Трениране на крака! Да или НЕ?

29.07.08
16:25

Искам да попитам, защо ако не си теринарм краката от кръста нагоре, ще ми е по-трудно да имам някакъв разтеж или развитие. Това ми го каза един фитнес инструктор и в друг ден ми го каза и един друг човек който се занимава с вдигане от 5-6 години. Някой може ли да даде точно обяснение на това тяхно изказване, че ако не тренирам крака няма да порастна нагоре. Аз не искам да тренирам крака, защото смятам, че са ми достатъчно развити, като сила.

29.07.08
17:00

Е какав е тоя въпрос...?Естествено,че ще ги тренираш!
Аз правих тази грешка и сега наваксвам.Тренирай ги,тялото трябва да е съразмерно.

29.07.08
17:06

казано от qCeka на 29.07.08, 16:25:

Искам да попитам, защо ако не си теринарм краката от кръста нагоре, ще ми е по-трудно да имам някакъв разтеж или развитие. Това ми го каза един фитнес инструктор и в друг ден ми го каза и един друг човек който се занимава с вдигане от 5-6 години. Някой може ли да даде точно обяснение на това тяхно изказване, че ако не тренирам крака няма да порастна нагоре. Аз не искам да тренирам крака, защото смятам, че са ми достатъчно развити, като сила.

Не е много коректно да се каже, че ако не ги тренираш ще ти е по-трудно да развиваш нагоре. Ако ги тренираш със сгъвания и разгъвания на машините пак ще ти е трудно, нищо че формално ще ги “тренираш”.
Те хората са имали предвид клека. И наистина, клекът е фундаментално упражнение, което противно на общото схващане, не е “за крака”, а “за тяло”. И е добре да го правиш, защото 1) стресира цялото тяло по уникален начин, гарантиращ напредък и 2) тежкият клек повишава тестостерона, а тестостерона е хубаво нещо. Така че, добре е да ги тренираш, но основно с клек.
И един въпрос - какво значи “достатъчно развити, като сила”? Да са ти достатъчно големи разбирам(досега не съм виждал наживо човек, с “достатъчно” големи, но пък всеки си преценява), ама като сила - там винаги може повече, защо да се ограничаваш до някакво фиксирано незнайно как ниво?

29.07.08
17:17

G33К Ами бедрото ми е сигурно над 60, верно е мазно, но е голямо, на лег-пресата, мога да правя със 300 ,  2-3 повторения, а 170 мога да си ги вдигам с един крак, на столчето правя със максималната тежест само със лека загрявка,  както и за задната част на бедрото, прасец мога да правя със 160 кг лост. Клекове не правя от много време насам. Просто не искам краката ми разтът краката повече, даже ако мога да ги стопя, ще е по-добре.

ЕДИТ: В ежедневието си и в работата изключително много си използвам краката за бутане или за дърпане на разни тежки товари, какти за катерене по разни метални конструкции.

Мнението беше редактирано от qCeka на 29.07.08 17:19.

Дам, вярно е в общи линии.
Истинската причина за растежа ти се казва метаболизъм.
И той засяга цялото тяло.
Ако хипотетично клетките на бицепса ти са с огромен капацитет да задържат протеин, а клетките на квадрицепса ти са като на нормален човек, това, коеот организмът ще се старае да достави чрез кръвта, ще е количеството за слабото звено.
Ако обаче “търсенето” е повсеместно, и усвояемостта на протеина ще се повиши.
Картинката е доста груба, но я представям така за да е по - лесна за разиране идеята. Общо взето нещо такова е. Касае обаче хормони и много други неща.
Основната ти задача, щом искаш да растеш на мускул, е да си управляваш метаболизма. Не да помпиш ръка.

Поздрави!

29.07.08
17:41

казано от qCeka на 29.07.08, 17:17:

G33К Ами бедрото ми е сигурно над 60, верно е мазно, но е голямо, на лег-пресата, мога да правя със 300 ,  2-3 повторения, а 170 мога да си ги вдигам с един крак, на столчето правя със максималната тежест само със лека загрявка,  както и за задната част на бедрото, прасец мога да правя със 160 кг лост. Клекове не правя от много време насам. Просто не искам краката ми разтът краката повече, даже ако мога да ги стопя, ще е по-добре.

ЕДИТ: В ежедневието си и в работата изключително много си използвам краката за бутане или за дърпане на разни тежки товари, какти за катерене по разни метални конструкции.

Не се оправям с мерките, но 60 бедро ми се вижда в най-добрия случай не особено много, освен ако не си доста нисък. Но да кажем, че това е въпрос на лична преценка и възприятие. Обаче, ако не станат по-големи, а останалите ти мерки нарастнат какво ще стане накрая - 45 ръка и 60 бедро? Еми противоестествено е, природата не го е измислила така да бъде, и логично - ще ти е по-трудно да го постигнеш (не че е невъзможно, по залите има всякакви колоси с пилешки крака). Виж D3BEP какво е написал, това обобщава почти изцяло темата. Колкото до силата - не знам защо тези цифри те удовлетворяват, аз лег преса не съм правил, но лично познавам 2 момичета, които работят с над 200 на нея, и то не за тройки ;) Тук във форума също има едно такова момиче. Така че, ако не искаш размери, намери някоя силова схема за клек и работи по нея, растежът ще е най-много “трудно забележим”. Но без тренировки за крака е ... куцо някакси.

Мнението беше редактирано от G33K на 29.07.08 17:42.

FZ

30.07.08
09:12

казано от qCeka на 29.07.08, 16:25:

Тренировката за крака задължително трябва да присъства в седмичната ти фитнес програма !

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 30.07.08 09:15.

30.07.08
09:38

Преди около една година си контузих крака и допреди 2 месеца въобще не съм тренирал крака (преди това правех клекове,лег-преса и машина за задната част на бедрата). Честно да ви кажа не видях абсолютно никаква разлика в прогреса на горната част на тялото ми,даже напротив - възстановявах се по-бързо от тренировките и краката не ми изсмукваха запасите. Също свалих и седалищните мускули,които бях развил от клековете. Сега от 2 месеца пак клякам и тренирам крака и отново не виждам никаква разлика в прогреса нагоре в ръце или където и да било. Та не мисля че тренирането им има особен принос. Ще е добре някой компетентен да обясни с какво толкова допринасят..

Мнението беше редактирано от Kevin_Kostner на 30.07.08 09:39.

Едно на ръка е как тренираш, Кевин Костнър(склонен съм да мисля, че имаш някои пропуски в тренировката), но лично на мен ми се струва странно че за период, който самият ти оценяваш на 4 месеца си преживял две радикални смени на фитнес програмата ти и въз основа на това си направил глобални изводи за прогреса....
И според мен ако всеки два месеца си сменяш програмата и ту правиш, ту не правиш крака, растежът ти ще си е горе долу същият, ако това питаш.
Не ме учудва констатацията ти. Пробвай с периоди от половин година. За 8 седмици тренировка и със стероиден цикъл може да не даде резултат.
Поздрави!

TI

30.07.08
22:11

казано от Kevin_Kostner на 30.07.08, 09:38:

Преди около една година си контузих крака и допреди 2 месеца въобще не съм тренирал крака (преди това правех клекове,лег-преса и машина за задната част на бедрата). Честно да ви кажа не видях абсолютно никаква разлика в прогреса на горната част на тялото ми,даже напротив - възстановявах се по-бързо от тренировките и краката не ми изсмукваха запасите. Също свалих и седалищните мускули,които бях развил от клековете. Сега от 2 месеца пак клякам и тренирам крака и отново не виждам никаква разлика в прогреса нагоре в ръце или където и да било. Та не мисля че тренирането им има особен принос. Ще е добре някой компетентен да обясни с какво толкова допринасят..

Незнам как точно преценяваш, че няма разлика. Ти не си тренирал крака 10 месеца доколкото аз мога да смятам и сравняваш тези 10 месеца с предишните 10 когато си бил със стаж с близо година по-малък от сегашния. Малко ми изглежда невероятно да си порастнал по-равно и в двата периода, защото доколкото знам, човек като напредва и резултатите започват да идват по трудно.
Колкото до самото трениране на краката много ясно, че ако тренираш крака няма да ти се помпа бицепса, просто клека допринася за цялостното хармонично развитие на тялото и докарва на организма стрес, който му е необходим за да се стегне и да “порасне” за да може да се справи с натоварването следващия път.

02.08.08
03:30

при тренировката за крака освен че се повишава нивото на тестостерона,се отделя и разтежен хормон,Виското ниво на тестостерон остава около 48 часа ,затова е за предпочитане след краката да се тренира наи-слабата мусклуна група,за да може да расте!

02.08.08
07:43

Е кво,по тая логика,ако гърба ми е изоставащ,трябва да го комбинирам с крака?

02.08.08
08:07

При тренирането на крака, както при всички останали мускули, се отделят вещества(хормони и пр.) в кръвта, които предизвикват растеж до някаква степен навсякъде, тъй като кръвта достига до всички мускули, не само до тренираните.Тъй като краката са около 50% и нагоре от цялата мускулатура, сам можеш да си направиш извода дали трябва да ги тренираш!

02.08.08
10:06

по тая логика,ако гарбат ти изостава го тренираш на другия ден след краката!

Не, та логиката принципно е правилна, единственият проблем е че прекият резултат от тренировката са катаболни, а не анаболни хормони :) Тренировката РАЗГРАЖДА, а почивката ИЗГРАЖДА.
Затова мускулната група, която изостава, е най - добре освен наблегната да е и най - отделена, с почивка даже пред ии след нея, за да не се влияе силно от катаболното действие на другите тренировки.

Поздрави!

02.08.08
10:37

Да, не исках да кажа,че тренировката изгражда, а че стимулира растежа, това дали ще се стигне до растеж, зависи от достатъчната почивка.Следователно, тренирайки краката имаш два пъти по-голям стимул за растеж на цялото тяло, отколкото ако не ги тренираш.

Мнението беше редактирано от Nikolay на 02.08.08 10:39.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1