Периодизация в Културизма

08.08.08
06:36

Здравейте на всички - имам един вапрос и той е: Каде мога да намеря литература или саитове кадето има по подробна информация  която се отнася за периодите в културизма, като имам предвид  Предсъзтезателен  и  Основен. Моля всеки който може да ми помогне  да пише -Благодаря ви предварително-

_Z

08.08.08
17:13

Основен период - около 7-8 месеца:
Дава се приоритет на слабите мускулни групи, предмно базови упражнения.
1. 25% от периода и с работна тежест на 70-75% от максималната (10-12 повторения)
2. 45% от периода с работна тежест на 80-85% от максималната (5-8 повторения)
3. 30% от периода с работна тежест на 75-80% от максималната (8-10 поторения). Тука тежестите в абсолютни стойности не се намалят, спрямо точка 2, просто максималната сила се е увеличила в следствие на тренировките.

Състезателен период - около 2-3 месеца:
Кардио с пулс от 130 удара в минута до 30 мин (за да не се срине хормоналната система). Ако има стероиди - кардиото спокойно може да е и по 1:30 часа на ден.
Предимно изолирани упражнения.
Дава се приоритет на силните мускулни групи, ако се губи маса - да се губи от тях, а не от слабите. Набляга се на гърди, крака, гръб, корем, крака - където релефа се забелязва най-много. Тези групи се тренират като при сериите се запазват повторенията, а се намалят тежестите. А ако целта е минимална мускулна загуба - запазване на работната тежест, и намалява на повторенията (вследствие на умората).

Преходен - около 1 месец:
Кардио с пулс от 170 удара в минута, за да се развие кардио-респираторната система.
Дава се приоритет на слабите мускулни групи, през този период най-силно ще дръпнат.

При любители, а не състезатели - преходния период се пропуска. От средата на Септември до Януари се качва по около 1 кг на месец, от Януари до Април масата не се променя (но мускулите се увеличават за сметка на мазнините), и от Май до Август, се свалят по около 0.5 - 1 кг на седмица. След запазване на дадена форма от 90 дни, тялото възприема размерите на клетките (мускулните и мастните) като нормални и в бъдеще се опитва да стои в това нормално за него състояние.

Храненето също си е сложничко, ако те интересува ми пиши в скайп - писал съм ти го на ЛС.

Мнението беше редактирано от _ZOB_DOG_ на 08.08.08 17:21.

08.08.08
20:05

Много добро обяснение. Аз лично съм в основен период от Октомври до началото на март - стремя се да кача поне  5 кг.
Март изключвам от храната белите изделия, намалявам солта, изключвам въглехидратите от последното хранене и започвам с кардио 3*20 мин
От април започва същинската диета - само с комплексни въгл - въртене през 3 дни и така до края на юни.
След това се забавлявам до септември - тренирам както ми е кеф, или с кръгови тренировки или със тренировки с по една работна серия (стил Дориан) или както ми се иска.
И цикалът се повтаря отново.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1