07.08.08
17:19
Как си взаймодействат различните храни?
Вдигнал съм си инсулина ударно с нещо сладко(шоколад,вафли,бонбони)какво става когато след(10-30мин) това хапна 100-200гр ядки?Високия инсулин и мазнините взаймодействат ли си по-някакъв начин?
А ако след сладостите хапна протеин?Не съм издържал на унищожителната диета,намуал съм се със сладко,ако изям 30-40 гр протеин ще бъде ли по-добре за тялото ако не го изям или ще е по-лошо?
Алкохола вдига ли инсулина?Ако след няколко бири/малко концентрат хапна протеинова храна ще има някакви “неприятни” последствия?А ако с алкохола ям ядки(100-200гр)?
Моята логика е при високия инсулин да не вкарвам мазнини,но не знам дали е така.Също не знам до колко алкохола влияе на инсулина и на протеиновата храна?
Поздрави!
07.08.08
18:49
Не знам какво си се вманиачил на тема инсулин. Яж си нормално и си пии умерено. Няма какво да се впрягаш толкова с тоя инсулин. Основната му роля е да кара клетките да усвояват глюкозата в кръвта и не влия много на останалите функции, както и няма нищо общо с алкохола.
За повече инфо виж тук - http://en.wikipedia.org/wiki/Insulin.
08.08.08
06:53
Отговарям това, което знам(въпреки че не е кой знае колко с изключение на алкохола :) ).
Вдигнал съм си инсулина ударно с нещо сладко(шоколад,вафли,бонбони)какво става когато след(10-30мин) това хапна 100-200гр ядки?Високия инсулин и мазнините взаймодействат ли си по-някакъв начин?
Предполагам че говориш за мазни ядки, защото няма да ти е много далавера след шоколадите да набиваш леблебия примерно(заради многото въглехидрати). Инсулина е хормон регулиращ нивото на кръвната захар в организма и съответно като не ядеш храни разграждащи се до глюкоза не мисля, че ще имаш проблем освен да ти станат много калориите(защото и шоко насладата и ядките са си калорични). А и не знам при теб как, но аз ако ям високовъглехидратни храни скоро след това отново съм гладен и ще ям със сигурност, няма да оставам гладен :) . Което отговаря и на следващия въпрос:
А ако след сладостите хапна протеин?Не съм издържал на унищожителната диета,намуал съм се със сладко,ако изям 30-40 гр протеин ще бъде ли по-добре за тялото ако не го изям или ще е по-лошо?
По-добре яж отколкото да гладуваш, в крайна сметка все ще го направиш по някое време поне да не ти стърже корема сума ти време :) .
Алкохола вдига ли инсулина?Ако след няколко бири/малко концентрат хапна протеинова храна ще има някакви “неприятни” последствия?А ако с алкохола ям ядки(100-200гр)?
1. Алкохола не би трябвало да влияе на инсулина, защото не е въглехидрат и доколкото знам не се разгражда до кръвна захар и съответно не влияе на нивата на инсулина. Изключение тук прави бирата, която има малко съдържание на въглехидрати(2-3 грама, в зависимост от таблиците, от които гледаш :) ), тоест ако изпиеш 3 големи бири са ти около 30 - 40 грама въглехидрати.
2. Неприятните последствия са от калориите на алкохола - 7 на грам, а ако след алкохол в по-големи количества ядеш проблема е че пречи на усвояването на протеина в храната. Най-добрия пример за това може да го пробваш - отиваш тренираш, след това се храниш перфектно и виждаш на другия ден как си - перфе. Следващата тренировка пак ядеш перфектно, ама отиваш и се и напиваш без да преебаваш храненето - на другия ден си схванат, мускулите те болят, абе грозна работа :) .
3. За алкохола и ядките - ядките са богати на мазнини, а алкохола се пречи на разграждането и използването на мазнините като източник на енергия(или по-точно разгражда калориите от алкохола приоритетно пред мазнините). За повече инфо и как точно става - Ива(беше писала в една от темите, че алкохола се намесва в мастния метаболизъм, но не помня дали беше разяснявала).
Моята логика е при високия инсулин да не вкарвам мазнини,но не знам дали е така.Също не знам до колко алкохола влияе на инсулина и на протеиновата храна?
За влиянието на алкохола върху мазнините и протеина ти писах каквото знам(или каквото си мисля, че знам), а за влиянието му върху инсулина цитирам Владимир Недков от статията “Отслабване и въглехидратна ротация”:
“Алкохол
В присъствието на алкохол, панкреасът отделя по-голямо количество инсулин за да отговори на глюкозата в храносмилателния тракт. Това може да доведе до рязко снижаване на кръвната захар, след транспортиране на глюкозата. Ефектът е отделяне на глюкагон, освобождаване на чернодробна глюкоза от гликоген и постепенно засилващ се синтез на мазнини. С две думи - не пийте!”
Което не съм съгласен и противоречи на това дето ти писах и ако попадне на темата ако може да разясни ще съм му благодарен :) . Сега прегледах набързо и за да не бъда голословен - http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/full/26/3/608 - става дума за insulin sensitivity, a не за insulin levels, но има и доста статии в google, които пишат, че алкохола, след carb meal намалява инсулина.
Винаги когато е имало теми за алкохола съм защитавал хората дето си пивкаме и не мога да разбера как голяма част от посещаващите сайта и форума отказват да признаят, че е по-добре да се изгради режим, в които може да се включва всичко(недостатъчно/неправилно хранене, алкохол, недоспиване - тези все от време на време), защото това все са си неща, до които щеш, не щеш по някое време достигаш и тогава само те е яд и ти е съвестно, че си кръшкал.
Наздраве :) .
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 08.08.08 07:17.
Чета си немската википедиа за инсулина и попаднах на нещо,което до сега не знаех и доста ме обърка.
Мазнините се синтезират от висок инсулин и приетите с храната мазнини In der Leber, dem Fettgewebe und der Muskulatur wird unter Insulineinfluss die Triglyceridsynthese stimuliert. Substrate dafür sind neben den Kohlenhydraten mit der Nahrung aufgenommene Lipide.
Направо ме шокира.Някой мжое ли да ми обясни подробно как действа инсулина?Как при висок инсулин се спира разграждането/горенето на мазнини и започва синтеза на такива?
05.11.08
06:32
А това в директен превод значи:
В черния дроб, мастните тъкани и мускулатурата се стимулира синтеза на триглициреди под въздействие на инсулиновия поток. Субстрати за това са поетите с въглехидратите липиди.
Не виждам кое не е ясно ... поемаш липиди, те стимулират производството на триглицериди в черния дроб, мускулатурата и в следствие на това се горят мазнини ... моля специалистите да ме поправят ако не съм прав.
казано от Fittipaldi на 05.11.08, 06:32:
А това в директен превод значи:
В черния дроб, мастните тъкани и мускулатурата се стимулира синтеза на триглициреди под въздействие на инсулиновия поток. Субстрати за това са поетите с въглехидратите липиди.
Не виждам кое не е ясно ... поемаш липиди, те стимулират производството на триглицериди в черния дроб, мускулатурата и в следствие на това се горят мазнини ... моля специалистите да ме поправят ако не съм прав.
Аз го разбирам,че в следствие високия инсулин се синтезират мазнини от приетите с храната такива.. ?
Мнението беше редактирано от tra^la^la на 05.11.08 08:57.