аз (засега) не клякам, основно защото краката доскоро ми бяха доста изпреварващи пред торса, а и все още са, но също мисля че задните части растат от клека. Логиката е проста - в период на масиране /чрез диетата/, и повторения в зоната на хипертрофията /8-12/, глутеусите се държат както всеки друг мускул, т.е. растат. Ако някой може да ме опровергае, ще ми е любопитно да чуя аргументите му.
[quote author=“POWER”]Абе хора вие как тренирате та тази простичка тренировка ви се струва изродска?
еми това е само изпомпването
виж че по-рано съм писал още 6 серии.
и стват 8 серии само клек.
след това като нарпавиш още малко урпажнения за крака и ако можеш да избягаш 200 метра след 2 дена те признавам за химик :)
Аз обичам като правя крака да ми става лошо от парене в мускула.Мн.обичам парещата болка в мускула след тренировка.И ако на другия ден стана от леглото нормално без дори да залитна от болка в краката знам че нищо несъм направил.
[quote author=“POWER”]Абе хора вие как тренирате та тази простичка тренировка ви се струва изродска?
Брей брей май те е мързяло да четеш темата от горе до долу.”Тази простичка тренировка” е само първото упражнение за крака следват другите и след нея наистина ще те припари сериозно на крачетата
А, тогава за да не ти растат много глутеусите (задника), докъде трябва да се кляка? Или поне да е стегнат и релефен (ако може така да се каже, щото релефен за задник е много смела дума)!
Клякай си до долу и прави мъртва тяга с прави крака,и ще направиш страшен задник,вярвай ми.Ако не вярвате че от клека до долу,няма да ви порасне задника елате на едно състезание по силов трибой,да видите дали има някой с голям задник,като имате предвид, че всички трибойци клякат всеки ден.
Абе и аз подържам тази теза аз откакто се помня клякам до долу и мога основатерно да се похваля че дупето ми е малко и доста стегнато.Не ми се вярва само при мен да се получава така,в този случай смятам че и при другите ще има резултат (стегнато и малко дупе) а може и от генетиката да е.
П.С. а на svetlio87 му казах да не кляка до долу понеже има некви болки в коленете и това ще снеме малко от напрежението в тях
Аз пробвах тоя полуклек,ами не знам дали техниката ми бе правилна,но на полуклек прая с по малко кила отколкото на пълен.Това правилно ли е?Другото,което видях на другоия ден:задника ме боли доста,а квадрицепсите не.Дали това е показател зa развитие на голяма задница?А да питам,във фитнеса ми съм виждал някои да си подлагат на петите докато клякат.Това какво помага,сваля ли натоварването от задноика?
[quote author=“svetlio87”]Аз пробвах тоя полуклек,ами не знам дали техниката ми бе правилна,но на полуклек прая с по малко кила отколкото на пълен.Това правилно ли е?Другото,което видях на другоия ден:задника ме боли доста,а квадрицепсите не.Дали това е показател зa развитие на голяма задница?А да питам,във фитнеса ми съм виждал някои да си подлагат на петите докато клякат.Това какво помага,сваля ли натоварването от задноика?
С по малко се прави защото натоварването е постоянно,мускула не почива в долно положение.Няма да развиеш друго освен стегнат задник.подлага се за устойчивост
03.01.05
22:57
Аз лично съм клякал с 200кг при лично тегло от 66кг.
Ама сега не слагам тежко.
Пишете на кирилица. Предупреждавъл съм ви и преди. Това е последно предупреждение.
Mr_Muskul
03.01.05
23:07
клякам с тежко само когато правя сила... и миналата година при цикъла ми за сила правих 6-ци с 130 кг,на макс никога не съм клякал :)
05.01.05
15:50
кои ви ги набива тия простотии че от клека растял гъза аз откакто се помня правя клек (до долу ) а не онзи измислен полуклек няма повече какво да говоря всички знаем че клякането развива цялото тяло аре живи и здрави :wink:
05.01.05
16:06
С полуклек е нормално да се кляка с малко повече. Тезата на Астор е вярна, абсолютно е така, че в 90 градусовия клек напрежението върху квадрицепса е постоянно и голямо, но при падане под 90 градуса способността на квадрицепса да се свие и поеме тежестта пада много. Силата на повдигането нагоре се поема от спомагателните мускули, вкл. глутеус. А тяхната сила е по - слаба.
Който кляка с културистични цели, според мен не трябва да кляка до долу, даже и не до 90 гр. да кляка, пак може да има ефект. Но истинският клек си остава този до долу. От него е силата, от него се подобрява кръвообращението. Не свикнат ли мускулите да контролират тежестта през цялото време един на друг и да си предават силата по веригата, няма сила, забравете. Файда от индивидуална сила на отделен мускул няма.
Лично аз клякам пъклен клек по няколко повторения в диапазона 120-140 кг и вероятно скоро ще увелича малко....
[quote author=“waterpolist”]кои ви ги набива тия простотии че от клека растял гъза аз откакто се помня правя клек (до долу ) а не онзи измислен полуклек няма повече какво да говоря всички знаем че клякането развива цялото тяло аре живи и здрави :wink:
Чети внимателно какво съм написал Волейболист стегнат задник е не голям задник
08.01.05
00:31
Абе хиляда теми сам чел тука 1000 статии ама пак ще пита мправя клек със 50 -55-60 не салгам повече щото да не зене да ми забави много растежа 174 ,5 сам ( баа ми е по нисък от мен ) това означава ли че и аз няма да израста повече :cry: дори и без клек
[quote author=“JiVk0”]Абе хиляда теми сам чел тука 1000 статии ама пак ще пита мправя клек със 50 -55-60 не салгам повече щото да не зене да ми забави много растежа 174 ,5 сам ( баа ми е по нисък от мен ) това означава ли че и аз няма да израста повече :cry: дори и без клек
Е стига сте се притеснявали за този растеж де колкото ти е записано генетично толкова ще порастнеш на височина до 20-23 години
Не си казал на колко години си, нито от колко време си с този ръст, но ако си над 18 и примерно последната година не си мръднал на височина, може да считаш, че растежа ти практически е завършен. Въпреки, че не е невъзможно да израснеш с още някой сантиметър. Ако си на 15 примерно, може да израснеш с още някой сантиметър, ама не очаквай да станеш 190 см.
А и не виждам какво толкова се притесняват всички за ръста си. 174 см си е напълно нормален ръст, не може всички да сме по два метра. Аз съм 1,70 повече от 10 години, ама изобщо не съм се притеснявал от това. Е, понякога завиждам на някои хора, които стигат тавана с ръце, без да се напрягат, ама пък не им завиждам, когато минават през някои по - ниски врати, или пък трябва да се сместят на задната седалка на колата :) ;)
И мойто мнение е, че клякането не може да забави ръста. Просто няма как няколко минутно компресиране на гръбначния стълб (колкото трае упражнението) да намали или забави ръста. Ако ходите ежедневно с щанга или тежести на раменете за няколко месеца или години, може и да ви се намали ръстта за постоянно :), ама пак не е сигурно.
Абе, колко време го писах този пост, изпреварили са ме :) Всичко написано е в отговор на по - горния пост ;)
08.01.05
14:31
На 15 сам ама аз от една година не сам мръднал на растеж най-много 1 см тренирам от 5 месеца . Крайния ми извод—Клек и тяга ДА . Страшно ме кефят и двете упр а и много заздрават и помагат в масата
08.01.05
19:29
на 15г :lol: моят съвет е да поизоставиш клека и тягата...не става въпрос толкова за височината,колкото за това,че можеш да си направиш сериозни травми,наистина ти все още растеш и тренировките с тежести са супер за този период,но трябва внимателно да се подберат упражненията,за постигане на целите :D Бих те посъветвал да използваш за сега алтернативни упражнения,на машини е най-добре.
Аз нямам стойка и тренирам с тежест която мога да си кача сам зад врата и като преценя 160 кг ще са ми лесни