво става въпрос?
Toва с лактозата наистина е вярно , към един мои приятел бе отправена същата забележка
16.12.04
11:33
#5
Да явно има някъква логика - взех си протеин /суруватъчен/ и на етикета пишеше лактоза free.
Лактозата забавя освояемоста на протеина защото става трудно смилаемо съидинение в стомаха все пак протеина е киселини а въглехидрата основа и енизимите се шашкат в стомаха. Но има привърженици на смесеното хранене ,които ще ти кажат ,че няма такова нещо :) различни мнения бол. Та на нвд няма проблем да се пие мляко дори и по много да пиеш и може примерно ако въглехидратите от млякото ти идват много само тях да приемаш като въглехидрати.
по-здрави
16.12.04
13:17
#7
Аве то че има лактоза, има, и че това си е захарта на млякото, това е.
Обаче:
Едва ли има чиста естествена храна, от която да можеш да получаваш абсолютно отделно това, което искаш - применно белтъчини.
После, хората казаха - следиш си въглехидратите. Чак толкова много в млякото не са, но са бързи....
Трето, не съм убеден в тая теория за забавянето на усвояването... Доколкото знам, за тея въглехидрати и за белтъчините действат съвсем различни ензими, които отговарят заразграждането им, т.е. не виждам причина да си пречат, пък и пак казвам, няма да е толкова голямо количеството захариди в млякото.
Единственото, за което се сещам че може и да се случи, беше някаква реакция на свързване на белтъчините и въглехидратите. Именно тази реакция после създава разните отпадъчни продукти. Мисля, че в сайта съм я чел, но не мога сега да я възпроизведа. И въпреки това ще е трудно, защото при протеин разреден в млякото съотношението на белтъчини към протеини никак няма да е равностойно и ще е много в полза на белтъчините....
Абе според мен вече се стига до вманиачаване, провокирано от фармацевтичните компании с цел да се продават все по - идиотските им и скъпи продукти, като тея “открития” се покриват с наука със съмнителна стойност. Дали това, което е създадено от природата в течение на милиони години с цел да дава на новороденото средствата му за живот и градеж на организма, се характеризира с лоша усвояемост? Едва ли. Ама като слушам така - едва ли не си е точно тъй. Млякото по определение съдържа белтъчини и лактоза. Следователно то е много гадно усвояемо и разваля стомаха. Ха!
Къв е извода? Не пийте мляко, пийте протеини.
Друг въпрос е какво точно съдържат протеините(вкл. и тея, определени като “суроватъчни”) и защо не бива да се мешат с млякото.
16.12.04
13:27
#8
Е това беше много добър пост! Ами ще продължавам да си ги правя с мляко така са и по-вкусни.
При смилането на белтъчините в стомаха се отделят сокове с по-голяма киселиност. Което забавя освояемоста на въглехидратите до много голям процент и забавя освояемоста на протеина при смесено хранене. Това води до ферментиране на въглехидратите. А съидинението междо тях също забавя освояемоста и смилането. Никой неможе да оспори ,че освояемоста на млкякото е малка тъкаче няма какво повече да говорим. Аз не случайно казах иначе в горният си пост ,че има различни мнения и гледни точки ,а и още се откриват нови неща в тази област.
по-здрави
16.12.04
18:38
#10
Аз много искрено се съмнявам в лошата му усвояемост, ама както и да е... Щом протеините на прах са с по - добра усвояемост.....
:)
Все едно. Всъщност понякога се радвам, че не чета като луд всичко на тема суплементи, защото определено има опасност препоръчващите ги “учени” да ми промият яко мозъка....
Остатъци безспорно ще има. Ама то има подобни от всяка храна :) Няма да казвам как се казват, но определено миришат на ферментирало :) Стомахът е “разчетен” така, че и на ферментация да поема, пък и течните храни се задържат много по - малко...
Добре, как ще обясните тогава факта, че кърмачетата се хранят с прясно мляко, включително и краве, при условие, че нито органите им са добре развити, нито жлезите функционират на макс, нито имунната система - силна? Пробвал ли е някой да набуха кърмаче с протеин за по - добра усвояемост?
Киселото мляко се състои от същите изодни съставки...
Аве.... Специално за усвояемостта на млякото сигурно и някой професор да вземе да ми разправя, че е гадна, сигурно няма да му повярвам.....
Поздрави :)
Владоооо :) искажи се по въпроса :)))
Та братле аз ти казах ,че има няколко гледни точки по въпроса. И аз пия мляко и се замислям по въпроса с бебетата. :) Та може би си прав дам не го отричам.
по-здрави
16.12.04
21:57
#12
Ето резултата от обстойното проучване, което проведох днес относно любимата си напитка:
Положителни страни:
- съдържа всички витамини, особено добър източник на B2
- съдържа йод
- съдържа белтъчини, включващи всякакви аминокиселини
- в него се открива най - усвоимият калции за организма въобще
- алкална среда, неутрализираща реакции по ферментация на въглехидрати
- подпомага развитието на храносмилателния тракт, защитава го от ракови образувания
- има благотворно влияние върху нервната и имунната система посредством специфични белтъци(екзорфини), които съдържа
- млечните киселини подтискат развитието на вредни бактериални култури в червата на човека
- съдържа имуноглобулини, подобряващи имунната защита
- намалява холестерола ако се приема в умерени количества
Отрицателни страни:
- съдържа лактоза(бърз въглехидрат)
- при смесвания с някои белтъчни и въглехидратни храни усвояемостта може да спадне
- стабилен източник на наситени мастни киселини
- с възрастта някои хора(малка група) губят способността да произвеждат ензима лактаза, който разгражда лактозата, в следствие на това приемът на мляко може да доведе при тях сериозни усложнения
- счита се, че прекомерения му прием е свързано със заболявания на простатата, вкл. рак(може би имат някаква връзка с мазнините), както и с заболявания на белия дроб(което май е мит и заради което млякото се пастьоризира)
Крайното мнение в 99% от случаите: млякото е повече полезно отколкото вредно.
От къде идва проблемът тогава????
Млякото преминава термична обработка, наречена пастьоризация. Навремето тя се е правила, защото се е смятало, че туберкулозният бацил се предава с млякото. Съвременни изследвания доказват, че това не е вярно, например захранвайки една голяма група деца с непреминало термична обработка мляко само едно от тях добило туберкулоза, докато при захранване на същата по размер група с пастьоризирано туберкулоза добили 14 - т.е. млякото няма отношение към туберкулозата.
Друга причина за пастьоризацията е трайността на млякото. Така тя се повишава, млечната фауна се унищожава и млякото по - трудно се разваля. Това е и съвременната причина млякото да се пастьоризира, непастьоризираното ще се съхранява многократно по - трудно и ще има по - голяма себестойност.
Какво се получава обаче при пастьоризацията:
Заедно с “вредните бацили” с пастьоризацията загиват и полезните. То съдържа голямо количество лактозни микроорганизми, които помагат за усвояването на лактозата.
Калцият в голяма степен се унищожава, т.е. част от него преминава в неусвояемо за организма съединение.
Витамин С също се ликвидира в голяма степен. Сходна съдба споделят и някои от другите витамини.
Йодното съдържание почти напълно се унищожава, а повечето храни са много бедни на йод, това е една от специфичните ценности на млякото като храна.
Лактозата преминава в Бета Лактоза с ускорена усвояемост и ниски хранителни свойства - организмът скоро отново усеща глад.
Като краен ефект може да се каже, че тези негативи са с влияние предимно върху малките деца и по - слабо дават ефект върху възрастните.
И да се добави, че на симпозиум се е обсъждало дали е редно да се поиска спиране на пастьоризацията на млякото в световен мащаб.
И като краен извод: Пийте прясно мляко!!!!!!!!!
По възможност - непастьоризирано, от сигурен източник.
В лошия случай и пастьоризираното става :) Не е най - доброто, но не е и вредител.
Здраве и дълголетие!!!!!!!
6ца за поста братле мерси много цено инфо и изводи ! Но и ето какво прави свободното време и амбиция ;)) и интерес перфект :)
по-здрави
дам, статията на дзвера наистина е добра. Не знаех, че при пастьоризация се намалява усвояемостта на калция - това за мен е лоша новина, тъй като млечните продукти са почти единствените носители на добре усвояем калции.
Между другото причинита за забавеното усвояване на протеините на прах е по-скоро в мазнините в млякото, така че суроватъчния протеин след тренировка е наистина най-добре да се консумира с вода за да стигне максимално бързо до “зажаднелите”мускули.
Самото мляко пък е най-добре да се консумира отделно, тъй като по принцип се усвоява в дванадесетопръстника. Ако се консумира отделно, няма да бърка усвояването на другите храни.
20.12.04
12:53
#15
правилно, млякото забавя храносмилането за това е най-добре да се приема отделно (препоръчва се топло, преди лягане, помага да заспиш). преди време имаше хранителни режими в сайта и там категорично се отричаха млечните шейкове. за мен лично киселото мляко е по-добър вариант, тъй като съдържа Lactobacilus Bulgaricus (или както там се наричаше ;) ) който спомага храносмилането. млякото като цяло не е идеална храна, но такива няма така че пиите си го и да не ви пука ;)
Много хора имат непоносимост към прясното мляко поради лактозата в него.Има едно понятие наречено ЛАКТАЗНА НЕДОСТАТЪ4НОСТ.Тя е свързана с образуването на газове в тънките черва.Лактазата се образува в организма за да неутрализира лактозното деиствие в червата.При мен и също при много други хора съществува такава недостатъчност и съответно непоносимост към прясното мляко.Накратко-от прясното мляко много се пърди!За киселото не мога да кажа същото,пия го неограничено!