кръста може ли да се прецака от тези упражнения?

05.08.08
07:12

здравеите ще ви помоля да ми кажете кръста прецаква ли се от следните упражнения : мечка,гребане с лост (чук4ета),гребане с дъмпел.Благодаря предварително

05.08.08
07:17

казано от stefanak на 05.08.08, 07:12:

здравеите ще ви помоля да ми кажете кръста прецаква ли се от следните упражнения : мечка,гребане с лост (чук4ета),гребане с дъмпел.Благодаря предварително

ами възможно е ако сложиш големи кг и това да стане използваи колан винаги :)

Остави ги килограмите. Ако изпълнението ти е правилно няма опасност. От него вече ще дойдат тежестите.

05.08.08
09:03

казано от Георги Гайдов на 05.08.08, 07:31:

Остави ги килограмите. Ако изпълнението ти е правилно няма опасност. От него вече ще дойдат тежестите.

Да  но гадното изпълнение  става от големи тежести

Кръста се прецаква от:
1. Неправилно изпълнение
2. Липса на концентрация при движението
3. Системно претоварване

Горе долу, в този ред.
Мисли върху тези неща, а не върху “вредни упражнения”.
Поздрави!!!

06.08.08
10:37

благодаря ви за инф а от гребането с дъмпел е изклучено да си прецака кръста нали поне то е безопастно нали :)

Кръстът може да ти се прецака и на лежанката, ако не внимаваш. Затова трибойците правят лежанка с колан.
Поздрави. И какот ти казах, пак повтарям. Няма опасно и безопасно. Има концентрация и правилно изпълнение.

06.08.08
10:58

благодаря дзвер ами мога ли да те попитам на лежанката за да си пазя кръста нали трябва да е леко извит а да не е прав

На всички упражнения правилният стоеж на гърба е S - естествената, леко извита поза на гръбнака. Прилагай го навсякъде. И рамо или бицепс като правиш даже.

06.08.08
11:08

Е то точно когато ти е извит кръста е опасно!Тробойците си извиват кръста за да се изпъчат и така движението е по-късо и следователно се вдигат повече килограми(ако си осъвършенствал така наречения мост).Това което Дзверчето каза че няма вредно упражнение има неправилно изпълнение и липса на концентрация е отговора на въпроса ти.А за лежанката ако няма ходиш на състезания и такива неща няма смисъл да правиш мост и техники за трибоя ;-) Просто ако искаш правилно изпълнение на лежанката помни няколко неща:не вдигай главата,не вдигай седалището,не отлепяй краката!
От гребането с дъмбел ми се струва че е доста лесно да си прецакаш кръста-при осукването внимавай,дори се опитвай да не се осукваш много много
Мисля че отговоихме на всичките ти въпроси.Поздрави!

При S - позата на лежанката няма мост. Задникът е на лежанката, краката са на земята, гърбът е на лежанката, просто е леко извита позата, и така е правилно.
Опасно е обаче ако загубип концентрация и се напънеш да изправяш тежестта с цялото тяло, вкл. и кръста.
Иначе - даже по - добре изолираш гърдите с леко извит гръб.

DO

06.08.08
13:59

Здрасти.По принцип както казаха пичовете досега е важна концентрацията и правилното изпълнение на упражнението.Иначе ако трябва да гледаме кое е най-опасното то това статистически погледнато наистина са чукчета,гребане с дъмбел,тяга и клек.Аз лично от неправилна стойка на тягата със 1макс повторение имах секванена кръста.А понякога може и някой диск да счупиш.Даже дискова херния да си докараш.

07.08.08
14:04

казано от Георги Гайдов на 05.08.08, 07:31:

Абсолютно прав!
Травма се получава,когато на една структура(в случая става или мускул) действа сила с големина,превишаваща здравината й(силата,която може да понесе).Както знаете Силата е равна на Масата,умножена по Ускорението (F=m x a).Смисълът от това е,че натоварването,на което се подлагаме,не зависи само от работната тежест, а и от скоростта, с която работим.При правилно изпълнение, БАВНО И КОНТРОЛИРАНО,значително се намалява опасността от контузия.Затова най опасни са първите повторения,когато все още мускулите са свежи,неуморени и можеш да изпълниш движението с голяма скорост,както и възникват повечето травми.С напредването на повторенията намалява и скоростта, с която можем да работим и така всъщност намалява опасността от контузия, нищо че тежестта изглежда много по тежка и трудна за бутане(примерно).
Затова изпълнявайте всяко движение умерено бавно и под контрол и може да сте сигурни,че ще си спестите доста проблеми.Това важи с пълна сила и за гореспоменатите упражнения , натоварващи кръста.

07.08.08
18:08

Всичко (или почти всичко) зависи от начина на изпълнение. Обръщай ОГРОМНО внимание на позата, в която ти е кръста и гърба. Коланът е полезен, но го търси след 100кг (или зависи вече от твоите постижения, но колан на 50кг щанга ми се струва глупаво :) )

Ето ти две клипчета, които перфектно демонстрират как НЕ трябва да се правят няколко упражнения.

http://www.youtube.com/watch?v=KkTTo_bNlQE
http://www.youtube.com/watch?v=lSvaUTOTdc4

Само като гледам как изпълнява тягата и ме заболява кръста!!!

Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 07.08.08 18:12.

07.08.08
19:06

Второто клипче е направо култово. Тоя пич е железен  :lol:  :gulp:  :ahhh:

07.08.08
19:28

ХАХАХАХАХАХАХАХАА

При тягта по - се пазете от т.нар. “котешки гръб”. Зауба на есобразната стойка на гръбнака и извиване във формата на дъга.
Първото показано е неква глупост, никой не съм виждал да вдига така.
Второто... Просто не е тяга, а вдигане на щангата с коленете. Там не знам за коя част на тялото е най - опасно...

08.08.08
11:19

За очите като го гледам как се напъва :lol:

08.08.08
18:42

казано от D3BEP на 08.08.08, 05:33:

Първото показано е неква глупост, никой не съм виждал да вдига така.

Аз съм виждал за съжаление ;)

09.08.08
20:30

Аз пък искам да ви питам в дългосрочен план дали мъртвата тяга да речем прецаква кръста. Защото познавам хора, бивши спортисти - не професионални, които са дигали доста щанги преди години, но сега се оплакват от подобни проблеми, а не са СТАРЦИ.
Мислите ли, че след 15-20 години няма да берете ядове от ТЯГАТА конкретно. Това е единственото упражнение, което не правя, няма и да правя.

12.08.08
09:58

Да ви задам следния въпрос. Значи гледам на седмица да бягам по 3 пъти като изминавам дистанция от 5 км. Също така посещавам залата 3 пъти и последно време нещо кръста започна да ме наболява, като по същото време миналта година си сецнах кръста на римско столче, беше много неприятно и бях 3 месеца аут от залата също ходих на рехалибитация и затова съм притеснен. Правя мъртва тяга, клек, гребане с щанга, гребане с дъмбел и вече сериозно се замисля да сменя упражненията с подобни, но изулиращи кръста от натоварвания. Също така мисля, че изпълнявам упражненията правилно, дали може да съм претоварил кръста? Дали трябва да включа специално упражнение за кръст в програмата си за гръб, един вид да заздравя кръста ? Не знам, помагайте...

Мнението беше редактирано от Azazel на 12.08.08 10:28.

12.08.08
10:15

Ако си претоварил кръста определено не ти трябват още упражнения.Иначе тези споменатите достатъчно добре го натоварват и от тях ще стане по здрав с времето

12.08.08
10:49

казано от ozo на 09.08.08, 20:30:

Аз пък искам да ви питам в дългосрочен план дали мъртвата тяга да речем прецаква кръста. Защото познавам хора, бивши спортисти - не професионални, които са дигали доста щанги преди години, но сега се оплакват от подобни проблеми, а не са СТАРЦИ.
Мислите ли, че след 15-20 години няма да берете ядове от ТЯГАТА конкретно. Това е единственото упражнение, което не правя, няма и да правя.

Аз пък познавам хора, настоящи програмисти,счетоводители и подобни, които не са пипвали щанга през живота си, но за сметка на това са прекарали голяма част от живота си седнали на стол. Ако си мислиш, че си чувал оплаквания от кръст, трябва да ги видиш тях. Пък и те не са старци - голямата част нямат и 35 години.
Сега малко по-сериозно - почти съм сигурен, че нито знаеш какво точно са вдигали като щанги, нито как, колко и т.н. Ако подлагаш кръста си на всекидневен срес (бил той правилен или неправилен технически) рано или късно той ще даде фира. Също както всичко друго в тялото ти - рамена,колена,лакти, китки и т.н. Ако го подлагаш на разумно преценено натоварване (и технически издържано освен това) не само, че след 15-20 години няма да имаш такива проблеми, нещо повече - няма да ги имаш и когато станеш “старец”. И освен това, гарантирано няма да имаш проблемите на един познат, който се сецна един път докато си вадеше сака от багажника на колата (а иначе е бая добре сложено момче).
И между другото, сресът върху рамената при неправилен лег е много по-кофти отколкото този върху кръста при неправилна тяга. И контузиите, които стават, са повече. Обаче, разбира се, без “лежанката, батка” не може, защото тренира видими мускули. А тягата, освен че е много по-трудна в чисто физически план, развива неща, които не можеш да си видиш в огледалото. Затова е и по-лесно просто да я пропуснеш и да я класифицираш като “опасно упражнение, има смисъл само за професионалисти” (точен цитат). А и досега никой не ми е обяснил КАК ТОЧНО е опасна тягата за кръста, чувал съм всичко от “така са ми казвали в залата” до разни нямащи много общо с анатомията бръщолевения. Ти знаеш ли?

Мнението беше редактирано от G33K на 12.08.08 11:02.

12.08.08
19:17

Подрепям Geek и само да добавя една случка с един мой приятел. Той все ми повтаряше, че кръста ще ми се прецака от тягата и после му бяха открили дископатия в ранен стадий и беше на хапчета,още го боли кръста. Взе да прави хиперекстензии, защото го беше страх от тягата и вика казаха ми, че трябва да си заздравя кръста и тем подобни и му викам каква ирония, аз правя тяга на теб те боли кръста и му се смея. Да много съм съгласен и с това винаги да се внимава с това упражнение най-вече с техниката, защото от леко изкривяване с големи килограми може да доведе до лоши последици. Това не означава, че упражнението ти е виновно, а просто означава, че си се надценил. Това може да стане и по време на клек, кръста може да ти се прецака и по време на вдигане от лег, и по време на още много други упражнения. Ако правиш изтласкване и ти се “прецака” рамото дали ще е от самото упражнение ?

Мнението беше редактирано от difference на 12.08.08 19:20.

12.08.08
19:47

здравей,
и аз да дам моето мнение за кръста ти

Най-важно е правилното изпълнение и концентрацията наистина, трябва да се съглася с ДЗВЕР, също и за S-образната стойка на гръбначния стълб

До колкото знам аз, мъртвата тяга не само, че не е противопоказна за мускулите на кръста, но и се препоръчва дори. Мисля си,че с по-лека тежест и по-чисто изпълнение ще имаш добри резултати. Накарай някой опитен да те наблюдава няколко пъти. Започни с много малки тежести

Поздрави

13.08.08
04:58

Не ви ли писна  да  пишете  1 и също  всички :(

13.08.08
07:35

G33K, ами то и на мен никой не ми е казвал кое му е опасното и вредното на това да се наведеш. Обаче я върви да береш ягоди (примерно) и се навеждай по 94385945 пъти на ден пък да видим дали няма да ти се е*е кръста. Нищо не е в състояние да ме убеди, че тягата не ‘амортизира’ един вид кръста. Сега ще кажеш, че примера ми е грешен, защото е прекомерно навеждането... ами ОК тягата го прецаква в много по-малка степен (не правиш тяга всеки ден), но все пак го прави.
ПП. Това си е лично мое мнение. А пък ако някой се пита - добре бе, за какво са го измислили като е кофти - ти сам отговори, за професионални спортисти (борци например, те яко дърпат). За любителски фитнесарки е безпредметно...

Мнението беше редактирано от ozo на 13.08.08 08:40.

13.08.08
09:13

Опасното на навеждането..ама то навеждането е част от ежедневието ти, това е едно от най-често извършваните действия. Случва се и да се наложи след като се наведеш да трябва да вдигнеш нещо. Никой не го е “измислил”, това просто е едно от най-естествените движения. А колкото до “амортизацията”...  то така като разсъждаваш става страшно. Всяко повторение на лежанката ти амортизира лактите и рамената, всяко сгъване за бицепс ти амортизира пак лактите, всяко набиране,скрипец,клякане амортизира... въпросът е, че когато знаеш какво правиш и как да го правиш, крайният резултат е заздравяване. Аз лично  преди години имах болки в кръста от много седене на стол и пренасяне на тежко (естествено, с недостатъчно физическа култура как точно да го правя - това също може да се научи от тягата), въпреки активното плуване (което уж помагало..). Когато започнах да работя с щанги проблемите постепенно започнаха да изчезват, в момента нямам и не съм имал от доста отдавна проблем с кръста, а го товаря повече от сериозно, и в работата и в залата.
Иначе, ясно че е лично мнение, това го разбрах. Не съм тръгнал да го променям (не целя да убеждавам никой да прави тяга), просто излагам моето ;)

Мнението беше редактирано от G33K на 13.08.08 09:13.

13.08.08
11:22

Неска леко го прецаках от мечка ама почти мина. Аз заради тази опасност не правя мъртва :(

27.09.08
12:26

Ами ако почнеш да правиш, току виж станал по-здрав и ще спреш да си го прецакваш.

28.09.08
09:23

Почни да изпълняваш горе описаните упражнения с минимална тежест, като някой от страни те следи дали ги изпълняваш правилно, след като свикнеш увеличавай леко тежестите, докато ти ” заякне ” кръста, не се хвърляй веднага с “извънземните” тежести.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1