Холестерол

21.07.08
15:35

Добре де нали когато се спазва диета е добре да се ядат по вече белтъчини меса яица и др но незнам дали е полезно всеки ден по 450гр месо и 2-3 яица и риба не се ли покачва холестерола?Не е ли опасно освен месо и яица аз се сещам само за сирене кашкавал но те не съдържат ли повече мазнини който повечето са наситени.

Темата беше редактирана от fifa 15 на 21.07.08 15:36.

21.07.08
20:27

Кашкавала го изключи.Високомазнинен е.За яйцата е много важно да не ядеш повече от 1 жълтък на ден.И без това,трениращите ядат поне по няколко на ден така,че един жълтък е достатъчен.При наличието на повече от един,надвишаваш допустимото ниво на холестерола за деня.За месото няма какво да се каже.Когато си избрал това начинание/спорт,белтък няма как да набавиш само от млечни продукти и добавки,така че-е...Избягвай възможните,а тези,които са задължителни,като месото...deal with it. ;) По-здрави.

Мнението беше редактирано от Black_master на 21.07.08 20:28.

21.07.08
21:18

1 жълтък?! Ям по 6 яйца на ден, че аз направо да си копая гроба ли?!

22.07.08
06:36

Има някой, които и по 10 цели си ги ядат.
Всички за себе си сам избира..

22.07.08
06:52

С белтъците няма проблем...жълтъци за 2-3 на ден знам

25.07.08
14:01

казано от Fittipaldi на 21.07.08, 21:18:

Общо взето почвай, че не знам дали ще имаш време да го доизкопаеш...
Клиничен опит е доказал че повече от 7 цели яйца седмично за мъжете са смъртоносни
Затва пукам яко белтъци, по 6 на закуска

25.07.08
14:15

казано от HeartCore на 25.07.08, 14:01:

Клиничен опит е доказал че повече от 7 цели яйца седмично за мъжете са смъртоносни

Ако ям по шест и половина ще живея ли?Веднага ли умират мъжете като ги изядат тежи 7 яйца?За жените колко са смъртоносни?Кой е този клиничен опит? :)

25.07.08
14:43

Чудя се..вие четете ли го този форум или само пишете? Склонен съм да заложа на второто, предвид количеството еднакви теми, че дори и заглавията започнаха да се повтарят..
Силно любопитен съм да разбера дали споменатият “клиничен опит” е представлявал това, което си мисля, а именно - мъж изяжда 7 яйца за 1 седмица и на 8мия го блъска кола, в резултат на което се приема, че 7 яйца са смъртоносни...
По-интересна би била тема от типа “Колко ви е холестерола”, където да може да се сравнят показателите на хората с белтъците и тези на хората, които хапват яйцата цели.. примерно. Ето това би било показателно и информативно, в някаква степен поне. А това тук е поредното предъвкване на същото... и пак нищо няма да излезе като информация.

25.07.08
15:47

Този който яде по 7 цели яйца,може отсега да си поръча некролозите за 2009 година. ;-) Може да остави малко празно място за датата и часа на смъртта.По тоя начин много ще улесни роднините си. :roll:

25.07.08
15:52

Ясно значи, то аз ако мислех какво е вредно ... месото е вредно (луда крава, там пилешки болести, не знам си какво), да стана вегетарианец. Добре ама при растенията има пестициди, да фотосинтезирам - добре ама там има ултравиолетови лъчи. Да се гръмна май остана!

Хайде спрете се изказвате неподготвени, че малките и любопитните, които четат тоя форум, ще си помислят, че е истина.

25.07.08
21:37

По тази тема с жълтъците и връзката им с холестерола има бая спорове и няма еднозначни и на 100% достоверни отговори. Лично аз ги свеждам до минимум, защото с колкото лекари съм говорил, толкова са ми казали, че приетия холестерол оказва вличние на този в кръвта.

26.07.08
12:51

как да не оказва, като ти влиза през устата, отива в червата и оттам се всмуква в кръвта!!!Къде мислите, че отива иначе??

26.07.08
14:31

Да, наистина - след като влиза по някакъв начин, би трябвало и влияние да оказва. Не виждам защо си питал лекари, след като това е логично ;) Друго си искал да знаеш, но не си задавал правилните въпроси.

26.07.08
16:36

казано от G33K на 26.07.08, 14:31:

Да, наистина - след като влиза по някакъв начин, би трябвало и влияние да оказва. Не виждам защо си питал лекари, след като това е логично ;) Друго си искал да знаеш, но не си задавал правилните въпроси.

Да, логично е, и аз съм споделям логиката ти, но има хора във форума, които изповядват обратната теория. Чел съм материали по върпоса, които си протеиворечат.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 26.07.08 16:38.

27.07.08
08:33

Обратна теория??? Влиза, но не отива в организма?!:))

27.07.08
09:04

казано от Миро на 25.07.08, 15:47:

Този който яде по 7 цели яйца,може отсега да си поръча некролозите за 2009 година. ;-) Може да остави малко празно място за датата и часа на смъртта.По тоя начин много ще улесни роднините си. :roll:

Не  е  хубаво да се  базикаш с тия работи .. но  напоследък и аз  намалих  жълтъците

27.07.08
09:11

Всичко е индивидуално - има хора, ядящи по много жълтъци, а холестеролът им е далеч под нормата.По-важен е целият липиден профил - не се гледа само холестерола.

27.07.08
11:39

7 седмично казваш? имало е периоди в които съм ял по 12 цели яйца дневно което прави над 80 яйца седмично и над 320 месечно. Имало е дори случаи в които съм се опитвал да ям по 20 яйца дневно за да видя как това се отразява върху тренировките макар и не задълго. Ако считаме теорията за 8 яйца на седмица за “смъртоносни” значи аз не просто съм пресякъл границата аз толкова съм я задминал че вече не я виждам :) и би трябвало вече да съм предал богу дух. Само че нещата не са толкова прости, първо яйцето съдържа полезни мазнини които увеличават полезния HDL холестерол който предпазва сърцето, второ голяма част от холестерола се разрушава още в стомаха, трето нивото на холестерол в кръвта почти няма връзка с холестерола който се поема с храната - едно към 95% от кръвния холестерол се произвежда от тялото, да не би тялото ни да се опитва да ни убие? - не холестерола не е черната овца в семейството а си има много важни функции в организма, четвърто огромната част от полезните нутриенти в яйцето се съдържат в жълтъка и много малка част в белтъка - http://www.cholesterol-and-health.com/Egg_Yolk.html
, пето поемания с храната холестерол се използва от тялото като прекурсор за производството на повече тестостерон - повече тестостерон - по - добри постижения в залата.
За да завърша и да изясним всичко, защо все пак хранене с храни високи на холестерол се свързва със зачестени сърдечни проблеми - проблема не е в храната а в начина на приготовление - когато такава храна се пържи мазните в нея се променят и стават т.н. trans fats това значи че това са мазнини които са се образували под огромни температури и не могат да се разградят от тялото защото то не може да произведе същите температури за да ги разгради и оттам те се натрупват бързо в кръвта и запушват кръвоносните съдове защото тялото не може да се справи с тях и да ги разгради.
Обаче това изобщо не се случва при по - щадящи начини на приготовление като варенето, така че обощения като 8 яйца седмично са твърде много е прекалено опростяване на нещата и не са верни, яйцето е природен продукт с уникална хранителна стойност и само по себе си е много полезно.

27.07.08
14:08

Вярно е, че каквото ядеш, попада в организма. Въпроса е там че всеки организъм усвоява и реагира на храната по различен начин. Някои от нас имат непоносимост към млякото, дръги към яйцата, трети..... Всеки трябва да разбере за себе си кои храни му понасят и кои не.

27.07.08
20:39

казано от Alkorin на 27.07.08, 11:39:

7 седмично казваш? имало е периоди в които съм ял по 12 цели яйца дневно което прави над 80 яйца седмично и над 320 месечно. Имало е дори случаи в които съм се опитвал да ям по 20 яйца дневно за да видя как това се отразява върху тренировките макар и не задълго. Ако считаме теорията за 8 яйца на седмица за “смъртоносни” значи аз не просто съм пресякъл границата аз толкова съм я задминал че вече не я виждам :) и би трябвало вече да съм предал богу дух. Само че нещата не са толкова прости, първо яйцето съдържа полезни мазнини които увеличават полезния HDL холестерол който предпазва сърцето, второ голяма част от холестерола се разрушава още в стомаха, трето нивото на холестерол в кръвта почти няма връзка с холестерола който се поема с храната - едно към 95% от кръвния холестерол се произвежда от тялото, да не би тялото ни да се опитва да ни убие? - не холестерола не е черната овца в семейството а си има много важни функции в организма, четвърто огромната част от полезните нутриенти в яйцето се съдържат в жълтъка и много малка част в белтъка - http://www.cholesterol-and-health.com/Egg_Yolk.html
, пето поемания с храната холестерол се използва от тялото като прекурсор за производството на повече тестостерон - повече тестостерон - по - добри постижения в залата.
За да завърша и да изясним всичко, защо все пак хранене с храни високи на холестерол се свързва със зачестени сърдечни проблеми - проблема не е в храната а в начина на приготовление - когато такава храна се пържи мазните в нея се променят и стават т.н. trans fats това значи че това са мазнини които са се образували под огромни температури и не могат да се разградят от тялото защото то не може да произведе същите температури за да ги разгради и оттам те се натрупват бързо в кръвта и запушват кръвоносните съдове защото тялото не може да се справи с тях и да ги разгради.
Обаче това изобщо не се случва при по - щадящи начини на приготовление като варенето, така че обощения като 8 яйца седмично са твърде много е прекалено опростяване на нещата и не са верни, яйцето е природен продукт с уникална хранителна стойност и само по себе си е много полезно.

Евала камък ми падна от сърце  .. маи ще спра да следя  колко яица  ям

28.07.08
06:30

И за да затвърдя мнението на Alkorin, хапвам по средно 10 за деня яйца и ходих на изследвания на кръвта холестеролът ми е 3.85 при граници (3.40-5.20).

TS

28.07.08
07:08

Ае хич да не е - недейте прекалява с жълтъците. Екзогенният холестерол си има дял, макар и малък, в кръвните концентрации на ЛДЛ холестерола. При референтни стойности за нетрениращи - 300мг/ден(съдържащи се в 1 яйце), 10 яйца са малко множко според мен.

FZ

28.07.08

Значи Alkorin ако  ядем яйцата варени , на седмица може да изяждаме по 100 цели  яйца без опасност от холестерол ,така ли ?

28.07.08
08:48

казано от FZKTWGS на 28.07.08, 08:33:

Значи Alkorin ако  ядем яйцата варени , на седмица може да изяждаме по 100 цели  яйца без опасност от холестерол ,така ли ?

Струва ми се, че това имаше предвид, и ми се струва, че е прав. Аз гледам да влизам в рамките на 70-100 седмично (рядко минавам 100) и общият ми е в норма, LDL даже ми е в графата “добра прогноза”, а триглицеридите са ми под всякакви норми, кажи-речи не ми намира такива :lol: .

28.07.08
11:14

С цялата отговорност на подобно изказване - ДА! Това обаче е за хора които не се хранят с боклуци - чипсове, кексове, сладки и др. които съдържат trans fats. Ако спортуваш и се храниш с качествени храни можеш да ядеш по колкото варени яйца искаш - опасност няма.

FZ

28.07.08
11:49

казано от Alkorin на 28.07.08, 11:14:

С цялата отговорност на подобно изказване - ДА! Това обаче е за хора които не се хранят с боклуци - чипсове, кексове, сладки и др. които съдържат trans fats. Ако спортуваш и се храниш с качествени храни можеш да ядеш по колкото варени яйца искаш - опасност няма.

Alkorin , има хора които са предразположени към трупането на холестерол въпреки че се хранят чисто , не мислиш ли , че яденето на такова  количество цели яйца ще ускори натрупването на холестерол.

NA

28.07.08
12:08

Аз пък съм чел, че будистките монаси задължително изяждат по 1 жълтък на ден, като белтъко го изхвърлят.
В дните, когато полагат тежък физически труд/тренировки изяждат едно цяло полусварено яйце.
А относно холестерола - съгласен съм, че нивото на т.нар.лош холестерол в кръвта е генетично заложено - при направени изследвания на доброволци се е оказвало, че дори юноши с предимно вегетариянски режим на хранене имат високи нива на холестерол.
От друга страна, обаче това не е извинение да прекаляваме с каквато и да била храна, нали знаете - няма смъртоносни вещества, има смъртоносни количества.

28.07.08
13:07

казано от Nalivaiko на 28.07.08, 12:08:

А относно холестерола - съгласен съм, че нивото на т.нар.лош холестерол в кръвта е генетично заложено - при направени изследвания на доброволци се е оказвало, че дори юноши с предимно вегетариянски режим на хранене имат високи нива на холестерол.

Може ли да цитираш изследванията, ама точно и с подробности, защото остават неясноти? Какво е “предимно вегетариански режим на хранене”? Аз се сещам за десетки крайно нездравословни варианти, които могат да влязат в тази категория и които могат да ти навлекат една камара здравословни проблеми, освен холестерола. А това, че говорим за юноши, само ме кара да се съмнявам още повече че съм прав.

29.07.08
00:19

Кой холестерол FZKTWGS ? Самия факт на повишен холестерол значи много малко, много по - важното е съотношението между LDL и HDL холестерол а яйцата могат да повишават само “добрия” HDL холестерол защото съдържат полезни мазнини. Освен това поемания с храната холестерол има съвсем минимално влияние върху холестерола в кръвта.
Тук има една обширна статия за холестерола и връзката на холестерола с храната и мазнините - http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-full-story/index.html
Основното което се подчертава и което е важното е че не е важно количеството на поемания с мазнините от храната холестерол а вида на тези мазнини. Защото докато HDL е висок значи организма е предпазен независимо от нивото на LDL холестерола. В статията заклеймяват и наситените мазнини заедно с trans мазнините с което аз не съм съгласен - има много полезни естествени продукти които са пълни с наситени мазнини, не в тях е проблема.

30.07.08
13:44

При пърженето не се ли превръщаха в транс-мазнини само мазнините от растителен произход? Или същото става и с животинските мазнини?

Мнението беше редактирано от DooM_MasteR на 30.07.08 13:44.

30.07.08
18:07

Разрешихме  ли  големия  спор за  яицата  завладял  стотици теми и десетки  форуми за фитнес??? Ако е да  вече да мога спокоино да  им дигна  броиката .

30.07.08
18:13

Чудя се къде е Ива Павлина да пооспори думите на Алкорин или да ги затвърди(което ме съмнява).Иначе всичко звучи много готино и май ще продължавам да муам по 5-10 яйца на ден.

30.07.08
19:10

казано от DooM_MasteR на 30.07.08, 13:44:

При пърженето не се ли превръщаха в транс-мазнини само мазнините от растителен произход? Или същото става и с животинските мазнини?

Доколкото ми е известно това става с всички мазнини, основен проблем при пърженето е че при него се добавя производствено олио което е с променена структура като му е добавен водороден атом/и така че да стане с по - стабилна структура и по този начин с по - дълъг срок. Това олио с променени характеристики вече съдържа голям процент транс мазнини.
Четох едно изследване при което са хранели 2 групи маймуни с почти еднаква храна с калории на нивото за поддържане на теглото, разликата е че втората група приемала около 8% от калориите си от транс мазнини горе долу толкова колкото човек който обича да похапва пържено и двете групи поемали 35% от калориите си от мазнини. При втората група теглото се увеличило като натрупали мазнини около коремната област. Опита е върху животни но ми се струва показателен за действието на транс мазнините.
Има констатации на учени при изследвания върху транс мазнините че са по - лоши отколкото са очаквали.
Има и един друг проблем с храните което се приготвят на високи температури - над 120 градуса по Целзий, сравнително наскоро 2002г е открито че така се образува токсично вещество на име акриламид (acrylamide) което е токсично и причинява рак - http://www.who.int/foodsafety/publications/chem/acrylamide_faqs/en/index.html
Общия извод е че е силно препоръчително да се използват колкото се може по - щадящи начини за приготвяне на храната.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 30.07.08 19:14.

ИС

30.07.08
20:13

всеки си има генитично слабо звено в организма(фамилиарно и/или отделно,от недоносване на плода,тоест така наречените седмачета,и др.)  с което трябва да се съобразява задължително,ако не ,тогава бива наказван здравословно по един или друг начин,тъй като организма е една цялостна,сложно функционираща система.Лично аз повече от 3 цели яйца не си позволявам,НО НЕ ПОДКРЕПЯМ НИТО ЕДНАТА ,НИТО ДРУГАТА ТЕЗА.Тоест 100% съм сигурен че жълтъка е вреден и едновременно с това 100% съм сигурен че е полезен и не увеличава лошият холестерол в кръвта.Искам да кажа че зависи кой го приема,тоест за един ще е полезен,а за друг организъм и един жълтък седмично ще се окаже фатален,И ЗАТОВА НЯМА И НЯМА ДА ИМА И СЛЕД 100 ГОДИНИ ИЗСЛЕДВАНЕ КОЕТО СТАТИСТИЧЕСКИ ДОСТОВЕРНО ДА ПОТВЪРДИ ЕДНАТА ИЛИ ДРУГАТА ТЕЗА,ЗАЩОТО АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ОРГАНИЗМИ СА РАЗЛИЧНИ(дори и еднояйчните близнаци имат различно ДНК) !!!И затова в едни научни статии ще затвърдяват тезата че жълтъците са полезни и не увеличават лошия холестерол в кръвта,не защото е истина,а защото хората които са били тествани и са били в контролната група,тоест на които са им давали жълтъците, случайно  преобладават от които не им деиства и нямят фамилна картина с атеросклероза,инфаркти,инсулти и т.н. , а в други изследвания от други учени резултатите от статистическата обработка на данните ще показват обратното.Живота не е математика,статистика или нещо установено,живота е мистерия,едно нещо днес е вярно,а утре вече е грешно,или обратното днес е грешно,а утре е правилно,живота е като река,тече.Статистиката не може да докаже нищо свързано с живота,например за натрупването на лошият холестерол в кръвта деистват много фактори,как можеш да ги изолираш и да разбереш дали само жълтъка го увеличава или не,за целта е необходимо да се изследват всички хора на света в едно и също време,да се поставят при еднакви условия (климат,на еднакъв хранителен и физически режим,сън,бодърстване,и т.н.) ,което е невъзможно,а само факта че имат различен пол и възраст и допълнителни заболявания(някои заболявания подпомагат натрупването на лошият холестерол в кръвта ) прави опита да се провали дори и на теория.Само яйца могат ли да ядат,защото ако им се дава и друга храна,някои могат да увеличат количеството на лошият холестерол в кръвта от нея.
Единственото решение е да се прави кръвен анализ на всеки месец или два (ако трениращият иска да приема голяма или съмнителна доза от някоя от “забранените” храни,които увеличават лошия холестерол в кръвта) и така след определен период от време ще разбере дали за него и само за него,определеното количество приети с храната яйчни жълтъци увеличават или намаляват количеството на лошият холестерол в кръвта или не го променят.Така той ще знае каква е истината за самият него,което не му дава правото да дава съвети на други,защото за другият може да се окаже резултата обратен.Всеки си носи отговорност за действията,но моят съвет е ако не си следите кръвната картина,по/добре е да не рискувате като приемате голямо количество от например жълтък,само защото някои във форума е казал че на него му няма нищо вече 7год от 10 яйца дневно,той казва истината,но тази истина важи само за него.

30.07.08
22:40

Ивайло Стайков нещата не са толкова мистериозни и потайни колкото ги изкарваш. Има два варианта или яйцата действат добре или действат зле както например мръсния въздух действа зле - да някои хора може да го понасят по безпроблемно а други по тежко но си е вреден попринцип, няма вариант за едни хора мръсния въздух да е полезен а за други вреден. Преди години още се е насадила параноята от високи на холестерол храни защото изследванията са били на ниско ниво, смятало се е че щом храната е богата на холестерол тя непременно е вредна. Сега се знае повече и се отчитат фактори като разликата между кръвен холестерол и холестерол от храната, от какъв тип мазнини идва този холестерол, дали се покачва HDL или LDL холестерола и т.н. само че митовете умират трудно веднъж нещо да се набие в главите на хората и трудно излиза оттам.

ИС

31.07.08
12:27

казано от Alkorin на 30.07.08, 22:40:

Ивайло Стайков нещата не са толкова мистериозни и потайни колкото ги изкарваш. Има два варианта или яйцата действат добре или действат зле както например мръсния въздух действа зле - да някои хора може да го понасят по безпроблемно а други по тежко но си е вреден попринцип, няма вариант за едни хора мръсния въздух да е полезен а за други вреден. Преди години още се е насадила параноята от високи на холестерол храни защото изследванията са били на ниско ниво, смятало се е че щом храната е богата на холестерол тя непременно е вредна. Сега се знае повече и се отчитат фактори като разликата между кръвен холестерол и холестерол от храната, от какъв тип мазнини идва този холестерол, дали се покачва HDL или LDL холестерола и т.н. само че митовете умират трудно веднъж нещо да се набие в главите на хората и трудно излиза оттам.

всеки има право на мнение,и какво имаш в предвид когато казваш вредни,защото например яйцата може да се каже че натоварват(следователно са вредни за тях) черен дроб,бъбреци и отделителна система и едновременно с това са полезни за двигателната и кръвната системи(например за мускулна хипертрофия ако се има за цел и увеличават добрия холестерол в кръвта например ако е вярно ).Но когато става въпрос  за натрупването на лошият холестерол в кръвта  мисля  че влияят повече фактора,не е само до храна и какво съдържа тя,и до ГЕНЕТИЧНА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТ,и до начин на живот ,и до тренировки,и до хормонално равновесие,и до стрес,и до доза,тоест храната не е определящ фактор когато става дума за атеросклерозни плаки,а за да разбереш какво отношение има тя,трябва да се изолират останалите фактори,което е немислимо.И затова статистиката не може да помогне за предотвратяването и предпазването й поне за сега.Може само да отчита хората вече с атеросклероза и по/тежки заболявания,базиращи се на нея,колко смъртни случая и т.н.Например ние българите сме на 4то място в света по заболяваемост и смъртност на сърдечно/съдовата система статистика на световната здравна организация за 2005/2006.Всички сме различни и живееме различно ,храниме се и тренираме различно,не сме роботи и затова аз смятам че за едни са полезни,за други са вредни, за трети неутрални и за четвърти един път вредни,друг път полезни ,и т.н.
единственият сигурен начин е да си правиме кръвни изследвания ,те са задължителни ако има някой роднина или повече с болно сърце или починал от инфаркт на миокарда,мозъчен инсулт,и др.подобни.
Науката и докторите вчера казваха едно(не яжте абсолютно никакви мазнини,те са опасни),днес казват(избягвайте наситените и консумирайте есенциалните мастни киселини),а утре ,след 15год може и друго да открият и да имат друго становище,затова няма засега крайно становище.
Не ме разбирай погрешно,аз уважавам всяко мнение,радвам се че имаш твърдо становище по този въпрос,може утре да излезе вярно,само казвам моето мнение

Мнението беше редактирано от Ивайло Стайков на 31.07.08 12:29.

FZ

31.07.08
13:22

казано от Alkorin на 30.07.08, 19:10:

казано от DooM_MasteR на 30.07.08, 13:44:

Доколкото ми е известно това става с всички мазнини, основен проблем при пърженето е че при него се добавя производствено олио което е с променена структура като му е добавен водороден атом/и така че да стане с по - стабилна структура и по този начин с по - дълъг срок. Това олио с променени характеристики вече съдържа голям процент транс мазнини.
Четох едно изследване при което са хранели 2 групи маймуни с почти еднаква храна с калории на нивото за поддържане на теглото, разликата е че втората група приемала около 8% от калориите си от транс мазнини горе долу толкова колкото човек който обича да похапва пържено и двете групи поемали 35% от калориите си от мазнини. При втората група теглото се увеличило като натрупали мазнини около коремната област. Опита е върху животни но ми се струва показателен за действието на транс мазнините.
Има констатации на учени при изследвания върху транс мазнините че са по - лоши отколкото са очаквали.
Има и един друг проблем с храните което се приготвят на високи температури - над 120 градуса по Целзий, сравнително наскоро 2002г е открито че така се образува токсично вещество на име акриламид (acrylamide) което е токсично и причинява рак - http://www.who.int/foodsafety/publications/chem/acrylamide_faqs/en/index.html
Общия извод е че е силно препоръчително да се използват колкото се може по - щадящи начини за приготвяне на храната.

Alkorin , а какво ще кажеш за пърженето с Палмолина ?

Абе верно къде е кака Ивка , сигурно е отишла на почивка на моренце  ;-)

31.07.08
14:19

казано от Ивайло Стайков на 31.07.08, 12:27:

казано от Alkorin на 30.07.08, 22:40:

всеки има право на мнение,и какво имаш в предвид когато казваш вредни,защото например яйцата може да се каже че натоварват(следователно са вредни за тях) черен дроб,бъбреци и отделителна система и едновременно с това са полезни за двигателната и кръвната системи(например за мускулна хипертрофия ако се има за цел и увеличават добрия холестерол в кръвта например ако е вярно ).Но когато става въпрос  за натрупването на лошият холестерол в кръвта  мисля  че влияят повече фактора,не е само до храна и какво съдържа тя,и до ГЕНЕТИЧНА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТ,и до начин на живот ,и до тренировки,и до хормонално равновесие,и до стрес,и до доза,тоест храната не е определящ фактор когато става дума за атеросклерозни плаки,а за да разбереш какво отношение има тя,трябва да се изолират останалите фактори,което е немислимо.И затова статистиката не може да помогне за предотвратяването и предпазването й поне за сега.Може само да отчита хората вече с атеросклероза и по/тежки заболявания,базиращи се на нея,колко смъртни случая и т.н.Например ние българите сме на 4то място в света по заболяваемост и смъртност на сърдечно/съдовата система статистика на световната здравна организация за 2005/2006.Всички сме различни и живееме различно ,храниме се и тренираме различно,не сме роботи и затова аз смятам че за едни са полезни,за други са вредни, за трети неутрални и за четвърти един път вредни,друг път полезни ,и т.н.
единственият сигурен начин е да си правиме кръвни изследвания ,те са задължителни ако има някой роднина или повече с болно сърце или починал от инфаркт на миокарда,мозъчен инсулт,и др.подобни.
Науката и докторите вчера казваха едно(не яжте абсолютно никакви мазнини,те са опасни),днес казват(избягвайте наситените и консумирайте есенциалните мастни киселини),а утре ,след 15год може и друго да открият и да имат друго становище,затова няма засега крайно становище.
Не ме разбирай погрешно,аз уважавам всяко мнение,радвам се че имаш твърдо становище по този въпрос,може утре да излезе вярно,само казвам моето мнение

Тва  е така .. но не е  нищо ново което не сме казали  всяка  високо протеинова  храна  натоврава  черния  дроб ... ако искаш наи малко натоварване  -  прости въглехидрати ..  креатина  натоварва  бъбреците  затова се  пие много  вода с  него  доколото знам ,но това  прави ли го вреден .За ГЕНЕТИКАТА всеки знае  и така е за  всичко ..холестерола  зависи  от  тва дали не  си затлъстял  ; дали пушиш ; дали  ядеш зеленчуци ;естесвено и кофти мазнините и  др.Не мое се  обвинява  генетиката за  всичко например  без да съм чел  никаде  знам в кои страни има наи - много сърдечни заболявания  и това са страните  в които: има много затлъстели ;много junky fods;много пушачи и където хората(повечето)  водят нездравословен живот .... Темата е  за  яицата дали те  са опасни и могат да  повлиаят  на кофти холестерола и се стигне до  сърдечни проблеми .

01.08.08
00:13

казано от FZKTWGS на 31.07.08, 13:22:

Не знам специално за палмолина, това не беше ли олио за фритюрници? Предполагам и той спада към категорията на хидрогенизираните масла, но трябва да провериш на съдържанието за съдържанието на транс мазнините.

А за протеиновата храна че предизвиква ускоряване на метаболизма и повишена работа на органите това не е лошо или вредно, напротив - тялото е перфектво адаптирано за подобна храна. По тази логика най - лесно усвояемите храни такива като сладките продукти със захар трябва да са най - полезните, но знаем че е точно обратното.
Обикновенно хората имат една доста погрешна насока на мислите и тя е че натоварването на организма е вреден и го уврежда и износва по - някакъв начин. Истината е точно обратната натоварванията върху тялото го предизвикват да става по - силно, по - издръжливо, по - младо, да е в пикова кондиция - това става като реакция от натоварването на принципа на оцеляването тялото става по - мощно за да оцелее да издържи на неблагоприятните условия. Ако няма натоварвания тялото постепенно се отпуска и губи съпротивителни сили, става инертно, тромаво и със занижени функции, накратко скапва се. Трябва да се използва този принцип на адаптирането на тялото към натоварванията и реакцията му към тях да става по - силно за да можем да се възползваме от благоприятните промени които настъпват, не трябва да се мисли че каквито и да е дозирани натоварвания са вредни.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 01.08.08 00:35.

FZ

01.08.08

казано от Alkorin на 01.08.08, 00:13:

Не знам специално за палмолина, това не беше ли олио за фритюрници? Предполагам и той спада към категорията на хидрогенизираните масла, но трябва да провериш на съдържанието за съдържанието на транс мазнините.

Alkorin ,ето малко за палмовото масло  .
Чистото качествено палмово масло има наситен оранжево-жълт цвят, орехов вкус и приятен мирис, Високото съдържание на коензим Q10, витамините А и Е, а също така на каротин, придава на  палмовото масло  уникални полезни свойства. Палмовото масло е идеално за пържене, може да се използва за подправяне на салати и в сладкарски изделия. Палмовото масло ги насища с витамини, придава им златист цвят и неповторим вкус.
Друг е въпроса, дали това, което купуваме, е чисто и качествено палмово масло.
Ето и малко за технологията на производство на руски и на английски
http://tradepoint.dp.ua/technology
http://tradepoint.dp.ua/eng/technology

01.08.08
09:38

казано от Alkorin на 01.08.08, 00:13:

А за протеиновата храна че предизвиква ускоряване на метаболизма и повишена работа на органите това не е лошо или вредно, напротив - тялото е перфектво адаптирано за подобна храна. По тази логика най - лесно усвояемите храни такива като сладките продукти със захар трябва да са най - полезните, но знаем че е точно обратното.
Обикновенно хората имат една доста погрешна насока на мислите и тя е че натоварването на организма е вреден и го уврежда и износва по - някакъв начин. Истината е точно обратната натоварванията върху тялото го предизвикват да става по - силно, по - издръжливо, по - младо, да е в пикова кондиция - това става като реакция от натоварването на принципа на оцеляването тялото става по - мощно за да оцелее да издържи на неблагоприятните условия. Ако няма натоварвания тялото постепенно се отпуска и губи съпротивителни сили, става инертно, тромаво и със занижени функции, накратко скапва се. Трябва да се използва този принцип на адаптирането на тялото към натоварванията и реакцията му към тях да става по - силно за да можем да се възползваме от благоприятните промени които настъпват, не трябва да се мисли че каквито и да е дозирани натоварвания са вредни.

Ти не ме  разбра  аз казах  тва за простите  въглехидрати за да му кажа  колко е  ъпсурдно тва  да  гледаш да не си натоварваш черния дроб аа  да питам  и зхтина ли става на транс мазнини

Мнението беше редактирано от Wrestling_pro на 01.08.08 09:39.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1