08.08.08
09:09
Здравейте!
Исакм да споделя нещо, което ми направи впечатление, но не съм съвсем сигурна дали съм права.
Започнах кардио цикъл - хем да разноонбразя, хем да се преборя с нежеланието за тренировка в жегите, хем да излеза от застоя. В дневника съм описала какво и що. Чувствам се идеално.
Това обаче, което наблюдавам е, че след 3-4 часа от топящото кардио цялото ми тяло гори и пламти. Даже в къщи решиха, че имам температура. На мен не ми създава дискомфорт, но наистина съм енергопламтяща и излъчваща незнам-колко-си “киловат часа”. Досега не ми се е случвало такова нещо. Защо се появва този ефект - това гаранция за завишаване на метаболизма ли е, или пък няма нищо общо с тренировката и аз нещо си внушавам. Ако някой е наблюдавал подобно нещо със себе си - нека сподели, а пък ако има и хубаво научно обяснение какво се случва точно - ще ми бъде от полза да го сподели. Благодаря за вниманието.
08.08.08
14:24
Жените сте с малко по - бавен метаболизъм и като цял отемпературата ви е по - близка до тая на околната среда :) Не че сте студенокръвни :) :) :) Даже никак, но това е много стандартно при вас.
А като потичаш, ускоряваш катаболните процеси.
А те са основните процеси на производство на енергия.
Включително топлинна енергия.
Та вероятно това се получава при теб.
Чист разход на енергия си е, даже ако всичко е наред и си измериш температурата на тялото, трябва да си е нормална...
Блотадаря ти, Дзвер, за отговора!
Аз пък хептем не съм от студенокръвните, макар да съм зиморничева :lol:
Тоест - от отговора ти трябва да разбирам, че ми продължава изграянето и метаболизма е на макс, така ли?
08.08.08
15:23
Високоинтензивните натоварвания горят мазнини за известен период след тренировката. Би било интересно да си водиш дневник - храна, тренировки, натоварване и после да обобщиш. Някои интересни експерименти сравняват къси високоинтензивни натоварвания със по-дълги средноинтензивни такива и стигат до извода, че макар при първите да се изразходватпо-малко калории се горят повече подкожни мазнини.
Водя си дневник - и на мен ще ми е любопитно какво ще стане. Надявам се и да е полезно за всички.
Предполагам,че това субективно усещане е свързано с потенето.По-точно с вещества съдържащи се в потта,които имат дразнещо действие на кожата.Възпалението и се усеща като пламъци,горене и топлина.
Става въпрос за часове след тренировката - когато отдавна съм си взела душ, привечер е и дори не е горещо. Кожата ми суха, но гори, и това не е на повърхността. Всеки от нас се поти и на стандартна силова тренировка след която и ма и карди, нали? Ама в този вариант не съм имаба такъв ефект, за който става дума. Ето защо мисля,че не може да е от потенето. Така или иначе изхвърлените токсини през кожата после заминават в канала със сапуна и водата. И няма какво да дразни. Отделно че предпочитам естествените материи за всички сезони - главно памук. А и ние жените ходим доста по-разголени през лятото.
При мен се е случвало подобно нещо 2 пъти.И то в резултат на това ,че не съм загрял добре и след натоварването мускулите буквално горят.С добра загрявка няма проблем
Споко, Козуначе!
Всичко е горене! И храната има много голямо значение. Орязала си въглехидратите и това плюс интензивното кардио те кара да гориш и след ядене.
Тоест - на прав път си продължавай все така!
:)
казано от BruceWayne на 08.08.08, 15:23:
Някои интересни експерименти сравняват къси високоинтензивни натоварвания със по-дълги средноинтензивни такива и стигат до извода, че макар при първите да се изразходватпо-малко калории се горят повече подкожни мазнини.
Това си е нормално, става въпрос за зони на енергоосигуряване. При нискоинтензивно бягане се задействат само аеробни процеси и тъй като натоварването не е голямо тялото намира за подходящо да изразходва високоенергийните масти, въпреки че се преработват по-трудно от въглехидратите. При по-интензивно бягане аеробните процеси не достигат и се включват анаеробни процеси, който могат да работят само с въглехидрати(гликолиза!). Повечето калорий идват от факта, че при анаеробни процеси за единица гликоген се образува около 20 пъти по-малко енергия.
имаше период в който след тренировка бях по-топъл 1-2 дена подред. Може би това имаш предивд под “горене”. Предполагам че е в резултат на ускоряването на процесите в тялото. сега вече не ми прави впечатление но като се замисля май наистина съм по-топъл.
интересна тема, не може човек да не се засмее когато се замисли над това :)