Как се изчисляват нужните калории за качване/сваляне/поддържане на тегло?

23.07.08
20:08

Здравейте,

правя нещо като проект, който включва малко теория за това как се качва, сваля и поддържа тегло в зависимост от калориите, които се приемат. Трябват ми формули... в интернет има доста сайтове, в които си задаваш текущото тегло, пол, години, ръст и активност, задаваш си и цел, която искаш да постигнеш до някоя дата, след което сайта ти казва, че до тази дата трябва да се стремиш да приемаш еди колко си калории, за да успееш.. всичко естествено е ориентировъчно, но все пак ми е нужно.

До момента съм намерил формула, която при зададени години, пол, ръст, тегло и активност ти изчислява ориентировъчно количеството калории, които се изразходват на ден.

Сега ми трябва формула включваща пак същите параметри, която да изчислява по колко калории аджеба трябва да прибавя или махна за да си постигна целта примерно да кача/сваля 1кг за 1 седмица.

Ще ви бъда много благодарен. 100% такива неща са описани в разни чужди сайтове, но така и не мога да ги намеря!
Също така повечко теория и формулки за изчисление на разни такива неща няма да ми бъдат излишни.. голямо черпене ще има :)

Прочети:

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063/

там ще намериш интересни неща и ще може поне основно да се ориентираш.А за черпането от къде си  ;-)

28.07.08
20:13

Благодаря ти за отговора, но и след толкова дни търсене, така и не успях да намеря точно това, което ми е необходимо.
Предполагам, че има формула, която да дава, че ще наддам един килограм, за един ден тогава, когато прибавя 10000кал. примерно над нормалните, които изразходвам на ден.. после тези 10000кал. се разпределят примерно за 10 дена и получавам, че ще наддам 1кг, като хапвам с 1000 калории отгоре всеки ден.. това обаче се съобразява по някакъв начин и с теглото, годините, пола.. не мога да го разбера как е :( Ако сте попадали на някакви калкулатори моля ви дайте поне линк.. ще се опитам от тях да го разгадавам някак

28.07.08
20:21

?????
Смяташ си калорийния баланс, от там вече е лесно, ако си на минус - сваляш, ако си на плюс - качваш.

Обаче колко калории, за колко дни и колко ще качиш, силно се съмнявам, че някой ще се ангажира да ти каже.
Всички тези сметки са приблизителни.Зависещите фактори са много, един от тях е метаболизма ти.

29.07.08
05:51

казано от NuBits на 28.07.08, 20:13:

Благодаря ти за отговора, но и след толкова дни търсене, така и не успях да намеря точно това, което ми е необходимо.
Предполагам, че има формула, която да дава, че ще наддам един килограм, за един ден тогава, когато прибавя 10000кал. примерно над нормалните, които изразходвам на ден.. после тези 10000кал. се разпределят примерно за 10 дена и получавам, че ще наддам 1кг, като хапвам с 1000 калории отгоре всеки ден.. това обаче се съобразява по някакъв начин и с теглото, годините, пола.. не мога да го разбера как е :( Ако сте попадали на някакви калкулатори моля ви дайте поне линк.. ще се опитам от тях да го разгадавам някак

Хехе, пич за Excel чувал ли си :) . Значи такова нещо едва ли ще намериш, но това което мога да ти предложа е да си определениш дадени коефициенти на качване на различна маса. Примерно колко мазна и колко мускулна тъкан и в какво съотношение качваш и след това да си разпределеиш калориите. Изхождай от енергийните стойности на различните типове храни и от коефициенти на натовареност. Трудното ще ти е тях да определиш иначе всичко друго се прави за 5 мин. И пак надали ще стане нещо смислено - в най-добрия вариант - “ориентировъчно” :) .

Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 29.07.08 05:52.

29.07.08
08:16

Става дума за нещо наистина ориентировъчно. Не ми трябват точни на 100% достоверни цифри. Ето примерно този сайт прави точно това, което ми трябва, но за съжаление не е описано как се изчисляват стойностите :(

http://www.calorie-count.com/calories/calories-goal.php?metric=1

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1