23.07.08
14:15
Привет!
Всеки,който е на НВД (или е бил) е имал моменти, в които е нарушил диетата си с някоя особено неподходяща храна.Нека в тази тема да намерим най-допустимата “мръсна” храна,която няма да навреди особено на целта ни!
Моя фаворит е сладоледа.В един сладолед ( 70 гр.) има 118 кКал , 14.7 гр. въглехидрати, 7 гр. мазнини, следи от белтъчини :)
Чистил съм с месеци, все още го правя. Стигнах до извода, че е по-добре да чистя 1 месец без кръшове, от колкото 2-3 с кръшове.
казано от sasch на 23.07.08, 14:15:
Моя фаворит е сладоледа.В един сладолед ( 70 гр.) има 118 кКал , 14.7 гр. въглехидрати, 7 гр. мазнини, следи от белтъчини :)
Едно нищо викаш ;) А действието му върху цялостния ти метаболизъм е потресаващо, и със сигурност - не точно “допустимо” :) Иначе, когато ми се наложи да ям гадна храна (след всичкото това време вкусовите ми рецептори вече разпознават като “вкусна храна” само месото и яйцата, но понякога се налага да се прежаля в името на оцеляването) обикновено това е хляб (не бял, разбира се).
Мнението беше редактирано от G33K на 23.07.08 19:22.
24.07.08
06:12
#3
казано от G33K на 23.07.08, 19:22:
казано от sasch на 23.07.08, 14:15:
Моя фаворит е сладоледа.В един сладолед ( 70 гр.) има 118 кКал , 14.7 гр. въглехидрати, 7 гр. мазнини, следи от белтъчини :)
Едно нищо викаш ;) А действието му върху цялостния ти метаболизъм е потресаващо, и със сигурност - не точно “допустимо” :)
Ехх...
Айде да не е потресаващо?!
24.07.08
06:41
#4
казано от G33K на 23.07.08, 19:22:
казано от sasch на 23.07.08, 14:15:
Моя фаворит е сладоледа.В един сладолед ( 70 гр.) има 118 кКал , 14.7 гр. въглехидрати, 7 гр. мазнини, следи от белтъчини :)
Едно нищо викаш ;) А действието му върху цялостния ти метаболизъм е потресаващо, и със сигурност - не точно “допустимо” :) Иначе, когато ми се наложи да ям гадна храна (след всичкото това време вкусовите ми рецептори вече разпознават като “вкусна храна” само месото и яйцата, но понякога се налага да се прежаля в името на оцеляването) обикновено това е хляб (не бял, разбира се).
И кое е лошото на типовия или черния хляб ??????/
24.07.08
09:14
#5
казано от Wrestling_pro на 24.07.08, 06:41:
И кое е лошото на типовия или черния хляб ??????/
Едно на ръка, че изобщо не е толкова бавен въглехират, за колкото го смятат. За да е наистина с нисък ГИ трябва в брашното да има доста трици. Вместо това производителите добавят бои, които да правят цвета тъмен. Сещам се за един единствен вид хляб, който може и да е пълнозърнест в истинския смисъл на думата.
Друго, че пшеницата не е добър избор на житна култура. Доста алергенна е, доста фитоестрогени съдържа. Освен това, поради масовата и употреба е подложена на всякакви изкуствени “подобрения”.
казано от Wrestling_pro на 24.07.08, 06:41:
И кое е лошото на типовия или черния хляб ??????/
Моят отговор щеше да е “гаден е”, но и подробното обяснение горе ти върши работа :)
Бонуса е добър хляб и е хранителен на мен ми стигат по няколко филийки на хренене а те са малки.
Хлябът според мен е чиста загуба на калории, за която и да е диета. Когато съм на НВД бих предпочел да чийта с някакъв въглехидратен сладък плод, отколкото с хляб.
Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 24.07.08 12:12.
24.07.08
12:41
#9
И аз не ям хляб .. но вие го изкарахте
24.07.08
12:47
#10
Пълнозърнестият, ръженият и царевичният хляб са доста добри източници на въглехидрати, според мен и задължително следва да се консумират (умерено разбира се).
Пълнозърнестият хляб всъщност не е пълнозърнест, а смесица между рафинирано брашно - последното в повечето случаи е повече от 50%, а дори може да достигне до 90% от цялостния състав и хляба все още да носи емблемата “пълнозърнест”. Това е нещо, което не се споменава на опаковките, но е така. Ако имате близък производител на хляб го питайте, за да разберете как стоят нещата. Останалите няколко процента са за полезните шушулки и частици, които съдържат витамините.
Да приемем, че все пак има някой напълно пълнозърнест хляб. За да придобие формата, в която може да го консумирате подобно на белия хляб производителите поставят мая, сол и/или захар. Последните 2 знаем, че не е нужно да се консумират. Маята е свързана с проблеми като кандида. Това е основен фактор хлебните продукти да са свързани с проблема кандида и да са сред първите в листа с храни, които трябва да се избягват. Това е и причина хлебните продукти да са свързани с замайване, оспиване, умора и други.
Единственият полезен хляб е истински пълнозърнестият, приготвен в домашни условия с истинско пълнозърнесто брашно.
Като цяло няма нищо полезно в хляба, който консумираме, но откъде идва заблудата, че той е полезен? Две са основните места:
- Библията и всички религизни четива - “Дал съм ви всяка семеноносна трева, която е по лицето на цялата земя, и всяко плодоносно дърво; да ви бъде храна.” “И всичко, което няма перки и люспи, да не ядете; то е нечисто за вас.” “Най-добрият пример за това е вегетарианската диета - диетата, дадена ни от нашия Творец” (13 Тайни, променящи живота) и други бла, бла, блата.
- популярната “здравна” пирамида на FDA, в която “специалисти” казват, че трябва да се яде ниско съдържание на мазнини и високо на въглехидрати.
Няма абсолютни никакви други източници, които представят хляба като полезна храна. Окей, смятайте хляба за полезен, щом се опирате на Библията и FDA за правилно хранене :)
По въпроса за хляба това, сега за царевичните вафли и другите зрънчоподобни хлябове (оризовки и там както още са ги нарекли), които са актуални по здравните рафтове днес: сухи; денатурирани протеини и главни причинители на стомашни проблеми (в неконвенционалната медицина наречени с помпозното IBS (Irritable Bowel Syndrome)) Иначе казано, ако особено ги употребявате като заместител на хляба - няма по-суха и шитава храна, която може да добавите към основното ядене. Много “комфортен” метод да си задръстите организма.
Хляб ям само, когато баба ми е приготвила пица и е твърде вкусна за устоя или когато съм с гаджето на пицария или някакво друго нездравословно място и силно ви препоръчвам и вие да правите така ;D
Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 24.07.08 14:17.
24.07.08
19:17
#12
Маята, използвана за приготвяне на хляба, няма нищо общо с проблема Кандида.Това са ферментативни, а не патогенни дрожди и са толкова далече от патогенните, колкото човека от шимпанзето.Квасните дрожди са Saccharomyces cerevisiae, а патогенните гъбички - Candida albicans, crusei, tropikalis и така нататък. Вижда се, че освен различни видове, са и от различни родове! А замайването и ленивостта от консумацията на хляб и тестени изделия си идват чисто и просто от голямото количество въглехидрати, предизвикващо отделяне на инсулин и лептин.
Виж сега, ти и за акнето беше извадила железните дерматологични теории, че се лекува с акне с антибиотици, и че тряба пастьоризирано мляко да пием.. и други такива нещица. Теориите ти са страшно железни, но не знам каква ти е практиката като ги развяваш на ляво и на дясно. Защото моят личен опит чисто и ясно показва, че нито акне се лекува с антибиотици, нито пастьоризираното мляко е полезно.
За кандидата ще е глупаво да споря с теб, защото познанията ти са много по-големи от моите щом се отнася до научни термини и подобни (щом е до акне - в никакъв случай не са, не се обиждай, но е така ; ). И не искам да споря за нещо, което нямам научна база и най-малкото не съм “микробиолог”, а ученик. Споделям това, което съм чел във всяка една статия по въпроса и от личен заключил.
Дори информацията ти за маята да е правилна (макар и да не съответства с тази в книгите за кандида) в момента с горния си пост апелираш към хората с този проблем да консумират хляб (всъщност както направи и за консумацията на пастьоризирано мляко и употреба на антибиотици срещу акне : ), а той е една от основните и първи храни, които трябва да се изключат, защото житото и други зърнени култури са глутенови. Не че карам някой да го прави.. при мен помогна, при други е помогнало, пише го и само трябва да четете.
Нямам нищо против знанията ти, Ива, но не представяш всичко в светлината, в която трябва и смятам голяма част от съветите за лоши - като тръгнем от акнето, минем през млякото и сега стигаме до поста за хляба. Смисъл...примерно с горния си пост, информацията е непълна и човек остава с илюзията, че ако има проблеми с кандида едва ли не може да си консумира хляб съвсем спокойно. Поне аз останах с такава представа. И правиш много лоша услуга, представяйки така информацията.
Като компетентен човек апелираш към антиботици, пастьоризирано мляко, а от горния ти пост все едно и към хляб (знам, че не е така, но така личи ; ), а от друга страна аз говоря натуралните методи за лечение и натурални храни, нерафинирани храни. По-лошото в случая е, че хората биха се доверили на по-компетентното лице.
Както казах нямам нищо против знанията ти, имам против това, че ги споделяш на хората и съм против това да представяш нещата в неправилната светлина :) Защото ако трябваше да следвам съветите (което слава богу не съм направил) сега щях със сигурност да се чувствам като парцал, тъпчейки с антибиотици, няколко литра хормонално мляко и яко хляб (както преди правех).
Сори, че така hijackнах темата и да поста е офтопик :)
Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 25.07.08 08:32.
25.07.08
09:20
#14
Благодаря за милите думи!:) Само да кажа, че никога към нищо не съм подхождала императивно, още по-малко съм апелирала към нещо!Моля те, недей да изопачаваш нещата, аз представям информация, която е изпитана в практиката ми (за акнето, с което си се борил, се знае, че се минава през редица трудности - ти излекува ли се от твоето с “натурални методи”....провери да не ти е стероидно акнето:). За кандидата - подобни глупости, изровени от интернет на тема холистична медицина, въобще не ги взимай за чиста монета - информирана съм за това. Занимавам се с инфекциозна микробиология и проблемът “кандида” ми е пределно ясен - тестваме по около 50 пациента дневно точно за това. Знам и как изглеждат и какви са характеристиките и на ферментативните дрожди, използвани в хранителната промишленост. Дори Candida albicans - най-често срещаният причинител на кандидозата, всъщност не се води за патоген в истинския смисъл на думата. Нормално е да съществуват гъбички в червата ни, по кожата... Колкото до хляба, това исках да се изясни, за да не всяваме параноя на тема “алтернативни течения в медицината, бълващи неистини”. Аз лично съм против хляба и е изчезнал от менюто ми преди около 2 години още....така че, тук не ми вкарвай в устата думи, които не съм казала - апелиране и така нататък!! Ако имаш нещо лично срещу мен вече, надявам се да ми пишеш на лична, а не да ме плюеш пред всички. Благодаря.
25.07.08
10:03
#15
Извинявам се за офтопика, но от кога се смята, че пастьоризацията е вредна!? :bug:
Отговорям ти на ЛС, за да не се затваря темата. А за пред хората само искам да ти се извиня, че си го приела като лична обида и да кажа, че не те плюя и нямам такива намерения - говориме си чисто по темата за здравето, в която явно не сме на едно мнение.. нищо лично :)
Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 25.07.08 10:24.
25.07.08
10:23
#17
Попитай Янкулов, микробиолозите не знаят. На личната ми поща той също призна, че по този въпрос не е наясно в крайна сметка, но в общия форум пише друго.
по темата за здравето, Янкулов, се образовам от има-няма 8-9 години чисто професионално...както и да е.
Мнението беше редактирано от Георги Гайдов на 25.07.08 10:27.
А.. не пак си останала с грешно разбиране. Виж, че и тук казвам, че разбираш повече от мене - прочети ми първия пост отново. Фактически нито едно от нещата не мога да ги докажа, защото съм ученик, а не микробиолог както написах вече.
Това, което онзи път написах на ЛС за млякото чисто и ясно казваше, че дори да не съм запознат какво е млякото, как вреди и прочие - при мене просто се получава кофти като го консумирам. След като се получи кофти, реших да проверя какво пък има в това мляко и що така става и какво да видя - в naturalnews.com, askshelley.com, няколко книжки и лични случки от други сайтове хората си казват какъв е проблема с млякото. Спрях го и хоп какво стана - зех, че се почувствах по-добре.
Никога не съм учил и нямам амбиции (поне за сега) да ставам по-умен от микробиложка ;)
25.07.08
10:41
#19
Тук не се мерим кой е най-умен, но не трябва и да абсолютизираш в целия научен всемир факта, че акнето не ти минава от предписаните от кой знае какъв дерматолог антибиотици и това, че, видиш ли, ти ставало кофти от млякото, и затова трябва да спре навсякъде процесът на пастьоризация и да се отхвърли той като вреден! Дискомфортът ти се причинява от съвсем други неща, а не ти е виновно пастьоризирането. Млякото, и то прясното, е сред първите места по хранителна алергия и хранителен интолеранс, като това са две съвсем различни неща....и естествено преустановената консумация се отразява добре и тази храна трябва да се избягва. Друг е въпросът, че в разни “...news…” и какво беше там доста от информацията не се базира на научни факти, а на чисти спекулативни клюки. Ако искаш достоверна информация - електронните списания “Nature”, “Journal of microbiology” и ред други световно признати РЕФЕРИРАНИ източници.
Работата е там, че алергията ми е именно към пастьоризираното комерсиално мляко, а не натуралното фермерско - колкото по-отдалечено от натураната форма, толкова повече проблеми при мен (вече винаги ще слагам едно “при мен”, за да не се остава с грешното разбиране). Затова обезмасленото ми прави повече проблеми, отколкото пълномасленото (при мен). Аз силно вярвам на информацията, която чета, защото тя е тази, която е доказала здравните бенефити към моя организъм и това е причината да препоръчвам еди-си-какво пред еди-си-какво. Просто би било глупаво да препоръчвам нещо, което е вредно за мен на някой друг с идеята, че то ще е полезно за него.
project_lyte, пратил съм ти инфото, на което аз се опирам по мнение на пастьоризирането мляко. Не те карам и не споря с никой, че това е най-правилната информация. Аз лично смятам, че е, но не е задължително това да е така. В един дискусионен форум всеки има право на мнение и да споделя личния си опит.
25.07.08
13:34
#21
Това е поредната тема която благодарение на лиготията на някой вече е за кофата.Спам спам и темата се е самозатрила защото двама човека са решили да си ги мерят.Аман.
Аз лиготия не видях в темата, не разбирам защо е и за кофата, като се дискутираха доста интересни неща. А защо се палиш като хората отдавна са добавили функция за разделяне на теми (поне в повечето форуми го има, надявам се и тук да е така) и в случая може да се ползва доста успешно? :)
Дай едно от млеката на баба ти да го пастьоризират. Ама не “На баба”, а на баба ти. Ако не ти стане лошо от него ние ще си отдъхнем и ще пием спокойно пастьоризирано мляко.
25.07.08
18:57
#24
Да не оставаме с лоши чувства - темата наистина беше интересна.
25.07.08
21:45
#25
Доста си бе глупава като се започне от въпроса с кво да си прееба НВД диетата ..с сладолед които е с високо ги и 9999 процента ще ме изкара от кетоза . После - не си пребваи диетата . G33k изкара хляба наказание от бога .. ти започна с сложните обеснения за маята и некви кандидати после тотален офтопик .. само дето вече 80 процента са такива.
26.07.08
12:49
#26
Не мисля, че е офтопик нещо, което обяснява даден проблем - нали затова е от форума....а често от даден проблем се стига до друг близък проблем - нима консумацията на хляб и яснотите около това е нещо маловажно??????? Форумът избива натам, накъдето са интересите на потребителите, ако не се лъжа.
26.07.08
13:01
#27
казано от Ива Павлина на 26.07.08, 12:49:
Не мисля, че е офтопик нещо, което обяснява даден проблем - нали затова е от форума....а често от даден проблем се стига до друг близък проблем - нима консумацията на хляб и яснотите около това е нещо маловажно??????? Форумът избива натам, накъдето са интересите на потребителите, ако не се лъжа.
Според мен не преценяваш нещата много правилно (тва си е мое мнение) .. затва съм и сигурен че ти си потребителя с наи-много офтопик в този саит
Дай Боже на всеки форум офтопик като този на Ива ;)
Според мен, Wrestling_pro, не преценяваш разликата между информативно отклонение от темата и безмислено/глупаво, което не би било полезно на никой. Надявам се забелязвате къде започва втория тип отклоение в тази тема, причинители за което не съм нито аз, нито Ива :)
Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 26.07.08 13:05.
27.07.08
07:20
#29
и ненужни отколнения съм видял доста (макар и не в тая тема ) .. но стига не искам да спама и да се карама с вас
Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 27.07.08 07:20.
02.08.08
14:35
#30
Прее*ахте темата бе, хора! ;) Пуснах този въпрос,защото знам,че има доста хора на НВД през този сезон и много от тях правят мръсни хранения(мисля,че е нормално,имайки предвид трудността да се спазва този режим) А в този форум определено има много компетентни хора,които биха дали компромисно решение.
Мнението беше редактирано от sasch на 02.08.08 14:36.
1. Фъстъчено масло
2. Разни диабетични десертчета с maltitol и др. подсладители.
3. лятото - плодове
и други, обаче лошото е, че някой път ми е супер нервно и като реша, че трябва да кривна няма диетичен магазин до мене и тогава влизам в първия “обикновен” такъв :D
02.08.08
15:43
#32
казано от emzo на 02.08.08, 15:28:
1. Фъстъчено масло
2. Разни диабетични десертчета с maltitol и др. подсладители.
3. лятото - плодове
и други, обаче лошото е, че някой път ми е супер нервно и като реша, че трябва да кривна няма диетичен магазин до мене и тогава влизам в първия “обикновен” такъв :D
На номер 1 какво му е “мръсното” :)
02.08.08
20:25
#34
Има и натурални без ..