29.07.08
18:00
Здравейте, мисля, че темата ми е за тук понеже касае лекарствата които пия, значи от 6 месеца ми е открита болестта на “Крон” Пия (Dehydrocortison, Imuran, Ciprofloxacin, Flagyl) От както ги пия доста ми се яде, и напълнях. На 17 години съм, не мога да пия мляко, пия Калции на хапчета, моля посъветвайте ме, много искам да се занимавам с спорт, но се колебая заради “илачите” които пия, аз ги намалявам всеки месец като количество, какво ще ме посъветвате ?
П.С. Извинете за дългият пост.
29.07.08
18:59
Не смятам, че някой от форума може да ти даде по-добър отговор от твоя лекуващ лекар. Затова според мен е най-добре да се допиташ до него.
Според мен физическата активност не би трябвало да представлява някакъв проблем стига да си спазваш диетата. И пак ти препоръчвам да говориш с лекар за тая работа.
Мнението беше редактирано от mamaligabg на 29.07.08 19:00.
29.07.08
19:07
Моят лекуващ лекар едва ли разбира нещо от тренировки :) Въпросът ми е по-горе изброените лекарства за подтискане на имунната система дали биха повлияли по някакъв начин на тренировката, и дали след като ги пия ще имам някакви резултати от тренирането.
29.07.08
19:32
Просто се надявах някой да е чувал нещо по въпроса за имуно подтискащите медикаменти, аз все пак мисля да започна, дори днес отидох до залата ( Инструктора се оказа много печен и точен а не някой сухар, но не знаех, че трябва да си нося екип за да тренирам, и не ме пусна, и ме подкани утре да си носа, и да ми покажел това онова :) Мисля да се пробвам пък каквото стане, едва ли физическата активност би попречила на която и да е болест :)
П.С. Аз не спазвам диета за болестта, просто не трябва да ям мляко, че нещо дразнело стомаха, друго условия нямам ( ще спазвам диета свързана с тренирането не с болестта :)
Мнението беше редактирано от Mamularin на 29.07.08 19:47.
29.07.08
21:05
Хайде поне някой да каже нещо за Hydrocortisola той е някакъв вид кортикостероид предполагам за тях поне знаете нещо ?
Попаднал си на човека. Надявам се много внимателно да прочетеш всичко, което имам като опит с проблемните черва. Преди всичко ще ти кажа, че много от американските форуми за IBD (което са Крон, ХУЛК и други такива) и IBS ги знам наизуст. Аз самият имам проблем и с двете и вече 5 години упорито отказвам да си зарежа тренировките.
Основният ти проблем са не антибиотиците, ами това, че можеш да се храниш с определени неща и не знам дали ще можеш да покриеш калорийните си нужди в случай, че имаш амбиции. Според мен именно волята на културиста трябва да те изведе от това.
Аз самият имам хроничен колит и доста неща го раздразват, като храната и особено много стреса. Тая част със стреса я контролирам благодарение на тренировките. Останалото е диета. Много е хубаво, че можеш повечко храни да ядеш, но не мисля, че трябва да се хвърляш на много фибри като зеленчуци например. Колкото до млякото, аз също не консумирам прясно, но пия по 2л кисело на ден. При теб може да е проблем, защото по принцип засилва имунната система.
Кортикостероидите са кофти работа. Преди всичко правят мускулатурата на пихтия и предразполагат към пълнеене. Затова зависи какви цели гониш. Според мен не само че можеш да тренираш, ами е задължително. Предполагам, че си доста разстроен от диагнозата, не знам дали си тренирал преди това и колко дълго, но със сигурност бодибилдингът може само да ти помогне.
Сега за съжаление съм в офиса и не мога много да пиша, но ако имаш конкретни въпроси пиши.
30.07.08
09:21
Хей, радвам се, че поне един човек ме разбира, ами аз затова искам да тренирам понеже качих 20 килограма за 6 месеца ... :(
Нищо не са ми забранили да ям ( само чесана ми дразни стомаха както и млякото) зеленчуци хм... домати ям в промишлени количества, от известно време съм на диета без хляб и тн...
Ще съм ти благодарен ако на Л.С. ми пратиш скайп да си поговорим, пак ти благодаря :)
П.С. Кортикостероидите ги намалявам с всеки месец, и живот и здраве до 2-3 трябва да съм ги спрал на пълно, започнах от 60mg сега съм на 20, като след 1 седмица съм на преглед в софия да видим кво ще кажат докторята :)
П.С.2 Аз няма да се откажа :P
Мнението беше редактирано от Mamularin на 30.07.08 09:24.
Спорта няма да ти навреди, но ако е с мярка - за теб няма да е много добре ако претренираш. Претренирането е един голям срив за имунната ти система, а при теб тя не е в цветущо здраве( за възпалението говоря). Още повече - имай предвит, че от кардиото и аеробните тренировки се ускорява метаболизма, т.е. и перисталтиката, незнам при теб с какво протича болеста (различно е)!
Спорет мен спорта ще ти се отрази добре, най-вече ще ти помогне да не мислиш за болеста, а това е много важно, всичко е до психика, още повече, че болеста на Крон е и на стресова основа! ;)
Точно така! Спорта ще те предпази да мислиш за болестта. Само с едно не съм съгласен, ако не се лъжа след като е на имуносупресанти и от това, което знам за Крон, ХУХК именно прекалено силна имунна система не му трябва на момчето.
30.07.08
10:53
Да, не ми трябва имунна система ( това не означава да претрениевам постоянно де ) Ама аз затова пия и някакъв антибиотик за да не ме хваща пък и всеки грип и тн, общо взето добре са ме назобили :)
ПРЕДИ година и половина ме оперираха от “Преплитане на червата” Тва може ли да е проблем.
п.с. Абре не е като да нямам проблеми :)
Да така е - не трябва да е прекалено силна имунната сиситема, за това в никакув случай не трябва да взима хр.добавки, но трябва да внимава и с тренировките и в тях както и във всичко трябва да има баланс. А съм останала с впечетление, че новаците във фитнес сферата не са много наясно каде е границата. Претренирането няма да му се отрази добре. И аз съм с прекалено силна имунна система и знам какво е, само че мен ме удари в щитовидната жлеза.
30.07.08
11:13
А какво общо имат добавките с имунната защита ? Да кажем Протеин или нещо такова ?
Аз няма да пия неща в които има витамини.
Мнението беше редактирано от Mamularin на 30.07.08 11:14.
30.07.08
12:45
То в протеина си има витамини.
30.07.08
12:57
Според мен по-добре да изчакаш спирането на кортикостероидите и тогава да започнеш тренировки(в началото по лекичко) и така.
Успех.
30.07.08
14:31
Да, ама аз вече ходих :) Общо взето беше приятно, инструктора ми показа уредите, движенията и така, и вдигнах умопомрачителните 40Кг на лежанка :D Общо взето ми хареса и мисля да продължа, засега няма да взимам нищо, то не, че има и смисъл де :) Та след 1-2 дена отивам пак :D Тая скапана болест няма да ме спре :D
30.07.08
16:05
Няма да се възстановяваш както трябва поради кортизола .Така,че трябва по-лекичко да тренираш и да не се напъваш много,много.
40кг? Ето за това говоря, за 1ви път 40кг. е доста!Утре като те оставят без инструктор ще решиш и 80 да вдигаш........и ще си останеш на лежанката! Карай я по-леко, спортувай за здраве, не за слава.... ;)
Мнението беше редактирано от Ambriel на 03.03.09 11:50.
30.07.08
18:05
Ами аз мисля да ходя 3 пъти седмично, е не не мисля да оставам по лежанките, първо загрях 20 мин на един степер леко леко :)
А аз на 3-4 ти ще ходя в София на преглед, стискайте палци оня откачен доктор да намалява конските дози, той така лекува с някакви нечовешки :)
P.S. А не мога ли да пия нещо ( нямам представа какво ) което да ми помага да се възстановявам по-бързо, и в същото време да не е противопоказно на стероидите?
Мнението беше редактирано от Mamularin на 30.07.08 18:12.
06.08.08
18:31
Ха сега да ви се похваля, идвах в София на преглед, всичко е точно :) Вече не пия Антибиотик, и от 20 минах на 15мг кортизол...
Сега пия само кортисол 15мг ( започнах октомври от 65мг) Флажил и Имуран... Мисля, че вече дозите са ми достатъчно ниски за да продължа да си тренирам :)
06.08.08
20:48
казано от Кобра на 30.07.08, 08:33:
Попаднал си на човека. Надявам се много внимателно да прочетеш всичко, което имам като опит с проблемните черва. Преди всичко ще ти кажа, че много от американските форуми за IBD (което са Крон, ХУЛК и други такива) и IBS ги знам наизуст. Аз самият имам проблем и с двете и вече 5 години упорито отказвам да си зарежа тренировките.
Основният ти проблем са не антибиотиците, ами това, че можеш да се храниш с определени неща и не знам дали ще можеш да покриеш калорийните си нужди в случай, че имаш амбиции. Според мен именно волята на културиста трябва да те изведе от това.
Аз самият имам хроничен колит и доста неща го раздразват, като храната и особено много стреса. Тая част със стреса я контролирам благодарение на тренировките. Останалото е диета. Много е хубаво, че можеш повечко храни да ядеш, но не мисля, че трябва да се хвърляш на много фибри като зеленчуци например. Колкото до млякото, аз също не консумирам прясно, но пия по 2л кисело на ден. При теб може да е проблем, защото по принцип засилва имунната система.
Кортикостероидите са кофти работа. Преди всичко правят мускулатурата на пихтия и предразполагат към пълнеене. Затова зависи какви цели гониш. Според мен не само че можеш да тренираш, ами е задължително. Предполагам, че си доста разстроен от диагнозата, не знам дали си тренирал преди това и колко дълго, но със сигурност бодибилдингът може само да ти помогне.
Сега за съжаление съм в офиса и не мога много да пиша, но ако имаш конкретни въпроси пиши.
Не мога да взема отношение конкретно по темата (защото не съм запознат), но искам да отбележа, че се възхищавам на хора като теб!
Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 06.08.08 20:50.
11.09.08
16:32
Ха да се похваля, тренирам вече от месец и половина, днес бях на преглед... СПРЯХА МИ КОРТИКОСТЕРОИДИТЕ :) :) :) Изглежда фитнеса се отразява добре ... :) Остана ми само едно лекарство за гъбички, и едно за леко подтискане на имунната система, врага на фитнеса - Кортизола вече го няма, и продължавам на пред ... ( с фитнеса де )
Браво! Сега само ще трябва да те предупредя още нещо, спомена лекарство против гъбички. И понеже лекарите обожават да изписват низорал (ketokonazole), защото нистатин бил слаб, а Фунголон прекалено силен, ще те светна едно нещо, което те не знаят. Низорал доказано понижава нивата на тестостерона. Така че ако си на него, когато го спреш да се похвалиш пак :) Те са ти го дали като превантивна мярка защото гъбичките обожават подтисната имунна система, като твоята. И обожават още едно нещо - въглехидрати. Така че на първо време ще трябва да караш на малко по-нисковъглехидратна диета. Най-добре хапвай пиле и риба и ако ти дават млечни продукти. Червеното месо не е добро за теб, защото съдържа арахидонова киселина, която ще подсили възпалителния процес в червата ти. Киселото мляко пък ще пробуди имунната ти система, която събудена след дълъг сън пак ще атакува червата ти. Сладкото го ограничи като ти спрат лекарството против гъбичките. Забрави и за алкохол, защото го обожават.
Иначе без кортизола би трябвало да се наслаждаваш на най-хубавия период в живота на всеки билдър - когато тялото ти започне да се променя. Успех и ако имаш проблеми да пишеш!
Мнението беше редактирано от Кобра на 12.09.08 06:33.
12.09.08
08:27
А сега, това за гъбичките е ФЛАЖИЛ... (Flagyl) и пия и Имуран. Според теб те съвместими ли са с фитнеса ? (И да не са, не че ще го спра де ама :) ) А аз си пия протеин, и въглехидрати си набавям само от пълнозърнест хляб 3-4 филии на ден. Гледам да ям риба, ако не печена то поне от консерва, пилешко зеленчуци и така. Кисело мляко ям много рядко и то по малко... Сирене ям от време на време, както и доста белтъци от яйца :)
А в моят случей, какво ти е мнението ако взема CGT ?
Edit: Пия и калции с витамин Д за всеки случай.
CGT - креатина е от най-често споменаваните продукти що се отнася до проблеми с червата, за глутамина се твърди че благоприятства чревната лигавица дори и някои твърдят че лекува някои видове диария. За таурина мога да кажа само на теория какво може да очакваш - червото реагира много зле на стрес, кофеин и други подобни стимуланти. Не мисля, че е най-доброто за теб. Да не говорим, че и по принцип според мен няма никакъв смисъл от тия добавки. Единственото подходящо е глутамина и ти го препоръчвам горещо защото до някаква степен ще редуцира катаболния ефект на кортизола. Иначе не се хвърляй на добавки, регулирай си червата докато се успокоят. Както ти казах ти си в този период, в който и без добавки и без перфектно хранене пак ще се промениш доста.
12.09.08
09:08
А за това Флажил какво ще кажеш ?
Не го познавам това. Сега питах и Google и ми се наби в очите “влагалищни инфекции”, чак страх ме хвана :)
12.09.08
15:26
Еми, това не е от значение, набилити се на очи нещо което да възпрепятства фитнеса :)
03.03.09
10:19
Аз само да кажа - Ние (аз) продължаваме :) :) :)
А защо не трябва да е силна имунната система?
Не трябва ли точно силна имунна система за да се излекува?
Това не го разбрах!
Мнението беше редактирано от Nike09 на 03.03.09 22:28.
Имунната система понякога се обърква, пробужда се от сън и понеже няма работа започва да атакува части от тялото, които си хареса. Редица автоимунни заболявания са доста по-страшни от ежедневните, които ни тормозят. Затова, когато гледаш Др. Хаус и чуеш, че някой ще го лекуват със стероиди, всъшност нямат предвид да го назобят като прасе, а да му дадат кортизол (примерно), който подтиска имунната система. Но мисля, че трябва компетентен лекар да го обясни по-научно. Ако има имунолог тук да помага.
04.03.09
12:14
казано от Кобра на 04.03.09, 07:38:
Имунната система понякога се обърква, пробужда се от сън и понеже няма работа започва да атакува части от тялото, които си хареса. Редица автоимунни заболявания са доста по-страшни от ежедневните, които ни тормозят. Затова, когато гледаш Др. Хаус и чуеш, че някой ще го лекуват със стероиди, всъшност нямат предвид да го назобят като прасе, а да му дадат кортизол (примерно), който подтиска имунната система. Но мисля, че трябва компетентен лекар да го обясни по-научно. Ако има имунолог тук да помага.
Аз ще ти го обясня :)
Имунната система е много силна, понеже в червата си всеки човек неизбежно има бактерии поради силната имунна система организма един вид се самоизяжда, атакува собствените си органи, не ги разпознава като свой. . Взимат се имунусупресори - имуноподтискащи медикаменти, но при слаба имунна система може да се появят гъбички - взимат се неща против гъбичките, може да хванеш грип и тн - пие се антибиотик доста често :) :)
Кобра - Май няма да е хич зле да заменя кортизола който спрях с нещо метан ала бала, и той подтиска имунната система :) :)
Та за сега съм ок, вече 6 месеца редовно ;)
Само да спомена, че продължителното употребяване на кортикостероиди/кортизол вреди доста повече от колкото помага, за това докторите хич не се и замислят, общо взето това заболяване се лекува според това как се чувстваш.
Към момента не е открито нито от какво се причинява, нито как се излекува напълно, в момента в Германия се разработва нов продукт който в момента е прототип и се изследва, за сега изследванията са обнадеждаващи.
Да чукна на дърво всичко да е наред ;)
Мнението беше редактирано от Mamularin на 04.03.09 12:19.
Болест на Крон е доста сериозна диагноза. Аз не съм лекар, но имам твоя случай в семейството си и мога да ти кажа, че лечението, което ти е назначил доктора ми изглежда несериозно. Горещо ти препоръчвам да се консултираш с някой друг специалист, най-хубаво с добра репутация. Предполагам, че диагнозата ти е поставена след колоноскопия, нали? И са взети хистологични проби за биопсия, които я потвърждават? Питам тези работи, защото на мой братовчед в малък град, му бяха поставили тази диагноза единствено въз основа на кръвни проби, което е абсурдно. Разбира се, след правилните тестове, се оказа, че няма такава болест.
Иначе спортът няма да ти пречи въобще, но ще трябва да си наложиш доста други ограничения, които трябва да ги каже лекар. При сериозни заболявания винаги се търси мнението на поне няколко специалисти.
Мнението беше редактирано от Anthony на 23.03.11 16:27.
23.03.11
16:48
Погледна ли от кога е темата?