Съвети относно хранителен режим.

19.07.08
16:26

Здравейте! Първо да кажа за хората, които ще почнат да пишат, че питам без да съм прочел никъде, ще кажа, че доста прочетох но все общи неща и не мога да се ориентирам както си трябва :) Та нека напиша първо малко за мен:

За себе си посочете следните данни:
-1.87
-75
-18
-92 (при издишване) - 96 (в покой) 99 - (при вдишване)
-76
-95
-Обиколка на китка 18 - Обиколка на глезен 25
-Спортувам.Футбол , баскетбол , плувам.Всеки ден извършвам някаква спортна дейност.Средно по 1 час, 1 час и половина.
-Не съм спазвал досега хранителни режими.
-Нямам хронични заболявания.
-В момента не работя ;)
-Не мисля да ползвам спортни добавки или ако използвам, няма да имам възможност да отделям много пари за тях.
-Не съм ползвал досега хранителни добавки.
-Нямам си на идея колко бих отделил на месец за храна и добавки :)
-Не съм употребявал стероиди и тем подобни.
-Искам да започна да качвам мускулна маса, но в същото време искам да е качествено.Смисъл не искам да надебелея а просто да заякна и в същото време да съм релефен доколкото това е постижимо.

Та разбрахте ме :) Гледах режимите но не успях да разбера, кой е за мен.Дали ВВД или РБД?Също така мисля да ползвам тази програма http://www.bb-team.org/workout/1358/ (Ако има по-добра споделете).Забравих да кажа, че имам някакъв опит в залата.Ако се събере времето, което съм ходил може да  се каже,  че имам около година и половина опит, но през това време не съм спазвал никакви диети и сами се досещате, че не съм доволен от резултата.Относно хранителните добавки - не бих успял да отделям големи суми за тях.Някъде из форума четох, че е достатъчно да се пие само суроватъчен протеин след тренировка?Благодаря ви много за вниманието и да се надявам, че ще успея да си изградя диета :)

PR

19.07.08
17:40

Отдавна не бях виждал толкова добре написано описание за себе си като твоето :) Браво!
С поставените цели, РБД е най-подходящият режим за теб.  Казал си, че имаш около година и половина опит в залата - колко време са били почивките и кога са били. Имало ли е дълги такива наскоро?  Пробвай да направиш един примерен режим РБД, за да видим дали правилно си се ориентирал какво и кога да ядеш :)
Програмата е добра, може да потренираш 1-2 месеца по нея без проблем.  След време в зависимост от резултатите може да преминеш към 4 дневен сплит (стига да имаш време) или да направиш известни промени в нея.

19.07.08
17:58

Благодаря за отговора ти, но както казах не успявам да намеря подобна тема за диети с РБД :( Ще съм благодарен ако някой ме насочи по някакъв начин :)

19.07.08
22:14

http://www.bb-team.org/articles/911/

20.07.08
10:50

казано от Толио на 19.07.08, 22:14:

http://www.bb-team.org/articles/911/

Брат, четох го това, повярвай ми.Единственото нещо което разбрах е какви храни точно са ми позволени да ям.Затова и написах тази тема, защото не ми става ясно кога и какво точно да ям и по колко пъти.В статията са дадени няколко варианта на РБД, но аз не знам, кой е най-подходящ за мен.Все още се надявам някой добър човечец да ме опъти по пътищата на изграждането на хубаво тяло :)

20.07.08
13:39

Ясно ми е, че никой няма да седне да ми пише диета, но поне кажете откъде мога да видя по колко белтъчини, въглехидрати и т.н трябва да приемам на ден, по колко пъти трябва да ям и т.н. Дайте някакви линкове аз ще се пробвам да си съставя сам програмата и после ще ми кажете дали става ;)

20.07.08
13:57

В сайта на изданието има абсолютно всичката информация, която ти трябва.
Eто една статия, която ще ти помогне ->

http://www.bb-team.org/articles/914/

a в тази по колко пъти трябва да се храниш и други полезни неща ->

http://www.bb-team.org/articles/1466/

Мнението беше редактирано от Fitness Freak на 20.07.08 13:59.

20.07.08
14:45

казано от Красимир! на 20.07.08, 13:57:

В сайта на изданието има абсолютно всичката информация, която ти трябва.
Eто една статия, която ще ти помогне ->

http://www.bb-team.org/articles/914/

a в тази по колко пъти трябва да се храниш и други полезни неща ->

http://www.bb-team.org/articles/1466/

Благодаря ти! Ще видя какво ще сътворя :) Само да попитам - този калориен минимум след като го изчисля го умножавам с коефициента на активността 1,725 ... защото в сайта пише, че се прибавя този коефициент, но не виждам смисъл към число от рода на 1943 каква е разликата дали ще добавши 1,55 или 1,725 ;)

20.07.08
19:57

Не се добавя, а се умножава по този коефициент. 1,55 е за нормалната активност (3-4 пъти фитнес), 1,725 е за по-натоварено (спортно говорим) ежедневие.

20.07.08
20:17

Благодаря, но забравих също да питам - в сайта пише, че тази формула е за “поддържане на телесното си тегло”.Има ли формула за изчисляване нужните калории на ден за покачване на мускулна маса или се добавя някакъв процент към резултата от горепосочената формула.Извинете, че задавам може би доста глупави въпроси, но изобщо не съм в час с нещата, а искам да си направя колкото се може по-добра диета, за да постигна оптимален резултат :)

20.07.08
20:29

След като си умножил, получаваш едно число Х да кажем.

Х + 500 = ккал. на ден за покачване
Х = ккал. на ден за поддържане
Х - 500 = ккал. на ден за сваляне

(ориентировъчно казано)

20.07.08
20:34

Огрномни благодарности :) Само последен въпрос и ще се захвана с направата на диетата ми.Прочетох в сайта и пише да се храня по 5 пъти дневно.Може ли да ми предложите някакви добри разпределения на храненето ?Смисъл 2 закуски един обяд една следобедна закуска и една вечеря дали ще свърши работа.Също така колко процента от дневния калориен прием да приемам на всеки етап от храненето.Има ли някакви такива правила изобщо? Отново се извинявам, че ви занимавам с глупостите си, но всеки се учи както са казали хората :)

21.07.08
13:59

Пичове помагайте, че да почвам фитнеса близките дни :)

21.07.08
15:27

Яденетата трябва да са на по 2-3 часа едно от друго (като почнеш от 7ч. следват: 9.30, 12, 14.30 и т.н.). Колкото до приема - гледай да е по равно, ако не - поне вечер по-малко, отколкото през деня и сутрин.

21.07.08
15:37

Ти си ми надеждата :) Нали обаче пише по 5 пъти да се храня на ден.Добре ли ще е в :

8:00 - 20 %

10:30 - 15 %

13:00 - 20 %

16:00 - 15 %

19:00 - 20 %

21:30 - 10 %

Също така вечер е по-добре да се ядат по-леки храни нали :) И последен въпрос - ще има ли смисъл да си взема протеин, който да пия само след тренировка или само ще си пръсна парите.Ако има смисул моля кажете някой, от който сте доволни :)

Мнението беше редактирано от est. 1914 на 21.07.08 15:37.

21.07.08
17:22

Яденетата трябва да са 5-7 на ден. Разпределението ти е супер, само да можеш така процентно да го спазваш. Не се задълбочавай чак толкова. Просто яж умерено във всяко ядене.
Уместно е да си вземеш протеин - да. Аз лично от няколко дена пия Нектар на Синтракс (0 карбс, 0 мазнини, т.е. само белтъчини има) - много е вкусен, а и мисля че действа ;)
Какво имаш предвид под “по-леки”?

Мнението беше редактирано от Fittipaldi на 21.07.08 17:22.

21.07.08
17:31

казано от Fittipaldi на 21.07.08, 17:22:

Яденетата трябва да са 5-7 на ден. Разпределението ти е супер, само да можеш така процентно да го спазваш. Не се задълбочавай чак толкова. Просто яж умерено във всяко ядене.
Уместно е да си вземеш протеин - да. Аз лично от няколко дена пия Нектар на Синтракс (0 карбс, 0 мазнини, т.е. само белтъчини има) - много е вкусен, а и мисля че действа ;)
Какво имаш предвид под “по-леки”?

Еми смисъл храни, които се освояват по-бързо.Кисело мляко, плодове и т.н.А за този протеин може ли да споделиш какви пари е и грамажа му.Както и за колко време би мистигнал ако го пия само след тренировка по 3 пъти в седмицата :)

21.07.08
17:37

Яж каквото ти се яде, не се ограничавай - искаш да качваш маса, а не да сваляш!

Колкото до протеина - 75лв., 36дози са вътре, т.е. 12 седмици по твоя метод, ама е добре да пиеш поне една на ден ...

Мнението беше редактирано от Fittipaldi на 21.07.08 17:38.

21.07.08
17:45

Нямам възможност да давм всеки месец по 75 лв затова питах дали има изобщо смисъл да взимам, само за след тренировки или е напълно безсмислен о :)

21.07.08
18:32

Ами принципно след тренировка винаги има смисъл. За поддръжка на мускула му трябват белтъчини - именно тук идва протеина. За 75лв. може да си вземеш карнитин + глутамин, което също е добра комбинация. Но пак 2те опаковки отиват за около месец. Бодибилдингът е общо взето скъп спорт.

Формула 1, WRC, ските... това са скъпи спортове. За билдинга... просто българина е беден ;)

21.07.08
18:55

казано от Георги Гайдов на 21.07.08, 18:37:

Формула 1, WRC, ските... това са скъпи спортове. За билдинга... просто българина е беден ;)

За жалост е така :( Да се надяваме, че с общи усилия един ден ще се оправим! Само да попитам в тренировъчни дни трябва ли да променя нещо специфично в диеатата си.Например да приемам определено количество белтъчини или каквото и да е след тренировка :)

21.07.08
19:11

Въглехидрати след тренировка.

Колкото до цените ... мдам като се замисля сте прави - 75лв. са 1 ден ски, поне в билдинга са 1 месец :):):)

22.07.08
13:46

Благодарение на помощта ви успях да изготвя що годе нещо, да се надяваме не е толкова зле :)

8:00 - 3 яйца,2 препечени филийки с масло,лъжица мед и чаша прясно мляко.

10:30 - 100гр. фъстъци и един банан

13:00 - 100 гр. пилешко филе, 100 гр. ориз, 2 препечени фиилийки

16:00 - Шейк с 2 банана, кисело мляко и лъжичка мед

19:00 - 100 гр. пилешко филе, 100 гр. извара, 2 препечени филийки

21:00 - 100 гр. царевица, 100 гр. извара

Как ви се струва :) Проблема обаче идва от това, че въглехидратите идват в повече а мазнините изоставят, а при РБД трябва да са що-годе на едно нив...бихте ли ме посъветвали да направя някакви промени в диетата :)

Мнението беше редактирано от est. 1914 на 22.07.08 17:29.

22.07.08
15:10

Махни царевицата от вечерта, замени с най-бикновена салатка с повечко зехтин. Ето така ще си добавиш мазнините и ще намалиш въглехидратите.

22.07.08
15:17

казано от Fittipaldi на 22.07.08, 15:10:

Махни царевицата от вечерта, замени с най-бикновена салатка с повечко зехтин. Ето така ще си добавиш мазнините и ще намалиш въглехидратите.

Прав си :) А иначе като цяло бива ли я програмата ?

PR

22.07.08
15:51

Опитай се да добавиш още едно хранене между 14:00 и 19:00 :)

22.07.08
16:04

казано от project_lyte на 22.07.08, 15:51:

Опитай се да добавиш още едно хранене между 14:00 и 19:00 :)

И аз затова си мислех, но какво да е.Смисъл какво да преобладава в него :) Благодаря на всички и се извинявам, че ви занимавам.

PR

22.07.08
17:17

Чакай, че сега се загледах по-внимателно.  Имаш хранене в 13:00 и в 14:00, съдейки по това, че в 2 имаш шейк от банани, кисело мляко и мед, да разбирам че от 1 до 2 тренираш, така ли?  Ако е така е нежелателно, поради простата причина, че веднага след като ядеш и да отидеш да блъскаш може да ти стане доста тежко, учестен пулс, трудно дишане, световъртеж и т.н.

Колкото до храненето между 14:00 и 19:00 избери си това, което ти се яде, стига да има достатъчно за 1 хранене съдържание на белтъчини, въглехидрати, мазнини.  С изключение на закуската и следтренировъчното хранене, всички останали хранения трябва да са ти горе-долу балансирани по отношение на приеманите хранителни вещества :)  Сега може да не ти се яде пилешко в 4 следобед, но 1-2 кисели млека, ядки някакви, някоя риба ако ти се яде (аз лично си взимам в консерва и горе-долу имаш една порция :) ).  Има и една неостаряваща рецепта за следобедна закуска: “домати със сирене” ;)

Мнението беше редактирано от project_lyte на 22.07.08 17:21.

22.07.08
17:20

Объркал съм.Вместо 14 имам предвид 16:00 :)

22.07.08
20:09

Мързи ме да я препиша, затова вижте тук > http://img507.imageshack.us/img507/6065/dieta1xz9.jpg

Мисля, че се получи равновесието между въглехидратите и мазнините :) Вие как смятате ?

23.07.08
09:40

казано от Fittipaldi на 20.07.08, 20:29:

(ориентировъчно казано)

тези 500ккал. трябва да са от белтък ли само?

PR

23.07.08
10:24

казано от riddim на 23.07.08, 09:40:

казано от Fittipaldi на 20.07.08, 20:29:

(ориентировъчно казано)

тези 500ккал. трябва да са от белтък ли само?

Не, от белтъци, въглехидрати и мазнини.  Ако са само от белтъци се получават 125 г, които не само че не можеш да усвоиш, но и може да ти пренатоварят черния дроб.

23.07.08
14:21

Да попитам, този протеин става ли > http://www.maxefect.com/bb/0/sportni-dobavki/proteini/american-whey.html Има ли смисъл ако ще пия по 2 пъти само в дни на тренировка или изобщо да не си давам парите.

PR

23.07.08
16:43

Като марка до колкото знам е много добър, но тези 20 г протеин преди и след тренировка, изобщо не ми се струват достатъчни.  Особено след тренировка.  Нека някой по-запознат с добавките да се изкаже.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1